perjantai 27. kesäkuuta 2025

Orapihlaja-aidan leikkaus

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos} Muistuttelen tässä taas pensaiden kesäleikkauksista, sillä orapihlaja-aidan leikkaus kuuluu tehdä jo kesällä. Sitä ei kannata jättää syksyn puuhaksi, kuten ei muidenkaan pensasaitojen leikkaamista. Nimittäin kesäleikkauksilla pensasaidat saa pysymään tiiviinä ja hyvänä vuosikymmeniä.


Orapihlaja helppo leikata...

Muotoon leikatun orapihlaja-aidan leikkaus on kuulemma hankalaa ja tuskastuttavaa tai näin ainakin olen kuullut. Itse olen leikannut useammallakin pihalla orapihlaja-aitaa ja minusta se yksi helpoimmista aidoista leikata.
Ymmärrän kyllä, miksi sen leikkaus koetaan niin hankalaksi. Sitä näkee nimittäin leikattavan aivan väärään aikaan eli vasta syksyllä ja väärällä tavalla. 

Oikea leikkausaika ja leikkaustapa...

Orapihlaja-aidan leikkausaika on kesällä, jolloin se leikataan muotoon. Riippuu paljon aidan kasvusta sekä missä päin Suomea ollaan, milloin tarkalleen se on hyvä leikata.
Pensasaidan voi leikata saksilla tai pensasleikkurilla, kumpi tuntuu itsestä paremmalta. 

Oleellista on tietysti se, miten orapihlaja-aidan leikkaus tehdään. Sitä siis leikataan sivuilta ja päältä niin, että aita on helppo leikata jatkossakin. Ja tietysti niin, että leikkauksen jälkeen aita näyttää upealta!

Tässä kuvassa nuori orapihlaja-aita ei näytä hyvältä. Se on siis harva ja istutusleikkaus on tehty väärin, joten se on jäänyt alaosastaan harvaksi. Tämän saa onneksi korjattua, tietysti leikkaamalla.

Tässä kuvassa on jo vanha orapihlaja-aita, jota on leikattu oikein. Siten se on hyvän mallinen, tuuhea ja sillä on lehtevät oksat ihan maahan asti. Jos haluat muotoon leikatusta pensasaidasta tällaisen, löydät ohjeet sen leikkaamiseen ja hoitoon Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilta.

Aidan leikkaaminen alasleikkauksen jälkeen...

Orapihlaja-aita kasvaa noin 4 metriä korkeaksi ja noin 3 metriä leveäksi, jos sen jättää kokonaan leikkaamatta. 
Tässä syksyisessä kuvassa näkyy hyvin, miten isoksi se kasvaa nopeasti, kun se jätetäänkin leikkaamatta syystä tai toisesta. Tätä orapihlaja-aitaa oli siis ennen leikattu muotoon.
Sen saa kyllä takaisin muotoon leikatuksi aidaksi, kun leikkaa sen alas. Se tehdään aikaisin keväällä.
Alasleikkauksen jälkeen orapihlaja-aidan leikkaus aloitetaan jo kesällä. On todella tärkeää leikata sitä jo ekana kesänä, jotta siitä tulee tuuhea pensasaita. Ilman leikkausta se jää harvaksi.

Paljon vai vähän uutta kasvua...

Tiedän, että osa toivoo vanhan orapihlaja-aidan kasvavan hillitymmin tai uuden aidan kasvavan tuuheammin. Jos sinullakin on tällaisia toiveita pensasaitasi suhteen, niin valitse leikkausajankohdat kuun mukaan. 

Silloin päivät katsotaan tarkemmin ja olenkin laittanut tämän kesän hyvät päivät verkkokurssille valmiiksi. Ensi vuoden alasleikkausten sekä kesäleikkausten päivämäärät tulevat sinne syksyllä.

Olen jo aiemmin kirjoitellut täällä pensasaitojen leikkaamisesta Pensasaidan leikkaus helpommaksi, kuun mukaan -postauksessa.


Ja tietysti pensaiden hävityspäivät, kuun mukaan, eivät ole hyviä päiviä leikata aitaa.

Helpompi orapihlaja-aidan leikkaus...

Orapihlaja-aidan leikkaus muuttuu paljon helpommaksi, kun oppii leikkaamaan sen oikein, sille sopivalla tavalla ja sille sopivimpaan aikaan!

Silloin orapihlajan piikitkään ei ole enää ongelmana. Ohjeet löydät lyhyiltä videoilta, joten tieto on nopea löytää, kun sitä tarvitset. Siellä on myös muut aidan hoitoon liittyvät asiat. Sekä ne kuun mukaan hyvät leikkauspäivät.

Jos sinulla on muita pensasaitoja, niin niillekin löydät ohjeet kurssilta.

Katso kurssin sisältö ja muut tiedot: Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilta. 

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta ja on yritykseni Puutarha Studion.


Aion itsekin tässä lähiaikoina leikata muutamaa pensasta. Näitä kesäleikkauksia tehdään siis myös muille pensaille tarvittaessa.


Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Kun orapihlajan antaa kasvaa leikkaamatta, siitä tulee korke puu. Orapihlajametsikössä on erikoinen tunnelma. Ei voi verrata mihinkään muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orapihlajametsikkö kuulostaa tosi eksoottiselta. Siellä on varmasti lintujakin paljon.
      Tavallista orapihlajaa myydään myös puun taimena eli rungollisena puuna. Ne onkin kauniita kukkivia pikkupuita, johon tulee punaisia marjoja.

      Poista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, orapihlajan leikkaaminen on lastenleikkiä! Tässä lähistöllä vanhan pihan uudet asukkaat hävittivät heti orapihlaja aidat. Ihmettelin kyllä syytä koska on niin helppo ja tukeva aita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni pelkää ja arastelee orapihlajan piikkejä, koska ne voi puhkaista kottikärryn tai autonkin renkaan. Olen kuullut että, moni uusi asukas sen takia hävittää orapihlajat. Se kertoo vain siitä, että he eivät osaa orapihlajan leikkaamista tai luulevat piikkien olevan ongelma. Kuten varmasti tiedätkin, niin oikein leikattuna sen piikeistä ei ole mitään ongelmaa.

      Poista
  3. Inhoan orapihlaja-aitaa sydämeni pohjasta juuri piikkien takia enkä ikinä suostuisi sellaista istuttamaan. Naapuruston kuivista oksista linnut (ilm harakat) tekevät pesiään ja aina omalla pihalla saa olla varuillaan ettei oksa pihalla ole orapihlajaa. Muutaman kerran olen saanut kipeän reiän sormeeni kun en ole katsonut tarpeeksi tarkkaan. Parempia (ja kauniimpia) vaihtoehtoja kyllä löytyy. - terkuin pienen pihan Tuija Ps minulla on lauta-aita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi omalla pihalla voi tehdä juuri niin kuin haluaa :) Meillä on muotoon leikattua orapihlaja-aitaa jonkun verran ja itse en koskaan ole satuttanut sen piikkeihin itseäni. Enkä myöskään ruusujen tai happomarjan piikkeihin.
      Pensasaidoissa on tosiaan valinnan varaa paljon. Jokaisessa niissä on omat hyvät ja huonot ominaisuudet. Orapihlajassa hyviä on sen jämäkkä kasvutapa, mikä tekee siitä helposti leikattavan ja pitkäikäisen pensasaidan.
      Pienellä pihalla lauta-aita säästää tosiaan tilaa, vaikkakin kasviaita olisi monin verroin ekologisempi vaihtoehto.

      Poista