perjantai 13. syyskuuta 2024

Kärsimyskukka kukkii upeasti pihalla

 
Tämä kauniin värinen vanha kärsimyskukka kukkii parhaillaan tosi upeasti pihalla. Se selvästi nautti pitkästä lämpimästä kesästä. Eikä ihme, sillä se on enemmänkin huonekasvi, joten se viihtyy ulkona vain kesän ajan. Nyt seurataankin sääennustetta joka päivä, jotta huomataan ottaa se sisälle ajoissa. 


Vieläkin paljon nuppuja ja kukkia...

Tämän kukan väritys on minusta tosi kaunis ja sen nuputkin on kivan punertavat. Kuten aiemmin, niin se tekee hurjasti uusia nuppuja sitä mukaa kun kukat lakastuvat.


Kärsimyskukka eli Passiflora ja sen erikoinen kukka...

Kuten kuvasta näkyy kukan muoto on hyvin erikoinen. Sitä onkin verrattu Kristuksen kärsimyshistoriaan ja sen yksi nimi on kristuksenkärsimyskukka.
Kukka on myös iso ja siksi tosi näyttävä.


Kärsimyskukan versot tuettu köynnöskehikkoon...

Aiemmin minulla on ollut valkokukkainen parvekkeella, mutta se oli vieläkin voimakaskasvuisempi ja siksi sille ei oikein löytynyt hyvää paikkaa. Siitä kuvia Kärsimyskukka säilyi talven yli -postauksessa.

Tälle hillittykasvuisemmalle punakukalliselle olemme tehneet kuivista oksista köynnöskehikon, johon sen versot on tuettu ja kieputettu. Se on sille ihan riittävä tuki, vaikka onkin aika matala. Nimittäin sen korkeampi tukirakennelma ei voi olla, jotta se on helppo siirtää sisälle viileähkön huoneen ikkunalle talvehtimaan.

Kastelua helpottaa Ost-oya ruukussa...

Kärsimyskukan ruukussa on ollut alusta asti kastelua helpottamassa Ost-oya altakasteluruukku, joka on siis savipullo. Se täytetään vedellä ja vesi vähitellen siirtyy multaan kasvin käyttöön. 
Koska kärsimyskukka vaatii usein kastelua eli kuluttaa paljon vettä, niin Ost-oya on kivasti luonut sille tasaisen kastelun. Silloin se voi hyvin, koska multa ei ole päässyt kuivahtamaan.
Huomaa mullan pinnalta, että kärsimyskukka on männyn lähellä ja siellä oravat ovat käyneet syömässä käpyjä 😊

Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen



Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Istuta taimet ajoissa, ja oikein

 
Näin syksyllä taimet on hyvä istuttaa ajoissa, etenkin perennojen ja havukasvien taimet. Syksy on muuten erittäin hyvä aika ja jopa paras aika istuttamiseen, koska kasvit lähtevät keväällä heti hyvään kasvuun. Viimeaikaiset erikoiset säät on haastavia monelle kasville, varsinkin jos taimet on istutettu liian myöhää syksyllä tai ne on istutettu vähän huolimattomasti. Jopa keväällä huolimattomasti istutetut taimet voivat kärsiä talvesta ja pahimmassa tapauksessa jopa kuolla. Kannattaa siis aina istuttaa huolellisesti.

Perennat parasta istuttaa ajoissa...

Perennat on hyvä istuttaa ajoissa syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua. Silloin ne talvehtivat aina parhaiten.  Jos viime talvena tai edellisten talvien jäljiltä on kuollut perennoja, niin todennäköisesti istutustavassa on silloin jokin mennyt vikaan.

Kuvassa on ne uudet laukkaneilikat näin syyskuun alussa. Aion hieman siirtää niitä, mutta teen sen vasta keväällä, koska en ehdi nyt lähiviikkoina.

Istuta havut ajoissa ja onnistuneesti...

