tiistai 24. huhtikuuta 2018

Taimien jatkokasvatus eli miten hoitaa pieniä taimia

Blogiyhteistyö: Biolan 
Pienten taimien jatkokasvatus -postausta on toivottu useamman kerran, joten tässä teille juttu siitä. Ostin Tampereen puutarhamessuilta pieniä pelargonien pistokastaimia. Ne oli kääritty paperiin, ja tänään istutin ne taimiruukkuihin. Hyvin näyttivät kestävän pari päivää viileässä huoneessa, suojassa auringon paisteelta.
Pistokastaimien juuripaakku oli niin pieni, että istutin taimet taimiruukkuihin. Heti ei kannata istuttaa niitä liian isoon ruukkuun, vaan ruukku valitaan aina juuripaakkua vähän isommaksi. Multana käytin luomulaatuista Kylvö- ja Taimimultaa.
Ja koska muisti on mitä on, niin kirjoitin pelakuitten nimet ruukkuihin nimisäleisiin. Järki-ihminen poistaisi näistä nuo kukat ja nuput, jotta ne juurtuisivat paremmin ja lähtisivät vahvempaan kasvuun. Mutta minä en nyt raaski tehdä sitä, on ne niin kivat kukkivina.

Vähän huvittavaa tässä on se, että vielä viikko sitten olin sitä mieltä, että uusia pelakuita en osta! Mutta kun näin tuon keskimmäisen pelakuun kukan värin... niin pakkohan se oli ostaa. Ja pelakuita sai kolme kappaletta tarjoushintaan 😋

Pienten taimien latvonta...

Jos taimet näyttävät vain kasvattavan yhtä pitkää versoa, ne kannattaa latvoa eli katkaista verso. Osa kasveista vaatii latvomista aina ja osa ei. Latvominen kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisin, ei kuten minä tein. 

Nämä kerrottukukkaisten petunioiden taimet kasvattavat selvästi vain yhtä vartta, joten ne pitää latvoa. Itse asiassa petuniat kannattaa aina latvoa pieninä taimina niin, että leikkaa latvan niiltä pois. Tällöin taimeen on hyvä jäädä jäljelle ainakin kolme kasvulehteä. 

Nämä minun taimeni olivat niin pitkiä, että leikkasin ne reippaasti lyhemmiksi. 

Koulin loput värinokkosen taimet ja samalla latvoin nekin. Ne olivat vähän hurjan isoja taimia koulimiseen, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan 😉
Näille kuten pelargonien pistokastaimillekin käytin Biolanin Kylvö - ja Taimimultaa. Se on luomua ja siinä on lisäksi niitä kasvien juurtumista ja kasvua edistäviä mykorritsoja ja hyötymikrobeja.

Taimien lannoitus...

Noin kuukausi sitten koulitut, ja nyt siis latvotut, petunian taimet vaativat jo kunnon lannoittamista. Olen jo pari viikkoa lannoittanut niitä sisäkukkalannoitteella kasteluveden mukana, mutta nyt päätin testata niille puikkolannoitteita. Niitä laitetaan multaan kerran kuukaudessa, ja sen jälkeen kastelun voi tehdä pelkällä vedellä.
Nämä Biolanin puikkolannoitteiden pakkaukset näyttivät uudistuneen. Aiemmin en olekaan kokeillut ohuita Ravinnepuikkoja, ja tuo suljettava rasia vaikuttaa tosi kätevältä. Se sulkeutui tiivisti ja napakasti. Myös Amppelilannoksen pakkaus on suljettava, mikä on tosi hyvä asia, sillä aina ei kaikkia lannoitepuikkoja tule käytettyä kerralla.

Ravinnepuikkopaketin reunassa on mittanauha, jonka avulla mitataan ruukun halkaisija ja ohjeesta voi sitten katsoa, kuinka monta puikkoa pitää multaan painaa. Tähän pieneen ruukkuun laitoin siis kaksi ohutta Ravinnepuikkoa. Ohuet onkin kätevimpiä näille pienille taimiruukuille.

