keskiviikko 11. kesäkuuta 2025

Ruttojuuri ja lupiini on helppo hävittää

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Vaikka moni tuskailee niiden kanssa, niin ruttojuuri ja lupiini on helppo hävittää pihalta. Kaiken lisäksi se on kevyttä hommaa, eikä maata edes tarvitse kaivaa. Siinä on hyvä olla tarkkana, että tekee sen oikealla tavalla ja oikeaan aikaan. Muuten niiden hävittäminen on tosi hidasta puuhaa.
 

Lupiinit leviää siemenistä...

Lupiini on helppo hävittää, ilman juurten kaivamista. Usein ne ovat kasvaneet paikassa jo vuosia. Silloin ne on kukkineet ja lakastuneista kukista on lopulta kehittynyt siemeniä. Siemenet tietysti ovat pudonneet maahan, osa on jo syvemmällä ja osa edelleen maan pinnalla.

Siemenet säilyvät itämiskykyisinä vuosikymmeniä. Sen takia maasta nousee pieniä taimia jatkossa, vaikka isot mättäät sai heti hävitettyä. Ja tietysti ne pienetkin taimet hävitetään.
Kuva on ennen lupiinin hävittämistä ja ison lupiinimättään ympärillä näkyykin paljon pieniä siementaimia.

Komealupiini, jolla on vaaleanpunainen, sininen tai valkoinen kukkaterttu on haitallinen vieraslaji ja sitä ei saa kasvattaa pihalla. 

Ruttojuuret leviää voimakkaasti...

Ruttojuuret ovat hieman toisenlaisia, sillä ne leviävät juurirönsyillä yhä laajemmaksi alueeksi. Jos maa on kosteahkoa ja ravinteikasta, ruttojuuri kasvattaa isoja lehtiä, jotka voivat olla jopa 70 cm leveitä.

Kuvassa näkyy hyvin, miten ruttojuuren lehdet peittävät maan pinnan täysin isolta alueelta. Tähänkin on voitu alun perin istuttaa vain yksi taimi, joka on levinnyt vuosien saatossa isommaksi alueeksi. Ruttojuuri on nimittäin vanha rohdoskasvi.

Moni luulee kesällä leskenlehden isoja lehtiä ruttojuureksi, mutta niiden lehdet on paljon pienemmät. Helpoiten ne erottaa kukista, etenkin kun kummatkin kukkii keväällä ennen lehtiä.

Etelänruttojuuri kukkii aikaisin keväällä...

Etelänruttojuurella on punertava kukkaterttu ja se kukkii huhti-toukokuussa, ennen lehtien kasvua. Alla oleva kuva on huhtikuun puolesta välistä, kun kukat ovat vielä nupulla.
On olemassa muitakin ruttojuuria, kuten harvinaisempi vaaleankeltakukallinen japaninruttojuuri, jonka kukkavarressa on lehdet.
Ruttojuuret eivät ole haitallisia vieraslajeja, joten niitä ei sen takia tarvitse hävittää pihalta.

Voimakasjuuriset rikkaruohot...

Tällaiset voimakasjuuriset rikkaruohot, jotka leviävät juurilla, voivat helposti vallata koko pihan, jos niin antaa tapahtua. Ne on siinä mielessä hankalia rikkaruohoja. Se on yleensä myös syy, miksi ne halutaan hävittää.
Muita tällaisia ruttojuuren lisäksi on esim. vuohenputki, vuohenkello, karhunköynnös eli elämänlanka ja monet tatar lajit.
Tästä kuvasta näkee hyvin, miten ruttojuuri on levinnyt nurmikolle. Eli niillä on ikään kuin yhteiset juuret ja ne leviävät koko ajan yhä laajemmalle alueelle. Tässä kohdassa ruohonleikkurilla niitä ei saa hävitettyä.

Ruttojuuri ja lupiini on helppo hävittää...

Vaikka niin moni tuntuu tuskailevan näiden hävittämisen kanssa vuosia, niin ruttojuuri ja lupiini on helppo hävittää yhden kesän aikana. 
Itse hävitin ruttojuuren isolta alueelta juuri tällä tavalla yhdessä kesässä, helposti ja en kaivanut sen juuria maasta.
 

Yleisiä huonoja ohjeita hankalien rikkaruohojen hävittämiseen...

