keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Esikasvatuksissa tauko kuun mukaan

Nyt on esikasvatuksissa tauko kuun mukaan. Voi siis hyvin tehdä kaikenlaista muuta puuha kotona. Tietysti kannattaa valmistautua jo seuraavaan esikasvatusjaksoon eli hankkia siemeniä, jos niitä ei vielä ole. Samoin on hyvä tarkistaa mullan ja ruukkujen tarve, niin ei tule kiire, kun alkaa helmikuun kylvöt.

Pistokkaiden otossa ja istutuksissa tauko kuun mukaan...

Kun leikkasin sen ison värinokkosen pienemmäksi, niin otin siitä muutaman pistokkaan veteen. Ne on nyt tehneet juuret, mutta parhaillaan kuun vaihe on huono niiden istuttamiseen. Eli pistokaslisäyksessäkin on nyt tauko kuun mukaan.


Myös muissa esikasvatuksissa tauko kuun mukaan...

Nyt ei myöskään ole hyvä koulia pieniä kylvötaimia eikä istuttaa pikkutaimia isompiin ruukkuihin. Kuvassa on siemenistä kylvettyjä värinokkosen taimia. 

Huonekasvien mullanvaihto tauolla...

Koska taimien istutus on tauolla, niin myös huonekasvien mullanvaihtoa ei kannata nyt tehdä kuun mukaan. Tässä on siis pari viikkoa aikaa ostaa uutta multaa ja tarvittaessa isompia tai kauniimpia ruukkuja. 
Totesin tässä, että minun pitää etsiä sille isolle värinokkoselle altakasteluruukku, jotta sen multaa ei tarvitse kastella ihan joka päivä.
Kuvassa on pelargonin kylvötaimien istutus pikkuruukkuihin.

Kukkien ja chilien kylvöaika kuun mukaan alkaa 11.2.2024

Helmikuussa kannattaa kylvää pelargonin ja jättiverbenan siemenet, jos ei sitä tehnyt jo tammikuussa. Niillä on pitkä esikasvatusaika. Pelargoni on niistä helpompi, sillä sen kylvös ei vaadi kylmäkäsittelyä.
Pelargonin kasvatus siemenistä on helppoa -postauksessa ohjeet ja kuvat sen esikasvatukseen.

Kuun mukaan parhaat päivät eri kasvilajien kylvöihin löytyy taulukkona Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Helmikuun kylvöjä -postauksessa lisää kasveja, jotka voi kylvää siemenistä helmikuussa.

Lisää blogijuttuja taimien esikasvatuksesta...Puutarhaterveisin Sari
4 kommenttia:

 1. Kiitos taas muistutuksesta! Odotan nyt sittenkin vielä pari viikkoa, ennen kuin leikkaan pistokkaita 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kannattaa tosiaan odottaa ainakin puolitoista viikkoa, niin kuun vaihe on pistokkaiden ottoon parempi. Ja päiväkin on silloin pidempi eli kasvit saavat jo enemmän valoa ja kasvu tanakampaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Kun on riittävästi valoa taimilla ja ajoittaa niiden kylvöt sekä hoidon kuun mukaan, taimista tulee komeita :)

   Poista