keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Luukku 18. Jouluruusun säilytys ja hoito

Jouluruusun hoito on periaatteessa helppoa. Ja kun sen saa säilymään hengissä kevääseen, niin siitä saa pihalle monivuotisen perennan. Jouluruusuja on valkokukkaisia sekä sitten näitä punertavia. Tämä kuvan jouluruusu on ollut parvekkeella syyskuulta lähtien. Se kesti siellä jopa ne muutaman pakkasyöt.

Jouluruusun säilytys ja hoito-ohjeet löytyvät postauksen lopusta.

Syksyinen jouluruusu jouluasussa...

Tosi helpolla tästäkin kasvista sai jouluisemman. Eli ruukun ympärillä on mustaa silkkipaperia ja vanha kangasnauha pitämässä paperia paikallaan. Aluslautanen on sama, mikä jouluruusulla on ollut parvekkeella.

Jouluruusu on kukkinut lähes neljä kuukautta...

Täällä eteläisessä Suomessa on syksyt yleensä niin lämpimiä, että jouluruusu on tosi hyvä syyskukka parvekkeella. Sen kukat kestävät loistavasti muutaman asteen pakkasen.
Edelleen tässä jouluruusussa on uusia kukkia ja jopa nuppuja. Tämä on kyllä tosi upea!

Kun kukka vanhenee, sen väri haalistuu ja muuttuu vähitellen vihreäksi.

Uusia lehtiä kasvamassa...

Jouluruusujen kasvurytmi on sellainen, että ensin tulee kukat ja sen jälkeen se alkaa kasvattamaan uusia lehtiä ja vanhemmat lehdet kuihtuvat. Ja pihalla kasvaessaan rytmi on sama eli (myöhään syksyllä ja) aikaisin keväällä ne kukkivat. Sen jälkeen tekevät uudet lehdet.
Kuvassa viinipunertavat versot ovat uusia lehdenalkuja.

Jouluruusun säilytys ja hoito...

Jouluruusua kastellaan kohtuudella eli mullan pinta pitää kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinta kestää pidempään viileässä, joten se kannattaa siirtää yöksi viileään vaikka parvekkeelle, mikäli ei ole pakkasta.
Kun kukinta on ohi, jouluruusun voi viedä pimeään kellariin tai vastaavaan tilaan. Siellä kastellaan vain tarvittaessa.
Sen voi pitää asuinhuoneessakin, mielellään viileähköllä ikkunalla. Kun lehdet alkavat kellastua, kannattaa kastella vähemmän. Sillä jouluruusu kestää paremmin kuivuutta kuin märkää multaa. Lehdetön kasvi kun ei "juo vettä", niin multa saa olla kuivempaa.
Keväällä jouluruusun voi istuttaa ulos.

Jouluruusun kasvupaikka pihalla...

Parhaiten jouluruusu viihtyy puolivarjossa tai vähän jopa varjoisemmallakin paikalla. Maassa pitää olla läpäisevyyttä eli se ei kestä sitä, että mullan pinnalla seisoo vesi tai maa on litimärkää. Se ei kuitenkaan ole kuivan paikan kasvi, vaan tuore maa on sille paras.
Jos sille löytyy hyvä paikka, se saattaa kukkia jo marras-joulukuussa ja jatkaa kukkimista keväällä, kun lumet ovat sulaneet. Yleensä jouluruusuille ei kannata laittaa talvisuojauksia, ei edes havuja.

Lisää postauksia jouluruusuista...

Jouluruusut on suosikkejani joulukukista ja niitä kasvaa myös meidän pihalla. Joten täältä blogista löytyy paljon postauksia näistä ihanuuksista. Kuvassa ns. lehdetön jouluruusu 😊

Jouluterkuin Sari

12 kommenttia:

  1. Jouluruusu on ihana kasvi niin jouluna sisällä kuin myöhemmin puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä! Jouluruusut on upeita ja niistä on kivasti erilaisia lajikkeitakin. Ja kukka on läheltä katsottuna tosi kaunis :)

      Poista
  2. Jouluruusu on minunkin suosikkini, mutta toisin kuin sinä, en ole onnistunut pitämään sitä hengissä joulusta kevääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdelliset on helpompi säilyttää talven yli, etenkin asuinhuoneessa. Tosin ne menee joulun jälkeen rumiksi, mutta alkavat kasvattaa pian uusia lehtiä. Siis jo talvella ruukussa ollessaan. Eli ei kannata heittää niitä kompostiin liian aikaisin :)
      Ja aina kannattaa kokeilla säilytystä.

      Poista
  3. Jouluruusu on minunkin lemppari joulukukista. En ole vielä keksinyt suotuisaa paikkaa niille puutarhasta, mutta ehkä tulevien suunnitelmien myötä sellainen vielä löytyy:) Kiitos näistä vinkeistä ja ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä saa tosiaan hakea niille sopivaa paikkaa. Meillä ennen ne viihtyivät piharakennuksen päädyssä, mutta nyt kuivat kesät ovat heikentäneet niitä. Ollaan onneksi löydetty uusia paikkoja, pitkän pohdinnan ja pihalla kävelyn jälkeen :)
      Oikein mukavaa joulunodotusta sinullekin!

      Poista
  4. Juuri tänään minullakin on jouluruusu blogikuvassa sisällä ja nupullaan on toinen ulkona :) Ihana kukka <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan aivan ihana kukka :) Jouluruusu taitaa olla nyt aika monessa blogissa, sillä niin suosittuja ne ovat, enkä yhtään ihmettele.

      Poista
  5. Jouluruusu on kyllä kaunis joulukukka! Ja kevätkukka!
    Tuo sinun kukkasi on vieläpä aivan upean värinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä jouluruusulla on tosiaan upean tummat kukat, vaikkakin aika pienet. Keväällä pihalla kukki yksi tummakukkainen, jolla oli aika iso kukka. Saas nähdä, miten se talvehtii ja kukkiiko taas keväällä. Ja miten tämä lähtee kasvuun pihalla :)

      Poista
  6. Muutaman asteen ja muutaman asteen. Montako astetta pakkasta on muutama aste? Onko -5 liikaa? Joka puolella puhutaan epämääräiseti muutamasta, eikä missään anneta asiallista lukua. Harmittaa hirmusesti, mutta ei auta kuljetan siis edestakaisin kuistille ja takaisin. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ei voi sanoa tarkasti, koska siihen vaikuttaa monta asiaa. Kukat kärsii ensimmäisenä eli kukkivaa ei kannata pitää pakkassäässä lainkaan. Kylmään totutettu jouluruusu kestää paremmin kuin lämpimässä ollut jne.
      Yksi vaihtoehto on suojata jouluruusu moninkertaisella kasvimaaharsolla tai vastaavalla, kun pakkasta on vähän.
      Itse siirsin omat jouluruusuni parvekkeelta takaisin viileään huoneeseen, kun pakkaset taas saapuivat. Ja ihan varmuuden vuoksi. Niissä on nimittäin uusia lehtiä ja nuppuvarsia.

      Poista