keskiviikko 31. elokuuta 2022

Pörriäiskasvi tähtidaalia `Honka Red`

Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä tähtidaalia `Honka Red`on hyvä pörriäiskasvi. Se sopii väritykseltään hyvin meidän oranssien daalioiden lähistölle. Nimittäin pitkään mietin, minkä kukkivan kasvin hankkisin metallireunuksen keskelle. Halusin nimenomaan kasvin, joka toimisi samalla pörriäiskasvina. Tähtidaalia `Honka Red` oli siis onnistunut valinta.


Tähtidaalia hyvä pörriäiskasvi...

Tähtidaalialla on yksinkertaiset kukat. Kukan terälehdet ovat kapeat ja reunoiltaan hieman ikään kuin rullalla. Veikeän siro kukka. Tähtidaalian keltainen keskus heteineen ja emineen on siis heti näkyvissä kun terälehdet avautuvat. Siksi se on hyvä pörriäiskasvi. Sen sijaan kerrotuilla daalioilla heteet ja emi tulee vasta myöhemmin esille tai ei tule lainkaan.


Tähtidaalia `Honka Red´ myös perhoskasvi...

Perhosetkin näyttävät vierailevan tämän kukissa. Usein onkin niin, että pörriäiset ja perhoset viihtyvät samoissa kukissa. `Honka Red´ tekee paljon nuppuja eli kukkii runsaasti ja pitkään. Tosin yöpakkaset voivat palelluttaa sen, kuten kaikki daaliat syksyllä. Meille päin ei onneksi vielä ole ennusteen mukaan tulossa yöpakkasta.

Yhdestä daalian juurakosta kasvoi näin muhkea kasvusto. Juurakko istutettiin suoraan maahan toukokuun alkupuoliskolla, samalla kertaa kuin oranssit daaliatkin. Siitä lisää kuvia ja juttua Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan -postauksessa.

Yksinkertainen daalia hyvä pörriäiskasvi...

Nämä yksinkertaiset daaliat ova tosi hyviä pörriäiskasveja. Näissä meidän vanhoissa oransseissa daalioissa pörrää jatkuvasti kimalaisia, kukkakärpäsiä, mehiläisiä ja perhosia.

Daalian talvisäilytys...

Annamme näiden daalioiden olla pihalla siihen asti, kun lokakuun loppupuolella pakkanen palelluttaa niiden varret tummiksi. Senkin jälkeen usein juurakot ovat maassa vielä viikon tai kauemminkin. Nostamme juurakot kuivalla säällä ensin kellarin eteistilaan, jossa juurakoiden pinnalta multa kuivuu ja karisee helpommin pois.
Sen jälkeen pakkaamme juurakot kalkitsemattomaan ja lannoittamattomaan turpeeseen laatikoihin ja viemme ne kellariin talveksi.

Olen testannut daalioiden talvisäilytystä, josta lisää Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa. Testailujen jälkeen päädyimme käyttämään turvetta, koska kellarimme on aika kostea. Ja mikä mielenkiinoista, niin meillä on käytössä edelleen se sama turve, joka oli talvisäilytystestissä. 



Sain tämän tähtidaalia `Honka Red`juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!



Toivottavasti daalioista saa nauttia vielä pitkään!



Puutarhaterveisin Sari


lauantai 27. elokuuta 2022

Suomen luonnon päivä kotipihalla

Suomen luonnon päivää voi viettää kotipihalla, sillä puutarha on aina osa luontoa. Samalla voi tarkastella omaa pihaa luonnon näkökulmasta eli onko se luontoystävällinen ja viihtyykö siellä luonnoneläimet. Meidän pihalla onkin paljon kukkia keväästä syksyyn, jotta pörriäisille ja perhosille on ruokaa. Ja tietysti myös linnuillekin.


Suomen luonnon päivä ja pörriäiset...

Suomen luonnon päivä muistuttaa, miten tärkeä luonto meille on. Silloin aiheesta kirjoitetaan paljon mediassa ja muutenkin luonnon merkitys nousee esiin.

Ja jotta se ei jää pelkäksi puheeksi, kannattaa tehdä myös tekoja luonnon auttamiseksi, edes pieniä. Yksi helppo teko on lisätä pörriäisille kukkia ja laittaa pihalle hyönteishotelleja. 

