torstai 20. kesäkuuta 2024

Kaunis `Julia Rose` Itoh-hybridi pioni

 
Herkän kaunis `Julia Rose` kukkii parhaillaan. Se on siis Itoh-hybridi pioni. Sen kukkien väritys on erikoinen ja todella kaunis. Lehdistökin sillä on hieman erinäköinen, mitä perinteisemmillä kiinanpioneilla. Pionit kuuluvat suosikkeihini, joten niitä löytyy meidän pihalta useita ja ne kukkivat hieman eri aikaan.


Upein kukan väri `Julia Rose` pionilla...

Nämä `Julia Rose` lajikkeen kukat ovat minusta väriltään kaikkein kauneimmat. Terälehdissä on kellertävää, vaaleanpunaista ja pinkkiä ikään kuin liukuvärjättynä. Väritys pysyy vain hetken, joten näitä tulee ihailtua vähän väliä.


`Julia Rose` Itoh-hybridi pioni ja vaalenevat kukat...

Nimittäin tällä `Julia Rose` lajikkeella kukat avautuvat aika vahvan pinkin punaisena. Väri vaalenee sitä myötä, kun kukka vanhenee. Kuvassa näkyy ensimmäisenä avautunut kukka, joka on jo lähes valkoinen. Pionissa näyttää olevan vielä avautumattomia nuppuja jäljellä eli tämä kukkii pitkään.
Itoh-hybridi pionit on pitkälle jalostettuja, ruohovartisten ja puuvartisten pionien välisiä risteytyksiä.

Voiko kukkia olla liikaa puutarhassa?

Instan puolella jo vähän kyselin, voiko kukkia olla liikaa. Tässä kuvassa kukkii nyt neljä eri kasvia. Etummaisena on valkokukallinen tähkähietalilja, jota aioin syksymmällä poistaa hieman tästä kohdasta. Se peittää jo liikaa `Julia Rose` pionin kukkia. Aluksi se oli hyvä, kun pioni oli vielä pieni. Tänä kesänä pioni on tosi muhkea, joten osa tähkähietaliljasta saa siirtyä muualle.

Erikoisemmat lehdet Itoh-hybridi pionilla...

Tässä vielä kuvan `Julia Rose` pionin lehdistöstä toukokuulta. Minusta nämä lehdetkin on tosi kauniit ja koristeelliset. Varsien päissä oli tässä vaiheessa jo nuput näkyvissä.

Muita ihania pioneja pihaltamme...

Huomasin nyt, että en olekaan kirjoittanut kiinanpioneista enkä juhannuspionista. Taidanpa siis kirjoittaa niistäkin postaukset tässä jossain vaiheessa.



Hyvää ja kukkarunsasta Juhannusta!


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Tuoksuva orvokki ja sen leikkaaminen

 
Tämä ihanasti tuoksuva orvokki on nyt leikattu. Ostan keväisin aina orvokkeja, usein erilaisia. Huomasin toukokuussa, että tällä kuvan orvokilla on tosi vahva tuoksu kukissa. Joten aion kokeilla, saanko sen säilymään hyvänä syksylle. Se nimittäin olisi loistava tuoksuvana syyskukkana. Saa nähdä, kuinka käy😊

Tuoksuva orvokki toukokuussa...

Ruukkuun on istutettu yksi orvokin taimi ja toukokuussa se kukki näin runsaasti. Ja kukista tuli aivan ihana tuoksu, kun sen viereisellä tuolilla istui. 
Tämän orvokin väritys ei kuulu suosikkeihin, vaan se toimi pääsiäiskukkana. Sen tuoksu on niin hyvä, että sen värityksin alkaa jo miellyttää silmääni kummasti.


Tältä orvokki näytti kesäkuun puolessa välissä...

Hellejakson jälkeen orvokki oli jo pitkäversoinen ja sen kukat olivat käyneet pienemmiksi. Olin tietysti kastellut ja lannoittanut sitä sekä poistanut lakastuneet kukat. Orvokit on hyviä kevätkukkia ja kesälläkin ne viihtyvät, kunhan paikka on viileähkö. Nämä olivat parvekkeella, jossa lämpötila nousi välillä niille turhan korkeaksi.

