perjantai 19. tammikuuta 2018

Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa!

Blogiyhteistyö: Biolan 

Muistatte varmaan kesältä tämän ihanan kerrottukukkaisen kesäbegonian, joka kasvoi "erikoismullassa". Nyt sain luvan paljastaa, että multana oli sammalkasvualusta, jota sain ennakkoon kokeiluun Biolanilta.  Jo ihan kesän kokemuksesta näki, että siinä oli niin paljon hyviä ominaisuuksia, että sammal on ehdottomasti tulevaisuuden kasvualusta!

Kesäbegonia sammalkasvualustassa...

Ruukussa oli kaksi pientä kesäbegonian tainta, jotka olin istuttanut siihen kesäkuun alussa. Vuorasin ruukun sisäpuolelta muovilla, koska metalliruukun saumat eivät näyttäneet ihan vesitiiviiltä. Kesäisiä kuvia siitä näet Suloinen kerrottu kesäbegonia.
Kesäbegonia oli vielä syksylläkin niin kaunis, että päätin koettaa talvisäilytystä viileähkön huoneen ikkunalla. Onnistuuko kesäbegonian talvisäilytys -blogijuttuun tulikin ihanasti kannustavia kommentteja.

No nyt kesäbegoniaruukku näyttää tältä. Siinä on edelleen se sama sammalkasvualusta ja ihmeellisesti se on pysynyt hyvin ilmavana. Ihan kuin kasvualusta olisi vasta laitettu. Tätä ominaisuutta pidetäänkin yhtenä sammalkasvualustan etuna.

Sammalkasvualustan edut...

Sammalta kasvualustana on tutkittu ja tukitaan edelleen paljon esim. Lukessa. Tutkimustulokset osoittavat sammaleen suuren edun turpeeseen tai kivivillaan.
  • Sammalkasvualustan ilmava rakenne pysyy tasaisesti ruukussa ja myös märässä sammaleessa. Se on juuristolle erityisen tärkeää! 
  • Sammalkasvualusta ei kuivu rutikuivaksi nopeasti, vaan sammaleeseen on imeytynyt vettä, jota kasvit voivat vielä käyttää. Sen itsekin huomasin, että sammal tuntuu nihkeältä vaikka se huutaa kastelua 😊
  • Rahkasammaleessa on myös tutkitusti ominaisuus ehkäistä homeen kasvua. Eli sammalkasvualustaan ei kasva hometta, mikä on isot etu tietyille kasveille.
  • Sammal on kevyttä, eli säkkien kantaminen on kevyttä puuhaa.
  • Näin bloggaajalle ihana ominaisuus sammaleessa on myös se, ettei sammal sotke käsiä niin kuin multa tekee. Eli istutuspuuhan jälkeen vain karistaa sammaleet käsistä, niin kädet ovat riittävän puhtaat kameran käyttöön.
  • Tämä puhtaus-ominaisuus on tärkeä kasvihuoneviljelijöille, sillä sammalkasvualustasta ei liukene epäpuhtauksia kasteluveteen kasvihuoneviljelyssä, jossa sama vesi kierrätetään kasveilla uudelleen. 
  • Sammal, joka otetaan Suomen ns. kitusoista, on ekologista, koska sammal kasvaa takaisin ja sammaleen otto ei rasita ympäristöä eikä ilmastoa. Sen sijaan turve ei uusiudu ja aiheuttaa päästöjä ympäristöön. Eli sammaleessa on niin paljon hyvää, että se tulee korvaamaan turvetta kasvualustana ja multaseoksissa.
Tältä näyttä Biolanin Kasvusammal läheltä katsottuna. Sammal on hienonnettua. Ja katsokaan sormia... puhtaat, eikä lainkaan mullan likaa 😊

Tämä pieni traakkipuu kasvaa myös sammalkasvualustassa. Ja näyttää viihtyvän. 