Meidän pihalla yksi parhaimmista pörriäiskasveista on nämä oranssit daaliat.


Lehtomaitikka pörriäisille - lehtomaitikkaniitty...

Jännästi lehtomaitikassa näkee aina pörriäisiä, vaikka sää olisi tuulinen ja tihkusateinen. Meidän lehtomaitikkaniitty on puiden suojassa, mikä voi selittää sen, että tuuli ei haittaa pörriäisiä.
Olen kirjoittanut tästä lehtomaitikkaniitystä aikaisemminkin, koska se on niin kaunis ja helppo, vaikka onkin yksivuotinen kasvi. Ja pörriäiset pitävät siitä😊
Nyt siinä on enää vähän kukkia ja se alkaa jo lakastua. Sen kukinta aika on kesä-heinä-elokuu, hieman kesän säistä ja paikasta riippuen.


Kukkanurmikko kotipihalla...

Meillä on nurmikkona kukkanurmikko, joka myös lisää hyönteisiä ja lintuja pihalle. Kuivana kesänä se kestää hyvin sateettomat jaksot. Jos sellaisen haluaa lähteä tekemään omalle pihalle, niin syys-lokakuu on siihen hyvä aika. Kukkanurmikon voi tehdä tavallisesta nurmikosta tai jopa siirtonurmikosta.  Varmimmin se onnistuu kun tekee sen oikein ja hoitaa sitä  myös oikein. Se on siis kukkiva nurmikko, jota leikataan ruohonleikkurilla 1-3 viikon välein.

Ohjeita kukkanurmikon tekoon ja hoitoon löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista näet Kaunis satumainen kukkanurmikko. Tuttuun tapaan kurssialustalta voi laittaa kysymyksiä minulle, jos tuntuu että kaipaa lisävinkkejä tms.

Heinäsirkkojen siritystä...

Tänä kesänä on näkynyt heinäsirkkoja todella paljon. En muista, että aiemmin niitä olisi ollut perennojen lehdillä niin montaa. Ja kivasti heinäsirkkojen siristyä on saanut kuunnella samalla, kun on kitkenyt pihalla. Se ääni niin kuuluu kesään.

Suomen luonnon päivä kotipihalla...

Kotipihalla luontoa voi huomioida monella tavalla. Voi luoda sinne paikkoja ja olosuhteita, joissa tietyt eläimet ja luonnonkasvit viihtyvät. Yksi tällainen mielenkiintoinen paikka on komposti.
Kompostissa on vilkas mikrobitoiminta ja siellä on matoja sekä muita pieneliöitä. Lopputuloksena kompostista saa kasveille erittäin hyvää ja maan pieneliötoimintaa parantavaa multaa. Puutarhan jätteet kannattaakin kompostoida omalla pihalla, eikä kuljettaa niitä muualle. Helppo ekoteko!

Kuvassa on viime vuoden puutarhajätteet ja biohiili muuttumassa mullaksi risukatteen alla. Ensi keväänä tästä saadaan hyvää biohiilipitoista multaa. Kirjoitin jo kokemuksiamme Biohiili paransi kompostia -postauksessa, toissa vuoden kompostistamme, johon ekaa kertaa lisättiin biohiiltä parantamaan kompostoitumista.

Oikein upeaa Suomen luonnon päivää!


Puutarhaterveisin Sari




torstai 25. elokuuta 2022

Elokuun kitkemisaika kuun mukaan

Elokuun paras kitkemisaika kuun mukaan on parhaillaan nyt. Eli tänään ja huomenna perjantaina kannattaa kitkeä ja poistaa ei toivottuja kasveja. Ihan uusiakin ja vastaistutettuja kasvialueita on nyt hyvä käydä silmäilemässä. Rikkaruohot on nimittäin syytä poistaa ennen kuin niistä tulee ongelmia. Kuvassa on ihan uusi kasviallas, jonka mullan pinnalla on kuorikatetta. Silti siellä kasvaa jo isoja rikkaruohoja eli uudetkin alueet kaipaavat rikkaruohojen kitkemistä.

