tiistai 6. helmikuuta 2018

Siemeniä ja kylvösuunnitelmia

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö 
Siemenet saapuivat eilen ja nyt siemenpusseja tulee hypisteltyä taas vähän väliä. Onneksi reilun viikon päästä pääsee taas kylvämään esikasvatettavia. Ja kasvimaan kylvösuunnitelma alkaa myös olla valmis, vaikka kasvimaan paikka saattaakin vaihtua mansikkamaalle. Se selviää vasta keväällä. Kuvassa sykähdyttävän upea pioniunikko viime kesältä. Pidän näistä tiukkaan kerrotuista ja hieman kirjavista unikoista.

Hienostuneita ja erikoisia värejä...

Ihastuin taas näihin erikoisen värisiin kasveihin, joten pakkohan niitä oli päästä testaamaan. Vasemmalla kerrottu pioniunikko, ja tietty kirjavakukkainen 😊 Keskellä on värinokkonen, jota olen kylvänyt aiemminkin onnistuneesti. Se on aika helppo talvettaa ihan huonekasvin tapaan. Oikealla jännän värinen tarhaorvokki.

Kesäkukkia...

Nyt päätin kokeilla ekaa kertaa keijunmekon kylvöä, ja sehän kuuluu niihin kasveihin, joiden siemeniä ei saa peittää mullalla. Kylvän sen heti ensi viikon perjantaina, koska kasvatusaika on pitkä.
Joskus kauan sitten kylvin siemenistä kerrottua petuniaa, ja niiden kukat olivat niin kauniita. Joten nyt niitäkin on pussillinen. Näiden lisäksi on vielä pensaskrassia ja tuoksuhernettä, joita kylvän joka kevät. Kukkien väri vain vaihtelee 😊


Kasvimaan kylvösuunnitelmia...

Koska kasvimaa vaihtaa ehkä paikkaansa, niin olen aika varovasti lähtenyt suunnittelemaan sitä. Voi olla, että ensi kesänä se onkin kooltaan pienempi. Joka tapauksessa sinne kylvetään aina niin varmoja ja herkullisia keltaisia vahapapuja. Pavut ovat muuten vuoden 2018 vihannes! Sen lisäksi pitää tietenkin saada silpoydinherneitä. Keltaiset kesäkurpitsat pääsevät puutarhajätekompostin päälle. Siellä on niille hyvää tilaa ja ravinteita. Ja auringonkukkia pitää myös olla joka kesä! Tällä kertaa kokeilussa on korkeaa lajiketta, joka voi kasvaa jopa 3 metriseksi. Sen aion esikasvattaa loppukeväällä.

 

Luomusiemeniä altakasteluun...

Koska meidän kasvimaalla on pintakuivuus ongelmana, niin nykyään salaatit, porkkanat ja persiljat kylvetään lähemmäs taloa altakastelusysteemiin. Ihanasti näitä kasveja löytyy myös luomusiemeninä. Kasvatan ne tietysti luomumullassa ja lannoitan luomulannoitteella, kuten myös kasvimaan ja muun pihan.

Kevään kylvöajat kuukalenterin mukaan...

Jotta siementen kylvöt ja taimikasvatus onnistuu hyvin,  kannattaa oikean kylvöajankohdan lisäksi käyttää vain laadukasta kylvö- ja taimimultaa. Se parantaa kasvuun lähtöä ja ennalta ehkäisee taimipoltetta. Tietenkin kaikki kylvöastiat ja ruukut tulee olla hyvin pestyjä ja huuhdeltuja sekä mullanpintaa ei saa päästää kuivumaan.
Tässä siis kevään kylvöaikoja kuukalenterin mukaan, lähinnä esimerkkejä kukille ja vastaaville:
 • 16.2-1.3.2018 orvokki, keijunmekko, värinokkonen, pelargoni, mustasilmäsusanna, jättiverbena, laventeli, mansikka, munakoiso, osa chileistä, paprika, latva-artisokka
 • 18.-30.3.2018 petunia, ahkeraliisa, lobelia, leijonankita, isosamettikukka, daalia, basilika, kasvihuonetomaatti
 • 17.-29.4.2018 tsinnia, samettikukka, kiinanasteri, kesäleimu, basilika, avomaatomaatti
 • 16.-28.5.2018 krassit, tuoksuherne, auringonkukka, kesäkurpitsa, lehtikaali
Riippuu paljon esikasvatuspaikan olosuhteista, kuinka aikaisin kannattaa kylvää, sekä milloin taimet uskaltaa istuttaa ulos. Sen oppii hyvin kokeilemalla ja kantapään kautta.

Hauskasti orvokin siemenet oli siemenpusseissa pienessä putkilossa. Ei mikään ihme, sillä orvokin siemenet ovat todella pieniä. 

Sain siemenet blogijuttujen tekoon Korpikangas Siemen-Frö:ltä. Kiitos jälleen avusta!


