tiistai 15. syyskuuta 2020

Kesäkukkien talvisäilytys

Kesäkukkien talvisäilytys onnistuu sisällä ja kellarissa. Toki eri kasvit talvehtivat parhaiten kullekin ihanteellisessa olosuhteessa. Mutta huonollakin talvisäilytyspaikalla voi saada kasvin pysymään hengissä talven yli. Kannattaa siis aina kokeilla, koska välillä kasvit yllättävät hyväkuntoisina.

Verenpisaran talvisäilytys...

Verenpisara talvehtii parhaiten valoisassa ja viileässä huoneessa. Viherhuone olisi tietysti ihanteellisin. Meillä nämä isot verenpisarat viedään ruukkuineen päivineen hämärään kellaritilaan ennen pakkasten tuloa. Ne ovat talvehtineet niin jo 10 vuotta. Niitä kastellaan pienellä vesitilkalla kevättalvesta, jos multa näyttää kuivalta. Talvella verenpisarat pudottavat lehtiä ja ovat aika raaskun näköisiä, mutta lähtevät aikaisin keväällä jo hurjaan kasvuun. 

Lisää vinkkejä verenpisaran talvisäilytyksestä Uudet ja vanhat verenpisarat sekä niiden talvisäilytys -postauksessa.


Pelargonit suojaan sateilta ja sitten sisälle...

Pelargonit kannattaa suojata sateilta syksyllä. Sade pilaa kukat ja kun pelargonit siirretään sisälle, ennen pakkasia, multa ei saa olla märkää. Eli siksikin ruukkuja on hyvä pitää nyt katoksen alla. Joten nyt illalla tämäkin ruukku vedetään katoksen suojaan ennen kuin sademyräkkä alkaa.

Meidän isot pelargoniruukut on siis vielä pihalla. Kun ennuste lupaa yöpakkasia, niin kaikki pelargoniruukut siirretään talveksi hämärään kellaritilaan. Jos multa on silloin märkää, pelargonit mädäntyvät helposti. Joten osa on jo katoksen alla suojassa sateelta. 
Kellarin viileydessä niitä ei yleensä tarvitse kastella, kuin vasta kevättalvella.

Pelargonien talvisäilytys asuinhuoneen ikkunalla...

Rungolliset pelargonit ovat vielä parvekkeella ja niitä siirrän ikkunalle vähitellen. Jos on leuto syksy, niin osa pääsee työhuoneen ikkunalle vasta joulukuun alussa. Työhuoneen lämpötila on noin 21 astetta ja ikkuna hyvin aurinkoinen. Ikkunalla olevia pelargoneja täytyy kastella viikoittain. Tosin kovalla pakkasella tai pimeimpään aikaan niitä kastellaan pienellä vesimäärällä.

Kuvia rungollisista pelargoneista viime tammikuulta Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti -postauksessa.


Runkoruusu kellariin...

Runkoruusun talvisäilytys onnistuu kellarissa parhaiten. Sen voisi myös laittaa pitkin pituuttaan maata vasten ja peittää vaikka mullalla tai talvisuojaturpeella. Tietysti eri ruusulajikkeiden talvenkestävyydessä on eroja. Mikään kiire niiden talvisäilytykseen laittoon ei ole, sillä ne kestävät yleensä hyvin pienet yöpakkaset.

Meillä on ollut aiemminkin runkoruusu ja nyt tämä uusi, jonka talvisäilytämme kellarissa ruukussa. Alla oleva kuva on kesältä, sillä nyt en huomannut ottaa siitä uutta kuvaa.


Daalioiden talvisäilytys kellarissa...

Daalioiden talvisäilytys on kuin perunoiden. Eli ne säilyvät parhaiten kellarissa tai muussa viileässä tilassa, kalkitsemattomaan ja lannoittamattomaan turpeeseen haudattuna. Lämpötila ei saa laskea pakkasen puolelle.
Odotamme aina, että varret mustuvat ja vasta sen jälkeen nostamme daalian juurakot ylös maasta. Jos juurakot ovat kovin märkiä, kuivattelemme niitä kellarin lattialla, ennen kuin laitamme ne laatikoihin turpeen sekaan.
Daalioiden talvisäilytystesti oli tosi mielenkiintoinen, sillä testissä oli kostea kellari ja kuiva koneellinen kylmiö.