Hyvä kitkemisaika sepeli-, kivituhka- ja kivikatepihoille...

Kuvan murskepinta on pari kesää vanha ja siinä kasvaa jo paljon rikkaruohoja. Jos vieläkään näitä rikkaruohoja ei poisteta ja menee pari vuotta lisää, kohtaan muodostuu "nurmikko".
Hiekka- ja kivipinnat kannattaa puhdistaa nyt hyvinä Kitkemispäivinä, niin pinnat pysyvät pidempään rikkaruohottomina.


Sammaleen poisto kuun mukaan Kitkemispäivinä...

Sammal on kiveyksen tai asfaltin päällä vaarallisen liukas kostealla säällä, joten sammal on hyvä poistaa. Ihan kuin rikkaruohoillekin, niin sammaleen poistoon paras aika on aina nämä kuun mukaan katsotut Kitkemispäivät eli tänään ja perjantaina.
Näin komeasti sammal peittää laatoituksen, kun paikka on varjossa puun alla. Sammaleen pintaan alkaa myös kasvaa pieniä rikkaruohoja.

Oikea kitkemistekniikka ja Kitkemispäivät kuun mukaan... 

Jos haluat oppia kitkemään tehokkaasti ja haluat päästä eroon hankalista rikkaruohoista, niin Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on tehty sinulle avuksi.

Itse rakastan kitkemistä ja nautin siitä paljon. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia kitkemään tehokkaasti nauttien kitkemisestä, tein tämän täsmäkurssin edulliseen hintaan.
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Lisätietoja kurssista näet Tehokas kitkeminen kuun mukaan, www.sarinpuutarhakurssit.fi

Kuun mukaan kitkeminen on osa ekologista puutarhanhoitoa. Kurssialustalla on myös mahdollisuus kysyä, jos tarvitset esim. lisävinkkejä kitkemiseen.

Hyvät Kitkemispäivät 24.-26.8.2022 iltapäivällä


Puutarhaterveisin Sari

tiistai 23. elokuuta 2022

Biohiili paransi kompostia

 Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy

Biohiili selvästi paransi kompostia ja sen huomaa jo ihan näistä kuvista. Kompostimulta on maatunut tasaisesti, vaikka emme ole voineet kastella puutarhakompostia. Kirjoitin tästä kokeilusta silloin 2020, kun aloitimme biohiilen lisäämisen puutarhajätteen sekaan. Nyt siis se puutarhakomposti on valmista. Kuvassa sitä on seulottuna odottamaan käyttöä.

Kompostimullassa iso ero - biohiili paransi kompostia...

Tältä näytti valmis puutarhakomposti 2020, kun sitä ei ole kasteltu, niin kuin kuuluisi tehdä. Meillä ei siis kuivana kesänä riitä kaivossa vesi kasteluun ja alueellamme kesät ovat nykyään vähäsateisia. 
Kompostissa oli silloin paljon maatumattomia kohtia, jotka piti laittaa takaisin kompostoitumaan. Sen takia multaa valmistui kompostista paljon vähemmän. Tässä ei siis ole biohiiltä.

Tämä kuva on otettu keväällä 2022 valmiista puutarhakompostista, johon lisäsimme vedellä ladattua biohiiltä useana kerroksena, sitä mukaa kuin kertyi puutarhajätettä pihalta 2020. Kompostia ei taaskaan kasteltu lainkaan. Kompostissa puutarhajätteet muuttuvat mullaksi siis kahdessa vuodessa.
Nyt siellä ei ole ollut yhtään maatumattomia kohtia, vaan puutarhajätteet ovat hyvin muuttuneet mullaksi. Biohiili selvästi paransi kompostoitumista!
Lapion vieressä näkyy tummia biohiilen paloja. 

Biojätekompostoriin myös biohiiltä...

Lisäämme myös keittiöjätekompostoriin hieman biohiiltä, koska se vie hajuja pois, imee kosteutta ja vähentää talvella kompostorin jäätymistä. Ja mikä tärkeää, niin biohiili tukee kompostin mikrobitoimintaa eli jätteen muuttumista mullaksi.

Kompostorista otettu puoliraaka multa viedään aina puutarhajätekompostiin. Joten siitäkin on tullut vielä lisää biohiiltä puutarhakompostin multaan.