Orvokin leikkaaminen uudistaa sitä....

Joten oli aika leikata orvokin versot lyhyiksi. Leikkasin niin, että versojen tynkiin jäi hyviä lehtiä. Siten se lähtee varmimmin uuteen kasvuun. Leikkasin nämä jo viime viikolla yhtenä pilvisenä aamuna eli siksi kuvien sävy on hieman erikoinen.

Punaiset orvokit kukkivat vieläkin upeasti...

Sen sijaan punaiset orvokit kukkivat edelleen kauniisti, joten niitä en raaskinut leikata. Tähän on istutettu kaksi isompaa orvokin tainta. Jos sää muuttuu taas helteiseksi, niin aion istuttaa nämä ulos puutarhaan. Itse asiassa istutimme jo muut orvokit kasviryhmän reunaan ja nekin leikattiin ensin lyhyiksi. Siten orvokit jatkavat kasvua ja kukkimista vielä pitkään.

Orvokit kukoistavat viileässäkin -postauksessa on orvokkien tarkemmat hoito-ohjeet.


Kasvien istutusaika kuun mukaan alkaa olla lopuillaan näin kesäkuussa.  Eli vielä on pari päivää aikaa istutuspuuhaan. Olethan huomannut, että täällä blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulla on aina näiden kukkien, taimien ja huonekasvien istutusjakso ja kuluvan viikon Kastelupäivät.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Suuri Kitkemispäivä tulossa

 

Odotettu Suuri Kitkemispäivä on tulossa ensi viikolla, joten olethan jo valmistautunut siihen. Moni ottaa sen vapaapäiväksi tai lomapäiväksi, jotta tämä yksi parhaimmista Kitkemispäivistä ei mene ohi. Ja tietysti olet jo tehnyt tarkastuskäynnin pihallasi ja suunnitellut, mihin rikkaruohoihin aiot käydä käsiksi, kun koittaa se Suuri Kitkemispäivä, eikö vain 😊

Sepelistä ja kivikatteista rikkaruohot pois...

Sepelistä ja kivien seasta on hankala poistaa rikkaruohoja, joten niitä voisi poistaa. Tai yleensäkin hankalia rikkaruohoja. Mihinkään helposti kitkettävään, en itse tätä Suurta Kitkemispäivää tuhlaisi.


Kitke hankalimmat rikkaruohot Suurena Kitkemispäivänä...

Kuvassa on kortetta, joka on hankala rikkaruoho, koska se leviää ja sen juuret on syvällä. Sen juuria ei siis saa kaivamalla pois, vaan niitä jää aina maahan. Siksi sen kitkemiseen kannattaa ehdottomasti käyttää oikeaa kitkemistekniikkaa ja hyviä Kitkemispäiviä, kuten nyt tulevaa Suurta Kitkemispäivää.

Kukkaniityiltä lupiinit ja muut ei toivotut kitketään myös...

Lupiinien hävitys onnistuu helposti ja nopeasti, kun kitkee sitä hyvällä kitkemistekniikalla, kuun mukaan. Ei kannata kerätä siitä ainoastaan kukkia, vaan hävittää se kitkemällä... omalta tontilta. 
Itse hävitin ruttojuuren isolta alueelta yhden kesän aikana, kaivamatta niiden juuria. Oli yllättävän helppo homma!
Hyvät Kitkemispäivät on siis kuun mukaan ajoittamista ja osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa ja pätee edelleen.

Suuri Kitkemispäivä 18.6....

Tämä Suuri Kitkemispäivä on siis tiistaina 18.6. ja vain aamupäivän ajan! Iltapäivällä sitä ei enää ole.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan...


Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on koottuna hyvät kitkemistekniikat erilaisille rikkaruohoille, myös ruttojuurelle ja vastaaville. 
Oikea kitkemistekniikka helpottaa ja nopeuttaa kitkemistä eli säästää aikaa. Kurssilla on myös kaikki kesän ja syksyn hyvät Kitkemispäivät, kuun mukaan. Sekä milloin ei ole hyvä kitkeä, jos haluaa päästä kitkemisessä pienemmällä työllä.
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.