Havukasvit on myös hyvä istuttaa syksyllä ajoissa, jotta ne varmasti ehtivät juurtua ennen talvea. Nyt onkin näkynyt hyviä tarjouksia tuijista, joten ne kannattaa hyödyntää. Jos siis aikoo tehdä vaikka tuija-aidan. 
Tuijien sekä puiden istuttamisessa on tosi tärkeää istuttaa ne oikeaan syvyyteen, ei siis liian syvään. Samoin niiden juurien tilanne on syytä tarkistaa, koska myöhemmin ei enää voi tehdä mitään, mikä auttaisi tilannetta.

Pensaiden istuttamisella ei ole kiire...

Sen sijaan lehtipensaiden taimia voi istuttaa niin kauan, kun maa on sula. Toki pensaiden tulee olla silloin talvenkestäviä pensaita. Moni tekeekin nyt uusia pensasaitoja ja nurmikoita, koska tähän aikaan yleensä kasvit vaativat paljon vähemmän kastelua, mitä keväällä istutettaessa.

Kastele riittävästi ja oikein, älä liikaa...

Vaikka nyt taimet vaativat vähemmän kastelua, niin ne täytyy kuitenkin kastella istutuksen yhteydessä. Vettä pitää antaa riittävästi eli esimerkiksi 15-30 litraa pensaan taimelle. Jatkossa kastellaan tarvittaessa ja riittävästi. Kannattaa kuitenkin varoa liikakastelua, koska monet kasvit kärsivät liikakastelusta, niin syksyllä kuin keväälläkin.

Oikea istutustapa tosi tärkeää...

Oikea istutustapa on paljon muutakin, kuin taimen juuripaakun hautaamista maahan. Siihen liittyy riittävä multamäärä, istutuskohdan ja taimien esivalmistelua, oikea istutussyvyys ja istutusetäisyys, mullan tiivistäminen, riittävä kastelu sekä mahdollisesti kasvien leikkaaminen ja tukeminen. Unohtamatta tärkeää jälkihoitoa, joka varmistaa taimien kasvuun lähdön.

Kun ne kerran oppii ja ymmärtää niiden merkityksen kasveille, ne on helppo muistaa jatkossa. Samalla saa kasvit lähtemään hyvään kasvuun, kasvamaan pitkäikäisiksi, helppohoitoisiksi ja talvehtimaan varmemmin.

Istuttamisesta löydät tiiviin ja selkeän tietopaketin Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilla. Säästät sen hinnan moninkertaisesti, kun taimien tilalle ei tarvitse ostaa uusia tai nurmikkoa ei tarvitse joka kevät kylvää uudelleen.

Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Ja jos olet Sarin pihasuunnittelukurssilla, saat tämän kurssin puoleen hintaan alekoodilla.



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Aika aloittaa oman pihan suunnittelu

 

Syksy on paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu, sillä kasveissa on vielä lehdet ja ei ole kevään etenemisen kiirettä. Samoin nyt itsekin aloitan meidän pihan muutaman kohdan suunnittelun. Pihamme on siis vanha ja toimiva, mutta aina välillä jokin kohta kaipaa muutosta. Sillä mieli ja oma maku muuttuu, ja muutenkin piha kaipaa pientä päivitystä aika ajoin.


Itselle sopiva pihatyyli ja silti helppohoitoinen piha...

Yhtä paljon kun on meitä ihmisiä, niin yhtä paljon on erilaisia pihatyylejä ja mieltymyksiä. Sen takia piha kannattaa suunnitella ilman kiirettä ja hosumista, jotta pihasta tulee omantyylinen ja helppohoitoinen.
Nimittäin yhdellä pihalla esim. kivikatteiden käyttö tuo helppohoitoisuutta, mutta toisella pihalla se lisää huomattavasti kitkemisen määrää. Eli pihan suunnittelussa otetaan huomioon oman pihan olosuhteet ja erityispiirteet. Sekä tietysti se, mitkä asiat itse kokee vaikeahoitoiseksi, niin osaa minimoida ne suunnittelulla.