Biohiilen lisääminen kompostiin...

Liotimme siis hyvin huokoista Carbons biohiiltä ja vettä saavissa  yön yli. Sen jälkeen kaadoimme sen kerrokseksi puutarhakompostin päälle. Lopuksi peitimme kerroksen puutarhajätteellä, joka oli jo odottamassa kottikärryssä. Tällä tavoin teimme useamman kerran, jotta biohiili kerroksia tuli säännöllisin välein.

Kuvassa näkee hyvin, miten karkeaa puutarhajäte oli. Emme pienennä sitä lainkaan ja laitamme sekaan myös ohuita risuja. Kuva on vuodelta 2020, jolloin tämä testikomposti koottiin keväästä syksyyn. Testin aloituksesta enemmän kuvia ja juttua Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa.

Suositus on laittaa 1/2 - 1 litra biohiiltä / 10 litraan puutarhajätettä eli 10%, säännöllisin välein. Näin biohiilen tuoma kosteus ja hajottajamikrobitoiminnan tehostuminen parantaa koko kompostimassan muuttumista mullaksi.

Edit - tässä vielä esimerkkejä biohiilen määrästä:

  • 1m3 eli 1000 litran kompostiin tutkimusten mukaan paras tulos saadaan 50-100 litralla biohiiltä. Eli 5-10kpl 10 litran pussia.
  • 500 litran kompostiin suositus on 25-50 litraa biohiiltä eli 2,5-5kpl 10 litran pussia.


Tältä näyttää nyt 2022 valmis seulomaton kompostimulta läheltä, siinä näkyy tummia biohiilen paloja. Biohiilenä olemme käyttäneet Carbons biohiiltä 2-10mm. Siis sitä samaa, jota olemme lisänneet kasvien multaan. Carbons Finlandin verkkokaupassa on myös myynnissä pienempää raekokoa eli Kompostihiiltä 0-4mm. 


Kompostimulta seulotaan ennen käyttöä...

Jos on tapana seuloa kompostimulta, niin kannattaa huomioida seulan reikien koko. Meidän seulasta menee hyvin läpi käyttämämme biohiilen raekoko. Jos seulan reiät on pienempiä, niin silloin on syytä valita sitä pienirakeista biohiiltä.

Näin vähän jäi siirrettäväksi takaisin kompostoitumaan. Biohiili lisää kompostin mikrobitoimintaa ja tuo kosteutta kompostiin, joten vain nämä paksummat oksanpätkät ja isot siemenet eivät ehtineet kompostoitua kahdessa vuodessa. 


Biohiilikompostimultaa kasveille...

Biohiiltä sisältävä kompostimulta on tosi kätevää käyttää kasveille ja maan parannukseen. Se sisältää jo paljon ravinteita, koska ravinteet aina varastoituvat biohiileen. Siinä on myös enemmän mikrobitoimintaa, joka taas lisää mullan tärkeää mikrobitoimintaa, mikä taas pitää maan hyvässä kasvukunnossa kasveille. Biohiilikompostimulta on siis käyttövalmista ja tavallista kompostimultaa paljon parempaa kasveille ja maan kasvukunnolle.

Jos biohiilikompostimultaa ei ole käytössä, kasvien multaan sekoitettaisiin etukäteen vedellä ja ravinteilla ladattua biohiiltä. Lisää tietoa Biohiilen lataus eri tavoilla -postauksessa.

Kokeilimme jo alkukesällä kompostista valmistunutta biohiilikompostimultaa taponlehdelle. Viime kesän järkyttävä kuivuus melkein tuhosi taponlehdet keinun alla. Joten alkukesällä nostimme kaikki elossa olevat taponlehdet ylös, jaoimme ne ja lisäsimme tätä biohiilikompostimultaa maahan. Istutimme taimet takaisin ja kastelimme.

Nyt taponlehdet näyttävät näin hyviltä, vaikka emme ole kastelleet enää niitä. Biohiili on selvästi varastoinut niille vettä ja ravinteita. Ja maan parantunut mikrobitoiminta myös auttaa kasveja kestämään paremmin kuivuutta ja lisää kasvien kasvua.