Vähän jännittää, miten nämä siemenistä kylvetyt daaliat ovat tehneet juurakoita. Toivottavasti ovat jaksaneet kasvattaa oikein isot, niin talvehtivat sitten varmimmin.

Gladioluksen sipulit, onnenapilat, ruostekukat kellariin...

Meillä ei ole luvattu yöpakkasia pitkässä sääennusteessa, joten nämä gladiolukset saavat olla rauhassa. Niiden sipulit nostetaan maasta ja säilytetään kuten daaliat. Onnenapilat ja ruostekukat viedään ruukkuineen päivineen kellariin. Sen sijaan purppura-apilat istutetaan ruukuista kasvimaan reunaan. 

Syyssyrikän eli Buddlejan sekä kriinumin talvisäilytys...

Kuvassa on valkokukkainen syyssyrikkä, joka saa olla pihalla vielä pitkään. Se nostetaan yleensä maasta kellariin, vasta kun sääennuste lupaa pitkää kylmää jaksoa. Ei haittaa, vaikka tulisi pieni yöpakkanen, sillä se kestää sen hyvin. Kellarissa sen juuripaakku on saavissa, ja sitäkin kastellaan vain tarvittaessa. 
Kuvan vasemmassa laidassa on valkokukkainen kriinumi. Se viedään myös kellariin, mutta ennen yöpakkasia. Se ei todennäköisesti kestä lainkaan pakkasta. Sitä ei myöskään kastella kellarissa, ja hyvä olisi, ettei sen multa ole liian märkää. Useampana syksynä ollaan otettu se olohuoneeseen ennen kellariin vientiä, sillä sen kukissa on hyvä tuoksu 😊

Mukalabegonian talvisäilytys kokeiluna...

Aion nyt tänä talvena kokeilla, säilyykö tämä tuoksuva begonia talven yli. Samalla voisin ihan mielenkiinnon vuoksi kokeilla karjalanneitoa eli toista begoniaa.
Begoniat ovat tosi pakkasenarkoja, joten nämä siirretään sisälle heti, kun sääennuste lupailee lähellekään 0 astetta. Niiden versot menee huononnäköisiksi, mikä on hyvä. Eli se saa lakastuttaa versonsa rauhassa ja siirtyä talvilepoon.
Mukalabegonian mukulalle suositellaan talvisäilytyspaikaksi kellaria.  Sen mukala voidaan säilyttää turpeessa, kuten daaliat, tai sen voi jättää ruukkuun. Multaa ei silloin kastella. Lämpötila saa olla alle 10 astetta, muttei kuitenkaan pakkasta.

Ai niin, parvekkeella on vielä pieni sitruspuu, joka pääsee sisälle sitten, kun yöpakkaset alkaa lähestyä. Sille pitääkin muistaa varata paikka viileän huoneen ikkunalta.

Amppelisoilikki on jo sisällä ja koetan saada sen talvehtimaan ihan huoneen ikkunalla. Tosin se on kyllä vähän liian leveä... 😊


Olisi tosi kiva kuulla, mitä te kesäkukkia te säilytätte talven yli?  Ja onko hyvin onnistunut?


Puutarhaterveisin Sari

12 kommenttia:

  1. Miten kannattaa säilyttää ruukussa oleva äitienpäiväruusu kun ei ole kellaria? Istutanko maahan? Vai onko suosiolla heitettävä roskikseen... siis kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitienpäiväruusuja on monenlaisia, mutta todennäköisesti se talvehtii hyvin maahan istutettuna. Se istutetaan tosi syvään eli versoja jää noin 15 cm mullan sisään. Siten se talvehtii parhaiten. Eli älä vielä heitä sitä kompostiin :)

      Poista
  2. Kiitos! Lähden tästä heti viemään pelargoniruukun suojaan. Jos kokeilisin nyt sen säilytystä. Sen kukat on poikkeuksellisen kauniin väriset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Toivottavasti ehdit ennen kovia sateita, niin pelargonien multa ei kastu liikaa ja kukat pysyvät kauniina.
      Erikoisen kauniit yksilöt kannattaakin aina kokeilla säilyttää. Ei nimittäin yhtään tiedä, löytääkö ensi keväänä enää yhtä upeaa myymälästä.

