sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Taatankurjenmiekka vanha perinnekasvi

Taatankurjenmiekka, joka on siis vanha perinnekasvi, on jäänyt minulta ihan esittelemättä täällä blogissa. Meidän pihalla sitä on ollut jo vuosikausia ja sen alun saimme sukulaisen maalaistalon pihalta. Nykyään meillä sitä kasvaa yhdessä isossa kasviryhmässä. Se onkin helppo ja varma kukkija, kuten niin monet muutkin perinneperennat.


Taatankurjenmiekan kukat...

Taatankurjenmiekan (Iris variegata) ylemmät terälehdet on aina ruskeankellertävät. Alemmat terälehdet ovat aina viininpunaiset, joissa on runsaasti vaaleita viiruja.
Heti kun kirjoitin edellisen lauseen, niin huomasin kuvan keskimmäisessä kukassa yhden viininpunaisenlehden olevan puoliksi keltainen😊
Taatankurjenmiekka on kuulemma saanut nimensä innokkaan puutarhaharrastajan nobelkirjailija F.E.Sillanpään mukaan. 
On myös paljon lähes saman näköisiä, mutta ne ovat jotain muuta lajiketta. Monesti pihoilla näkee ylälehdiltään kirkkaankeltaisia ja ne eivät siis ei ole taatankurjenmiekkaa.

Taatankurjenmiekka ja sen miekkamaiset lehdet...

Taatankurjenmiekalla, kuten myös yleisimmillä tarhakurjenmiekoilla, lehdet ovat miekkamaiset ja noin 3 cm leveät. Lehdistön korkeus on yleensä noin 50 cm eli polvenkorkuisia.


Taatankurjenmiekan hoito-ohjeet...

Taatankurjenmiekka kukkii runsaimmin aurinkoisella paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää multamaata, sillä liian kosteassa maassa se ei viihdy. Muuten se on hyvin sitkeä ja vaatimaton hoidon suhteen. 

Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä vielä teistä jonkun pihalla, vai onko tämä jo täysin hävinnyt?


Lisää postauksia perinneperennoista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari14 kommenttia:

 1. Täällä yksi jonka pihalla kasvaa myös taatankurjenmiekkaa. Pitäisi ens kesänä jakaa juurakko, kun on päässyt turhan tiiviiksi eikä kuki enää kovin hyvin👍.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että sitä vielä löytyy. Jakaminen usein tosiaan auttaa, jos kurjenmiekat alkavat kukkia vähemmän vuosi vuodelta. Itsekin tässä suunnittelin noiden meidän taatankurjenmiekkojen jakamista. Sillä samalla niitä on helppo siirtää hieman toiseen kohtaan.

   Poista
 2. Minun pihalta löytyy juurikin tätä ruskehtavaa iiristä. Se on vanhaa alkuperää, jonka sain ottaa talteen omalle pihalle. Nämä vanhat ovat arvokkaita kaveja, joita ei löydy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinullakin on vielä sitä kasvamassa. Olen samaa mieltä, nämä vanhat perinnekasvit ja etenkin harvinaisemmat, on tosi arvokkaita kasveja. Ne on meidän kulttuurihistoriaa. Niitä on vaikea saada, ellei sitten saa ystävän tai sukulaisen pihalta.

   Poista
 3. Täältä löytyy myös Pohjois-savosta ollut 1972 luvulta lähtien tässä pihapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla, että sitä löytyy sieltäkin suunnalta. Se on aina hyvä, kun tietää oman perinnekasvin taustaa eli mistä lähtien sitä on ollut omalla pihalla. Sekin olisi tietysti kiva tietää, mistä kasvi on alkujaan. Välillä osa kyllä unohtuu aikaa myöden :)

   Poista
 4. Pihallani kukkinut 2000-luvun alusta. Sain sen kaverilta, joka oli saanut vanhalta pihalta Lauttasaaresta. Olen jo jakanut sitä muutamalle kaverille. Aluksi en pitänyt hailakasta keltaisesta, nykyisin kyllä. Olen ihastunut myös muihin kurjenmiekkoihin ja rannassa kasvaa luonnossa keltakurjenmiekka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun näitä vanhoja perinnekasveja jaetaan eteenpäin muillekin. Vaan siten ne pysyvät jatkossa pihoilla, eivätkä katoa kokonaan.
   Hauskasti mainitsit sen väriksi hailakan keltaisen, kun itse käyttäisin siitä ruskeankeltaista. Näin me näemme värit ja niiden nimet eri tavalla :D
   Keltakurjenmiekka on minustakin upea ja sen lehdistö tosi kaunis kostealla paikalla.

   Poista
 5. Sain toissa kesänä puutarhaystävältä taatankurjenmiekkaa, eli aika uusi tulokas meillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitpa ihanan ja arvokkaan kasvin :) Toivotaan, että saat sen leviämään hyvin, sillä se on upea kukkiessaan.

   Poista
 6. Minulla myös kasvaa täällä K-S Ruuhimäki. Sain naapurista juurakot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tätä on vielä sielläkin suunnalla. Sinulla on selvästikin mukavat naapurit :)

   Poista
 7. Meillä Keski-Suomen Saarijärvellä on taatankurjenmiekka kukassa parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taatankurjenmiekkojen kukinta alkaa olla jo loppupuolella. Niiden kukinta kestää nyt kivasti pidempään, kun on niin viileää.

   Poista