sunnuntai 19. helmikuuta 2012

100 % luomukasvivärjäys hiuksiin

Tätä olin odottanut ; )


Jo pitkään suunnittelin menoa ekokampaajalle, käytänhän jo mm. luomushampoota ja muutenkin valitsen yleensä ekologisen vaihtoehdon. Ekokampaamoa ei löydy meidän kunnasta, joten suuntasin Hyvinkäälle Parturi-kampaamo Margitin luo, klik. Lähimmän ekokampaajan näkee Ekokampaajat ry:n sivuilta, klik.
Margit halusi etukäteen nähdä hiukseni... ihmettelin vähän sitä, mutta nyt ymmärrän syyn.


Luomukasvivärjäyksessä hoitava "yrttikeitos" haudutetaan jo edellisenä iltana, vähän niin kuin haudutettaisiin teetä ; )  Ja kun tulin torstaina kasvivärjäykseen, Margit sekoitti väriainejauheeseen lämmitetyn "yrttikeitoksen". Ymmärtääkseni jokaiselle asiakkaalle tehdään aina erilainen seos, jossa ainesosat ja niiden suhteet vaihtelevat.


Tulipas aika pöperöä ; ) Siihen lorautettiin vielä luomuöljyä. Hauskasti kampaamon jääkaapissa on rivi erilaisia ruokaöljypulloja, siis kaikki luomulaatuisia. 

Alla lähtötilanne. Viimeksi hiuksiani on värjätty puolitoista vuotta sitten, tavallisilla kampaamon synteettisillä väriaineilla. Halusin nähdä hiusteni oikean värin, joten lopetin värjäyksen. Ainoastaan kaipasin hiuksiini kiiltoa, ja jotain kevyttä vivahdetta. En voinut enää kuvitellakaan käyttäväni muuta kuin ekovärejä, siis 100% ekovärejä. Nykyään saa olla tarkkana, sillä eko sanaa voi käyttää, vaikka ainesosista vain pieni osa on ekoa, ja loput koviakin synteettisiä aineita.

Alla lopputulos. 100 % luomukasvivärit korostavat hiuksen omaa väriä, siis minulla tuota hiusteni punapigmenttiä. Kuvista ei nyt hyvin näe, mutta hiuksiini tuli aivan upea kiilto, jee : )
Tänään pääsen pesemään hiukseni ekaa kertaa, sillä väri kiinnittyy hiuksiin pari päivää, jonka aikana ei saa pestä tai kastella hiuksia. Hiuksista ei kuitenkaan lähde väriä. Onpa tosi jännää, vähän niin kuin Slow life meinikiä ; )

Vielä menee toiset puolitoista vuotta, että saan kasvatettua synteettisistä väriaineista muuttuneet osat hiuksistani pois, siis tällä hetkellä hiusten latvaosat.
Mikä ihaninta, 100% luomukasvivärit hoitavat aina hiuksia, eivätkä vioita niitä : )

Oli kyllä aivan super ihana kokemus ! Luomukasviväri tuoksui miedosti kasveille, ei voimakkaille hajusteille. Ja lisäksi luomuväriaineet eivät pilaa luontoa ja vesistöjä, eikä niistä jää kemiallisia jäämiä. Viemärivesihän päätyy lopulta aina vesistöihimme.

Parturi-kampaamo Margit on muuten sisustettu fengshuin mukaan ja sen kyllä huomasi. Sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija ja fengshui-konsultti Tuula Kari, Hyvinkäältä. Taidan laittaa ihan oman postauksen sisustuksesta... varmasti kiinnostaa teitä, jotka olette käyneet Fengshui sisustuksessa -kursseillani.

Lopuksi Iso kiitos Margitille ja muille kampaamon naisille, kun sain ottaa näitä kuvia ja kiitos kuvausavusta. On vähän hankalaa kuvata itseä takaa päin ; )

24 kommenttia:

 1. No vau, tuohan on hyvä juttu! Kiva nyt kuulla miten väri kestää. Pelottaa jo värjätä hiuksia, kun on ollut niin monenlaista juttua siitä...

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta.