Suurta Kitkemispäivää odotellen...

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 14. kesäkuuta 2024

Näkösuojaa antavat pensasaidat

Tuuheat näkösuojaa antavat pensasaidat on tosi tärkeitä pihoilla. Ne luo kivasti yksityisyyttä, kun naapurista tai kadulta ei näy ihan pihan joka kohtaan. Kuvassakin aidan takana on katu, jolla kulkijat jää täysin aidan taakse piiloon. Tiiviissä ja lehtevässä aidassa on myös se hyvä puoli, että se vaimentaa ääniä ja sitoo pölyä.


Muotoon leikatut aidat vievät vähän tilaa...

Nykyään kun tontit ovat yhä pienempiä ja tilaa pihalla on vähemmän, muotoon leikatut pensasaidat ovat taas nousseet suosioon. Ne on kivan kapeita, joten vievät vähän tilaa pihalta. Myös niiden korkeuteen voi vaikuttaa leikkaamalla.

Näistä muotoon leikatuista aidoista saa lisäksi kauniita elementtejä puutarhaan pihasuunnittelun avulla. Silloin ne voivat rajata eri pihan toimintoja tai erottaa "puutarhan huoneita" toisistaan.

Havuaidat talvivihreitä ja tuuheita...

Moni haluaa talvivihreän aidan raja-aidaksi. Yleisin havuaita onkin tuijaa eli sitä näkee uusilla alueilla todella paljon. 
Tuijat kasvavat niin korkeiksi, että niitä on pakko leikata raja-aitoina. Sillä jo kaupungin/kunnan määräykset ohjaavat rajoilla kasviaitojen korkeutta. Tuijaa on onneksi helppo leikata, etenkin kun sen tekee ajoissa.

Muotoon leikatut pensasaidat kauniita talvella...

Muotoon leikatut lehtipensasaidat voivat olla tosi kauniita talvella lunta vasten. Mitä taitavammin on leikannut aidan, sitä peittävämpi sen oksisto on myös talvella. Tämä kuva on joulukuun lopulta, kun lunta on vasta aika vähän.

Perinteisen kuusiaidan leikkaaminen vaatii tietoa...

Kuusiaitaa ei tarvitse suojata kevätauringolta ja moni valitseekin kuusen havuaidaksi. Se on siis helppohoitoisempi ja onhan kuusi meillä luonnonvarainen kasvikin.

Kuusiaidan leikkaamiseen kannattaa perehtyä, jotta ei vahingossa pilaa kuusiaitaa väärällä leikkaamisella. Sitä nimittäin näkee välillä. Esimerkiksi kun talon asukkaat ovat vaihtuneet ja uudet asukkaat leikkaavat upean kuusiaidan aivan pilalle, yhdellä leikkaamisella. 

Pensasaidat tuuheiksi - uusi verkkokurssi...

Pensasaitojen leikkaaminen on tosi helppoa, kunhan tietää mitä tekee ja milloin. Koska pensasaitojen hoidosta kysytään minulta vähän väliä niin viesteillä, kursseilla kuin myös neuvontakäynneillä, niin tein nyt aiheesta verkkokurssin.

Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilla on selkeät ohjeet pensasaitojen leikkaamiseen sekä muuhun tärkeään hoitoon, jotta aidoista tulee tuuheita. Silloin ne myös antavat parhaan mahdollisen näkösuojan. 

Kurssin videoiden ohjeilla pensasaidan hoito helpottuu, kun tietää miten leikataan ja hoidetaan. Ei tarvitse enää pähkäillä ja summamutikassa kokeilla, onnistuuko vai ei.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Kohta alkaakin ensimmäisten pensasaitojen leikkausajankohta. Kurssilla on myös bonus-materiaalina Kuun mukaan parhaat pensasaitojen leikkausajankohdat.



