tiistai 29. elokuuta 2017

Tuoksuvat idänliljat ja keisarililjat, sipulikukkien suunnittelua

Edelliseen postaukseen liittyen päätin tehdä jutun myös näistä puuliljojen vanhemmista. Eli näitä kahta lilja-ryhmää risteyttämällä on saatu aikaan ns. puuliljoja.
Nämäkin tuoksuvat niin ihanan huumaavasti. Ja taas huomaan, että niitäkin olen ostanut vain valkeina 😊

Idänliljat eli orientaalililjat...

Idänliljat (Lilium Orient-Ryhmä) ovat talvenkestäviä tuoksuvia liljoja. Kukat voivat olla punaisen ja valkoiset sävyisiä. Ne ovat yleensä noin metrin korkuisia.  

Idänliljat viihtyvät auringosta puolivarjoon tavallisessa multamaassa.

Keisarililjat ja muut trumpettikukkaiset liljat...

Keisarililjat (Lilium Regale-Ryhmä) ovat jo talvenarempia ja vaativat kasvupaikalta läpäisevyyttä. Ja tuskin menestyvät muutenkaan kylmässä savimaassa. Keisarililjoja on keltaisia, oransseja ja vaaleanpunertavia.

Tämä oranssikukkainen keisarililja on Lilium `African Queen` ja ollut ainakin 5 vuotta paikallaan. Toissa talven jälkeen on selvästi heikompi, ja nytkin siinä oli vain kaksi kukkaa.

Kuningasliljat...


Super hienot ja suloisen vahvasti tuoksuvat kuningasliljat (Lilium regale) ovat aina tämän värisiä. Kun niitä jalostetaan, ne saavat lajikenimen ja kuuluvat Lilium Regale-Ryhmään.
Vanhempi postaus Tuoksuvat kuningasliljat, ja tumma värililja, klik.

Valkoliljat...

Tässä vanha kuva valkoliljoista (Lilium longiflorum) viiden vuoden takaa. Yhtenä keväänä ne eivät sitten enää nousseetkaan maasta. Ne oli niin upeita ja tuoksuvia, että taidanpa taas keväällä ostaa uudet sipulit. Ovat siis talvenarkoja.

Sipulikukkien suunnittelua...

Koska rakastan tuoksuvia liljoja, niin ainakin muutaman uuden sipulin hankin nyt jo syksyllä. Ja sen valkoliljan sipulit vasta keväällä.


Sinisiä krookuksia tarvitaan lisää laventelipenkkiin. Sen sijaan tänä syksynä en taida ostaa yhtään tulppaaneja. Muistatte varmaan kevään metsäkauriiden tuhotyöt 😉 Joten odotan ensi kevääseen, jotta näkee, toipuvatko tulppaanit vai kuolivatko ne.
Narsisseja sen sijaan voisi laittaa uuteen perennapenkkiin, täytyypäs vielä miettiä ja suunnitella. Ja yhden uuden erikoisemman laukan voisi myös ostaa.

Erikoisempia kukkasipuleita löytyy nettikaupoista ja isommista puutarhamyymälöistä. Ja joskus ihan marketeistakin voi tehdä mahtavia löytöjä. 
Kannattaa muuten ostaa sipulit ajoissa, ennen kuin ne loppuvat. Ne tosin istutetaan yleensä vasta syys-lokakuussa. Jospa viikonloppuna ehtisi tehdä pienen myymäläkierroksen, tai sitten nettisurffauksen 😊

Vanhempia postauksia sipulikukista:


Suunnitteluterveisin Sari

Ps. Vielä ehtii mukaan arvontaan, klik

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi kun saisi näihin postauksiin myös hieman tuoksua mukaan. Se on niin iso osa näitä liljoja. Vaikka ovat ne kyllä upeita näin tuoksuttakin :)

   Poista
 2. Moikka Sari.
  Löysin tämän blogisi sattumalta juuri äsken, kun googlailin mihin multaan istuttaisin ensimmäiset pikkusanttuni, jotka tuli postissa eilen, ja nyt ovat väliaikaismullassa. Google ohjasi minut kirjoitukseesi mustamullan kokeilusta... Wau! Siinäpä sitten multa mitä huomenna ostan. :).
  Tulin vain tänne viimeisimpään kirjoitukseesi moikkaamaan tämän, ja nyt lähden etsimään sitä mustamulta ja santtukirjoitusta.
  Voi, kun kiva kun löysin tämän blogisi. Saan varmasti paljon vinkkejä ja tietoa kaikkeen. Olen nyt asunut ensimmäistä kesää vanhassa torpassa, minulla ei ole aiemmin ollut koskaan omaa pihaa. Kaikki on uutta. Luomu on minulle tärkeää. Ja niin näin äkkiseltä lukemiselta sinullekin. Eli alan seuraamaan blogiasi. Mielelläni ja mielenkiinnolla :). Mukavaa syksyä. //Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka :) Lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani!
   Mustamulta toimi tosiaan hyvin santuilla ja kukkivatkin oikein hyvin. Tärkeää mustanmullan kanssa on lukea pussin ohje! Sillä vain esikostutettu mustamulta saa sen mainion mururakenteen.
   Luomu ja luonnonmukaisemmat puutarhan hoitoniksit ovat lähellä sydäntäni. Ja koetan kirjoitella niistä tänne usein, tosin mielenkiintoisia aiheita on välillä niin paljon, että jokin tärkeä jää vähemmälle huomiolle hetkeksi ;)
   Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista
 3. Kiitos :).
  Niin aion tehdä mustamullan kanssa. Ruokakaupassani ei sitä ollut, joten santut ovat vielä pienessä multaläntissä johon ne saatuani istutin, mikä muuten myöskin sattuu olemaan mustamultaa, mikä pussinloppu löytyi kotoa. Tosin ei mitenkään esikasteltua, vaan ihan suoraan pussista laitettua. Enpä tajunnut tätä esikostutusjuttua.. Mutta asia korjaantuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ekaa kertaa esikostutin mustanmullan ohjeiden mukaan, niin ihan äimistyin, miten nopeasti siihen tuli vahva mururakenne. En olisi etukäteen uskonut, että sellainen on edes mahdollista! Kaikkea oppii, kun kokeilee :)

   Poista