  On upeaa kun tuollaisia on kehitelty.
  Mitenhän meille blondeille löytyisi vastaavia ;)

  VastaaPoista
 3. Mari - ne hurjimmat jutut hiusten värjäyksen allergisista reaktioista taitaa olla kotivärjäyksistä, ei onneksi kampaamoissa tehdyistä.
  Margit kertoi, että ensimmäinen luomukasvivärjäys yleensä lähtee pikkuhiljaa pois. Mikä on kyllä hyvä asia, jos sävyä haluaa muuttaa. Kasvivärit kun korostavat omaa hiuksensävyä, eli eka kerta on aina jännittävä. Jatkossa kasvivärjäyksen väri kuulemma pysyy aina vaan pidempään ja samalla hiusten kunto paranee : )

  Ainosofia - hmm... en tiedä ymmärränkö nyt oikein tuon blondi-viittauksen ; ) Margit itse on pitkähiuksinen blondi ja kuulemma myös hänenkin hiuksensa ovat saaneet aika ajoin luomukasvivärjäyksen. Oli pakko kysyä sitä, sillä hänen hiuksensa on tosi upeat ja terveen näköiset. Hän on toiminut kampaajana noin 20 vuotta, eli ei ole enää mikään teini, iältään ; )

  VastaaPoista
 4. Tulipa kaunis sävy noihin sun hiuksiin. Mie oon siirtynyt puolisen vuotta sitte värjäämään hiukseni hennalla, en haluu enää ikinä niitä kemikaalimyrkkyvärejä päähäni. Mulla on kerran kampaamoväjäyksestäkin tullu allerginen reagtio. Korvalehdet turposi tosi paksuiksi.
  Ihanaa että tollaseia ekokampaamoja on olemassa. Ite haaveilen perustavani ekokauneushoitola... mut tää on aika kaukanen haave :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä kirjoituksesta. Hyvännäköinen väri tuli.

  Minäkin palasin vajaa vuosi sitten takaisin hennan pariin ja olen saanut leikkauksilla pois jo melkein kaikki synteettisillä värjätyt/vaalennetut latvat. Olin värjännyt hiuksiani vuosikausia, joten oli kyllä jo korkea aika lopettaa niiden kanssa vaikkei minulle mitään allergiaoireita niistä koskaan tullutkaan. Eri asia onkin paljonko niistä on elimistöön pikkuhiljaa kertynyt "myrkkyjä".

  Olisi kyllä hienoa jos olisi tuollainen kampaamo lähistöllä, hennan laittaminen omaan päähän kun on se sotkuisin vaihe. Ajattelin joskus kysäistä kampaajaltani voisiko hän maksua vastaan laittaa leikkauksen jälkeen minun tekemäni hennamönjän päähäni.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus hiusväreistä. Lopputulos hiuksissa on tosi luonnolisen näköinen. Omat hiukseni ovat melko harmaat, mutta en ole enää halunnut niitä värjätä synteettisesti (allergioita ja astma). Tuommoinen luomuväri voisi kyllä olla kokeilemisen arvoinen. Mietintään.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Sari, nyt taisi tulla asiaa Margitille. Välttelen kampaamoita juuri noiden kemikalioiden takia. Olen joskus värjännyt hiuksiani puhtaalla hennalla, niitäkin on monia värivaihtoehtoja ilman kemikaaleja ja henna myös hoitaa hiuksia. Tuo kampaamokäyntisi vaikuttaa kaikin puolin mukavalta kokemukselta.

  VastaaPoista
 8. Ihana juttu Sari! Ja todella hienot hiukset. Nyt kyllä luulen että kaikki lukijat haluavat ecokampaajalle! Mie ainakin haluan!

  VastaaPoista
 9. Mä en ole värjännyt moneen vuoteen hiuksiani, lopetin vain sen rumban, kun huomasin, että oma värini on ihan hyvä :) Tuota värjäystapaa voisin kyllä kokeilla, ihan vaihtelun vuoksi. Mullakin on vähän punapigmenttiä, kuulemma.

