Kevään puutarhatöiden suunnittelua on hyvä tehdä etukäteen, ennen kuin ryntää pihahommiin. Meillä on jo listattuna puutarhakalenteriin pieniä ja isompia puutarhatöitä, jotta ne kaikki muistaa tehdä. Ja jotta ne tulee tehtyä järkevässä järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Se on toiminut meillä tosi hyvin kiireisessä arjessa.
Pientä kasviryhmien siistimistä...
Sitä mukaa kun lumet sulavat, kerätään isommat risut ja roskat kompostiin. Sillä hommalla ei ole kiire eli sitä voi tehdä aina ohimennen, kun seuraa kevään edistymistä.
Kuvan ison lumikasan alta paljastuu koko ajan lisää krookuksia, ja risuja 😊Tämä kuva on perhos- ja pörriäispenkistä, jonka reunasta lumi on juuri sulanut. Maa on siinä vielä kosteaa, joten sen siistiminen tehdään myöhemmin. Näin ei vahingossakaan vioiteta perennoja. Samalla syksyn lehdet vielä suojaavat perennojen alkuja ja hyönteisiä yöpakkasilta.
Lannoitus ja puutarhatöiden suunnittelu kuun mukaan...
Kaikki puutarhatyöt ajoitan aina kuun mukaan. Se kuuluukin osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Esimerkiksi omenapuiden leikkaaminen oli ajankohtaista tämän viikon alussa. Vadelmat ja marjapensaat aion leikata vasta toukokuussa, kuun mukaan eli 7.-9-5.2023.
Lannoitus tehdään aina myös kuun mukaan. Tietysti pitää ottaa huomioon kasvin lannoitustarve. Osa kasveista on nimittäin niukkaravinteisen maan kasveja, osa keskiravinteisen ja osa runsasravinteisen.
Kuvan keisarinpikarililjaa pitää lannoittaa joka kevät, jotta se jaksaa kukkia. Lannoitus tehdään vähenevällä kuulla, toki päivät voi katsoa vielä tarkemminkin.
Kitkeminen kuun mukaan...
Meillä on aika vähän rikkaruohoja nykyään kasviryhmissä, koska olemme kitkeneet niitä kuun mukaan Kitkemispäivinä. Tämän kuvan pionin alustan kitkeminen on nyt työlistan kärjessä. Kohta on lähes luonnontilaisen kasvialueen vieressä ja sieltä yrittää heinät aina levitä tähän pionin kohdalle. Onneksi ensi viikon alussa on hyvät Kitkemispäivät, jolloin heinät saa tästä poistettua.
Tämä pioni on sitkeä tarhapioni `Rubra Plena`, joka on vanha perinnekasvi.
Yrttitarha kasvimaalle...
Suunnitelmissa on siirtää yrtit tähän laatikkoon kasvimaalle. Ensin siitä pitää poistaa sormustinkukan alut. Esikasvatuksessa on jo timjamia sekä ruohosipulia ja muut yrtit aion ostaa meidän torilta, sillä siellä on hyvä valikoima yrttejä aina keväisin.
Kasvimaan suunnittelua...
En ole vielä ehtinyt tehdä tarkkaa suunnitelmaa kasvimaan kylvöihin. Aiotaan taas tänäkin vuonna kylvää niitä tuttuja ja varmoja hyötykasveja, kuten vahapapua. Jotain uuttakin olisi kiva kokeilla. Kasvien paikkoja tulee kuitenkin vaihtaa, jotta maa ei väsy. Siksi teen aina kasvimaan kylvöistä suunnitelman paperille.
Eri kasvit myös kylvetään eri aikaan kuun mukaan. Lisäksi vain osan voi kylvää jo nyt, osan toukokuussa ja osan vasta kesäkuun alussa. Suunnitelmaan on kätevää merkata myös tarkat kylvöajat.
Kuvassa on maa-artisokka, joka on vanha kotivarakasvi sekä muut monivuotiset. Tuuli kinostaa tähän kohtaan lunta ja se on puolivarjoinen, joten se on osin vielä lumen peitossa.
Ja kevätkukkien istutus terassiruukkuihin on ehkä jo ensi viikon lopulla, jee 😊
Oih, teillä on jo perhosia! Minulla tuntuu unohtuvan joka kevät lannoitus. Pitäisikin ottaa tavaksi laittaa se ylös kalenteriin. Muistan sen vasta heinäkuun alussa loman alkaessa ja silloin se on kuulemma jo liian myöhäistä.
VastaaPoistaMeidän yläpiha on sen verran aurinkoinen, että siellä on aikaiset sipulikukat kukkineet jo jonkin aikaa... niissä näkee näitä perhosia ja pörriäisiä.
PoistaTotta, se on juuri noin eli monivuotisia ei kannata lannoittaa tavallisilla lannoitteilla enää heinäkuussa. Hyvä tapa on merkata unohtuneet työt kalenteriin heti, ensi vuoden kohdalle. Siten muistaa siirtää ne vuodenvaihteessa uuteen kalenteriin oikealle kuukaudelle :)