  • Kaiva kaikki juuret maasta - huono hävittämistapa, sillä maa pitäisi kääntää aivan kokonaan isolta alueelta. Silti juuri jää maahan.
  • Peitä alue muovilla - huono tapa hävittää, koska voimakasjuuriset kasvit kuolevat todella hitaasti muovin alla. Se voi viedä vuosia ja se voi myös saada ne leviämään entisestään.
  • Kaivinkone kaivaa kaiken maan pois ja tilalle uusi multa - kaikkein huonoin tapa hävittää, koska maata pitäisi kaivaa syvältä ja leveältä alueelta. Ennen kaikkea tämä tapa on kallis ja epäekologinen. 
  • Rikkaruohojen kitkeminen - hyvät ja huonot tavat -postauksessa lisää kitkemistapoja.

Helppo tapa hävittää ruttojuuri ja lupiini...

  • Ehdottomasti paras ja tehokkain tapa hävittää ruttojuuri ja lupiini on yhdistää hävittämisessä kasville tehokkain kitkemistekniikka ja kuun mukaan hyvät Kitkemispäivät!
  • Se tulee tehdä oikein, eikä vain sinne päin. 
  • Mikäli valitsee hyvän Kitkemispäivän, mutta kitkemistekniikka on huono, rikkaruohot jatkavat kasvuaan edelleen.
  • Tai jos valitsee oikean kitkemistekniikan, mutta ei tee sitä Kitkemispäivänä, rikkaruohot voivat jopa yltyä kasvattamaan uutta versoa entistä rajummin.

Opit tehokkaimmat tavat hävittää rikkaruohoja...

Toimivimmat kitkemistekniikat ja parhaat Kitkemispäivät löydät tältä Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta. Siellä on muunlaisillekin rikkaruohoille kitkemistekniikat sekä kitkemistä helpottavat kitkemistyökalut eri tilanteisiin.
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Eli ruttojuuri ja lupiini on helppo hävittää isoltakin alueelta, kun tekee sen oikealla tavalla. Silloin valitaan oikea kitkemistekniikkaa. Ja sen lisäksi ne hävitetään eli kitketään hyvinä Kitkemispäivinä, jotka katsotaan kuun mukaan.



Puutarhaterveisin Sari


Ps. Muistuttelen hyvistä Kitkemispäivistä kuun mukaan Puutarha Studion facebook ja instagram tileillä tuttuun tapaan.


6 kommenttia:

  1. Jospa evoluutio on katsonut tarpeelliseksi ,että ihmisten määräämät kasvit onkin tarpeen tulevassa kehityskaaressa.Tieteenkin tutkijat muuttelevat silloin tällöin aikaisemmat virheelliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotipuutarhurin näkökulmasta kaikkein tärkeintä on oikeastaan se, ettei päästä puutarhakasveja leviämään luontoon, ei edes oman tontin metsään. Ja jos ei ole kovin innokas lapiohommiin, niin ei kannata valita pihalleen juurilla leviäviä lainkaan. Näin pääsee helpommalla tulevaisuudessa.

      Poista
  2. Hei! Onko tuolla kurssilla myös elämänlankaan hävitysohjeet? Meillä on se riesana marjapensaissa ja en ole onnistunut tähän mennessä hävittämään sitä. Sillä on kaunis kukka mutta voi jestas miten se leviää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Elämänlangan, jota myös kutsutaan karhunköynnökseksi tai isokierroksi, hävitysohjeet löytyvät ilman muuta kurssilta. Sillä se tosiaan kuuluu ns. hankaliin rikkaruohoihin, joiden hävittäminen onnistuu parhaiten kuun mukaan, kun siihen yhdistää sille sopivimman kitkemistekniikan. Se kun leviää pienestäkin juurenpalasta.

      Poista
  3. Huuhaata. Luulin että olisi tulossa oikea tepsivä konsti eikä pelleilyä. Sitä paitsi kuun vaikutuksessa on kaksi koulukuntaa, joista toinen vannoo kuun vaiheiden ja toinen kuun ratatason korkeuden vaihteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä nimenomaan on toimiva ja tehokkain tapa kitkeä ja hävittää rikkaruohoja, etenkin hankalimpia. Olen itse testaillut tätä kitkemiseen vuosia, muuten en tästä edes kirjoittaisi.
      Itse asiassa on olemassa kaksi "koulukuntaa", jotka ajoittavat eri työt kuun mukaan. Kummatkin huomioivat kuun vaiheet, mutta ratatason muutokset ne määrittävät eri tavoin. Tämä on todella vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Ja helppo testaamalla todeta edelleen toimivaksi.

      Poista