Kuva näistä taponlehdistä viime kesän kuivuuden jäljiltä löytyy Kokemuksia - biohiili kasvien mullassa -postauksessa. 
Ja tuttuun tapaan emme kastelleen daalioitakaan tänä kesänä lainkaan, koska niiden mullassa on hyvin huokoista biohiiltä, mikä varastoi vettä. Siten daaliat pärjäävät hyvin sateettomien jaksojen yli. Biohiili kestää maassa vuosikymmeniä, joten sitä ei tarvitse lisätä.


Syksy on muuten paras aika parantaa maata ja siihen mekin olemme säästäneet tätä biohiiltä sisältävää kompostimultaamme. Meidän Teräsleidi on seulonut jo kompostimullan valmiiksi. Sitä kun tekee vähitellen, niin homma ei tunnu tylsältä 😊


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 21. elokuuta 2022

Käärmeenlaukka syötävä perinnekasvi

Käärmeenlaukka on perinnekasvi, jota voi syödä, siis hyötykasvi. Se kuuluu tulokaskasveihin ja sen arvellaan tulleen  meille viikinkien mukana, ensin Ahvenanmaalle ja sieltä Manner-Suomeen. Sen kukkaterttu on hauskan näköinen, eikä lainkaan uudempien kasvien tapaan säännöllisen muotoinen. 

Käärmeenlaukka elokuussa...

Tältä käärmeenlaukka näytti vielä reilu viikko sitten. Meillä se kasvaa vanhassa perennojen kylvölaatikossa. Joskus aikaa sitten Teräsleidi sai "hienon kukan siemeniä" ja kylvi ne laatikkoon. Sen jälkeen laatikkoon on kylvetty muiden kasvien siemeniä ja niiden taimia on jo siirretty omille paikoilleen.
Kesäisin laatikossa on kasvanut heinän näköisiä sipulikasveja. Ja nyt tänä kesänä ne kukkivat ensimmäistä kertaa.Kukat näyttävät hyvin vaatimattomilta verrattuna koristekasvina tuttuun ukkolaukkaan.
Laukkojen tapaan, nekin lakastuttavat lehtiään  jo kukinnan aikaan. Käärmeenlaukoilla on muuten kapeita lehtiä noissa kukkavarsissa. Ensimmäinen kuva kukista on otettu samana päivänä elokuussa kuin tämä kuva.

Heinäkuun lopulla käärmeenlaukan kukat näyttivät tältä. Kukkatertuissa on kukkien lisäksi pulleita itusilmuja sekä lehtihapsuja 😊

Käärmeenlaukan kukkaterttujen hapsut ja itusilmut...

Heinäkuun alkupuolella kukkatertut paljastuivat suojuslehden alta. Osaan kukista tuli enemmänkin itusilmuja ja lehtihapsuja, osaan enemmän kukkia. Tässä vaiheessa ihmeteltiin näitä... nämäkö muka "hienoja kukkia". Ja aika yllättävän leveä kukkaterttu tuli kapeasta nupusta.

Käärmeenlaukan kapeat nuput ja lehdet...

Nimittäin tältä käärmeenlaukan nuput näyttivät kesäkuun alussa. Tässä kuvassa näkyy paremmin kukkavarsissa kasvavat lehdet, mitkä on hieman taittuneet.
Tänä kesänä kylvölaatikossa kasvaa eniten puistolemmikkiä, joka kukkii kesäkuussa. Siitä enemmän kuvia Herkkä puistolemmikki pihasuunnittelussa -postauksessa.

Kylvölaatikossa on siis aika paljon käärmeenlaukkaa, kuten kuvasta näkyy. Toukokuussa sen ruohosipulimaiset lehdet tunnisti hyvin ja ne erotti heinistä. Kuva on toukokuun lopulta, jolloin lemmikit aloittelevat kukintaa. Ja näköjään siellä reunassa kasvaa myös valkovuokkoa.


Syötävä perinnekasvi...