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Avomaatomaatit kastelualtaisiin vattumaalle

 
Avomaatomaatit on nyt istutettu kastelualtaisiin vattumaalle, koska on hyvät tomaatin istutuspäivät kuun mukaan. Myös kylmät yöt lienee jo ohi, joten senkin puolesta oli hyvä aika tomaatin istuttamiseen ulos. Miksi käytän tomaatille kastelualtaita, syy on kastelun helppous ja ehjät tomaatit. Nämä tomaatin taimet esikasvatin siemenistä, kuten myös samettikukat.


Kastelualtailla helppoa tomaatin viljelyä...

Tomaatille on aina tärkeää pitää multa kosteana eli multaa pitää kastella säännöllisesti. Tomaatti nimittäin halkeilee helposti, jos multa pääsee kuivumaan ja sitten se kastellaan. Eli mullan tasainen kastelu on tosi tärkeää tomaatin hoidossa. 
Näissä kastelualtaissa on vettä, jota nousee kapilaarisesti multaan, jolloin tomaatti saa tasaisen kastelun "automaattisesti". Ja jonkun ajan päästä tomaatti tekee myös hieman juuria kastelualtaan veteen. 

Kastelu on siis helppoa, kun vain välillä lisätään kastelualtaaseen vettä. Se sallii myös lyhyet lomareissut kesähelteillä.  Toinen helppous tulee Kasvusäkeistä, joissa on koko kesälle varastolannoitus. Näille tomaateille todellakin annetaan vain vettä.

Siemenistä kasvatetut avomaatomaatin taimet...

Avomaatomaattien lajikkeita on useita myynnissä ja selvästikin ne on nousseet taas suosioon. Niitä voi kasvattaa ulkona ja ne tuottavat hyvän sadon viileämmässäkin. Toki pakkasta ne eivät kestä. Lisäksi ulkona tomaattia ei vaivaa edes ötökät.
Olen kasvattanut nämä siemenistä ja nyt siis istutimme ne kastelualtaisiin. Näistä kasvaa korkeita, joten laitamme niille tukiseipäät maahan tukevasti, kastelualtaan taakse. 
Tomaatit vattumaalla -postauksesta näet kuvia muutaman vuoden takaa, miten silloin kasvatimme ja tuimme avomaatomaatit vattumaalla.

Näissä taimissa on jo ensimmäiset kukat ja pienet tomaatin alut. Ihan varmuuden vuoksi käymme kevyesti täryttämässä tomaattien latvoja, jotta kukat varmasti pölyttyvät näin tihkusateisena ja tuulisenakin aikana.

Avomaatomaatit ja samettikukat kastelualtaisiin vattumaalle...

Meidän vattumaa on aurinkoisella paikalla ja loppukesälläkin tähän kohtaan paistaa vielä aurinko. Aiemmin meillä oli tomaatit kastelualtaissa talon seinustan sepelin päällä, mutta nykyään se kohta on loppukesällä liian varjoinen tomaatille. Siitä kuvia Hyötytarha sokkelin viereen -postauksessa.

Viime kesänä kasvatin siemenistä kirsikkatomaattia, joka on hyvä amppelitomaattina. Se oli myös avomaatomaatti, joten se oli ulkona kastelualtaassa. Siitä kuvia Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään -postauksessa.

Nyt tämän kesän kohdassa vatut kivasti suojaavat pohjoispuolen tuulilta. Taustalla olevat vadelmapensaat on vielä matalia, sillä talvella rusakot söivät niitä aika reippaasti.
Kasvusäkeissä on siis yksi korkeaksi kasvava avomaatomaatti ja toisessa lisäksi matalaksi jäävä avomaatomaatti. Meille riittää hyvin näiden sato, sillä osa meistä on tomaatille herkistyneitä, eivätkä voi syödä niitä.

Kylvin myös uutta samettikukkaa, jonka kukkien väri pitäisi muuttua lämpötilan vaikutuksesta. Nyt näillä on vasta ekat kukat auki, joten mielenkiinnolla seuraan, miten väri muuttuu 😊
Laitan näistä sitten myöhemmin kesällä ihan oman postauksen.

Perjantaihin 14.6.2024 asti on erittäin hyvä aika istuttaa kukkia, monivuotisia taimia ja hyötykasveja, kuun mukaan.


