perjantai 14. lokakuuta 2011

Pelargonien talvisäilytys ja "banskupelakuu"

Tänään siirsin osan pelargoneista talvisäilöön kirjastohuoneen ikkunalle. Loput aion siirtää huomenna
Kuvan keskimmäinen pelargoni on kasvattanut hassusti sivuhaaraa. Se on pakko lyhentää, jotta kaikki pelargonit mahtuvat ikkunalle.


Tämä isokasvuinen pelargoni on taas oikea hujoppi. Se on kasvanut maljaköynnöstä vasten, joten nyt 60 cm pitkät kukkivat varret ei pysy pystyssä ilman tukea. Kuvassa se nojaa seinään. Kukat ovat niin komeat, etten raaski vielä leikata versoja lyhemmiksi.


Pelargonien eli pelakuitten talvisäilytys...

Ennen pakkasia pelargonit otetaan sisälle ja niitä voi samalla siistiä kuivista lehdistä ja kukista. Tärkeää on, että multa ei ole läpimärkää vaan mielellään kuivahkoa, kun ne siirretään talvisäilöön.
Pelargonit säilyvät hyvin talven yli viiileän huoneen ikkunalla. Niitä täytyy muistaa kastella!
Mitä lämpimämpi huone on, sitä useammin pelargoneja kastellaan. Pimeänä aikana annetaan vain vähän vettä eli ei kastella multaa läpimäräksi.

Pelargonit ovat säilyneet minulla myös pimeässä kellarissa. Niitäkin olen käynyt kastelemassa välillä, pienellä vesimäärällä. Hyvin kosteassa kellarissa pelargonit mätänevät helposti. Tällöin pelakuitten multa saa olla kuivahko ja ne myös sijoitetaan ilmavasti kellariin.

Mitä aurinkoisempi ikkuna ja viileämpi huone, sen paremman näköisinä lehdet säilyvät. Täysin pimeässä pelargonin kaikki lehdet kuivuvat, se kuuluu asiaan.
Pelargoneja ei kannata leikata rajusti syksyllä, vaan keväällä mullanvaihdon yhteydessä. Toki pelakuita saa leikata pienemmiksi, jotta mahtuvat talvisäilöön.

"Banskupelakuu" eli kyhmypelargoni...

Vihdoin ja viimein tämä hassun hauska pelargoni avasi ensimmäisen kukkansa.
Kuvassa oleva kruunu toimii tukena.

Sain "banskupelakuusta" pari pistokasta keväällä, klik. Lannotin näitäkin pelakuita, kuten muita.... ja ne kasvattivat paksut ja pitkät varret. Ja yhtenä päivänä huomasin ohuen varren napsahtaneen poikki.
Onneksi katkennut kohta puutui ja pelakuu jatkoi kasvua pitkin pöytää muiden kasvien välissä. Tosin nyt sisällä se tarvitsee tuon tuen.

"Banskupelakuun" virallinen nimi on Pelargonium gibbosum eli se on ns. luonnonlaji. Sillä on paksut nivelet, joista kasvaa lehdet ja kukat.
Edit - sen uusi virallinen suomenkielinen nimi on kyhmypelargoni.


Kauan odottamani kukat aukesivat toissa yönä, ja huoneeseen levisi voimakas kypsän banaanin tuoksu. Päivällä se on tuoksuton. Sopii siis hyvin yökukkujille 😊

Kiitos vielä kerran Sinikalle Porvooseen näistä ihanista "banskupelakuista"!

Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua kaikille!
Terkuin Sari

12 kommenttia:

  1. Vau, banskupelakuu on ihan uusi tuttavuus! Luonnonlajit ovat muutenkin kiinnostavia. Pelakuita on niin paljon, että niissä voisi ihan hyvin erikoistua. Mulla on vähän sitä sun tätä, ihania kaikki. Mutta kauneimmat ovat minusta tuollaisia niin kuin ylimmän kuvan siro pienilehtinen, se on huippukaunis! Pienet kukinnotkin ovat mieleen, kevyt vaikutelma. Onpa muuten monipuolinen kasvisuku, kun siinä on niin paljon vaihtelua, on rehevää, jättilehtistä, siroa liuskoittunutta, ja vaikka mitä. Ihana kasvi <3
    Huh tulipa pitkä pelakuun ylistys! Sen ne kyllä ansaitsevat :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta postauksesta. Mulla kanssa saviruukut hommattu pelakuille jotta saan ne ruukutettua sisälle talvehtimaan. Tuntuu että ne vuosi vuodella tulee vaan isommiksi ja runsaammiksi ... moisia yksilöitä ei kukkakaupasta löydä. Talvehdittaminen siis kannattaa : )

    Aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
  3. Sitten joskus, kun innostun pelargonioista ihan todenteolla, tulen ja kahlaan kaikki nämä sinun pelargonia juttusi oikein ajatuksella. Minulla on ollut kertakäyttösenä kesäkukkana muutaman kerran pelargonioita, ihan kivoja, mutta talvettamista ei ole tullut kokeiltua. Ei ole oikein ikkunalautoja ja sellasta kuistia, missä pitää.
    Tähän taloon piti tulla "puolilämmin lasiveranta"kuten kuvissa hienosti on, mutta siitä tulikin ihan lämmin huone siitä syystä, että lattialämmitysputket ois jäätyneet 10-15 asteen huoneenlämmöstä. Ei siis tullut sellaista.
    Mutta se, mitä rupesin kommentoimaan, on tuo Gadget tuolla sivussa "tuotesijoittelusta". Jotenkin se vaan sai mut hilpeäle tuulelle, niin hauskasti kirjoitettuna tuolla. Itehän perustin mainonnalle oikein erillisen blogin.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. En ole banskupelakuuhun ennen törmännytkään! Veikeän näköinen kasvi.
    Minulla on nyt olleet sisällä pelakuut jo jonkin aikaa, ovat innostuneet oikein kukkimaan :)

    VastaaPoista
  5. Saila - pelakuut ovat niiiiiiin upeita ja helppoja kasveja, että niitä on välillä hyvä ylistääkin oikein kunnolla : )
    Minä haluaisin löytää mustanpunakukallisen pelakuun. Näin sellaisen kerran Viherlandiassa, mutta en tajunnut ostaa sitä silloin. Jälkeenpäin on kyllä vähän harmittanut ; )
    Nyt jännään, miten saan tuon banskupelakuun talvetettua.... hih, kylläpä tämä puutarhaharrastus onkin jännittävää ; )

    Erjuska - kiitos : ) Olen huomannut ihan saman. Pelakuut sen kun komistuvat vuosi vuodelta. Ja kevätleikkauksessa niistä saa kivoja pistokastaimia ystäville : )
    Talvehdittaminen siis todellakin kannattaa !

    Multasormi - tosi ihana kuulla, että tuo "tuotesijoittelu" kirjoitus ilahduttaa : )
    Olen jo aikonut vähän muuttaa sitä, ettei kukaan vaan turhaan pahoita siitä mieltään. Joku kun ärsyyntyi tuosta hihittelystänikin. Taidanpa nyt siis jättää tekstin ennalleen : )

    Mari - banskupelakuu on harvinainen. Ymmärtääkseni Sinikka, jolta taimet sain, oli itse tilannut omansa ihan Ruotsista asti. En yhtään ihmettele, ettei sitä ole yleisesti myynnissä, onhan sillä nuo kukat aika mitättömät ; )
    Kylläpäs sinun pelakuusi sitten ovat päässeet hyvälle paikalle, kun noin jaksavat kukkia edelleen : )

    VastaaPoista
  6. Sievä tuo sinun uutuutesi!
    Minäkin olen tuonut suurimman osan pelapuista sisälle, loput ajattelin kokeilla talvettaa autotallissa. Pimeäähän siellä on, mutta sisällekään ne eivät kaikki kyllä mahdu:)

    VastaaPoista
  7. Kiitos taas ohjeista, sisällä alkaa olla ahdasta, jonkun on muutettava kellariin. Mutta mistään kasvista en hennoisi luopua, ajattelin yrittää talvettaa suuren keijunmekonkin. Onko sinulla kokemusta siitä?

    VastaaPoista
  8. Hyvät ohjeet pelargonien talvisäilytyksestä! Kiitos tästä!
    Minulta on blogissani usein kysytty pelargonien talvisäilytyksestä. Voinko laittaa linkin blogiini tähän postaukseesi?
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  9. pioni - tiedän, että pelakuita on saatu säilymään talven yli mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Usein suurin ongelma on tuo kastelu, joko sen unohtaa tai kastelee ihan liikaa. Niin ja pakkastahan nuo pelakuuut eivät kestä ; )
    Pidetäään peukkuja, että omasi viihtyvät autotallissa : )

    Cheri - jotenkin tuntuu, että joka syksy talvetettavien kasvien määrä vain lisääntyy ; )
    Kokeilen nyt ekaa kertaa keijunmekon talvetusta. Sille sopivat olot talvella olisi 5-8 astetta lämmintä ja valoisa tai pimeä. Eli ihan kellariolotkin kelpaavat : )

    Susanne - ole hyvä : ) Ilman muuta voit linkittää tämän postauksen. Tein tästä ihan oman jutun, kun minultakin kysytään usein juuri pelakuitten talvetuksesta : )
    Mukavaa lauantaita sinullekin !

    VastaaPoista
  10. Oikein paljon kiitoksia näistä talvetusvinkeistä. Nostin omat pelakuuni jo sisälle ja siistin kukat ja kuolleet lehdet pois. Sitten jäinkin miettimään pitääkö ne leikata nyt lyhyemmiksi ja homma jäi siihen, kun en uskaltanut tehdä niille mitään.
    Koitan talvettaa ne pimeässä varastossa ilmavasti tai sitten lainaan siskon autotallia joka on viileämpi.

    VastaaPoista
  11. elämäni matkat... - banskupelakuun lähistöllä on ihan pakko käväistä aina illalla... tuoksu on niin hauskan herkulllinen ; )

    Hanni - ole hyvä... mukava kuulla, että jutusta on tosiaan hyötyä : )
    Minä aion pitää osan pelakuista ensin työhuoneeni ikkunalla, niissä kun on vielä niin ihanat kukat. Heti kun ne näyttävät ensimmäisiä ränsistymisen merkkejä, siirrän ne viileän huoneen ikkunalle : )

    VastaaPoista