  Siskolleni tuli väriaineallergia, mustalle värille ja tietylle säilöntäaineelle, jota käytetään väreissä. Hän värjäsi ennen tosi paljon hiuksiaan. Mun käsittääkseni sillä ei ole merkitystä laittaako kampaaja värin päähän vai itse, jos se aine, jolle on allerginen, on hiusvärissä.

  VastaaPoista
 10. Sarppa - no onneksi sinulle ei käynyt pahemmin. Lehdissä kun on ollut tosi hurjia kuvia hiusväristä tulleille allergisille reaktioille.
  Kuulin, että noissa hennatuotteissakin osassa on luomuhennaa vain pieni osa, loppuosa on synteettistä, mille monet ovat juuri allergisia. Eli saa olla tosi tarkkana.
  Haaveet on aina ihania... niitä kohti kannattaa rohkeasti mennä : )

  risulintu - kiitos : ) Se väillä ihan hirvittää, kun ajattelee paljonko kehoomme onkaan kertynyt erilaisa myrkkyjäämiä. Tai ajattele nykynuoria, jotka ovat aloittaneet hiusten värjäyksen paljon nuorempina... onneksi on näitä turvallisempia vaihtoehtoja : )
  Mainitsinkin jo tuossa aiemmin Sarppalle hennasta... myynnissä olevat tuotteet on syytä tutkia tarkkaan, jotta ne sisältävät aitoa luomuhennaa. Synteettinen henna ymmärtääkseni juuri allergisoi.
  Kannattaa kysyä omalta kampaajalta, teidä vaikka hän innostuisi enemmänkin näistä hiusten luomuvaihtoehdoista : )

  Nettimartta - itsekin pidän tästä hiusteni "luonnolisen näköisestä" väristä. Luomukasvivärit kuulemma korostavat omien hiusten sävyä eli eivät peitä tasasävyisiksi niin kuin synteettiset hiusvärit. Minunkin yksittäiset hiukset ovat eri tummuusastetta ja se näkyy vieläkin luomukasvivärjäyksen jälkeen : )
  Kuulin, että 100% luomukasvivärit eivät ärsytä allergisia.
  Sen sijaan allergiaa aiheuttaa synteettiset väri-, säilöntä- ja tuoksuaineet.

  Cheri - kampaamokäynti oli todellakin aivan ihana, ja lisäksi kiireettömän rentouttava hetki : )
  Jos nyt ymmärsin oikein niin Parturi-kampaamo Margit on myös ns. allergiakampaamo. Eli kaikki siellä käytetyt tuotteet ovat mahdollisimman turvallisia ja miedosti tuoksuvia. Siellä kampaajista ainoastaan itse Margit tekee näitä luomukasvivärjäyksia : )

  Erjuska - kiitos : ) Olen itsekin tyytyväinen, vaikka ensin vähän kammoksuin punertavaa sävyä. Tosin aina hiukseni ottavat enemmän tai vähemmän punertavaa sävyä hiusväreistä. Se vaan on hyväksyttävä...turha taistella tuulimyllyjä vastaan ; )

  Cosmos - kiitos : ) Itse jotenkin yllätyin ja ilahduin siitä, että Margit pitkän linjan ammattilaisena totesi hiukseni olevan hyväkuntoiset. Ainoastaan latvaosa on huonommassa kunnossa, synteettisten aineiden jäljiltä. Ja mikä ihmeellisintä, niin jatkossa hiuksilleni riittää pelkkä shamppoo ja latvoille hoitoaine. Muita aineita ei tarvita kun hiukset voivat hyvin - tämä oli aivan ihana tieto !

  Eija - se on ihan totta, että jos hiusvärissä on allergisoivaa ainetta, ei sillä ole merkitystä kuka värin päähän laittaa ; )
  Tarkoitin edellä vain sitä, että lehdissä näkyneet tosi hurjat allergiset reaktiot ovat olleet kotivärjäyksistä. Ja varmasti niissä hurjissa tapauksissa on allergisoivaa ainetta ollut suuri määrä... ainesosien määräthän vaihtelevat eri tuotteissa.
  Minäkin olin ihan tyytyväinen omaan väriini, tosin nyt täytyy jo tunnustaa, että vaihtelu virkisti ; )

  VastaaPoista
 11. Hiusten väri muuttui yllättävän paljon. Myrkyttömyys on tosi hieno juttu. Näyttää oikein hyvältä!

