keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Nyt on hyvä aika raivata vesakkoa, ja kitkeä rikkaruohoja

8.-10.7.2010 on hyvä ajankohta vesakon raivaamiseen ja rikkaruohojen kitkemiseen, perinnetiedon ja kuun vaiheden mukaan. Ja etenkin iltapäivällä, ilalla ja yöllä....

Harmi vain, että on näin tukalan kuumaa rankempaan raivaamiseen ; )
Alla olevassa kuvassa jättitatar on levinnyt hurjan isoksi alueeksi. Sen edessä olevalla niityllä sininen on lupiinia. Jos haluaisi poistaa tuota tatarta, nyt olisi sopiva aika sen myrkyttämiselle.

Suuri Kitkemispäivä 18.6.

Silloin Suurena Kitkemispäivänä 18.6.2010 rikkaruohot lähtivät hyvin juurineen. Ja vain osa monivuotisista kasvoi takaisin, eli kyllä sen aamupäivän erityisyydessä näyttää olevan jotain perää : )
Miten te, jotka kitkitte silloin aamupäivällä, oletteko huomanneet mitään erityistä ?
.
Välillä sitä miettii, onko luonnonkukat rikkaruohoja vai eivät....
Tästäkin hansaruusurivistä en kyllä tohtisi repiä noita kauniita kukkivia "rikkaruohoja". Onneksi kasvavat liikekiinteistön pihalla, niin kukaan ei niitä kitke pois ; )
20 kommenttia:

 1. Nuo rikkaruohot ovat tosiaan suloisia ruusujen lomassa!

  VastaaPoista
 2. Sari, minulla kasvaa nyt vuohenkelloa rakkaan hansani juurella. Syy saataa olla se, että koska Kuningatar Hansa on sisääntulossa, haluan, että siinä on heti keväällä jotain ja istutin pari vuotta sitten siihen scillaa ja ajattelin vielä laittaa lumikelloakin. Nehän ovat matalia, eivätkä haittaa, mutta nyt se uusi multa on ottanut hvyin siementä sitten lehtorinteeni kukilta...En pysty kitkemään niitä pois...Annan ensin kukkia,s itten vasta.

  Hansa on turhan aliarvostettu, koska se luetaan kurtturuusuihin, jotka monet voat hyvin kauniita. Hansa vain on kaunein ja tuoksuu ihanimmalta. Kukkii koko suven ja vielä lokakuulla. Kaikki ne upeat tummanpunaisten ruusujen kuvat, jotka ovat blogeissani ovat syyskuun lopulla yhdestä ainosta hansastani otettuja.

  VastaaPoista
 3. Nuo kukkivat rikkaruohot ovat tosi nättejä ja ruusun puna korostuu niiden välissä! Minulla on suuria kitkemispäiviä joka viikonloppu. Toivottavasti nämä helteet vihdoin heikentävät rikkakasvien intoa levitä...

  VastaaPoista
 4. Toipilaana mikään muu työ ei onnistukaan,kuin rikkaruohojen kitkeminen ja oikeasti jopa nautin siitä työstä. Kerrankin taidan olla liikkeellä "oikeaan ajankohtaan" ;))

  VastaaPoista
 5. Maria - eikös vain : ) Olen jättänyt kukkapenkkiin mataran kasvamaan, siis tuon kuvan siron valkoisen kasvin. Se on niin kauniisti suopayrtin seassa harsomaisena, kuin kukkakimpussa...

  Leena Lumi - hansaruusu on todella upea ja suositeltava pensasruusu ! Meilläkin sitä kasvaa : )
  Sen yksi etu on, ettei se leviä juuriversoista niin paljon, kuin tavallinen kurtturuusu tai juhannusruusut. Monella kun nykyään on pihalla aika vähän tilaa kasveille.
  Olenkin ihastellut niitä kuviasi ruusuista : )

  Kuusirannan emäntä - yleensähän heinäkuussa on vähemmän kitkettävää, ainakin meillä ; ) Alkukesän saa olla kitkemässä vähän väliä...
  Hansaruusurivissä nuo luonnonkukat olivat ihan kuin huolella sommiteltu siihen. Niin kaunis kokonaisuus se rivi oli : )

  Vuokko - rikkaruohojen kitkeminen on minusta kivaa puuhaa, näkee heti työnsä tuloksen : ) Minäkin niin toivon, että ehtisin vähän kitkemään ....
  Puutarha on muuten tutkitusti hyvin parantava ja voimaannuttava, jos katselee sitä tai sitten ihan puuhastelee siellä... toivottavasti auttaa sinuakin : )

  VastaaPoista
 6. luonnonkukkia poistelen hyvin harvoin kukkapenkistä, ovat niin kauniita, kuten kuvissa näkyy.

  Meillä on taloyhtiön istutuksissa aikoinaan käytetty tavallista kurttulehtiruusua ja siinä on ollutkin työtä, että on saanut sen etupihan alueilta kuriin ja siistiksi.

  VastaaPoista
 7. Nyt on niin kuumaa ja kuivaa, että on vaikea sanoa sen suuren kitkemispäivän tuloksista. Rikkaruohotkin nääntyvät joka tapauksessa. :)

  Minullakin luonnonkukat saavat kukkia aika rauhassa kukkapenkeissä. Heinät lähinnä poistan, ja niistäkin vaikkapa ihanan nuokkuhelmikän jätän yleensä paikoilleen. Toki vähän raivausta on suoritettava, jotteivät ihan umpeen kasva.

