perjantai 5. kesäkuuta 2020

Meidän pihalla luonnon monimuotoisuutta

Moni teistä tietääkin, että pyrimme hoitamaan pihaa mahdollisimman ekologisesti. Meidän pihalla on paljon muitakin asioita, joita olemme tehneet luonnon eläinten viihtymiseksi. Eläimiä on nimittäin niin jännä seurata. Pihalla on muutamia luonnonkivimuureja, joissa on isoja rakoja. Sieltä voi sisiliskot hakea suojaa ja lymyillä rauhassa.

Kimalaisia ja muita pörriäisiä...

Jostain syystä meillä on tosi paljon niitä pulleita kimalaisia. Ehkä sen takia, että kukkia on todella paljon keväästä talven tuloon asti. Tai ehkä siksi, että vanhoissa rakennuksissa on paljon koloja. Lisäksi nyt omenapuiden latvojen kukissa näyttää  olevan aika lailla mehiläisiä.

Samoin kukkanurmikko lisää kukkia pölyttäjille. Ja sitä on tulossa taas lisää. Mielenkiinnolla odotan,  kukkiiko toissa vuonna tehty uusi kukkanurmikko nyt kesällä. Ainakin siinä kasvit on jo aika isoja.

Oksasilppua ja puutarhakomposti lahottajille...

Puutarhajätekompostissa on kaikenlaisia mikroskooppisen pieniä ötököitä ja mikrobeja. On siellä myös isompiakin, kuten matoja ja sarvikuonokkaita. Lahoava puuaines tuo taas mukanaan toisenlaisia hyönteisiä. Itse asiassa aika helppo tapa lisätä oman pihan monimuotoisuutta ja saada siitä vielä hyvää multaa 😊

Kivasti vanhaan omenapuuhun on kasvanut kääpiä. Puu ei enää ole parhaassa voimissaan, mutta kukkii nytkin hyvin ja tuottaa omenia. Se toimii myös köynnöstukena ja linnunpöntön puuna. Ja saa kasvaa paikallaan niin kauan, kun se on elossa eli jaksaa kasvattaa lehdet.

Luonnonkasveja kotipihalla...

Meillä on monessakin kohtaa luonnonkasvien alueita. Esimerkiksi erilaisia saniaisia löytyy useastakin paikasta. Kuvassa taitaa olla kolme erilaista saniaista eli kotkansiipi, alvejuuri ja hiirenporras.

Joulukielopaikassani saa kielot levitä, miten haluavat. Seassa kasvaa myös villisti valkovuokkoja ja kevätlinnunherne. Kieloista tuleekin nyt pihalle aivan ihana tuoksu.

Pikkulintuja, siilejä, sammakoita, oravia...

Pihamme yksi upein asia on sen runsas luonnoneläimistö. Nytkin jokaisessa linnunpöntössä pesii tiaisia tai pikkuvarpusia. Parhaillaan poikasia ruokitaan jo vikkelään ja kohta ensimmäiset taitavat lähteä pöntöstä maailmalle. Myös mustarastas pesii jossain kohtaa, tosin sen pesän sijaintia emme ole vielä keksineet.

Nyt kun tuli sateet, niin sammakkojakin näkee useammin. Se on kyllä jännä, kun on omissa ajatuksissa kitkemässä tai hoitamassa kasvimaata, niin vierellä yhtäkkiä hypähtää sammakko - ja joka kerta säikähtää, pientä sammakkoa 😄
Siilejä on sen sijaan vieraillut illalla jo pidemmän aikaa. Saas nähdä, näkyykö sitten pikkusiilejä.

Piha olisi kyllä tosi tylsä, jos siellä ei olisi näitä luonnoneläimiä.

Maailman ympäristöpäivä 5.6....

Tänään on YK:n julistama Maailman ympäristöpäivä. "Tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ympäristöä vaaliviin toimiin ja tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteita."

Eli aika pienilläkin toimilla voi parantaa oman pihan monimuotoisuutta, lisätä sinne luonnonkasveja ja -eläimiä sekä toimia muutenkin luontoa kunnioittaen ja vaalien.

Hyvää viikonloppua!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

  1. Meiltäkin löytyy luonnonkasveja puutarhasta, ihan itse ovat tulleet ja saaneet levitä. On saniasta, ketunleipää, puna-ailakkia, päivänkakkaraa, kissankelloa ja metsätähteä nyt ainakin.
    Pikkulinnut tuovat kivasti elämää ja ääntä pihapiiriin ja syövät ötököitä:)
    Ja viime viikolla nähtiin ekaa kertaa siili! Toivottavasti tulee toistekin meidän puutarhaan vierailulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta :) Voi kun meidänkin pihalla olisi kissankelloja. Ne on niin suloisen kauniita... oikeastaan sitä voisikin kylvää siemenistä.
      Siilit on kyllä suloisia tuhisijoita! Pidetään peukkuja, että siili tai parikin alkaisi vierailla pihallenne usein. Niiden kulkemista on jännä seurata ja ainakin meidän pihan siileillä on aika lailla sama reitti joka ilta :)

      Poista
  2. Minä innostuin tuosta kukkanurmikkoideasta ja huomasinkin heti alkukeväästä, että ainakin ketoneilikan, harjaneilikan peurankellon, lemmikin, päivänkakkaran, akileijan siementaimia on siellä, täällä ja tuolla. Olen nyt kepittänyt alueita, joihin ruohonleikkurilta on pääsy kielletty. Ihanaa odotuksen aikaa, mitä muuta sieltä vielä putkahtelee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta! Teille on selvästikin kasvamassa kukkaniitty tai kukkaketo. Sitä kannattaakin nyt vaalia, niin se alkaa muodostua helpolla ja lähes itsestään :)
      Sinne voi jopa siirtää lisää noita siementaimia, sillä varmastikin niitä löytyy myös muualta. Tosi mielenkiintoinen ja jännä "projekti" teillä :)

      Poista