Koko kasvi on syötävä ja sitä käytetään mausteena. Keväällä ja alkukesällä voi käyttää käärmeenlaukan lehtiä ja varsia. Itusilmuja voi myös syödä, kun ne loppukesällä ovat muodostuneet kasviin. Ja tietysti sen pienehköä sipuliakin voi käyttää ruoassa. 
Maultaan käärmeenlaukan sanotaan muistuttavan valkosipulia. Täytyykin kokeilla, miltä se maistuu, sillä ollaan vain ihmetelty ja ihailtu sen kasvua tähän asti.

Käärmeenlaukka kasvupaikka...

Monivuotinen käärmeenlaukka (Allium scorodoprasum) viihtyy aika aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla multavaa puutarhamaata eli lehtomaista. Muuten se on vaatimaton hoidon suhteen.
Se lisääntyy itusilmuista, jotka putoavat maahan. Käärmeenlaukalle onkin hyvä antaa kasvurauha, jolloin se lisääntyy paikkaan ja siitä saa sen jälkeen kerättyä satoa enemmänkin kesäisin.


Olisi kiva kuulla, kasvaako teillä kellään tätä vanhaa käärmeenlaukkaa?



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 19. elokuuta 2022

Tomaatti vai kärsimyskukka

Kärsimyskukka vai tomaatti, vaikea valinta! Tämän kärsimyskukan viininpunertava kukka on todella kaunis. Kesä on ollut sille erinomainen ja se on tehnyt paljon nuppuja ja kukkia. Samoin tomaattikin on viihtynyt hyvin ja tehnyt runsaasti tomaatteja. Pitäisi vain tehdä vaikea valinta, kumpi jää.


Kärsimyskukka eli Passiflora kukkii...

Minulla on ollut aiemminkin kärsimyskukka ja sain sen jopa talvehtimaan ikkunalla. Se oli valkokukallinen, joten ehkäpä siksi ihastuin niin tähän viininpunakukalliseen. Näillä kärsimyskukilla kukat on isot ja erikoisen koristeelliset.

Kukat aukeavat aamupäivällä ja ovat lakastuneet jo seuraavana aamuna. Onneksi nuppuja on paljon, niin se kukkii vielä pitkään.


Tomaatti kypsyttää hedelmiä, mutta...

Kärsimyskukka ja tomaatit kasvavat siis parvekkeella, johon aurinko paistaa koko iltapäivän ihan iltaan asti. 
Tomaatit kukkivat hyvin, kunnes kärsimyskukka alkoi varjostaa niitä liikaa. Yllättävästi tomaatit näyttävät kypsyvän punaisiksi, vaikka ovatkin lehdistön alla.

Tomaatit kasvavat Planterissa pöytätasolla. Siitä kuvia kesäkuun alusta Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Tomaatin ovat kasvaneet pidemmiksi, mitä keväällä oletin😊
Kärsimyskukka kasvaa omassa ruukussaan, lattialla, pöytätason vasemmalla puolella.

Voi kysyä, miksi ihmeessä laitoin kärsimyskukan tomaatin viereen. Syy on tietysti se, että kohtaan paistaa pisimpään aurinko. Olen koko elokuun ajan pähkäillyt, siirtäisikö tomaatit vai kärsimyskukan muualle.  Ongelma tässä on siis se, että kärsimyskukka varjostaa liikaa tomaatteja. Ja tomaattien takia kärsimyskukkaa ei voi ohjata kasvamaan paremmin. Kummatkin siis hieman kärsivät toisistaan.

Taidan tehdä niin, että annan tomaattien kypsyä niin kauan, kun kypsyminen näyttää edistyvän. Ja sen jälkeen poistan tomaattikasvuston kompostiin. Istutan tilalle jotain jänniä kokeiluja... siitä lisää myöhemmin.

Talvisäilytykseen ennen pakkasia...

Sain siis sen valkokukallisen talvehtimaan silloin viimeksi, joten tämänkin otan ennen pakkasia sisälle talvisäilytykseen. Täällä etelässä se voi olla loka-marraskuun vaihteessa.
Talvetus nimittäin onnistui yllättävän hyvin. Siitä ja valkokukallisesta kärsimyskukasta enemmän Kärsimyskukka säilyi talven yli -postauksessa.

Voimakaskasvuinen kasvi vaatii paljon vettä...

