sunnuntai 21. elokuuta 2022

Käärmeenlaukka syötävä perinnekasvi

Käärmeenlaukka on perinnekasvi, jota voi syödä, siis hyötykasvi. Se kuuluu tulokaskasveihin ja sen arvellaan tulleen  meille viikinkien mukana, ensin Ahvenanmaalle ja sieltä Manner-Suomeen. Sen kukkaterttu on hauskan näköinen, eikä lainkaan uudempien kasvien tapaan säännöllisen muotoinen. 

Käärmeenlaukka elokuussa...

Tältä käärmeenlaukka näytti vielä reilu viikko sitten. Meillä se kasvaa vanhassa perennojen kylvölaatikossa. Joskus aikaa sitten Teräsleidi sai "hienon kukan siemeniä" ja kylvi ne laatikkoon. Sen jälkeen laatikkoon on kylvetty muiden kasvien siemeniä ja niiden taimia on jo siirretty omille paikoilleen.
Kesäisin laatikossa on kasvanut heinän näköisiä sipulikasveja. Ja nyt tänä kesänä ne kukkivat ensimmäistä kertaa.Kukat näyttävät hyvin vaatimattomilta verrattuna koristekasvina tuttuun ukkolaukkaan.
Laukkojen tapaan, nekin lakastuttavat lehtiään  jo kukinnan aikaan. Käärmeenlaukoilla on muuten kapeita lehtiä noissa kukkavarsissa. Ensimmäinen kuva kukista on otettu samana päivänä elokuussa kuin tämä kuva.

Heinäkuun lopulla käärmeenlaukan kukat näyttivät tältä. Kukkatertuissa on kukkien lisäksi pulleita itusilmuja sekä lehtihapsuja 😊

Käärmeenlaukan kukkaterttujen hapsut ja itusilmut...

Heinäkuun alkupuolella kukkatertut paljastuivat suojuslehden alta. Osaan kukista tuli enemmänkin itusilmuja ja lehtihapsuja, osaan enemmän kukkia. Tässä vaiheessa ihmeteltiin näitä... nämäkö muka "hienoja kukkia". Ja aika yllättävän leveä kukkaterttu tuli kapeasta nupusta.

Käärmeenlaukan kapeat nuput ja lehdet...

Nimittäin tältä käärmeenlaukan nuput näyttivät kesäkuun alussa. Tässä kuvassa näkyy paremmin kukkavarsissa kasvavat lehdet, mitkä on hieman taittuneet.
Tänä kesänä kylvölaatikossa kasvaa eniten puistolemmikkiä, joka kukkii kesäkuussa. Siitä enemmän kuvia Herkkä puistolemmikki pihasuunnittelussa -postauksessa.

Kylvölaatikossa on siis aika paljon käärmeenlaukkaa, kuten kuvasta näkyy. Toukokuussa sen ruohosipulimaiset lehdet tunnisti hyvin ja ne erotti heinistä. Kuva on toukokuun lopulta, jolloin lemmikit aloittelevat kukintaa. Ja näköjään siellä reunassa kasvaa myös valkovuokkoa.


Syötävä perinnekasvi...

Koko kasvi on syötävä ja sitä käytetään mausteena. Keväällä ja alkukesällä voi käyttää käärmeenlaukan lehtiä ja varsia. Itusilmuja voi myös syödä, kun ne loppukesällä ovat muodostuneet kasviin. Ja tietysti sen pienehköä sipuliakin voi käyttää ruoassa. 
Maultaan käärmeenlaukan sanotaan muistuttavan valkosipulia. Täytyykin kokeilla, miltä se maistuu, sillä ollaan vain ihmetelty ja ihailtu sen kasvua tähän asti.

Käärmeenlaukka kasvupaikka...

Monivuotinen käärmeenlaukka (Allium scorodoprasum) viihtyy aika aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla multavaa puutarhamaata eli lehtomaista. Muuten se on vaatimaton hoidon suhteen.
Se lisääntyy itusilmuista, jotka putoavat maahan. Käärmeenlaukalle onkin hyvä antaa kasvurauha, jolloin se lisääntyy paikkaan ja siitä saa sen jälkeen kerättyä satoa enemmänkin kesäisin.


Olisi kiva kuulla, kasvaako teillä kellään tätä vanhaa käärmeenlaukkaa?



Puutarhaterveisin Sari



7 kommenttia:

  1. Kyllä täällä kasvaa käärmeenlaukkaa, ja nautin suuresti sen keväisistä lehdistä. Niissä on todella hieno maku. Hyvänä talvena niitä alkaa nousta maasta jo tammikuussa, eli on todella loistava varhaisvihannes siihen kauteen, kun muut satokasvit uinuvat varhaiskeväällä. Koska se tuottaa paljon siementaimia, voi sipuleitakin kaivaa hyvällä omallatunnolla.
    Oma kantani on Korpoströmistä, joka on ollut jo viikinkien satamapaikka, eli voi olla, että se on hyvinkin vanhaa perua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyykin pitää sitä silmällä jo aikaisin keväällä, jotta pääsee ajoissa maistamaan sen tuoreita versoja. Nyt ne ovat jo aika kuivuneita.
      Se näyttää tosiaan tekevän paljon siementaimia, koska tuossa meidän kylvölaatikossa on niitä noin paljon. Sieltä uskaltaisi siis jo kaivaa yhden sipulin ihan kokeeksi :)
      Vau, sinulla on tosi upeaa kantaa! Tämä meidän on saatu muistaakseni Raaseporista, mutta täytyypäs vielä tarkistaa se. Ihana kasvi joka tapauksessa.

      Poista
  2. Asun Karkkilassa ja olen tuonut kääärmeenlaukkaa Gotlannista 1990 -luvulla ja siitä lähtien se on kasvanut puutarhassani. Hieno kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se siis todellakin viihtyy vuosikymmeniä samalla paikalla. Vai oletko vaihtanut sen paikkaa pihalla? Se on aina kivaa, kun kasviin liittyy jokin muisto tai tarina :)

      Poista
  3. Olisiko teillä kellään tietoa mistä tätä hienoa perinnekasvia voisi hankkia omaan puutarhaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä voi olla myynnissä siemeninä, itusilmuina tai sipuleina Maatiainen ry:llä. Heillä on hyvä ja vaihtuva valikoima näitä perinnekasveja.
      Niitä voi löytää myös kasvienvaihto tapahtumista, missä puutarhaharrastajat tuovat myyntiin ja vaihtoon oman pihan kasveja.

      Poista
  4. Olen saanut omat käärmeenlaukkasiemeneni Etelä-Ruotsista vuonna 2018. Se on mulla itsekseen lisääntynyt eri puolille pihaani. Juuri keräsin muutama sipulin itusilmuineen ja mietin mitä ruokaa siitä voisi valmistaa. Olen myöhässä, kun se kajplök keitto tehdäänkin kevään vihreistä lehdistä. Sipuli muistuttaa valkosipulia ja sitä olenkin jo kokeillut.

    VastaaPoista