Tässä kuva selkeästä ja näyttävästä kohdasta, jossa kukkii vahvasti tuoksuvat liljat. 


Tässä on rennon rönsyilevä kohta, josta voi myös kerätä maljakkoon kukkia. Jonkun mielestä tämä on suorastaan villi luontopiha.

Tunnelmallisen pihan suunnittelu...

Miten saada omasta pihasta tunnelmallinen, sitä moni miettii uudella pihalla. Tunnelmallisen pihan luominen alkaa aina eri toimintojen sijoittamisella, toivottu tunnelma huomioiden. 
Jos rakastat toukokuun omenapuiden kukinta-aikaa, kun pihalla leijailee niiden kukkien ihana tuoksu, huomioi se esim. oleskelualueen suunnittelussa. 
Tai jos rakastat näitä syyskesän lämpimiä iltoja, ota se huomioon kun suunnittelet pihaa. Silloin sinun on helpompi lähteä luomaan tunnelmallista pihaa, syyskesällä.

Läpi vuoden upea piha, pihan suunnittelulla...

Ympäri vuoden kaunis piha saadaan vain, kun se suunnitellaan sellaiseksi. Silloin saa pihan myös pysymään jatkossakin helppohoitoisena. Samoin lumitöiden teko on kätevämpää, eikä kasveja tuhoudu lumikasojen alla.

Upealla pihalla kukkii ensimmäiset sipulikukat jo heti, kun lumi sulaa. Ne on myös suunniteltu niin, että piha pysyy helppohoitoisena, eivätkä lakastuvat sipulikukat rumenna pihaa häiritsevästi.

Samoin upealla pihalla syksyinen ruska loistaa ja tuo hehkuvia värejä pihaan. Tässäkin kuvassa puun loistavan punainen syysväritys tuo hienoa väriloistoa muuten vielä niin vihreään kasvustoon.
Toki myös talviajan piha on upea, kun sen suunnittelee tunnelmalliseksi talvipihaksi.

Oma piha - omat toiveet...

Kun itse suunnittelee omaa pihaa, on helpompi luoda siitä oman näköinen. Samoin sinne voi valita niitä asioita, jotka on itselle tärkeitä. Jos jotain ei pihalleen halua, niin jättää sen sieltä pois. 
Omasta pihasta voi siis suunnitella juuri oman maun mukaisen ja omaan elämäntapaan sopivan.

Siis aika aloittaa pihasuunnittelu kurssilla...

Helpoin tapa suunnitella itse omaa pihaa, on käydä pihasuunnittelukurssi. Siitä saa perustiedot, joilla jatkossa osaa esim. tehdä kasvivalintaa ja ymmärtää, miten pihasta saa helppohoitoisen tai työlään. 

Nyt syksyllä opetan Nurmijärven Opistossa ja Espoon työväenopistossa oman pihan suunnittelua. Siellä näyttää olevan vielä muutama paikka vapaana, pienenä vinkkinä. Kurssit, joilla opetan, näkyy Puutarha Studion etusivulla alhaalla.

Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssi -verkossa on käytössäsi pitkään, joten voit myöhemminkin palata kurssin ohjeisiin. Toki kurssi on myös paljon laajempi ja siellä on enemmän vinkkejä, miten voit helpoilla tavoilla havainnollistaa suunniteltuja kohtia. Oman pihan suunnittelu ei siis vaadi erikoisia välineitä tai taitoja, se onnistuu kaikilta, koska tarkkuuden voi päättää aina itse 😊


Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Verkkokurssilla oman pihan suunnittelu etenee vaihe vaiheelta, jolloin suunnittelu helpottuu ja silloin ei myöskään tarvitse olla kokemusta kasveista tai puutarhanhoidosta. Kurssilla on myös mahdollisuus kysyä opettajalta eli minulta, jos tuntuu siihen tarvetta.