Aurinkoisella paikalla isot kasvit kuluttavat paljon vettä, etenkin ruukussa kasvaessaan. Istutin alkukesällä kärsimyskukan isompaan ruukkuun, mutta silti sen multa pääsi kuivahtamaan liikaa ja nuput kuivuivat. 
Onneksi keksin kokeilla "kastelupulloa", mikä upotetaan multaan. Joten istutin kärsimyskukan vähän isompaan ruukkuun, johon "kastelupullo" mahtui. 

Sen jälkeen kärsimyskukka innostui kasvuun ja yhtään nuppua ei ole enää kuivunut. Laitan "kastelupulloon" puhdasta vettä lähes joka päivän. Sen lisäksi kastelen välillä mullanpintaa, koska tälle on annettu lannoiterakeet varastolannoituksena multaan.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


tiistai 16. elokuuta 2022

Hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan

Nyt parhaillaan on menossa hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan. Tämä kuun mukaan ajoittaminen on osa ekologista puutarhanhoitoa, jossa työt tehdään luonnon rytmien mukaan. Se luo töihin rytmityksen, mikä helpottaa oman ajankäytön suunnittelua. Ja yllättävää kyllä, monet kokevat pihatöiden selkeytyvän ja samalla aikaa säästyy muuhun.
 

Hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan...

Nyt siis on aika leikata omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuut, jos sitä ei tehnyt jo heinäkuussa ja mikäli siihen on tarvetta. Esimerkiksi jos omenapuut ovat nyt kesän aikana tehneet runsaasti vesiversoja, niitä voi poistaa. Tai jos on tarvetta lyhentää tai ottaa pois oksia. 

Hedelmäpuiden leikkausaika 15.-17.8.2022


Puiden leikkaaminen tehdään aina huolellisesti harkiten! Liian raju leikkaaminen lisää vesiversoja tai aiheuttaa talvivaurioita tai jopa puun kuoleman talven jälkeen. 

Vanhan kirsikan kuivien oksien leikkaaminen...

Näin kesällä näkee hyvin kuivat ja kuivuvat oksat, koska niissä ei ole lehtiä. Joten nämä päivät sopivat hyvin myös vanhojen puiden kuivien oksien leikkaamiseen. Ne on yleensä oksien alla, ikään kuin puun oksiston sisällä. 
Nämä päivät sopivat muidenkin puiden ja pensaiden leikkaamiseen.

Mansikan rönsyjen leikkaus...

Jos et vielä ole leikannut mansikasta rönsyjä ja kuivia kukkatertunvarsia pois, nyt on siihenkin hyvä aika.
Tältä muuten näyttää nyt se hamppukatematto, joka laitettiin mansikkamaalle mansikkakankaan tilalle. Matto kestää hyvin kävelyä, mitä silloin aluksi vähän mietin. Toki sen pinnalle kerääntyy roskaa etenkin tuulella, mutta muuten se on puhdas ja piti hyvin mansikat puhtaina. 

Ei vielä juuriversojen leikkaamista...

Vaikka on puiden ja pensaiden leikkausaika, niin nyt ei kannata leikata puiden ja pensaiden juuriversoja. Eikä hävittää vesakkoa eli pajun, koivun, haavan yms. taimia metsästä. Sen aika on vasta ennen uusikuuta, ensi viikolla.
Kuvassa on isolehtisiä poppelin juuriversoja pihlaja-angervon seassa.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan...

Nyt on myös menossa kitkemisjakso, mikä on koko vähenevän kuun ajan. Jotta saa ne hankalimmatkin rikkaruohot kitkettyä kokonaan pois, se vaatii lisäksi oikeaa kitkemistekniikkaa.

Olen huomannut, että moni joka kokee kitkemisen tuskaisen työlääksi, kitkeekin tehottomalla tyylillä. Ja monet, jotka ovat kokeneet, että kitkemispäivistä huolimatta rikkaruohot eivät vähene pihalla, kitkevät väärällä tyylillä. Lisäksi usein vielä kitkemisajankohta ei ole ollut tarkalleen oikea.

Jos haluat oppia kitkemään tehokkaasti ja haluat päästä eroon hankalista rikkaruohoista, niin Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on tehty sinulle avuksi.