Puutarhaterveisin Sari 


sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Se oudon värinen tarhakurjenmiekka

 
Tältä se oudon värinen tarhakurjenmiekka näyttää nyt, kun se on kasvanut isommaksi mättääksi. Jos olet seurannut tätä blogiani jo vuosia, niin ehkäpä muistat tämän oudon värisen kurjenmiekan. Vuosia sitten se näytti tosi oudolta ja en ollut ihan varma onko se kaunis vai ruma. Nykyään sen persikkainen väritys on tosi trendikäs, tosin edelleen vähän outo.


Tarhakurjenmiekka on näyttävä kukkiessaan...

Alun perin ostin muutaman vaaleankeltaisen tarhakurjenmiekan taimen. Kun ne sitten kukkivat, ne olivatkin tätä oudon väristä. Jätin ne kuitenkin kasvamaan, koska kukat oli vaaleita ja sopivat paikkaan. Niiden sekaan ilmestyi kuitenkin vaaleankeltainen kukka, jonka siirsin pois. Ja taas tänäkin vuonna siellä kukkii yksi vaaleankeltainen yksilö. Ihme juttu, mistä niitä sinne tulee😊
Tarhakurjenmiekat on tosi näyttäviä kukkiessaan, etenkin kun kukkavarsia tulee paljon. Silloin kukkiakin on runsaasti.

Oudon värinen tarhakurjenmiekka päältä päin...

Kurjenmiekkojen kukka on erikoinen ja ehkäpä siksi ne ovat niin upeita. Tältä tämä oudon värinen tarhakurjenmiekka näyttää päältä päin. Sen persikanvärisissä kukissa on oranssiparta, kun taas sillä vaaleankeltaisella on valkokeltainenparta.


Kurjenmiekoilla on upeat lehdet...

Tarhakurjenmiekat ja vastaavat kurjenmiekat ovat suosikkejani perennoissa jo niiden upeiden lehtien takia. Kuvassa osa kukista on jo lakastunut eli kukinta on loppuvaiheessa. Kun kukinta on ohi, lehdistö tuo tähänkin ryhmään kivaa ryhtiä ja näyttävyyttä.

Lisää postauksia kurjenmiekoista...

Meidän pihalla kasvaa muitakin kauniita kurjenmiekkoja, joista laitan jossain vaiheessa omat postaukset. Ja keväällä sain myös uuden ja ihanalle tuoksuvan tarhakurjenmiekan taimen, joten siitäkin tulee postaus jossain välissä. Kurjenmiekat on niin sykähdyttävän upeita 😍


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 7. kesäkuuta 2024

Iso ja ihanan tuoksuva tähtijasmiini

 
Tämä niin ihanan vahvasti tuoksuva tähtijasmiini kukkii nyt parhaillaan parvekkeella. Se on kasvanut kevään aikana hurjan isoksi. Jopa niin isoksi, että piti ottaa se ihan sisälle, jotta sain sen kuvattua. Otin myös kaveriksi vaaleanpunaisen pelargonin, jotta paremmin hahmottaa sen koon. Kummatkin siis talvetan hieman viileämmän asuinhuoneen ikkunalla.

Paljon huumaavan ihanasti tuoksuvia kukkia...

Tähtijasmiini on jo isokokoinen ja sillä on paljon oksia, joten kukkiakin on tänä vuonna paljon. Se aloitti kukkimisen toukokuussa ja kukkii edelleen. Nyt kun siinä on paljon kukkia avautuneina, niin tuoksuakin on tosi paljon. Sen kukat tuoksuvat huumaavasti ja tuoksu tulee niin ihanasti myös sisälle avonaisesta ovesta.

Tähtijasmiinin tähtimäiset kukat...

Tämä on tainnut osuvasti saada nimensä sen tähtimäisistä kukista. Kukkaterttuun tulee useampi kukka ja ne todellakin ovat tähtimäisiä. Sen lehdet on talvivihreät ja hieman kovat. Se ei kuitenkaan kestä meidän talvea eli siksi talvetan sen sisällä. 
Siinä on vielä nuppujakin tulossa, jopa aivan pieniä alkuja. Saa nähdä, jaksaako se muodostaa niistä pienimmistä vielä kukkia, etenkin jos kesän helteet palaavat.