Toki myös kurssin live-tapaamisissa verkossa pääsee keskustelemaan oman pihan suunnittelusta ja sen etenemisestä.


Nyt on siis paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu.

Suunnitteluterveisin Sari



lauantai 7. syyskuuta 2024

Kesäasteri hyvä maljakossa

 
Isokukallinen kesäasteri on hyvä maljakossa leikkokukkana. Toki myös pienikukalliset kesäasterit toimii samalla tavalla. Kesäastereissa on se kivaa, että ne on super helppoja kasvattaa itse siemenistä. Ne on siis yksivuotisia kylvökukkia. Tällä kesäasterilla on jännä kukan väritys, kermaisen pinkki.


Maljakossa yksi kesäasterin kukka ja versoja pihalta...

Harvemmin otan pihalta kukkia maljakkoon, mutta tätä en voinut vastustaa. Ihastuin tämän kukkien väriin ja halusin kokeilla sen kaveriksi erivärisiä versoja ja lehtiä. Erityisesti harmaat lehdet näyttää tämän kanssa hyvältä ja tummat tuovat siihen kivaa kontrastia


Näiden kesäasterien toinen nimi on kiinanasteri ja tieteellinen nimi Callistephus chinensis.

Isokukallinen kesäasteri ja sen nuppu...

Tällä lajikkeella on isot kukat, joiden halkaisija on ehkä noin 12 cm. En ole aiemmin oikein pitänyt kesäastereistä, ehkä niiden perinteisten värisävyjen takia. Mutta tämä on tosi kaunis. Sen nuppukin on jännän näköinen.

Kermaisen pinkki väri ja punahatut yhdessä...

Nämä kermaisen pinkit kesäasterit kasvaa meillä kahdessa kukkapenkissä. Tässä uusimmassa on siis ne punahatut ja jättiverbenat, joiden seassa on nämä kesäasterit. Tässä kuvassa näkyy hyvin kukan erikoinen väritys, joka välillä on suorastaan persikkaisen pinkki.
Siemenet löysin Korpikankaalta ja näiden nimi oli kesäasteri Paeony Pink.

Kesäasteri helppo esikasvattaa siemenistä...

Kylvin näiden siemenet huhtikuun jälkipuoliskolla hajakylvönä, mistä koulin taimet kuvan taimilokerikkoon. Kukinta olisi todennäköisesti alkanut hieman aikaisemmin, jos kylvö olisi ollut aiemmin. Esikasvatus aikaistaa siis kukintaa. 

Tämä oli upea sekä niin helppo kasvattaa myös pihalla, että taidan ensi kesänäkin kasvattaa tätä tai jotain muuta vielä upeampaa kesäasteria😊


Myös ryhmän punahatut olen kasvattanut siemenistä, koska se on niin helppoa. Siitä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.



Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan

 
Tänään alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan, joten nämä värinokkosen juurtuneet taimet voi istuttaa ruukkuun. Nyt voisi myös ottaa lisää pistokkaita niistä, jos siihen olisi tarvetta. Monivuotisten pihakasvien istutusaika alkoi myös, joten taidanpa käväistä taimiostoksilla. Itse asiassa tänään ehdin jo istuttaa muutaman taimen, joilla oli kiire päästä maahan. Onneksi muilla taimilla ei ole mikään kiire.


Mehitähtiä helppo jakaa...

Nyt vielä ehtii hyvin jakaa perennoja, ainakin täällä eteläisemmässä osassa Suomea. Ne siis ehtivät juurtua ennen talvea. 
Mehitähtiä on helppo jakaa ja niitä olenkin jakanut. Parvekkeelta otin partamehitähdistä alkuja, jotka aioin istuttaa pihalle ihan lähipäivinä.

