Pistokkaiden otossa ja istutuksissa tauko kuun mukaan...
Kun leikkasin sen ison värinokkosen pienemmäksi, niin otin siitä muutaman pistokkaan veteen. Ne on nyt tehneet juuret, mutta parhaillaan kuun vaihe on huono niiden istuttamiseen. Eli pistokaslisäyksessäkin on nyt tauko kuun mukaan.
Myös muissa esikasvatuksissa tauko kuun mukaan...
Nyt ei myöskään ole hyvä koulia pieniä kylvötaimia eikä istuttaa pikkutaimia isompiin ruukkuihin. Kuvassa on siemenistä kylvettyjä värinokkosen taimia.
Huonekasvien mullanvaihto tauolla...
Koska taimien istutus on tauolla, niin myös huonekasvien mullanvaihtoa ei kannata nyt tehdä kuun mukaan. Tässä on siis pari viikkoa aikaa ostaa uutta multaa ja tarvittaessa isompia tai kauniimpia ruukkuja.
Totesin tässä, että minun pitää etsiä sille isolle värinokkoselle altakasteluruukku, jotta sen multaa ei tarvitse kastella ihan joka päivä.
Kuvassa on pelargonin kylvötaimien istutus pikkuruukkuihin.
Kukkien ja chilien kylvöaika kuun mukaan alkaa 11.2.2024
Helmikuussa kannattaa kylvää pelargonin ja jättiverbenan siemenet, jos ei sitä tehnyt jo tammikuussa. Niillä on pitkä esikasvatusaika. Pelargoni on niistä helpompi, sillä sen kylvös ei vaadi kylmäkäsittelyä.
Pelargonin kasvatus siemenistä on helppoa -postauksessa ohjeet ja kuvat sen esikasvatukseen.
Kuun mukaan parhaat päivät eri kasvilajien kylvöihin löytyy taulukkona Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Helmikuun kylvöjä -postauksessa lisää kasveja, jotka voi kylvää siemenistä helmikuussa.
Lisää blogijuttuja taimien esikasvatuksesta...
- Ekologiset taimiruukut ja kierrätys eli ekologisimmat taimiruukut on vanhat säästetyt ruukut. Sen sijaan maitotölkit, jogurttipurkit yms. taimiruukkuina ei ole ekologisia.
- Näin kylvät siemenet sisällä -postauksessa konkreettiset ohjeet kuvineen, miten siemenet kannattaa kylvää esikasvatukseen.
- Milloin pitää kylvää siemeniä, apua! eli milloin kannattaa aloittaa eri kasvien taimikasvatus vai kannattaako siemenet kylvää keväällä ulos.
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin -postauksessa ne tärkeimmät vinkit, joilla siementen kylvö onnistuu. Ja joilla välttää epäonnistumisen.
- Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla! -postauksessa on lista kasveista, jotka lähtevät kasvuun vain siemenen saadessa valoa. Niitä ei siis peitetä mullalla.
- Siementen kylmäkäsittely eli tietyt siemenet lähtevät kasvuun vain jos kylvös saa kylmäkäsittelyn esim. jääkaapissa.
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin -postauksessa kuvat, miten pienet kylvötaimet koulitaan omiin ruukkuihinsa varovasti.
- Taimien ruukutus eli pieni taimi istutetaan hieman isompaan ruukkuun. Pikkutaimen ruukun ei ole hyvä olla liian iso.
- Taimien latvominen -postauksessa kuvat, miten taimet latvotaan. Osalle kesäkukista on tärkeää tehdä latvonta, jotta taimi haaroittuu.
- Taimien jatkohoito on myös tärkeää muistaa tehdä oikein. Vain siten taimista tulee tanakoita ja hyviä. Ennen kuin viet taimet ulos, ne kannattaa karaista.
Kiitos taas muistutuksesta! Odotan nyt sittenkin vielä pari viikkoa, ennen kuin leikkaan pistokkaita 😃
VastaaPoistaOle hyvä :) Kannattaa tosiaan odottaa ainakin puolitoista viikkoa, niin kuun vaihe on pistokkaiden ottoon parempi. Ja päiväkin on silloin pidempi eli kasvit saavat jo enemmän valoa ja kasvu tanakampaa.
PoistaKomeita taimia sinulla :)
VastaaPoistaKiitos! Kun on riittävästi valoa taimilla ja ajoittaa niiden kylvöt sekä hoidon kuun mukaan, taimista tulee komeita :)
Poista