Iso tähtijasmiini on köynnös...

Tältä tähtijasmiini (Trachelospermum jasminoides) näyttää nyt. Se on kasvattanut kevään aikana metrin pitkiä versoja, jotka on jännästi menneet kiepille. Sen oksisto on painava ja alkuperäinen köynnöstuki napsahti jo poikki, joten sille pitänee laittaa uusi tuki, kunhan kukinta on ohi ja pääsen taas leikkaamaan sitä. Samalla taidan vaihtaa sille hieman isomman ruukunkin.
Kaikki hoitotoimet teen tällekin tietysti kuun mukaan.

Kaksi vuotta sitten tämä tähtijasmiini oli vielä pieni köynnös, tuossa samassa köynnöstelineessä. Siitä kuvia Huumaavan tuoksuva tähtijasmiini -postauksessa. Sieltä löytyy myös tähtijasmiinin hoito-ohjeet.

Viime vuonna se aloitti kukkimisen jo huhtikuussa ja oli kasvanut hieman isommaksi. Siitä näet kuvia Pelargonit ja tähtijasmiini kukkii jo -postauksessa.


Olisi aivan ihana kuulla kokemuksia näistä tähtijasmiineista eli laita kommenttia, jos sinullakin on sellainen😊


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Paras ja helpoin kitkemistapa

 

Kaikkein paras ja helpoin kitkemistapa on kitkeä rikkaruohot kuun mukaan ja oikealla tekniikalla. Silloin näiden kukkapenkkienkin kitkeminen muuttuu lasten leikiksi, sillä rikkaruohoja on yhä vähemmän, pienemmällä kitkemisellä. Samalla kitkeminen ei enää tunnu stressaavalta tai vastenmielisimmältä työltä. Se voi muuttua koko perheen kilpailuksi "kuka löytää pisimmän voikukan juuren" tai kitkemisen nautinnoksi.

Paras ja helpoin tapa hävittää vuohenputki...

Vuohenputken saa hävitettyä parhaiten kasvialueelta, kun kitkee sitä kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä. Ja tietysti silloin iltapäivän puolella. Kuvan vuohenputket vedin maasta ihan käsin, ilman työkaluja ja juuria tuli pitkät pätkät mukaan.

Jos haluaa käyttää monivuotisten rikkakasvien kompensaatiopisteitä avuksi, niin silloinkin kuun vaiheella on suurempi merkitys. Tästä uusi video verkkokurssilla.


Kivien ja laattojen rakojen rikkaruohot pois...

Laatoitusten kivien raot kasvaa herkästi erilaisia rikkaruohoja. Nekin kannattaa polttaa tai kitkeä kuun mukaan, niin saumat pysyvät pidempään rikkaruohottomina. 
Oikea ajoitus helpottaa paljon, toki kannattaa valita myös paras kitkemistapa.

Hiekka- ja murskepihalle helpoin kitkemistapa...

Moni tuskailee rikkaruohoja kivituhkassa. Ja vielä enemmän jos sepeliin tai someroon on päässyt rikkaruohot valloilleen. 
Siinäkin paras tapa poistaa rikkaruohot, on tehdä se kuun mukaan ja helpoin tapa oikealla tekniikalla. Lopputuloksena rikkaruohoton kivituhka, joka myös pysyy pitkään rikkaruohottomana. Silloin kivituhkapinta kestää vuosikymmeniä puhtaana rikkaruohoista, pienellä työllä.

Kitkemisissä alkaa tauko kuun mukaan...

Huomisesta torstaista alkaen kitkemisissä on tauko eli ei kannata kitkeä, harata, leikata eikä nyppiä rikkaruohoja. Se kestää noin pari viikkoa. 
Nyt on siis hyvä aika perehtyä kuun mukaan kitkemiseen ja eri kitkemistekniikoihin. Olet sitten valmis parin viikon päästä helpompaan kitkemiseen, kun on se vuoden odotetuin päivä eli

Suuri Kitkemispäivä 18.6. 