Nämä mehitähdet istutimme elokuussa, kun viimeksi oli hyvä istutusaika kuun mukaan. Ne näyttää juurtuneen jo napakasti, joten kestävät talven hyvin. Tässä on siis paljon pieniä alkuja, joista kasvaa yhtä leveitä, mitä kuvan alaosan mehitähti.
Nämä perennat on muuten syytä istuttaa ajoissa, jotta ne ehtivät varmasti juurtua ennen talvea.

Perennaniitylle lisää perennojen taimia...

Tämä istutusaika on hyvä myös siirtää perennoja ja niiden taimia paikasta toiseen. Perennaniityllämme kasvaa paljon monivuotisten kukkien pieniä siementaimia. Tämä niitty on siis uusi ja siksi kasvit ovat vielä niin matalia. Olemme istuttaneet sinne myös perennojen taimia, mitkä kukkikin jo tänä kesänä. Kuvassa on kukkinut rantatädyke, joka siirrettiin kukkapenkistä tänne viime syksynä. Sen takana on lehteviä sormustinkukkia.
Kasveista näkyy hyvin, miten kuivuus on verottanut niiden kasvua.

Ruukun vaihto myös kuun mukaan...

Huonekasvien ruukun vaihtaminen isompaan on hyvä tehdä myös nyt, jos sille on tarvetta. Kuvan vanha tuoksuva perhosorkidea putosi lattialle kesällä ja ruukku halkesi. Vihdoinkin siitä lakastui viimeinen kukka, joten nyt pääsen istuttamaan sen ehjään ruukkuun. Se on siis ollut suojaruukussa, jolloin kosteus pysyy hyvin, vaikka ruukku on pahasti halki.

Pienelle tuoksuvalle orkidealle hyvä istutusaika...

Samalla kertaa aion istuttaa tämän tuoksuvan pienikukallisen perhosorkidean uuteen ruukkuun. Sillä on ollut joka vuosi ongelmana se, että sen painava lehdistö nostaa juuret ylös orkideakasvualustasta. 
Taidan siis istuttaa sen tähän tavalliseen ja hieman leveämpään ruukkuun, jos saisin sen siten pysymään paremmin ruukussaan. Saas nähdä, miten tämän kanssa käy😀


Syyskuun istutusaika kuun mukaan 4.-17.9.2024

Jos mahdollista, istuttamiset on hyvä tehdä aamupäivällä. Siitä tarkemmin tietoa löydät verkkokursseilta.

Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, ympäri maailman. Se kuuluu osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Näet kasvien istutusajankohdan täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Puutarhakomposti ja maanparannus - omavaraisuus kotipihalla

 
Puutarhakomposti on parasta maanparannukseen. Sen takia puutarhassa on hyvä olla hoidettu komposti, jos haluaa saada hyvän sadon tulevaisuudessakin. Nimittäin multa väsyy, kun siinä kasvattaa vuodesta toiseen yksivuotisia hyötykasveja. Samoin käy kesäkukkien ja yksivuotisten kylvökukkien kanssa, jos maata ei välillä paranna kompostimullalla. 
Onneksi kompostointi on helppoa ja samalla saa "hävitettyä" kaikki puutarhajätteet kätevästi. Ja kuin palkinnoksi saa huippu arvokasta kompostimultaa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Puutarhakomposti vai lehtikomposti...

Meillä on puutarhakomposti, koska viemme sinne  puutarhajätteet aikaisesta keväästä ihan myöhäiseen syksyyn asti. Siellä on kaikki kitketyt rikkaruohot, ohuet leikatut pensaan oksat ja pieni osa syksyn puiden lehdistä. Kompostiin veimme myös uuden kasviryhmän kohdasta kaivetut nurmikon palat. Toissa vuonna ihan laskettiin, että saamme ilmaista multaa 50 kottikärryllistä puutarhakompostista vuosittain.

Lehtikompostissa on taasen eniten syksyn puiden lehtiä ja joillakin siellä ei muuta olekaan. Jäte on siis hyvin yksipuolista ja sitä tulee vain syksyllä.