      Poista
  3. Minä säilytän talven yli hortensioita ja muratteja. Muratit varsinkin viihtyvät kellarissa tosi hyvin. Hyvin säilyvät n. 5 asteisessa ikkunallisessa kellarissa.
    Mietin tässä, että mitenköhän maljaköynnöksen voisi säilyttää talven yli. Luin jostain, että se on myös huonekasvi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunallinen kellari on kyllä tosi kätevä näissä talvisäilytyksissä :)
      Maljaköynnös talvehtii hyvin valoisalla ikkunalla, viileässä huoneessa. Kastelun kanssa saa olla aika tarkkana. Multa ei saa kuivua liikaa, mutta ei myöskään saa olla liian märkä. Itse sain maljaköynnöksen säilytettyä ihan normiasuinhuoneessa ikkunalaudalla. Siinä kohtaa ei ollut patteria alla ja ikkuna hohkasi kylmää. Se on tosiaan vanha huonekasvi... silloin asunnot olivat kylmempiä talvisin ;)

      Poista
    2. Kiitos näistä vinkeistä!
      Aion kokeilla maljaköynnöksen tuomista sisätiloihin. Mietin vielä jos jättäisi sen mökille. Siellä on talvisin tuvassa pieni lämpö päällä, noin 10 astetta. Ja ikkuna etelän suuntaan.
      Harmittaa aina syksyllä heittää maljaköynnös pois. Katsotaan miten käy.

      Poista
    3. Muistaakseni maljaköynnös viihtyisi talvella 13-17 asteessa eli mökillä voi olla liian viileää. Se selviäisi vain kokeilemalla, mutta jos haluat pelata varman päälle, niin pidä se lämpimämmässä paikassa.
      Pidetään peukkuja, että maljaköynnöksesi talvehtii hyvin ja kukkii komeasti ensi kesänä :)

      Poista
    4. Kiitos 🥰 Sitten tuon sen kotiin, jossa tietysti on vähän liian lämmintä. Mutta ehkä se on parempi, kuin liian viileä.

      Poista
    5. Jos löydät sille kodista ikkunapaikan, niin lämpimyys ei ehkä haittaa.
      Pitää vain rohkeasti kokeilla jompaa kumpaa talvetuspaikkaa. Siten oppii kantapään kautta ja samalla oppii lisää omista talvetuspaikoista.
      Kerrothan sitten keväällä, miten kävi :)

      Poista
  4. Kiitos hyvästä yhteenvedosta! Talvisäilytystä kannattaa yrittää, vaikka olosuhteet eivät ihanteelliset olisikaan. Meidän ikkunattomassa kellarissa lämpötila on n. +14, mutta aika hyvin olen onnistunut erilaisia kasveja talvettamaan. Pelaguut tuon työhuoneen ikkunalle. Parhaillaan pergolassa kukkii vielä runsaina kaksi rehevää verenpisaraa, jotka kumpikin olivat keväällä kuolleen näköisiä raaskuja. Saapa nähdä, kuinka onnistuu toinen talvi niiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kasvit on tosiaan yllättävän sopeutuvia olosuhteisiin. Olen samaa mieltä, että aina kannattaa kokeilla talvetusta. Siinä ei mitään menetä, päin vastoin :)
      Verenpisarat ovat jänniä talvetettavia, sillä voivat menettää kaikki lehtensä ja olla tosi kuolleen näköisiä... ja kevättalvesta ne aloittavat hurjan versojen kasvun. Pidetään peukkuja, että verenpisarasi talvehtii jatkossakin hyvin :)

      Poista