Sammalkasvualustaa lannoitetaan normaalisti, esim. joka kastelukerta ja kastellaan ehkä hieman useammin ja hieman pienemmällä vesimäärällä. Joka tapauksessa sammalta on helppo kastella, koska se ei kovetu eikä hylji vettä kuivanakaan. Ja liika vesi valuu siitä helposti pois sen ilmavan rakenteen ansioista.

Biolanin Kasvusammal...

Tällä hetkellä sammalkasvualustaa valmistaa Biolan. Itse asiassa heidän tämän kevään uutuustuotteena on Biolan Kasvusammal. Jos sitä ei vielä näy lähimyymälässä, niin kannattaa tiedustella myyjältä.



Oli kyllä jännän päästä testaamaan sammalta. Ja enpä olisi ennen uskonut, että kasvatan vielä joskus kesäkukkia pelkässä sammaleessa... ja vielä niin hyvin tuloksin 😊
Istutin siihen myös osan sipulikukista, jotka nyt ovat kellarissa odottamassa kevättä. Jännä nähdä, miten se toimii niillä.


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

22 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. On kyllä jännä kasvualusta! Odotan mielenkiinnolla maaliskuuta, että voin tutkia kesäbegonian juuriston. Kuulemma juurten hyvä kunto pitäisi näkyä ihan silmin :)

      Poista
  2. Vuosikausia jouluistutukset olemme tehneet rahkasammaleeseen,mutta enpä ole ajatellut että voisi käyttää myös kesäkukilla. Täytyypä kokeilla ensi kesänä. Tulee toki mieleen että mistä biolan hankkii valtavat määrät rahkasammalta? Sehän ei uusiudu hetkessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Professori Risto Tahvonen suositteli rahkasammalen silppuamista esim. risuhakettimella. Jos kokeilet, niin kerro ihmeessä, miten onnistui.
      Sammaleen nostoon suolta on oma tekniikkansa nostokoneella. Tahvosen luennolla kuulin, että yksi kone nostaa sammalta noin 50 000 m3 vuodessa. Ja miljoonan kuutiometrin sammalalustan nostoon tarvitaan 15 000 ha, koska samalta suolta voidaan nostaa sammal 25-30 vuoden välein. Kuulemma Suomessa on tuotantokelpoisia kitusoita 280 000 hehtaaria. Suomi onkin ainoa Länsi-Euroopan maa jolla on riittävästi tähän tarkoitukseen sopivaa suota. Oli muuten mielenkiintoinen luento!

      Poista
  3. Luin tuosta jo eräästä FB-ryhmästä. Täytyypä kokeilla, jos sitä vain suinkin kevään aikana kauppoihin tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että isot ketjut ottavat Kasvusammalen valikoimiinsa. Se kun on aidosti ekologinen kasvualusta, jonka valmistus ei rasita ympäristöä eikä ilmastoa. Olisi siis ketjuilta tulevaisuutta ajatellen ekoteko :)