Parasta kompostimultaa biohiilellä...

Oli sitten puutarha- tai lehtikomposti, niin sen toiminta paranee huomattavasti, kun lisää jätteen sekaan biohiiltä. Siten lopputulokseksi saadaan biohiilikompostimultaa, joka on kaikkein parasta maanparannukseen.

Hyvin hienojakoinen biohiili varastoi ravinteita parhaiten, jolloin biohiilikompostimulta on ravinteikkaampaa. Kompostissa biohiili latautuu parhaimmalla tavalla eli ravinteiden lisäksi biohiileen latautuu kompostista kosteutta. 
Ehkä jopa vielä tärkeämpi asia maanparannuksen kannalta on se, että biohiilikompostimulta tuo maahan runsaasti maan mikrobitoimintaa ja ylläpitää sitä maassa. Nimittäin biohiilen pinta on hyvä kasvualusta maan mikrobeille.

Eli biohiilikompostimulta lisää heti maan mikrobitoimintaa, kun sitä lisää vanhan maan sekaan. Mikrobitoiminta parantaa maan mururakennetta, auttaa kasveja monella tavalla voimaan paremmin, kuten saamaan helpommin ravinteita käyttöön, löytämään vettä laajemmalta alueelta sekä kestämään paremmin kuivuutta, kuumuutta, ötököitä ja kasvitauteja.
Uusimman tiedon mukaan hienojakoisessa biohiilessä on enemmän pintarakennetta mikrobitoiminnalle, ravinteille ja kosteudelle. Sen takia sitä kannattaa käyttää komposteissa.

Lisäksi biohiili helpottaa kompostin hoitoa, oli sitten kyse lehti- tai puutarhakompostista.
Ihan samalla tavalla biohiili auttaa lämpökompostoreissa biojätteen kompostoitumista. Lisäksi se estää kompostorin jäätymistä talvella.

Valmista hyvän karkeaa biohiilikompostimultaa...

Tällainen karkea biohiilikompostimulta, jossa on pieniä oksan paloja ja muuta pientä kasviroskaa näkyvissä, on parasta maanparannukseen. Nimittäin ne pienet palaset tuovat maahan ilmavuutta ja ovat jatkossa maan mikrobeille tärkeää ravintoa. 
Isommat tikut poistamme vain kasvimaalle menevästä mullasta. 


Maanparannus puutarhakompostilla takaa hyvän sadon...

Jos joka syksy tai kevät lisää hieman uutta biohiilikompostimultaa, maa pysyy hyvässä kunnossa. Kasvimaalla sekoitamme kevyesti lapiolla kompostimullan vanhaan maahan, niin maa ei jää kylvöille liian ravinteikkaaksi. 
Yksivuotisten kasvien viljelyssä vuoroviljely eli kasvien paikkojen vaihto vuosittain on myös tärkeää maan hyvinvoinnille.
Meidän läpäisevässä moreenimaassa herneet tuottavat yllättävän hyvän sadon, biohiilimullan ansioista.

Syksy hyvä aika maanparannukseen...

Puutarhakompostimullalla voi myös parantaa vanhaa maata, kun tekee uusia istutusalueita. Tässäkin keijunkukka on lähtenyt hyvään kasvuun, kun ensin parannettiin kohdan maata.

Syksy onkin paras aika parantaa maata ja tehdä uusia istutuksia. Ja kun tekee uusia monivuotisten kasvien istutuksia, on hyvä olla tarkkana, että istuttaa taimet oikein. Siten ne juurtuvat hyvin ja kestävät ensimmäisen talven. Eli varmistaa, että kasvit eivät kuole talven aikana. Puiden istutus on muutenkin tarkkaa puuhaa, jotta puista varmasti kasvaa pitkäikäisiä.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-kootut-virheet-ja-onnistumiset-vm-2024-suuntana-omavaraisuus-syyskuu-2024

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/kasvukausi-24-palovammoja-ja-toipumista