perjantai 19. tammikuuta 2024

Painava lumi katkoo pensaiden oksia

Painava lumi katkoo herkästi pensaiden oksia ja tämänhän moni on oppinut kantapään kautta. Ajattelin tässä nyt kuitenkin vielä muistuttaa siitä. Ja teissä blogin lukijoissa on ehkä mukana niitäkin, joille puutarhaharrastus on ihan uutta ja jännää. Eli sääennuste lupaa sunnuntai-illaksi lämpöasteita, jolloin lumi muuttuu painavaksi ja voi katkoa pensaiden oksia.


Karista pensasaidan päältä lumi ennen suojasäätä...

Kuvassa muotoon leikattu pensasaita on taipunut ihan vinoon lumen painosta. Jos sen oksat on pitkään näin vinossa, aita voi jäädä vinoon asentoon eikä palaudu pystyyn edes kesällä. Sen takia muotoon leikattujen aitojen päältä karistetaan lumet ajoissa. Eli ennen kuin kevyt pakkaslumi muuttuu painavaksi sään lämmetessä. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan kannata karistaa lunta kovakouraisesti, jotta jäiset ja arat kasvit eivät vaan vioitu.

Painava lumi katkoo ja murtaa oksia...

Jos painavaa lunta on kerääntynyt paljon esim. rungollisen pensaan oksiston päälle tai tuijan päälle, lumi voi katkoa ja murtaa niitä. Kuva tuijasta, jota lumi murjoi pahasti Varo lumi painaa kasveja -postauksessa.

Kuvassa syyshortensialle on käynyt näin. Yksi iso oksa murtui pahasti, joten sitä piti keväällä sitten leikata reippaammin. Se aiheutti sitten sen, että syyshortensian kaunis muoto muuttui toispuoleiseksi. Nyt vain toivotaan, että pensaan uusi kasvu korjaa kohdan ajan kanssa
On myös pensaita, joita ei haittaa, vaikka muutama oksa murtuu tai katkeaa. Tällaisia on esimerkiksi angervot.

Pihan lumityöt voi myös tuhota kasveja...

Pihasuunnittelussa huomioidaan talvi ja lumityöt. Siinä kannattaa varata lumikasoille riittävästi tilaa, jotta lunta ei tarvitse kasata pensaiden tai puun taimien päälle. Usein runsaslumisen talven jäljiltä paljastuu kasveilla tuhoja, joita sitten leikataan. Osa kasveista ei toivu tuhosta, vaan niiden tilalle pitää ostaa uudet taimet. Siis jos pihan suunnittelussa ei ole huomioitu lumitöitä.

Eli kun suunnittelet pihaa tai pihan muutoksia, muista myös talviset lumityöt 😊

Puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Lumi on painanut osan pensaista auki jo nyt pakkasella. Täytyypäs tässä huomenna karistaa ne alas. Yhtenä talvena vuosia takaperin lumi runnoi rikki timanttituijan. Harmitti ja se ei vieläkään ole hyvän näköinen. Näin sitä itse unohtaa nopeasti. Tärkeä muistutus, kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Väillä lumi näyttää tekevän isoja tuhoja tuijille, niin vanhoille kuin uusillekin. Oksat voivat katketa poikki tai lumi taivuttaa ne vaakatasoon, jolloin tuijan muoto ei ole enää tiivis. Silloin hajallaan olevat oksat joudutaan sitomaan tai leikkaamaan pois. Helpointa on tosiaan karistaa lumi, ennen kuin se tekee tuhoja.

      Poista