  VastaaPoista
 8. Heips!Kiitos vinkistä!:) Voisinkin kitkeä tänään kun leikkaamme myös orapihlajaaidankin!:)

  Minullakin muutama luonnonkukka on eksynyt kukkapenkkiin.Se on pitkä ja siinä on monta sinista kelloa varressa.Mikähän sen nimi on?Olen antanut sen vapaasti kasvaa!:)

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 9. Jo blogini nimikin kertoo mitä mieltä olen ns. rikkaruohoista. :)))
  Kitken niitä vain ääriolosuhteissa... ja ystäväni joka harrastaa myös puutarhanhoitoa mm. myrkytyksin, pyörittelee monesti kauhistuneena silmiään.

  VastaaPoista
 10. Tarkennuksena lienee hyvä sanoa että tarkoitin ns. luonnonperennoja... vesiheinät ja sen sellaiset minäkin revin pois. :D

  VastaaPoista
 11. Luonnonkukista hyvin monet ovat niin kauniita ettei niitä mielellään kitke. Hiirenvirna on yksi niistä.

  VastaaPoista
 12. Sussi - kurttulehtiruusu leviääkin tosi hyvin juuriversoista.... joskus ihan haitaksi asti ; )
  Luonnonkukissa pörrää paljon hyönteisiä, ja ihania perhosia...

  Anskukka - kivikkoryhmän kitkeminen on hankalaa, jos rikkaruohojen juuret ovat tiukasti kiinni maassa. Tuona Suurena kitkemispäivänä rikkaruohot lähtivät helposti, miltei kaikkiin sai juurta mukaan.... : ) Silloin heinän kitkeminen on helppoa. Myös muulloin olen huomannut tämän irtoavuuden.
  Meilläkin harakankellot ja matara saavat jäädä perennapenkkeihin : )

  Hannelen paratiisi - huomasin vasta kuvasta, että mänty näyttää kasvavan kivien välissä...
  Kivet ovat aina niin kauniita : )

  sarppa - kun pensasaidat leikkaa, niin yllättävästi sen alta tulee näkyviin noita rikkaruohoja : )
  Kellokukkasi voi olla juurista leviävä vuohenkello, jossa kukat ovat tiheästi pitkin vartta. Tai se voi olla peurankello, jolla kukat ovat terttuna latvassa ja ehkä lehtihangoissa. Tai se voi olla siro harakankello, jonka varret ovat heinänohuet ja kukat violetit. Tai se voi olla kurjenkello eli "jättiläiskissankello" ; )

  TuijaR. - jokainen tekee tyylillään ; )
  Minulla on yksi ystävä, joka kaivaa tien vieriltä luonnonkukkia kukkapenkkiin. No, osan niistä hän joutuu poistamaan, kun huomaa, miten rajusti leiviävät. Mutta osa on todella kauniita, poinien ja syysleimujen yms. seassa.
  Näin ammattilaisena, ensin vähän katselin kummastuneena hänen puuhiaan... nyt ymmärrän jo paljon paremmin häntä, hih ; )

  arleena - hiirenvirna onkin tosi kaunis. Ja minä pidän myös tuosta matarasta ja harakankellosta.
  Niin ja nurmikolla päivänkakkaramättäästä ; )

  VastaaPoista
 13. Nuo "rikkaruohot" ruusujen seassa ovat aika hurmaavia. Mulla kasvaa yllättäen puna-ailakkia vuorikaunokin ja perhoangervon välissä ja olen antanut olla siinä.

  En kyllä muista mitä kohtaa suuresta kukkapenkistä perkkasin silloin suurena kitkemispäivänä, joten en tiedä sen tehosta. En nimittäin huomaa mitään ihmeellistä eroa ettei jossain kasvaisi uusia rikkaruohoja muita vähemmän;)
  Mutta tänään siis taas rikkaruohojen kimppuun:)

  VastaaPoista
 14. Kauniita ovat ja minäkin usein olen hellämielinen enkä raski kaikkia kitkeä pois, joskus en edes tunne onko rikkakasvi vaiko tullut taimien mukana kasviskippikseltä.

  VastaaPoista
 15. Oi oi, kun lämmintä on melkein 30 varjossa, niin nyt ei oikein jaksa.. Mutta jos menee pilveen, niin lupaan lähteä kitkemään..

  VastaaPoista
 16. No ilmankos veri on vetänyt meitä puu- ja risusavottaan täällä kesäasunnolla. :-) Lämmintä on toki ollut, mutta kun välillä pulahtaa pöllimettästä viileään järveen, jaksaa taas paahtaa! Mukavia kesäpäiviä Sinulle, Sari! :-)

  VastaaPoista
 17. pioni - puna-ailakki sopiikin kauniisti vuorikaunokin ja perhoangervon kanssa. Varmasti hieno väriyhdistelmä!

  tia - niin onhan niitäkin luonnonkukkia, joita pidetään myös perennoina, esimerkiksi rantatädyke : )

  Elisa - minun täytyy myöntää, etten jaksa mennä kitkemään näin kuumalla.... ja aikaisin aamulla haluan nukkua ; )

  Partsipuutarhuri - nyt ymmärrät syyn tuohon savottaanne ; )
  Olisipa tässäkin järvi vieressä...
  Ihania kesäpäivia sinullekin !

  VastaaPoista
 18. Kiitos Sari noista vaihtoehdoista!:) Täytyykin katsoa tarkkaan miten ne kukat siihen tulevat!:)

  VastaaPoista
 19. sarppa - ole hyvä : ) Oikeastaan kellokukkia on myynnissä yli kymmenen erilaista. Nuo nyt tulivat ensimmäisenä mieleeni...

  VastaaPoista