maanantai 10. kesäkuuta 2019

Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä

Kurtturuusu ja vesakko kannattaa hävittää ekologisesti ilman myrkkyjä. Se onnistuu helpoiten ja vaivattomammin, kun ajoittaa toimet kuun mukaan. Eli tekee niin kuin ennen olisi tehty, luonnon rytmissä. Tämä on siis perinnetietoa, joka pätee edelleen.

Tunnista kurtturuusu, älä turhaan hävitä tarhakurtturuusuja...

Kurtturuusu eli kurttulehtiruusu eli kiulukkaruusu on se perusmuoto, josta tarhakurtturuusut on jalostettu. Kurtturuusu on listattu haitalliseksi vieraslajiksi ja se tulee hävittää pihoilta kolmen vuoden sisällä eli 1.6.2022 mennessä.
Onneksi se on helppo tunnistaa tietyistä ominaisuuksista, joita useitakin tässä jutussa.

Sen lehdet ovat "kurttuisen" syväsuoniset, ja niin on tarhakurtturuusuillakin. Alla kuva alkukesältä. Sen sijaan muilla yleisillä ruusuilla, kuten juhannusruusuilla ja valamonruusulla on "sileät" lehdet.

Kurtturuusuun tulee loppukesällä ja syksyllä isoja oranssinpunaisia ruusunmarjoja. Aurinkoisella paikalla niitä voi olla paljonkin. Pikkulinnut syövät marjoista siemenet ja siten levittävät tätä ruusua luontoon. 
Sen sijaan tarhakurtturuusuihin ruusunmarjoja tulee yleensä paljon vähemmän.

Kurtturuusu leviää myös juuriversoista isommaksi alueeksi, mikä on sen yksi tuntomerkki. Tosin kovassa maassa se ei niin leviä. 

Hyvä tuntomerkki on kurtturuusun piikikkäät versot, siis jos pensaan kukat ovat yksinkertaiset. Ruskea on vanhempi verso ja vihreä tänä kesänä kasvanut.


Sen kukat ovat yksinkertaiset punaiset tai valkoiset..

Hävitettävällä kurtturuusulla on aina yksinkertainen kukka, kuten kuvat alla. Kukan väri voi olla punainen tai valkoinen.


Kaikki kerrottukukkaiset tai muun väriset ovat tarhakurtturuusuja eli kurtturuususta jalostettuja lajikkeita. Niitä on myynnissä kymmeniä ja ne eivät leviä ongelmallisesti. Niitä ei tarvitse hävittää 😊

Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyjä, kuun mukaan...

Hävitettävät pensaat leikataan iltapäivällä maata myöden heinä-elokuussa ns. viimeisinä päivinä eli kolme päivää ennen uusikuuta (tarkat päivät alla). Uusikuu on merkitty tavallisiin kalentereihin pienellä mustalla pallolla.

25.-27.7.2022

Tärkeää on leikata pensaat niin alhaalta, ettei niihin jää yhtään lehteä.

Muiden haitallisten vieraslajien hävitys...

Perennamaisten eli monivuotisten ruohovartisten hävitykseen voi myös hyödyntää kuun vaikutusta niiden hävittämisen ajoituksessa. Siihen hommaan sopii kaikki #kitkemispäivät.
Alla niitetään ruttojuurta, joka on kuivalla paikalla jäänyt aika pienikokoiseksi. Tämä ei ollut paras tapa sen hävittämiseen.

Uudella Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on enemmän tietoa ruttojuuren hävittämisen tekniikasta kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Lisää tietoa kuun vaiheiden mukaan ajoittamisesta löytyy täältä.

Kesäterkuin Sari

29 kommenttia:

  1. Kuunkierrosta kirjoittaminen on täyttä huuhaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan se olla... vaikka kuu aiheuttaa merten vuorovesi-ilmiön ja monessa uudessa tutkimuksessa on huomattu kuun yhteyden eläinten ja kasvien käyttäytymiseen.
      Ja eikös muinoin maapalloa pidetty litteänä eikä pyöreänä... eli näitä itselle uusia asioita ei kannata heti tyrmätä ;)

      Poista
    2. Pisteet Sarille tuosta vastauksesta! :D Juurikin näin!

      Poista
  2. Kiitos ohjeista. Ylen uutisissa näytettiin myös, miten kurtturuusua voi näivettää. Joskus sen kaivaminen jonkun muun kasvin viereltä saattaa olla vaikeaa. Minulla on pari kurtturuusua, joita olen itse asiassa leikannut jo useamman vuoden ajan kovalla kädellä pitkin kesää. Toisen pystyn kaivamaan pois, toiseen taidan käyttää sinun menetelmääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Näivetys on hyvä tapa, jos ei halua kaivaa pensaita pois. Välillä niitä on ihan turha kaivaa, kun tilalle ei ole aikomus istuttaa uusia kasveja.
      Näivetys onnistuu tehokkaimmin, kun katkoo versot ns. viimeisinä päivinä. Ne alkavat näiväettyä nopeasti loppukesän ja syksyn aikana :)
      Meilläkin on yksi kurtturuusu, hansaruusujen seassa. Nyt odotellaan sen kukkivan, jotta sen erottaa hansasta.

      Poista
  3. Kiitos, taidan kokeilla tätä lupiiniin, kurtturuusua ei onneksi tontilla kasva mutta lupiinia kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, ja kerro sitten kuinka onnistui. Meilläkin on muutama leviävä kasvi, johon testaan nyt huolellisesti näitä päiviä kuun mukaan.
      Olen aiemmin todennut #kitkemispäivät hyviksi niille, mutta nyt testaan niitä ns. hävityspäiviä. Ja hyvältä vaikuttaa :)

      Poista
  4. Toivottavasti ihmiset eivät ala repimään kaikkia muitakin (punaisia) ruusuja. Tunnistaminen ei tunnu kaikilla olevan oikein hallussa. Hansaruusut ja valamonruusut toivottavasti ymmärretään säästää sekä tarhakurtturuusut.
    Minulla kukkii Teresan ruusu nyt hienosti. Pinkin väriset kukat siinäkin.
    Tuota ensimmäistä kommentoijaa kehottaisin miettimään, mistä vuorovesi-ilmiö johtuu!
    Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, punakukkaisia ruusuja on todella paljon. Myös tarhakurtturuusuissa on niitä, joilla on yksinkertaiset vaaleanpunaiset kukat. Niitä kyllä on pihoilla onneksi harvemmin. Ja se leviävä kurtturuusun näköinen on todennäköisesti kurtturuusua :)
      Teresanruusu onkin kaunis kukkiessaan, ja sen kukat tuoksuvat ihanasti, eikö vain?

      Poista
  5. Mulla on kokonainen laaja kaupunki alueena kurtturuusun hävittämiseen. Tosin konstit on järeämmät, eli kaivurilla kaivetaan ruusut juurineen pois, viedään jäte maankaatopaikalle haudaten se syvälle. Myrkyitä tuokin sujuu.

    Ikävä kyllä 1980-luvulla kurtturuusuja on istutettu tuhatmäärin - nimenomaan lasten leikkipuistojen ympärille. Nykyään on järkevät vaatimukset leikkipuistojen kasveille - ei myrkyllisiä tai piikkisiä. Niin että poistettavaa piisaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä olen tässä liikkuessani ajattelut, että nyt on kiinteistöillä, kunnilla ja kaupungeilla aika moinen homma edessä. Niitä näkee myös alueilla, joihin niitä ei ole istutettu. Eli kartoitusta täytynee myös tehdä.
      Onneksi se on helppo hävittää, etenkin jos kun kaivurit on apuna :)
      Saas nähdä mikä tämän hetken suosikkikasvi todetaan huonoksi valinnaksi... sitten joskus 30 vuoden kuluttua.

      Poista
  6. Näivettämiskitkentää olen käyttänyt rannassa lepän vesaikkoon.Suuren lepän kun menee kaatamaan,niin uutta vesaa tyrkkää ihan valtavasti.mutta kun vaan aina uudet vesat taittelee irti,niin johan tokenee.Seuraavana kesänäkin se vielä yrittää tehdä 'vauvoja',mutta kahdessa kesässä saa hyvin taltutettua parhaan kasvun puusta.Kurtturuusu ei välttämättä ole niin sitkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noiden vesakkoa tekevien puiden kaato sekä niiden vesojen katkominen kannattaa myös ajoittaa näin. Silloin pääsee paljon helpommalla ja vesakkoa tulee huomattavasti vähemmän. Tästä on muuten tieteellisiä tutkimuksiakin tehty, ja ovat osoitteet saman.
      Melkeinpä sanoisin, että kasvupaikka vaikuttaa paljon sekä kasvin elinvoimaisuus, kuinka hyvässä kunnossa se on... mutta eniten kuitenkin se kaatoaika ;)

      Poista
  7. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Minulla on ongelmana yli 30 vuotta sitten istutettu kurtturuusualue heti etupihalla hyvin näköalapaikalla. Alue on nyt kooltaan yli 10 neliötä, mutta on pysynyt nurmikon leikkuun myötä pihassa hallinnassa. Hävityksen keinoja olen miettinyt, mutta nuo mainitsemasi päivät osuvat vielä niin kesään, että harmittaa kaataa rumaksi alue. Jos käyttää ylöskaivamisen taktiikkaa, niin onko juurakkojäte vietävä kaatopaikalle (kuten yllä kommentissa), pelkään, että sellainen vuori multaista juurakkoa alkaa kasvaa kompostikasassa ja moinen kasa ei ole edes kiva säilyttää tontilla. Jos käyttää näitä mainitsemiasi päiviä hävitykseen, niin pitääkö odottaa ensi vuosi vielä, ennen kuin uskaltaa istuttaa alueelle muuta pensasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaivaa juurakot ylös niin ne voi tosiaan viedä kaatopaikalle. Tai ne voi kuivattaa auringossa, ennen kuin tekee niistä risuaitaa/polttaa/tai jotain muuta. Kompostiin niitä en ehkä laittaisi, koska oksissa on ikävät piikit. Oksat eivät nimittäin maadu nopeasti ja piikikkäät oksat mullassa ei ole kivoja.
      Parin kuukauden jälkeen todennäköisesti jo huomaa, tuleeko alueelta vielä kurtturuusun versoja. Seurasin yhtä tällaista kurtturuusun aluetta, josta kaivuri kaivoi pensaat pois kesäkuussa. Tilalle laitettiin heti uusi multa ja uudet pensaat. Loppukesällä maasta edelleen nousi niitä kurtturuusun versoja, mutta ne kun nyhti pois, niin niiden kasvu loppui.

      Poista
  8. Meilläkin on kurtturuusua, joka on vanhan rakennuksen seinustalla. Ruusun ympärillä on nurmikkoa. Katkoin kaikki oksat ja kaivoin juuria niin paljon pois kuin vain jaksoin, tämän tein 30.6.-1.7. Oksat ja juuret meni jäteasemalle polttojätteeseen.

    Eilen huomasin muutaman kurtturuusun lehden ja kiskoin niiden juuren irti maasta. Olisi varmaan pitänyt malttaa odottaa seuraavaan sopivaan ajankohtaan, mutta tajusin sen vasta kun juurenpätkä oli jo roskiksessa��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kerroit kokemuksiasi! Se varmasti kannustaa ja rohkaisee monia hävityspuuhaan. Osalla kun on se käsitys, että kurtturuusua ei pysty hävittämään.
      Olisi tosiaan ollut parempi odottaa pari viikkoa tai ainakin ensi viikolle, mutta noin on käynyt minullekin ;)

      Poista
  9. Taitaa olla mun aktiivisuus kuun kierron mukainen kun sain nyhdettyä portaikon edestä kurtturuusun pitkälle ulottuvine juurineen eikä ole sen koommin näkynyt. Toiselta puolelta taloa en nyhtänyt kaikkia kun on kivikkoinen alue mutta nyt sitten hetki vielä ja kohta näivetyspuuhiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet odottaa nyt malttamattomasti tiistain iltaa, että pääsee pensaiden ja vesakon hävityspuuhaan. Eli enää kaksi yötä ;)

      Poista
  10. Eikö nuo pensaat kannattaisi hävittää vasta, kun marjat on kerätty talteen?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurtturuusu on niin sitkeä kasvi, että se kannattaa hävittää heinä-elokuussa ns. viimeisinä päivinä eli hävityspäivinä, kuun mukaan katsottuna. Oli siinä marjat tai ei. Silloin voi jo yhden alasleikkauksen jälkeen kuolla koko pensas.
      Hävityshomma on paljon työläämpi ja voi kestää jopa vuosia, jos hävitysajankohta on huono esim. kasvava kuu. Toki jos on valmis katkomaan versoja monta kertaa kesässä, usean vuoden ajan, voi hyvin odotella marjojen kypsymistä ja kerätä ne talteen.

      Poista
  11. Onko tuosta kuun kierron mukaan tehdystä hävityksestä mitään todellista näyttöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea tämän jutun kommentit. Kuun mukaan hävittäminen on vanhaa perinnetietoa eli kansanperinnettä... siis kokemukseen pohjautuvaa, kansainvälisesti. Olen itse testaillut sitä hyvällä tuloksella ja samaa palautetta olen saanut asiakkailtani sekä blogin seuraajilta eli todellista näyttöä on paljon. Kannattaa rohkeasti kokeilla :)

      Poista
  12. Moikka. Miten näin vuonna 2021. Mikä päivät olisi parhaita kurtturuusun hävittämiseen. Ajattelin tuota maantasalle katkaisua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa :) Tänä vuonna kurtturuusun hyvä hävitysaika on 5.-7.8.2021, iltapäivällä. Silloin tosiaan kurtturuusun kaikki varret kannattaa leikata maata myöden poikki.
      Kerrothan sitten, miten onnistui.

      Poista
  13. Hei.löysin tämän ketjun kun yritin netistä etsiä miten hävitetään (haitallinen) vieraslaji eli viitapihlaja-angervo. osaatko neuvoa sopiiko myös tämän hävitykseen sama kuun mukaan hävittäminen ja milloin se olisi tänä vuonna? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Viitapihlaja-angervon hävittämiseen toimii sama kuun mukaan tehtävä hävittäminen, mikä toimii kurtturuusullekin.
      Tänä vuonna ehkä paras hävitysaika on 25.-27.7.2022 iltapäivällä, riippuen hieman tulevan kesän säästä.

      Poista
    2. kiitos paljon :) rupesinkin seuraamaan myös sinun sivua facebookissa jossa oli myös hyödyllistä tietoa! :)/Johanna

      Poista
    3. Ole hyvä :) Todennäköisesti muistuttelen noista hävityspäivistä sitten elokuussa siellä facebookissa.

      Poista