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:

Ensi viikkoa malttamattomasti odottaen...

Terveisin Sari

18 kommenttia:

 1. Korpikangas Siemen-Frö olikin minulle uusi paikka. kävin valitettavasti heti tutustumassa. Minun ei pitänyt enää tilata uusia siemeniä, mutta saatankin muuttaa mieleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korpikangas on ollut vuosia suosikkini siementen ja kukkasipulien nettikaupoista. Heillä on myös näitä jänniä erikoisuuksia.
   Olen tosi iloinen, että saan tehdä nykyään heidän kanssaan myös tätä blogiyhteistyötä, vaikka toisaalta se asettaa aikamoiset paineet, että kylvöt onnistuvat ;)

   Poista
 2. Kaikkea ihanaa! Minäkin tykkään tuosta erikoisen värisestä triosta, jonka nostit heti alkuun. Hajuherneesi näyttää myös vallan herkullisen väriseltä! Mäkin tilasin nyt kirjavaa hajuhernettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin aika herkullisen näköinen trio :) Orvokeissakin on yhtä aikaa sekä lilaa että ruskeaa.
   Kirjavat hajuherneet on jotenkin viehättävämpiä ja luonnollisempia, kuin ne isokukalliset ja yksiväriset. Toisaalta muutaman vuoden kuluttua sitä voi olla ihan toista mieltä niiden kukista ;)

   Poista
 3. Ihania pussukoita. Ei ihme, että niitä pitää päästä rapistelemaan vähän väliä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pusseissa kuvatkin on niin kauniita, että pakko niitä on ihailla. Ja se siementen rapina on näin keväällä tosi kiehtova ääni. Millään ei malttaisi odottaa ensi viikkoon ;)

   Poista
 4. Upea unikko! En ole moista ikinä nähnyt. Kiitos noista kylvöpäivistä, tätyy heti laittaa ne kalenteriin ylsö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli ekaa kertaa sitä unikkoa. Kesän jatkuvat sadekuurot vioitti osan sen kukista, onneksi sain kuitenkin otettua muutaman hyvän kuvan muistoksi.
   Hyvä idea laittaa päivät omaan kalenteriin ylös, niin eivät pääse unohtumaan.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Nyt vaan kun jo pääsisi kylvämään noita muutamia. Odotan sitä kyllä niin malttamattomasti :)

   Poista
 6. Houkuttelevia siemenpusseja,ihanan värisen tarhaorvokin olet löytänyt.Tammikuun kylvöni,omat keijunmekon siemenet ovat nousseet oikein mukavasti,voi olla että jäävät honteloiksi varhaisen kylvöni takia.Kiitos tuosta kuukalenterin mukaan kylvölistasta ,nyt ei tarvi erikseen hakea tietoa kaikista :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokin kukat ovat tosiaan jännän värisiä. Saas nähdä, milloin aloittavat kukkimisen. Toivottavasti aikaisin keväällä.
   Todennäköisesti keijunmekkosi tukevoituvat kevään edetessä. Toisaalta, kukapa nyt kesällä sen alaosaa katselee, kun kukat ovat ylhäällä ;)
   Ajattelin laittaa nuo kevään kylvöajat kerralla, niin on helpompi suunnitella milloin mitäkin kylvää. Se kun vähän riippuu missä päin Suomea asuu ja niistä kylvöolosuhteista.

   Poista
 7. Sari, mistä olet löytänyt tuon eka kuvassa olevan unikon siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en nyt uskalla sanoa varmasti, sillä ostin keväällä siemeniä useammastakin paikasta. Sen siemenpussi on eksynyt jonnekin. En siis löytänyt sitä, vaikka pyrin säilyttämään ne aina.

   Poista
 8. Oi mitä ihanuuksia! Tuo unikko on todellinen kaunotar. Myös vaalean punainen krassi on hakusessa, pitääkin poiketa Korpikankaan kaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotut kirjavat pioniunikot on minustakin huippu kauniita! Krasseihin on tullut uusia värisävyjä. Kirsikanpunaisen lisäksi vaaleaoranssi on myös tosi jännä, ja varmasti tulee lisääkin uusia lähitulevaisuudessa.
   Toivottavasti löydät hakemasi vaaleanpunaisen krassin!

   Poista
 9. Ah, kuinka ihanan värisiä pioniunikkoja ja tuo orvokkikin on ihastuttava. Värinokkosia kylvin muutama vuosi sitten montaa erilaista keväällä. Muistelen, että ne piti kylvää aika aikaisin (?). Pitääkin käydä Korpikankaan sivuilla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värinokkoset kannattaa tosiaan kylvää ajoissa tammi-helmikuussa, jotta ehtivät kasvaa jo alkukesäksi. Jos säästäisi ja talvettaisi ne ikkunalla, niistä saisi hyvät pistokastaimet keväällä.
   Orvokki on minustakin hurjan kaunis :)

   Poista