      Poista
  4. Innostuin tuosta itsekin eilen mutta ystävä vinkkasi siitä muutaman huononkin puolen. Se ei taida olla luomua ja on lannoitettu keinotekoisilla lannoitteilla. Biolanin tuotemerkki kuitenkin on saanut luomuleiman itselleen joten harmi että nyt mentiin sen suhteen metsään. Ja itsekin mietin tuon sammalmäärän raastamista soilta, toki turve on vielä huonompi juttu, ihan kuten sanoitkin. Mullan sanotaan myös sopivan taimikasvatukseen!? Miten pienten taimien ja ravinnesyöppöjen kesäkukkien kasvatus onnistuu samassa kasvualustassa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan Biolanin Kasvusammal on ainakin toistaiseksi lannoitettu mineraalilannoitteella ja sen takia ei ole luomuhyväksytty. Ovat kuulemma kehittämässä sitä luomuksi. Ymmärsin, ettei ole ihan niin yksinkertaista, mitä maallikko ajattelisi ;)
      Biolanilla on muuten muutama muukin tuote, jotka ovat mineraalilannoitettuja... kuulemma asiakkaiden toiveista. Suurin osa on kuitenkin luomuhyväksyttyjä ja siihen he panostavatkin.
      Turvetuotanto on niin haitallista ilmastolle ja vesistölle sekä se tuhoaa soita, että kaikkialla etsitään nyt korvaavia kasvualustoja. Siksi itse pidän näitä sammalkasvualustoja huippu ekologisina, vaikkakin ne ovat mineraalilannoitettuja.
      Vastasin tuossa edellä jo Anonyymille tarvittavasta sammalmäärästä soilta. Se on kyllä yllättävän pieni pinta-ala. Ja ne kitusuot ovat soita, jotka on esim. aiemmin ojitettu metsänviljelyyn, mutta viljely epäonnistunut ja ojat kasvaneet umpeen. Professori Risto Tahvosen mukaan sammaltuotantoon tarvittaisiin vain 5 % Suomen kitusoista. Se kuulostaa uskomattoman pieneltä määrältä!
      Kokeilin Kasvusammalta versotukseen ja hyvin toimi siinäkin. Oleellista eri kasvien kasvatuksessa on tietysti kastelu ja lannoittaminen, mikä tehdään aina kasvilajin ja kasvuvaiheen mukaan. Ja toki kasvualustan ilmavuus on joillekin kasveille hyvin tärkeää. Ja ne huippu tärkeät mykorritsat, joita ei ainakaan vielä ole tässä Kasvusammalessa :)

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi! Jospa tuossa sittenkin olisi enemmän hyviä kuin huonoja ominaisuuksia ja mukava kuulla että ainakin pohtivat sen vaihtamista luomuksi. Voisiko sienirihmaston vaikka itse lisätä tuohon ja taimikasvatuksessa lisätä vielä vaikka perliittiä köyhdyttääkseen vähän ravinnetasoja!?

      Poista
    3. Sammaleessa tuntuu olevan parempia ominaisuuksia, mitä perinteisellä turpeella, jota käytetään multaseoksissa. Lisäksi sen nosto ei tuhoa soita, eikä aiheuta ympäristöhaittoja. Itse pidän sammalkasvualustoja ihan huippujuttuna :)
      Aina voi tehdä omia kasvualustasekoituksia, tosin kannattaa testailla jollain tavallisilla kasveilla, eikä arvokkailla taimilla. Ajattelin ihan mielenkiinnosta koulia pari rimpsureunaorvokkia tähän Kasvusammaleeseen. Ja toiseen ruukkuun laittaa sammaleen sekaan vähän mykorritsaa sisältävää Biolanin Kylvö- ja taimimultaa. Saas nähdä kuinka käy.

      Poista
  5. Jännää lukea näistä uusista tuotteista, tämäkin oli minulle ihan uusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan ihan uusi tuote. Biolan julkaisi sen vasta tämän viikon tiistaina.
      Sammal on tulossa kovaa vauhtia niin ammattiviljelijöille kuin kuluttajille kasvualustaksi. Esimerkiksi niillä Reilun kaupan kotimaisilla joulutähdillä, joista tein postauksen tänne jouluna, oli kasvualustassa 20% sammalta. Reilun kaupan organisaation vaatimuksen oli, että kasvualustassa pitää olla 20 % muuta kuin turvetta.

      Poista
  6. Mielenkiintoinen uutuus! Kiitos esittelystä. Tuota täytyykin joskus kokeilla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Biolanin Kasvusammal on kyllä kevään huippu uutuus! Heillä näkyi olevan myös muita uusia tuotteita, kuten Tomaatti- ja vihanneslannoite, Kesälannoite, Kastelulannoite ja nestemäinen Orkidealannoite. Mutta Kasvusammal on se mielenkiintoisin!

      Poista
  7. Tämä on jo vähän vanhempi postaus, mutta tarttuipa kaupasta mukaan pussillinen tätä kasvusammalta. Mitä mieltä olet, tarvitseeko tämän kanssa käyttää esim. ruukkusoraa ollenkaan vai onko tarpeeksi ilmavaa sellaisenaan? On kyllä ihan huipputuote, jos tosiaan soveltuu kaikenlaisille kukille/kasveille, sillä itselläni on ainakin niin vähän säilytystilaa, että mitä pienemmällä pussimäärällä pärjää, sen parempi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, en itse käytä koskaan ruukkusoraa, joten vähän vaikea sanoa. Kasvusammalen kastelu on hyvä aloittaa varovaisesti, ettei kastele liikaa. Eli sitä kannattaa kastella ehkä useammin ja hieman pienemmällä vesimäärällä. Kastelun oppii kyllä nopeasti.
      Kuvan kesäbegonia kasvattaa nyt uusia versoja. Edelleen sen kasvualusta näyttää tosi ilmavalta. Vaihdan siihen kasvusammalen ehkä parin viikon päästä, jolloin samalla näen tarkemmin juurten voinnin. Kasvusammal vaikuttaa kyllä tosi toimivalta, ja monelle kasville.

      Poista
  8. Nyt kun ollaan vuotta viisaampia, voisiko kukaan kertoa kokemuksia kasvusammaleesta, mullakin nyt säkki odottaa käyttöä, ajattelin ensin kylvää keijunmekkoja ja koruköynnöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen vähemmän kylvänyt Kasvusammaleeseen siemeniä, mitä nyt eilen kylvin osan jättisipuleista. Kasvusammal on kuten mikä tahansa multa. Ruukussa olen sen pinnan antanut kuivahtaa, ennen kastelua, sillä pinnan alla oleva sammalkasvualusta on vielä sopivan kosteaa. Melkeinpä kannattaa vähän kaivaa sammalta, niin itse oppii näkemään kastelutarpeen.
      Kasvusammaleessa kasvavia lannoitetaan normaalisti.
      Edelleen tämän postauksen traakkipuu voi hyvin ja jouluksi istuttamani amarylliksen sipuli samoin. Amaryllis avaa nyt kolmatta kukkavartta.
      Selvästi isoin etu käytännössä on ollut se, että kasvit saavat sammaleesta vielä vettä, kun on unohtanut kastella.

      Poista
    2. Olen kylvänyt keijunmekot, koruköynnökset, kelloköynnökset tomaatit, samettikukat ja vähän basilikaa kylvösammaleeseen ja ainakin vielä taimet näyttävät hyviltä. Se kastelutarpeen arviointi ei oikein vielä ole hanskassa mutta kun alla on kastelumatot, ongelma ei ole mahdoton.

      Poista
    3. Kiitos affu kommentistasi! Kiva kuulla kokemuksia tästä Kasvusammaleesta.
      Itse olen nyt kylvänyt pelargoneja, tomaattia ja munakoisoa sekä ohraa pääsäiseksi ja kaikki ovat hyvässä kasvussa.
      Olen huomannut noiden kanssa, että kannattaa varoa pitämästä kasvualustaa jatkuvasti märkänä. Eli on tosiaan hyvä antaa sen pinnan kevyesti kuivahtaa, niin kasvit voivat hyvin.

      Poista
    4. Edelleen näyttää hyvältä! Kaikki luetellut kasvit plus nyt myös kurkut ja kurpitsat kasvusammaleessa enkä voi valittaa. Kun olen koulinut kasveja, olen edelleen käyttänyt kasvusammalta. Yksi tomaatti näytti kuolevalta, mutta kun otin sen erilleen, sekin elpyi eli olikohan vain turhan kostessa. Nyt alkaa tuntua, että suurin ongelma on sammaleen hinta!

      Poista
    5. Kiva kuulla, miten olet onnistunut kasvusammaleen kanssa. Itsellänikin muutama taimi voi aika huonosti, ja syynä oli sama eli liikakastelu. Nopeasti kuitenkin toipuivat, onneksi. Kasvusammal taitaa olla aika samanhintainen kuin esim. kylvömullat ja muut erikoismullat. Ja olen huomannut, että halvat mullat ovat usein aika huonoja tai niiden rakenne ei kestä pitkään. Eli laadusta kannattaa vähän maksaakin :)

      Poista