  VastaaPoista
 12. Kannatan myös ekotuotteita. Tosin kampaajani ei ole ekotuotteita käyttävä, en tiedä onko täällä edes ekokampaamoita. Pitää kurkata netistä.
  Hyvä väri hiuksissa.

  VastaaPoista
 13. Värjättiinkö hiuksesi kampaamossa hennalla? Väri näyttää aivan "hennanpunaiselta". Itse käytin yli 20 vuotta Satva-hennaa, mutta lopetin sen, koska värjäysoperaatio oli armottoman sotkuista puuhaa.

  VastaaPoista
 14. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta. Ihminen (ja luonto) joutuu alttiksi niin monelle kemikaalille.

  VastaaPoista
 15. Hieno lopputulos ja nyt voit turvallisin iloisin mielin hiukset hulmuten astella kohti kevättä!:)

  Hyvää alkavaa viikkoa Sari ystäväin!

  VastaaPoista
 16. Blogissani olisi sinulle tunnustus.
  Luen blogiasi ahkerasti, vaikken usein kommentoikaan. Täällä on niin paljon kaikkea ihanaa ja mukava olo huokuu kirjoituksistasi ja kuvistasi.

  Talviterveisin
  R&T
  http://salaisessapuutarhassa1.blogspot.com/2012/02/kiitoksia.html

  VastaaPoista
 17. Wau! Tämä vauhditti kampaajan vaihto suunnitelmia ja nyt aikaa varaaamaan.
  Kiitos!!!

  VastaaPoista
 18. Kiitos hyvästä ja erittäin mielenkiintoisesta postauksesta. Olisi ihanaa kun tuollaisia kampaamoja olisi paljon paljon enemmän!
  Mahtaakohan tuolla saada harmaita peitettyä... Itse kun olen näiden suru-vuosien aikana harmaantunut aikalailla enkä oikein ole sen kanssa "sinut".
  Itse olen värjännyt, enkä ollenkaan tykkää niistä myrkyistä, vaikken koskaan mitään allergista reaktiota ole saanut -onneksi-!

  VastaaPoista
 19. Mielenkiintoista. Täytyi heti käydä katsomassa löytyykö läheltä ekokampaajaa, ja melko läheltä löytyi. En ole kyllä värjännyt hiuksiani kuin pari kertaa, mutta voisin kokeilla joskus juuri tuollaista oman värin "kirkastamista".

  VastaaPoista
 20. Mukava luettava tämä juttusi. Katsoinkin mikä on minua lähin ja kas se olikin vanha tuttu kampaamo, joka muutti sitten vain tältä kylältä pois. Ehkä tarvii mennä sinne kuitenkin uudelleen.

  Kysyisin vielä hiukka neuvoa tai jos vaikka faceen laitat tietoa lähiaikona: olisiko vinkkiä näin siemenestä kasvatettavaan köynnöskukkaseen (esim. mustasilmäsusanna tai jokin helppo köynnös) jonka vois sisällä kasvattaa ja siirtää kesäksi sitten ulos.
  Niin että ehtisi kukkimaankin ja millois olis sopiva kylvöaika, eiköhän jo pian kuitenkin ?

  VastaaPoista
 21. Hienot tuli! Olen käyttänyt kasvivärejä jo useita vuosia, sillä tavalliset saavat päänahkani soimaan ja kirvelemään niin p.. Hiusten lisäksi nämä "savimössöt" hoitavat myös hiuspohjaa, mikä on tosi hyvä juttu. Vaikeaa on vain löytää kampaamoita, joissa värejä käytetään. Porvoon Rougesta olen löytänyt kasviväriä myös itse värjäämiseen ja sekin on toiminut, tosin vaatii melkein tunnin istumisen muovi ja pyyhe päässä mieluiten saunassa, jotta saa värin hyvin kiinnittymään. Luomua tuo väri ei kaiketi ole, mutta ainakaan päänahka ei huuda hoosiannaa, joten se ei kaiketi ole kamalaa myrkkyä. Pupunheinälle haisemisen paripäivää kestää kyllä, kun muuten voi hyvin:)

  VastaaPoista
 22. Tuire - olen selvästikin "piilopunapää" ; )
  Tavallisillakin hiusväreillä hiukseni ottavat tuota punertavaa sävyä tosi herkästi.
  Hiusvärin turvallisuus itselle, kampaajalle, tuotteen tekijöille ja luonnolle ovat tosiaan tärkeitä tekijöitä : )

  arleena - kiitos : ) Minä jouduin nyt vaihtamaan kampaajaa, sillä pitkäaikainen kampaajani ei myöskään tee luomukasvivärjäyksiä. Vähän se on haikeaa, mutta elämään kuuluu muutos : )

  Anonyymi - Margitin tekemä seos koostui useasta aineesta, ja ymmärsin niin, että punasävyä antavaa hennaa oli siinä vain vähän. Hiuksissani on punapigmenttiä, vaikka se ei näy. Siksi jo pieni määrä punertavuutta antavaa hennaa tuo hiuksissani esiin punertavuuden - olen siis "piilopunapää" ; )

  Sussi - se on totta, ja niin harmillista. Siksi onkin niin tärkeeä tehdä omassa elämässä oikeita valintoja. Seuraavaksi taidan etsiä ekologisemmat vaihtoehdot meikkeihin... ja vaatteisiin : )

  Sirkka - kiitos : ) Nyt jotenkin minulla silmät aukesivat näkemään kasvit aivan uudesta näkökulmasta... kasvit todellakin hoitavat hiuksia. Olisi jännä kokeilla kesällä vaikka kasveista tehtyä hiushuuhtelua : )

  Hannele - oma väri hiuksissa onkin upea juttu, sillä sehän on se luonnollisin : )

  R&T - oih, ihanaa : ) Kiitos paljon tunnustuksesta ja kauniista sanoistasi ! Käväisen heti kohta blogissasi... Mukavaa talven jatkoa !

  Anonyymi - ole hyvä : ) Minä olen kyllä tosi tyytyväinen kampaajan vaihtooni. Kampaamo, missä kävin vuosia, oli kyllä mukava ja hyvä, mutta heillä ei ole ekokampaajaa. Haluan ehdottomasti tästä eteenpäin käyttää vain luomukasvihoitoja- ja värjäyksiä !

  Titti - ymmärtääkseni ekokampaajia koulutetaan koko ajan lisää, mikä on mahtava juttu !
  Kysyin Margitilta noista harmaista hiuksista, ja ymmärsin niin, että harmaatkin hiukset ottavat värisävyä. Se vaan sitten riippuu hiuslaadusta yms, miten paljon hius otta väriä. Kannattaa käydä näyttämässä hiuksia ekokampaajalla, ja keskustella hänen kanssaan : )

  pioni - luomukasvivärjäyksen antama kiilto on jo paljon, vaikkei haluaisikaan väriä. Siis minun hiuksiini tuli upea kiilto, voihan olla, että sinulla on jo kiiltävät hiukset ; )

  Eija - kiitos : ) Perinteiset hiusvärit on siitä kurjia, että ne rasittavat luontoa, ja ihmistä. Tietysti valinta on aina jokaisen oma : )
  Laitan juttua kylvöistä taas kohta, sillä hyvä kylvöaika alkaa huomenna... osa köynnöksistä kylvetään aikaisin ja osa vasta toukokuussa. Puutarha Studion nettisivuilla "Puutarhan vuosi" on mainittu myös esikasvatettavia köynnöksiä.

  mustakissa - onneksi näitä ekologisempia vaihtoehtoja on monenlaisia. Näin kun on vähän pidemmät hiukset, värin laittaminen omaan päähän on ihan tuskaa... on siis aivan ihanaa että on ekokampaajia ; ) Heitähän koulutetaan koko ajan lisää. Minusta tuo Ekokampaajat ry:n ekokampaajalista on pidentynyt vuoden sisällä jo paljon.
  Pupunheinä ei ole ollenkaan paha haju, kunhan ei tarvitse mennä mihinkään juhliin ; )

  VastaaPoista