Itse rakastan kitkemistä ja nautin siitä paljon.  Jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia kitkemään tehokkaasti nauttien kitkemisestä, tein tämän täsmäkurssin edulliseen hintaan.
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. 

Lisätietoja kurssista näet Tehokas kitkeminen kuun mukaan, www.sarinpuutarhakurssit.fi


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 14. elokuuta 2022

Pihakuulumisia elokuulta

Pihakuulumisia elokuulta ja upeita kukkijoita. Parhaillaan kukassa on syysleimut ja monet muut elokuun kukkijat. Kun piha on suunniteltu hyvin, se kukkii läpi kesän ja jopa talven tuloon asti. Meidän pihalla elokuu on täysin kesäkuukausi, sillä syksyn merkkejä ei ole näkyvissä. Siihen vaikuttaa paljon kukkarunsaus ja tietenkin muu kasvivalinta. 

Kuvassa on syreenileimu eli maatiais syysleimu, joka on helppohoitoisempi ja kestävämpi, mitä uudemmat syysleimun lajikkeet. Siitä lisää Syreenileimu - helppo maatiaisperenna -postaukessa.


Upea kukkaniitty yksivuotisista kylvökukista...

Tämän kesän super yllättäjä on yksivuotisten kukkien kukkaniitty, jonka kylvimme keväällä. Kukinta on mykistävän upea! Ja se mikä yllätti, niin kukat lähtivät hyvään kasvuun, vaikka kesäkuu oli sateeton. Lisäksi peurat ja kauriit eivät ole syöneet näitä, mitä olemmekin ihmetelleet.
Teen kukkaniitystä oman postauksen, kunhan elokuu vielä etenee. 

Metsäkauriit ja peurat vähentää satoa...

Sain otettua kuvan näistä suloisista metsäkauriista (oletan, että ovat niitä), jotka vierailevat lähipihoilla päivittäin. Kuvassa on kaksi vasaa ja kolmas piileksii pensaan takana.

Kirjoitinkin jo Pihan eläimet vähentää satoa -postauksessa, miten nämä kauriit ja peurat ovat tehneet tuhoa kasvimaalla. Sen kirjoituksen jälkeen meidän vahapavuista oli syöty latvat ja latvoissa olevat kukat. Onneksi varsiin jäi muutamia pavun alkuja, mutta sadosta tulee tänä vuonna tosi pieni. Se harmittaa senkin takia, että näitä mietoja keltaisia papuja ei saa ruokakaupasta.

Ensi vuonna täytyy tehdä järeämmät suojaukset, jotta saadaan kunnon sato.


Ylläri tomaatin taimi...

Meillä oli viime kesänä tomaatit vattumaalla kokeiluna. Ne kasvoivat kastelualtaiden päällä olevissa multasäkeissä. 
Nyt siinä kohtaa kasvaa yksi rehevä tomaatin taimi. Maahan on varmaankin pudonnut tomaatti, jonka siemenistä taimi on lähtenyt kasvuun. Saa nähdä ehtiikö se tehdä yhtään hedelmää.


Esikasvatetut perennat odottaa kuun vaihtumista...

Koska meillä on espanjansiruetanoita, kylvämme ruukutuspöydälle esikasvatukseen perennojen taimet. Nyt sormustinkukat ovat jo niin isoja, että ne voi istuttaa maahan, heti kun alkaa taas kasvava kuu. 
Jännästi paju on tehnyt tänä kesänä paljon siementaimia, joita näkyy olevan myös sormustinkukkien seassa.

Ihanat tiikerililjat kukkii parhaillaan...

Näin elokuussa kukkii aina tiikerililjat. Olen edelleen ihastunut tähän tiikerililja `Tiger Babies` hienon värisiin kukkiin.
Meillä on myös tavallinenkin tiikerililja kukassa. Siitä kuvia Tiikerililja `Tigers Babies` ja perinteinen tiikerililja -postauksessa.


Nyt lähiviikot aiomme nauttia vielä kesästä sekä suunnitella tulevia istutuksia, kylvöjä ja perennojen jakamisia. Sillä kuun mukaan istutus- ja kylvöaika alkaa vasta 28.8.2022.

Puutarhaterveisin Sari