sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Tuoksuva orkidea puikkokämmekkä `Berry Oda`

Ihanasti tuoksuva puikkokämmekkä `Berry Oda` kukkii nyt parhaillaan. Se kuuluu helppoihin orkideoihin, jotka saa menestymään ihan asuinhuoneessa. Se on ollut minulla reilun vuoden verran ja nyt se kukkii uudelleen levittäen huoneeseen ihanaa mietoa tuoksua.


Puikkokämmekkä `Berry Oda` miedosti tuoksuva orkidea...

Joillakin orkideoilla kukat tuoksuvat todella voimakkaasti, monelle aivan liian voimakkaasti. Sen sijaan tämän puikkokämmekän `Berry Oda` kukat  tuoksuvat miedosti ja välillä tuoksun huomaa vasta kukkaa nuuhkaisemalla. Itse kyllä haistan sen hieman kauempaa, sillä tuoksu on niin ihana.

Tämä talvi on ollut aika rankka tälle puikkokämmekälleni, koska se on lähellä lämpöpatteria. Kovina pakkasina patteri oikein hohkasi kuumuutta, mistä orkidea ei niin pidä. Siitä huolimatta se jaksoi kasvattaa nuppuvarsia, vaikkakin lyhyitä. Osa kukista on jo lakastunut ja osa vielä nupussa. Pääsen siis nauttimaan sen ihanasta tuoksusta vielä jonkin aikaa.


Uudet versot ja niiden juuret...

Tälle puikkokämmekälle kasvaa uusia versoja vanhojen versojen lehtihangoista. Uudet versot kasvattavat tietysti myös vaaleat juuret, jotka sojottavat kuin ilmajuuret. Nämä uudet versot myös kukkivat, eivät vanhat.


Voi olla, että otan uudet versot irti ja istutan ne omaan ruukkuun puikkokämmekälle sopivaan orkideakasvualustaan. Nyt nimittäin sen kaikki versot ovat ikkunaan päin ja ruukku ei pysy pystyssä ilman painavaa suojaruukkua. Se alkaa viedä myös aika paljon tilaa etenkin jatkossa.

Minulla on aiemminkin ollut `Berry Oda`, mutta ripsiäiset valtasivat sen, joten se päätyi kompostiin. Ehdin kuitenkin ennen sitä ottaa siltä useamman kerran alkuja. Lisää siitä eli sen uusien versojen eli keikien istuttamisesta Vanhan puikkokämmekän keikit- postauksessa.

Versojen istutuksen teen tietysti taas kuun mukaan hyvänä istutuspäivänä, kuten kaikki muutkin huonekasvien hoitotoimet. Myös kastelen tätä kuun mukaan Kastelupäivinä.

Muita tuoksuvia orkideoja...

 • Vanha tuoksuva perhosorkidea kukkii kauniin hempeänvärisin kukin. Senkin tuoksu on tosi mieto. Nyt parhaillaan se kasvattaa nuppuja.
 • Juhlavat puikkokämmekät -postauksessa on kuvia puikkokämmekkä `Irene Smile`, jonka kukissa oli hyvin vahva tuoksu. Kaikki puikkokämmekät eivät tuoksu ja osa vain miedosti.
 • Erikoisempi orkidea Zygopetalum kukki joulukuussa ja sen kukat tuoksuivat myös todella vahvasti. Se on vaateliaampi hoidon suhteen, sillä se viihtyy vain kosteassa huoneilmassa.
Huomasin tässä, että en olekaan kirjoittanut muista tuoksuvista orkideoistani. Minulla on nimittäin vielä kolme tuoksuvaa perhosorkideaa, joista yksi on suloisen pienikukallinen. Täytyypäs muistaa kuvata niitä, kun niiden kukat avautuvat.


Puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

 1. Voi että enpä tiennyt että orkideakin voi tuoksua. Ihan uutta minulle!!! Voitko neuvoa tälläistä maalaista mistä löytäisi tuoksuvan orkidean? Pidän nin kukkien tuoksuista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tutuista perhosorkideoista on myös tuoksuvia. Niillä tuoksu on kivan mieto, kun taas muilla tuoksuvilla se voi olla erittäin vahva. Tuoksuvia orkideoja on näkynyt viimeisen puolenvuoden aikana enemmänkin myynnissä, tosin pieninä erinä. Niitä voi kysellä kukkakaupoista tai kukkamyymälöistä. Todennäköisesti tätä kuvien puikkokämmekkää on nyt parhaillaan tai kohta puoliin taas myymälöissä.

   Poista