perjantai 9. joulukuuta 2022

Mitä kuuluu vanhoille amarylliksille - 9. luukku

 
Mitä kuuluu vanhoille amarylliksille tänään ja joko niistä pilkistää nuppuja. Tätä minulta on nyt kysytty pari kertaa, joten tässä kuulumisia viime ja aiempien joulujen amarylliksistä. Olen siis säästänyt niiden sipulit, koska ne voi saada kukkimaan seuraavinakin vuosina. Amaryllis eli ritarinkukka on helppo ja  monivuotinen ruukkukukka. Se ei ole kertakäyttökukka.


Ensimmäiselle amaryllikselle kasvaa kaksi kukkavartta...

Tämän sipuli lakastutti lehtensä jo elokuussa, minkä jälkeen siirsin sen lepoon ikkunalta "viileään" huoneeseen pimeään. Elokuussa oli vielä lämmintä, mutta kun ulkona ilmat viilenivät niin huonekin viileni. Lepoaikana multaa ei kastella lainkaan.
Ihan marraskuun lopulla vaihdon sen mullan kasvusammaleeksi ja kastelin. Se on kasvattanut nyt kahdessa viikossa kaksi kukkavartta 😍

Mitä kuuluu muille vanhoille amarylliksille...

Itse asiassa saviruukussa kasvava pieni amaryllis on ensimmäinen, jonka otin levosta marraskuun alussa. Sille on tullut vain pienet lehtien alut. Se on vanhoista amarylliksistä se, joka ei kukkinut viimeksi lainkaan. Jos se ei nyt talven aikana suostu kukkimaan, niin se päätyy kompostiin.

Loput 11 vanhaa amarylliksen sipulia on vielä lepotilassa viileässä huoneessa. Ne lakastuttivat lehtensä vasta syyskuussa, joten vaihdan niille mullan ja aloitan kastelun vasta joulun jälkeen. Yksi niistä piti vielä syyskuussakin lehtensä vihreinä, joten leikkasin sen lehdet poikki ja pakotin sen sillä tavalla lepoon. Onkin jännä nähdä, suostuuko se kukkimaan. 

Uusi kukinta vanhoille amarylliksille...

Tässä vielä kuva maaliskuulta vanhoista amarylliksistä. Eli nämä kaikki ovat vanhoja sipuleita, jotka kukkivat noin kolmen kuukauden levon jälkeen. Seitsemästä sipulista kuusi kukki ja niistäkin kolmessa oli kaksi kukkavartta. Amaryllikset eivät siis ole kertakäyttökukkia.
Lisää näistä Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka -postauksessa.

Vanhojen amaryllisten hoito...

Vanhojen amaryllisten sipulien hoidossa on tärkeää lannoittaa kesällä ja sen jälkeen antaa niille pitkä lepojakso, jolloin multa on kuivana.

Tarkemmat ohjeet Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa niin kukkivalle amaryllikselle kuin sen jälkeen, jos haluaa säilyttää sipulit ja kukittaa ne uudelleen.

Olen tietysti hoitanut näitä kuun mukaan eli istuttanut ne hyvänä istutuspäivänä sekä kastellut niitä vain Kastelupäivinä, jos siihen on ollut tarvetta. Puutarhatöiden ajoittamisesta kuun mukaan on enemmän tietoa Puutarha Studion verkkokurssilla Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Jouluterkuin Sari


2 kommenttia:

  1. Onpas upeasti kukkineet! Ite en ole onnistunut saamaan niitä kukkimaan uudelleen kertaakaan. Ehkä kellari ei ole niille hyvä paikka, vai mitä luulet? Täytyy muistaa lukaista nuo ohjeesi vielä uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellari voi tosiaan olla liian kylmä paikka amaryllisten lepojaksolle. Itse olen pitänyt niitä hieman viileähkössä huoneessa ja ne kukkivat sen jälkeen jopa kahdella kukkavanalla. Kodista voi löytyä kaappi tai komero tai lasikuisti, jossa niitä voi pitää pimeässä lepoajan. Tietenkään pakkasta ne eivät kestä yhtään.
      Pidetään peukkuja, että onnistut saamaan amarylliksesi uudelleen kukkimaan :)

      Poista