Lisäsin Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssille videot rikkakasvien kompensaatiopisteistä kotipihalla kitkemisessä sekä aggressiivisesti leviävien heinien hävittämisestä.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja on yritykseni Puutarha Studion.



Kuun mukaan kitkeminen ja muidenkin töiden ajoittaminen kuun mukaan on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa ja pätee edelleen.


Olisi kiva kuulla, odotatko jo Suurta Kitkemispäivää?


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Etanaeste siruetanoille - omavaraisuus kotipihalla

 

Meillä on etanaeste siruetanoille, sillä alueellamme on espanjansiruetanoita. Olemme tehneet tämän etanaesteen itse ja se on toiminut tosi hyvin. Näin keväällä laitamme etanaesteen taas kuntoon, kuten joka kevät. Sitä ei siis uusita vuosittain.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Helppo etanaeste kasvimaan ympärillä...

Yhdeksän vuotta sitten teimme tämän etanaesteen kasvimaan ympärille muovisesta nurmikon reunanauhasta. Se on kovaa muovia, eikä haperru. Reunanauha on ankkuroitu pystyyn kepeillä ja sen alareuna on maan sisällä. Reunanauhan ulkopuoli ollaan maalattu tahmealla EcoKoivun Koivutervahajustemaalilla. Maalin ei tarvitse osua ihan maahan asti, jolloin maalisiveltimeen ei tartu multaa.

Keväällä uusitaan lahonneet kepit, joita saadaan oman pihan puista ja pensaista. Samalla muutenkin laitetaan se kuntoon eli tarkistetaan, että reunanauhan alaosa on edelleen maan sisällä ja että kokonaisuus näyttää hyvältä.

Espanjansiruetanoille etanaeste paras...

Meillä on tämä itse tehty etanaeste toiminut hyvin, sillä etanat eivät nouse sen tahmeaa pintaa pitkin kasvimaalle. Joskus ollaan uusittu maalaus kesälläkin. Käytämme tässä muovia sen takia, että koivutervahajustemaalia kuluu siihen vähemmän ja se on pitkäikäisempi, mitä lautareuna olisi.
Kuvassa on kasaan käpertynyt espanjansiruetana. Kun se lähtee liikkeelle, se on paljon pidempi. En nyt jaksanut odottaa sitä, vaan keräsin sen purkkiin. Näitä siruetanoita saa siis kerätä pihalta joka ilta ja aamu, jos vain on aikaa.

Nyt viiteen viikkoon ei ole satanut ja maa on kuivaa, joten siruetanoita näkyy vähän. Se ainoa hyvä puoli tästä kuivuudesta onkin. Kun tulee sade, niitä on heti paljon liikkeellä vähän joka paikassa. 
Jos alueellasi tai pihallasi ei vielä ole siruetanoita, tutki tarkkaan uudet muualta tuodut taimet, multakuormat, tavarat, peräkärry jne., jotta et huomaamatta tuo pihallesi näitä siruetanoita. Jos ne pääsevät pihalle, niitä tulee olemaan jatkossakin.

Etanaeste ennen kuin siemenet itää...

Tässä kuvassa on rivi itäneitä papuja, joiden lehdet ja osin latvat siruetanat söivät... yhden yön aikana. Rivin keskellä on taimi, joka säästyi. Tämä kuva on vanha, ajalta ennen etanaestettä. Se myös kertoo, miksi meillä on etanaeste. Ja miksi se kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin kylvetyt siemenet itää.
Onko siruetanoista mitään haittaa -postauksessa on kuvia, josta näet miten paljon niitä löytyy iltaisin pihaltamme. Ne syövät jopa daalioita ja nousevat korkealle daalian vartta pitkin.  

Siruetanat lisääntyvät runsaasti ja niiden munia näkee eniten syksyisin. Kuvan espanjansiruetanan munarykelmästä näet Haravointia, etanoita ja pintakompostointia -postauksesta.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/projektia-toisen-peraan-eika-mitaan-valmista


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi



Puutarhaterveisin Sari