perjantai 12. tammikuuta 2024

Ensimmäiset siementen kylvöt kuun mukaan

Nyt alkoi ensimmäiset siementen kylvöt kuun mukaan tietyillä kasveilla. Vielä ei siis kannata kylvää tomaattia, tsinniaa tms. lyhyen esikasvatuksen kasveja. Joka kuukausi on hyvä jakso kylvöihin kuun mukaan, joten ei kannata hätäillä. 

Siementen kylvöjakso 12.1.-24.1.2024 kuun mukaan


Orvokin siementen kylvö kevätkukaksi tammikuussa...

Orvokit lähtevät hitaasti kasvuun ja siksi niillä on pitkä esikasvatusaika kylvöstä kukkivaksi taimeksi. Jos haluaa kasvattaa orvokkeja kevätkukaksi, siemenet kylvetään nyt tai helmikuussa. Mitä aikaisemmin kylvää, sitä aikaisemmin kukinta alkaa. 

Taimien kasvatuspaikan tulee olla jo aurinkoinen tai siinä on oltava hyvät kasvivalot, jotta taimista kasvaa napakoita ja kelvollisia. Tämä koskee kaikkien kasvien esikasvatusta.
Kokemuksia Miten onnistui orvokin kylvö ilman lisävaloa -postauksessa, aurinkoisella ikkunalla.
Itse olen monena talvena kylvänyt rimpsureunaisia orvokkeja, joiden kukat olivat niin ihanan värisiä. Nyt tietysti tekisi taas mieli kylvää niitä, mutta ikkunalla ei oikein ole tilaa.

Jättiverbenan kylvöt tammikuussa kylmäkäsittelyyn...

Tähän aikaan kylvetään myös ne kasvit, joilla kylvöksen kylmäkäsittely tekee esikasvatuksesta pitkän. Kuvan jättiverbena on tällainen ja lisäksi kasvuun lähtö sillä on hidas. 
Tätä monet pitävät hyvänä perhoskasvina, mutta meidän pihalla perhoset ovat enemmänkin muissa kukissa kuin jättiverbenassa. Se on kyllä kaunis ja siro, sekä helppo kasvattaa.
Lisää kuvia Jättiverbena kylvetty -postauksessa.

Kuukausimansikan ja chilin kylvöt kuun mukaan...

Tammikuussa kylvetään myös chilien siemenet, jotka vaativat pitkän esikasvatuksen.
Jos haluat nyt kylvää chilejä tai kuukausimansikoita, niin kuun mukaan kylvö kannattaa tehdä  17.-18.1.2024 tai helmikuussa.
Itse olen kylvänyt nämä valkoiset kuukausimansikat siemenistä kauan aikaa sitten. Ne on talvehtineet pihalla hyvin jo vuosia.

Pelargoni kukkii toukokuussa...

Kuvan pelargonit kylvin tammikuussa ja ne aloittivat kukinnan toukokuun puolessa välissä. Eli jos haluaa kasvattaa siemenistä pelargoneja ja toivoo niiden kukkivan jo toukokuun lopulla, siemenet kannattaa kylvää ajoissa tammikuussa. 
Pelargoni ei vaadi suurta ruukkua😊  Lisää kuvia näistä sekä ohjeet kasvatukseen Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa -postauksessa.

Lisää ohjeita kuun mukaan ajoittamisesta...

Jos sinua kiinnostaa puutarhanhoidon ajoittaminen kuun mukaan, löydät lisää tietoa verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Siellä on myös vuoden 2024 parhaat kylvöpäivät listattuna eri kasveille esikasvatukseen ja pihalle suorakylvöihin. Tietyillä kasveilla on poikkeuksellinen kylvöaika, josta ohjeet kurssilla. Katso lisää kurssista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Esikasvatusterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Hei! Joko kannattaa kylvää keijunmekkoa vai odotanko Helmikuuta? Voiko vaihtaa kukille multia maija nousee ruukusta ylös?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko kannattaa kylvää vasta helmikuussa ja sen siemeniä ei muuten saa peittää mullalla. Siemen tarvitsee valoa itääkseen.
      Jos kasvi ei pärjää helmikuuhun, niin silloin sille täytyy vaihtaa multa ennen sitä. Muuten huonekasvien mullanvaihto on parempi tehdä vasta helmikuussa.

      Poista
  2. Jaahas se onki sitten mansikan kylvöhetki lähellä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nyt viikon sisällä tai sitten helmikuussa.

      Poista
  3. Kiitos hyvistä neuvoista! Laitan uuteen ruukkuun Helmikuussa Maijan kastelen altapäin vaikka on noussut 2 cm ruukun yläpuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja kiva kuulla, että neuvoista on hyötyä :) Itse odottelen myös helmikuuta, niin pääsen mullanvaihtoon. Ja ehkäpä hieman vaihdan multaa myös omalle paavonnukkumatille.

      Poista