keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Vanha venuksenkenkä `Pinocchio` kukkii taas

Tämä vanha venuksenkenkä `Pinocchio`, joka on siis orkidea, kukkii taas pitkästä aikaa. Jos et tiedä, niin olen ihastunut edelleen näihin helppohoitoisiin orkideoihin. Ne eivät ole kertakäyttökukkia, vaan ne kukkivat vuodesta toiseen. Toki kukinta-aika on aina orkidealajin mukainen.

Venuksenkenkä `Pinocchio` ja sen siro kukka...

Venuksenkenkä `Pinocchio` kukka ja kukkavarsi on hyvin siroja. Kukan värityksessä on vaaleanpunaista, vihreää ja viininpunavalkoista. Tämä on ollut minulla jo noin 2,5 vuotta ja vasta nyt se kukkii uudelleen.
Kukkavarressa, kukan takana, on kasvamassa lisää nuppuja. Tämä ihanuus tulee siis kukkimaan vielä pitkään.

Venuksenkengän kukan malli on erikoinen...

Venuksenkenkien kukassa on kuppimainen alaosa, kaksi lehteä suoraan sivullepäin sekä ylhäällä näyttävä iso terälehti. Eri lajeilla ja lajikkeilla näiden väritys ja koko vaihtelevat. Postauksen alaosassa on linkki perinteisemmän näköiseen venuksenkenkään, jonka sivullepäin olevat terälehdet on leveät, kun taas tällä `Pinocchiolla` ne on tosi kapeat.

 Tältä kukka näyttää sivulta päin katsottuna.

Kukan kapeissa lehdissä on hauskat haivenkarvat, joita ei aina edes huomaa kuin ihan läheltä katsottuna.

Kuvassa `Pinocchio` uutena...

Tältä vanha `Pinocchio` näytti 2,5 vuotta sitten kesäkuussa. Sen nuppu on juuri avautumassa. Venuksenkenkä kasvattaa joka vuosi uuden lehtiruusukkeen, jonka keskeltä kasvaa kukkavarsi, mikäli se innostuu kukkimaan.
Sillä on edelleen tämä sama ruukku, koska se viihtyy ahtaassa ruukussa. Tänä keväänä, kukinnan jälkeen, aioin kuitenkin vaihtaa sille uuden ruukun ja ehkä kasvualustan. Nimittäin sen ruukku on ihan hapertunut ja siitä lohkeilee jo paloja irti.

Venuksenkenkä ja sen hoito-ohje...

Venuksenkenkä (Paphiopedilum) on suku, jossa on paljon eri lajeja ja lajikkeita. Hoito-ohjeet onkin aina hyvä tarkistaa kasvin mukaan. Tässä nyt ns. yleisohjeen, joka sopinee myydyimmille ja tavallisimman näköisille venuksenkengille.

Venuksenkengät viihtyvät valoisalla paikalla länsi- ja itäikkunalla, mutta poissa suorasta auringonpaisteesta. Niille riittää normaali huoneenlämpö, tosin voivat paremmin, jos yölämpötila on hieman viileämpi kuin päivällä. 
Ne rakastavat kosteaa ilmaa eli paras paikka lienee lasikaappi tai huone, jossa ei ole kuiva huoneilma. Tai sitten vain pitää sumutella usein joka päivä. (Itse en kyllä koskaan sumuttele kasveja, joten  huoneessa ei selvästikään ole liian kuiva huoneilma näille.)

Venuksenkenkiä kastellaan tasaisesti ja talven pimeänä aikana kastelua vähennetään vain hieman. Eli ne eivät pidä siitä, että kasvualusta kuivuu liikaa, eikä myöskään liian märästä kasvualustasta. Orkidealannoitetta annetaan läpi vuoden ohjeen mukaan, sillä niillä ei ole varsinaista lepojaksoa.
Venuksenkengät viihtyvät ahtaassa ruukussa ja muutenkin niille on hyvä antaa kasvurauha.

Itse kastelen tämän ja muutkin orkideani kuun mukaan Kastelupäivinä. Se näyttää toimivan loistavasti myös niille.


Lisää postauksia venuksenkengistä...




Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kokemusta tästä venuksenkenkä `Pinocchio´:sta?             Onko sen saanut kukkimaan joka vuosi?


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Onpa upea! Todella kauniin värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin ihastuin juuri tuohon erikoiseen kukan väritykseen. Sain silloin pitkään etsiä, ennen kuin löysin tämän. Olin siis nähnyt näistä Pinocchioista kuvia ja tietysti sellainen piti itsellekin saada. Tämä on edelleen tosi ihana :)

      Poista