Ei suoraan aurinkoon...

Istutettuja ja koulittuja taimia ei kannata laittaa heti suoraan auringonpaisteeseen. Itse pidän niitä ainakin viikon poissa auringosta. Tämä on tärkeää etenkin koulituille taimille ja pistokkaille.

Pistokkaiden jatkokasvatus...

Ehkäpä muistatte, kun vaihdoin siihen talvisäilytettyyn kesäbegoniaan uuden sammalkasvualustan ja otin samalla pistokkaita siitä. Nyt pistokkaat ovat lähteneet kasvattamaan uusi versoja, jee. Yksikään pistokas ei muuten kuollut. 
Tähänkin ruukkuun laitoin lannoitepuikkoja.

Taimien kastelu...

Kastelussa on hyvä muistaa se, että mullanpinta saa aina kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Jos taimet ovat hyvinkin eri kokoisia, niin isompia joutuu kastelemaan useammin ja pienempiä harvemmin. Se kuuluu taimikasvatukseen... kasveja hoidetaan yksilöllisesti.

Toivottavasti tässä oli nyt kaikki, mitä halusitte tietää taimikasvatuksesta. Jos jokin jäi vielä mietityttämään, niin laittakaa vaikka kommenttia siitä, niin vastailen sitten.


Sain Biolan Kylvö- ja Taimimullan sekä Biolan Ravinnepuikot ja Biolan Amppelilannoksen  Biolanilta testaukseen ja blogijuttujen tekoon. Kiitos taas heille avusta!


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:





Kevätterkuin Sari


18 kommenttia:

  1. Aina kannattaa pelakuita ostaa, vallankin jos on hyvä tarjous! Se on säästöä jos mikä! Kukkien poisto ja latvominen vaatii luontoa olkoonkin se kuinka hyödyllistä hyvänsä...pakkohan se olisi tehdä, latvomaan pystyn, kukkien poistoon en!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli hyvä pointti! Vähän hirvittää kyllä lähteä taas messuille, jos sieltä nytkin tulee mukaan pelakuita... ikkunalaudat on nyt niin täynnä taimia kuin olla voi ;)
      Ihastuin tuohon keskimmäisen pelakuun kukan väriin, tosin se ei näy kuvissa ihan oikein. Se on niin upea, ettei sitä millään henno leikata pois.

      Poista
  2. Nuissa taimissa on usein alhaalla juuret kasvaneet ympyrään ja melko runsaastikin. Onko parempi levittää juuria vai istuttaa ruukkuun sellaisenaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän riippuu kasvilajista. Itse teen usein niin, että levitän niitä vähän auki ja typistän niitä. Jos juuria tulee leikattua paljon, niin silloin lehtiäkin pitää poistaa.
      Välillä kun koulii taimia, niiden juuret katkeavat pahasti ja silti taimet lähtevät kasvuun :)

      Poista
  3. Ihanat nuo pelargoniat! Noihin minäkin olisin sortunut :) -ostin messuilta Mårbackaa ja yhdestä katkesi oksa kotiin tullessa. En malttanut laittaa sitä pois koska oksassa oli niin kaunis kukka joten laitoin sen vesilasiin ja ajattelin että saapa nauttia siitä vielä pari päivää. Tänään huomasin että oksaan oli tullut reilut juuret (ja kukka kukkii edelleen) joten nyt taidan odottaa että kukka lakkaa kukkimasta ennenkuin tökkään multaan.

    Kiitos postauksesta, se oli hyvin valaiseva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pelakuut on niin ihanan sitkeitä ja helppoja kasveja, ja tosiaan juurtuvatkin "maljakossa" ;)
      Tai siis ainakin nämä tavalliset erikoispelargonit. Jouduin leikkaamaan vanhan kyhmypelargonin pätkiksi ja ne eivät meinaa millään alkaa tehdä juuria. Vähän jo huolestuttaa, menetänkö sen kokonaan. Se ei kyllä ole perinteisen pelargonin näköinen, ja joku sanoisi sitä jopa rumaksi. Mutta omalla tavallaan se on viehättävä.

      Poista
  4. Hyviä neuvoja. Usein kuulee ihmisten harmittelevan, että nämä pienet taimet kuolevat ja usein myös koetaan, että vika on ostopaikan. Kuitenkin hyvällä hoidolla menestyvät hyvin, mutta täytyy vain tietää, mitä niille tehdään. Uskon, että moni saa tästä postauksesta itselleen paljon uutta tietoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, kun tietää miten hoitaa taimia, ne lähtevät hyvään kasvuun. Yllättävän usein ongelma on liian iso ruukku, liian usein kastelu, lannoittamisen unohtaminen tai paahtava aurinko, tai jopa liian pimeä paikka.
      Kiitos palautteesta :)

      Poista
  5. Eihän pelakuita pysty millään vastustamaan 😊 Tämä olikin hyvä postaus pikku taimien istuttamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyllä koetin vastustaa tiukasti, mutta pelakuut veivät taas voiton :)
      Tämän tyyppisinä pikkutaimina myydään paljon eri kasveja, ja monet pettyvät niiden kasvuun lähdössä. Osin siksi tein tämän postauksen, sillä taimet ovat yleensä hyviä, mutta niiden jatkohoito kotona vaatii hieman tietoa.

      Poista
  6. Latvomisessa on se vaara, ettei raaski heittää yhtäkään latvanpätkää pois ja pian on taas suuri joukko uusia taimia viemässä tilaa ikkunalaudoilta:) Hyvä, neuvoja antava postaus, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Ihana kuulla, että pidit :)
      Latvomisessa on tosiaan tuo riski, etenkin upeiden verenpisaroiden ja pelargonien. Täytyykin muuten latvoa vanhat verenpisarat... ja ne pätkät päätyvät kyllä kompostiin. Sen verran kokenut olen ;)

      Poista
  7. Kiitos, opin jutustasi paljon! Nyt sitten latvomaan omia petunioita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon palautteesta :) Mukava kuulla, että postauksesta on pidetty, ja aiheita voi aina toivoakin.
      Petuniat kannattaa todellakin latvoa, vaikka sitten näin vähän myöhemmin, kuten minä tein.

      Poista
  8. Sari, mitä teet daalian suhteen? Latvotko? Entä oletko testannut haarooko isot samettikukat paremmin, jos ne latvoo? Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalioita en latvo, koska haaroittuvat hyvin itsestään. Muuta jos daalian juurakot on otettu liian aikaisin esikasvatukseen eli kasvattavat honteloa vartta sisällä, silloin varret kannattaa katkaista eli latvoa.
      Isosamettikukkaa en ole koskaan kasvattanut. Ostotaimet ovat muistaakseni aina yksivartisia. Voisin kuvitella, että kun eka nuppu tulee näkyviin, niin se kannattaa poistaa, jotta tekisi paljon lisää nuppuja. Ja "aina kannattaa kokeilla" eli muutaman taimen voisi kokeeksi latvoa ;)

      Poista
  9. Suloiset pelakantaimet!
    Hyvät ohjeet laitoit ja nuo uudet ravinnepuikot näyttävät todella näppäriltä!

    Aurinkoa päiviisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minulla on ollut aiemmin paljon vaaleakukkaisia erikoispelargoneja. Niihin kyllästyin ja annoin ne pois. Ja nyt vähän yllätykseksikin ihastuin näihin vahvan värisiin.
      Lannoitepuikot ovat tosi käteviä, etenkin näille pienille taimille, joita saa kastella usein aurinkoisina päivinä.
      Ihanaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista