perjantai 31. tammikuuta 2020

Suunnittele luontoystävällisempi piha

Trendikäs piha on nykyään luontoystävällinen. Se onkin hyvä trendi! Mutta miten saa jo valmiista pihasta luontoystävällisemmän. Tai mitä pitää ottaa uuden pihan rakentamisessa huomioon, jotta pihasta tulee ekologinen ja luontoa huomioiva. Kaikki lähtee tietysti suunnittelusta.

Kasvivalinnalla perhosia pihalle...

Usein pihalle halutaan perhosia, ne kun ovat niin värikkäitä ja kauniita. Niitä saa kyllä houkuteltua pihalle lentelemään vaikka perhoskasveilla. Yksi hyvä on ensimmäisen kuvan punatähkä. On paljon muitakin hyviä perhoskasveja, ja sitten tietysti myös perhostoukille tietyt lempikasvit. Eli kasvivalinnalla on iso merkitys.

Uutta - Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille verkkokurssilla opit suunnitelmaan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn kukkivan kasviryhmän. Kurssin materiaaleissa on hyviä perhos- ja pörriäiskasveja, suorastaan pörriäismagneetteja.
Lisätietoja näet Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Kesäkukatkin voi valita hyönteiset huomioiden...

Esimerkiksi voi valita terassiruukkuihin kesäkukkia, joita kimalaiset rakastavat. Tai ne värikkäät päiväperhoset sekä yöllä lentävät yökköset ja kiitäjät. Meillä vanhat daaliat keräävät ihan uskomattoman paljon näitä pulleita kimalaisia. Ja toivottavasti narsissitupakat yöperhosia loppukesällä.

Kasvivalinnalla minimoidaan kastelu...

Mitä vähemmän kastelet pihaa, sen ekologisempaa. Eli kasvit kannattaa valita pihalle niin, että ne viihtyvät ilman kastelua. Jos kuivat kesät tulevat jatkumaan, niin monella vanhalla pihalla joudutaan osa kasveista vaihtamaan kuivuutta kestävimpiin.
Ennakkoon suunnittelu on siis hurjan tärkeää, jotta osaa valita oikeat kasvit oikealle paikalle.
Puut ovat myös todella tärkeitä, siitä kirjoittelinkin jo aiemmin eli Isot puut on tärkeitä kotipihalla.

Kivimuureja sisiliskoille...

Ei tarvitse olla korkeakaan kivimuuri, niin sisiliskot viihtyvät kivien koloissa. Tässä tietysti tarkoitetaan luonnonkivistä kasattuja muureja ja aitoja, joissa kivien väleihin jää koloja. Ei siis tavallista betonikivimuuria. Tällaisia kivimuurin pätkiä voi tehdä ihan varta vasten sisiliskoille, vaikka lyhyinäkin.

Vettä sammakoille ja linnuille...

Sammakoilla on tärkeä tehtävä pihoilla eli ne syövät hyönteisiä ja etanoita. Meidän pihalla on pieni vesiallas, jossa on vettä läpivuoden. Talvella vesi tietenkin jäätyy. Kesäisin siellä asustelee sammakko, tai pari. Samassa vesialtaassa käy myös juomassa linnut ja oravat. Varsinkin sateettomana kesänä tällaiset vesiaiheet ovat erityisen tärkeitä pihan eläimille.
Lintujen merkityksestä kotipihalla kerroinkin viime postauksessa eli Miksi linnut on tärkeitä kotipihalla.

Hyötyviljely omalla pihalla on ekoteko...

Vaikka kasvattaisi vain herneitä pihalla, niin se on ekoteko. Erilaisten syötävien kasvien viljely kannattaa tehdä luonnonmukaisesti. Ja kun suunnittelee omenapuille, marjapensaille ja viljelylaatikoille hyvät paikat ja tarpeeksi kasvutilaa, saa paljon enemmän satoa. Sen lisäksi niiden hoito on helpompaa. Eli pihan ja hyötytarhan suunnittelu säästää rahaa ja takaa onnistumisen 😊

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Jos kaipaat apua pihasuunnitteluun, niin olen Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssille koonnut kattavat tiedot ja ohjeet, joilla aloittelijakin osaa suunnitella pihan. Sinne päivitetään parhaillaan lisämateriaalia, kuten esim. ekologista pihasuunnittelua.
Lisätietoja ja kurssin sisällön näet Sarin pihasuunnittelukurssi verkkokurssi.

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Miksi linnut on tärkeitä kotipihalla, ja talviruokinta

Linnut on todella tärkeitä kotipihalla, mutta harva nykyään enää tietää miksi. Tai on edes tullut ajatelleeksi asiaa. Talviruokinta on usein vain tapa auttaa lintuja selviämään talven yli. Se on kyllä tosi hyvä tapa, mutta siihen on myös yksi tärkeä syy.

Linnut ovat tärkeitä kotipihalla...

Pikkulinnut ovat tärkeitä kotipihoilla kesällä, puutarhurin näkökulmasta. Linnut syövät kirvoja ja muita kasvien tuhohyönteisiä. Meillä lintuja on ruokittu myöhäisestä syksystä kevääseen jo vuosia ja siksi pihalla on aina paljon lintuja. Ja sen takia meillä ei ole ollut ongelmia kesäaikaan karviaispistiäisistä eikä isoista kirvalaumoista. Vain ryhmäruusuista ja neilikkaruususta on jouduttu torjumaan luomuaineella kirvoja, sillä niiden nuppujen alut on herkkiä vioittumaan.

Ensimmäisessä kuvassa pikkuvarpunen syö omenapuun lehdeltä kirvoja. Lehdissä näyttää olevan niin paljon kirvoja, että lehti on kasvanut kippuraan. Kun otin kuvaa, niin pikkuvarpunen söi pitkän aikaa samassa kohtaa ja puussa näytti olevan monta muutakin lintua aterioimassa.

Suloista linnunlaulua...

Upeana lisänä saa kuunnella suloista linnunlaulua. On myös kiva seurata lintujen puuhia ja pesintää. Pikkulintuja on kesällä enemmän niillä pihoilla, joissa on ruokittu lintuja talvella - pienenä vinkkinä!

Pikkulintujen talviruokinta meidän pihalla...

Talviruokintaa on tärkeää tehdä läpi talven. Meillä ruokitaan lintuja auringonkukan siemenillä ja talitangoilla. Joskus myös kauran jyvillä.
Parhaat siemenien ruokintalaitteet ovat sellaisia, ettei linnut pääse ulostamaan siemeniin. Alla oleva kuva on viime vuodelta eli 6.2.2019. 
Siemeniä käy yleensä syömässä sini- ja talitiaiset sekä pikkuvarpuset. Vähän aikaa sitten oli myös pari tikliä ja iso lauma punatulkkuja, joita kumpaakin näkee harvemmin.
Ja sitten oli komea ukkofasaani ja 7 naarasta 😊

Meidän piha on siis tavallisella omakotitaloalueella, eli siksi eniten on tiaisia ja pikkuvarpusia. Ja niitä fasaaneja.


Uutena linnunruoan suojahäkki ja talitangot...

Tänä talvena ekaa kertaa ruokitaan pikkulintuja talitangoilla ja lintujen määrä on kasvanut huimasti. Ostettiin jopa pari suojahäkkiä lisää. Kuvista hyvin näkee, että meillä ei ole lunta vieläkään.
Kirjoittelin jo aiemmin postaukset näistä Suomessa valmistetuista Esvi:n Linnunruoan suojahäkistä sekä Eläinruokatehdas Lemmikin talitangoista kaupallisena yhteistyönä.
Linnunruoan suojahäkki testissä
Linnuille verkoton talitanko

Tikka osaa syödä suojahäkin talitangosta...

Aiemmassa postauksessa tuli huoli, että tikat eivät pääse syömään talia, jos talitanko on suojahäkissä. Yllätys, yllätys... käpytikat oppivat nopeasti syömään suojahäkissäkin olevaa talia. Eli nyt kaikki talitangot on noissa suojahäkeissä ja naakat ovat häipyneet pihaltamme... tosi mahtavaa!
Talitangossa on syvä ura tikkojen ruokailusta. Ne ovat syöneet talia samalta kohtaa 😊
Ja pikkuvarpusetkin uskaltavat jo mennä suojahäkin sisään syömään talia, kuten tiaiset. Linnut on kyllä älykkäitä!

Luonnon monimuotoisuutta... varpushaukka...

Aika huikeaa päästä läheltä näkemään varpushaukka. Siinä se istuskeli pitkään. Linnut ehtivät suojaan ja olivat ihan hiljaa. Kun varpushaukka lensi pois, niin vielä jonkin aikaa sen jälkeen linnut olivat aika säikkyjä ja lensivät herkästi piiloon. Tämä meidän ruokintapaikka on siitä hyvä, että siinä lähellä on pensaita ja puita, jotka antavat suojaa linnuille.

Lintujen talviruokintapaikkaa on tosi hauska seurata. Ja samalla oppii tunnistamaan lintuja. Saas nähdä, tuleeko vielä muita lintulajeja, jos sää muuttuu talvisemmaksi.

Puutarhaterkuin Sari

lauantai 25. tammikuuta 2020

Esikasvatus kuun mukaan

Esikasvatus kuun mukaan kuuluu luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Eli siementen kylvöt, kouliminen, isompaan ruukkuun istuttaminen, latvonta, pistokkaiden ottaminen jne. ajoitetaan kuun mukaan. Tämä on hyvin vanhaa perinnetietoa, joka pätee edelleen. Jos epäilet sitä, kokeile rohkeasti!

Kasvavalla kuulla kukat ja vihannekset...

Uudenkuun päivän jälkeen on noin pari viikkoa kasvavaa kuuta, aina täydenkuun päivään asti. Silloin aamupäivällä kylvetään, koulitaan ja istutetaan kukkia ja vihanneksia. 
Voit valita vielä tarkemminkin päivän kasviryhmän mukaan ja silloin se vaatii jo kuukalenteria. 

Vähenevällä kuulla juurekset...

Täydenkuun päivän jälkeen on viikko aikaa kylvää juureksia. Ja se tehdään iltapäivästä. Lisäksi voit vielä valita juuripäivän, joka on merkitty esim. Wanhan ajan Kuukalenteriin.

Poikkeuksiakin löytyy...

Näistä on myös muutamia poikkeuksia, mutta aika pitkälle pääsee jo edellisillä ohjeilla.
Moni on kokenut hankalaksi muistaa kylvää ja istuttaa oikeaan aikaan. Siksi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on siementen kylvöpäivistä taulukot kasvilajeittain vuodelle 2020. Samoin sen facebook-sivuille tulee aina muistutus kylvöajasta. Eli jos kaipaat tällaista lisäohjausta puutarhatöihin, kannattaa ostaa verkkokurssi. Siellä on myös ne todella huonot päivät, joita kannattaa välttää. Lisätietoja täällä.

Helmikuussa daalian kylvö...

Kylvän parin päivän päästä tai ensi viikolla daalian siemenet, riippuen nyt työkiireistä. Ihanteellista olisi kylvää aamupäivästä. Testaan näille daalian siemenille sammalnappeja, koska siemenet ovat aika isoja. Jännää... en ole aiemmin kylvänyt daaliaa 😊

Helmikuun kylvöjä - postauksessa on vielä lisää kasveja, joita voi kylvää helmikuussa.

Narsissitupakan taimien kouliminen...

Ekassa kuvassa oli narsissitupakan pienen pieniä taimia nousemassa näkyviin. Purkissa on multana taas 100% sammalta, ei siis multaa. Vielä täytyy odotella, että pääsee koulimaan niitä omiin ruukkuihinsa. Ehkäpä sen aika on helmikuun viimeisellä viikolla. 
Lisää tietoa tästä upeasta kasvista Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus -postauksessa.

Vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Puutarhaterkuin Sari

torstai 23. tammikuuta 2020

Biolan uutuudet keväälle - sammalta ja biohiiltä

Blogiyhteistyö - Biolan
Melkein malttamattomasti odotan joka kevät näitä Biolanin uutuuksia. Siellä on aina tosi mielenkiintoisia ja ekologisia tuotteita. Ja tänä keväänä lisäksi yksi todella odotettu tuote, jonka kehittelyyn meni kuulemma pari vuotta. Toivottavasti pääsen testaamaan sitä heti keväämmällä.

Sammalnapit ja pienoiskasvihuone onkin jo testattuna...

Sammalnapit on tiivistettyä 100% kotimaista rahkasammalta. Napeissa ei ole muovi- tai kangasverkkoa eli taimet on käteviä istuttaa myöhemmin vaikka suoraan kasvimaalle. Napit on tietysti valmiiksi lannoitettu ja kalkittu, siis käyttövalmiita. Ensimmäisessä kuvassa on yksi sammalnappi turvotettu vedellä ja sen keskellä siemen, joka vielä pitää painaa vähän syvemmälle ja peittää. 
Pienoiskasvihuoneessa on siis yhdet sammalnapit valmiina ja nappeja voi ostaa lisää pienissä paketeissa. Pakettien tekstit on monella kielellä, sillä niitä myydään jo ulkomaille. Eikä ihme, sillä nämä sammalnapit on huippu ekologisia!

Ympäri maailmaa etsitään ekologisempia vaihtoehtoja turpeelle ja kookoskuidulle. Hyvä vaihtoehto löytyykin hyvin läheltä eli meidän kitusoilta. Suomalainen rahkasammal on tutkitusti huippu ekologista, koska se kasvaa nopeasti takaisin ja sen kerääminen kitusoilta ei kuormita luontoa.
Tästä muuten kirjoitin jo pari vuotta sitten Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa!.

Taimikasvatuksessa ja pistokkaiden lisäyksessä on toki myös tärkeää se, että kasvit lähtevät hyvään kasvuun. Sammaleessa ei viihdy kanelihome eikä muutkaan taudit tai harsosääsket, joten rahkasammal varmistaa hyvän kasvuun lähdön. Lisäksi siemenet ja kasvit näyttävät kasvavan 100% sammaleessa todella hyvin. Sammalnapeissa kasvatus on lisäksi helppoa aloittelijoillekin.

Biolan Pienoiskasvihuone kätevällä kannella...

Tässä Biolanin Pienoiskasvihuoneessa on läpinäkyvä kansi, jonka voi laittaa paikoilleen kahdella tavalla. Kun siemenet on kylvetty, kansi laitetaan tiiviisti kiinni.

Ja kun taimet ovat tulleet näkyviin, niin kansi laitetaan toisin päin, jolloin kannen alle jää hyvät ilmaraot. Kannattaa siis aina lukea ohjeet 😊

Puutarhan Sammalmulta - odotettu uutuus...

Tämä Puutarhan Sammalmulta on se, mitä monet ovat odottaneet. Eli siinä ei ole lainkaan turvetta! Sen sijaan se on valmistettu kompostoimalla sammaleesta, kompostiseoksesta sekä biohiilestä eli raaka-aineet on kierrätettyjä tai nopeasti uusiutuvia. Tosi ekologinen uutuus tämäkin. Biohiili tuo tähän multaan paljon hyvä ominaisuuksia. Jos siis muistatte sen postauksen Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.
Sammalmulta on tietysti kalkittu ja lannoitettu luonnonmukaisesti eli se on luomua.

Parvekekasvilannoite sisältää myös hivenravinteita...

Tämä jauhemainen Parvekekasvilannoite on kehitetty kukkiville sekä hedelmiä tuottaville kasveille, kuten chilit ja tomaatit. Siinä on useita hivenravinteita, eli vaikuttaa tosi hyvältä kasvien näkökulmasta. Lannoitetta voi laittaa ns. varastolannoituksena multaan istutusvaiheessa ja toisen kerran heinäkuussa, niin voi kastella kasveja pelkällä vedellä.
Parvekekasvilannoite on myös luomua. Ja siinä ei ole kanankakkaa, joten se ei haise 😄

Kasvatusallas kuin altakasteluruukku...

Biolanin Kasvatusallas sopii myös parvekkeelle tai niitä voi laittaa neljä eurolavakaulukseen. Kasvatusaltaiden juju on siinä, että pohjalla on vesisäiliö kuten altakasteluruukuissa. Vesisäiliössä riittää vettä kasveille noin viikoksi, säästä ja kasvien koosta riippuen.
Multatilaan laitetaan multaa ja istutetaan kasvit normaalisti. 
Vesisäiliössä on ylivuotoreiät, kuten ulos tarkoitetuissa altakasteluparvekelaatikoissa.  Eli sateisena kesänä multa ei pääse liian märäksi. 

Meillä on ollut seinän vierustan sepelin päällä Biolanin Kastelualtaita. Ne eroavat tästä siinä, että multasäkki laitetaan Kastelualtaan päälle. Ne on myös isompia kooltaan. 


Tässä jutussa on suorat linkin tuotetietoihin Biolanin sivuille. Niistä löytyy lisää tietoa ja käyttöohjeita.

Pääsin kuulemaan näistä uutuuksista Biolanin tilaisuudessa, jossa oli myös tutkijoiden lyhyet esitykset rahkasammaleesta sekä vastuullisista innovaatioista kestävän kulutuksen mahdollistajina. Mielessäni totesin siinä, että onpa hienoa saada tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka aidosti tähtää ekologisiin tuotteisiin ja on niiden kehittämisessä edelläkävijänä. 


Ensi viikolla alkaakin taas hyvä aika kylvää siemeniä, jee! Ja pääse testaamaan sammalnappeja.

Terkuin Sari

maanantai 20. tammikuuta 2020

Keväisiä tulppaaneja

Blogiyhteistyö - Huiskula
Vihdoinkin keväisiä tulppaaneja! Ulkona on ollut niin harmaita päiviä pidemmän aikaa, että näitä keväisiä värejä todellakin kaipaa. Siis jotain hempeää ja suloisen pirtsakkaa. No tähän kaipuuseen auttaa kimpullinen vaaleanpunaisia tulppaaneja. Tietysti kotimaisia.

Saisipa tämän kuvan isona työhuoneen seinälle 😍

Tulppaanikimppu kolmesta eri väristä...

Tulppaanikimpussa on kolmea eri vaaleanpunaisen sävyä. Tummimmat ovat vielä tiiviisti nupulla. Niiden terälehdet näyttävät hauskan kirjavilta. Jännityksellä odotan, millaisia niistä tulee.

Helppo kimppu keväisiä tulppaaneja...

Tällainen kimppu on helppo itse tehdä. Eli eri väriset tulppaanit sekoitetaan keskenään ja kootaan niistä kimppu. Lopuksi varsien ympärille laitetaan kumirenksu, niin kukat pysyvät paikoillaan ja asettuvat kivasti maljakkoon. Siitä löytyy kuva Valkoiset tulppaanit -postauksesta.
Tämä kannu on suosikkini tulppaaneille. Sen väri sopii hyvin niihin ja kukat asettuvat siihen kauniisti.

Vien nämä tulppaanit yöksi taas parvekkeelle viileään, siten ne kestävät kauniina paljon pidempään. Itse asiassa seuraavat päivät ovat niin työntäyteiset, että saavat olla parvekkeella pari päivää. Tosin täytyy kyllä seurata nyt jo sääennustetta. Tulppaanin kukat voivat kärsiä pakkasesta.

Kotimaiset Huiskulan tulppaanit...

Nämä tulppaanit on kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla, ovat siis kotimaisia. Sain ne Huiskulasta... iso kiitos heille 😊

Lisää blogijuttuja tulppaaneista...

Ihanaa viikkoa!

Terkuin Sari

lauantai 18. tammikuuta 2020

Puutarhurin top10 taitoa omavaraisuudessa

Puutarhurin top10 taitoa ovat tärkeitä omavaraisuudessa ja muutenkin kotipihalla. Tässä siis vinkkejä taidoista, jotka auttavat kaikkia kotipuutarhureita ja ammattilaisiakin. Mietittiin näitä taitoja yhdessä, sillä meidän pihalla häärää monta "puutarhuria" ja minä hortonomina 😄

1. Kuun mukaan ajoittamisen taito on ehkä se tärkein taito...

Kaikki kasvien kylvöt, istuttamiset, siirrot, leikkaamiset ja sadon keräämisen kun tekee oikeaan aikaan kuun vaiheen ja eläinmerkin mukaan, niin onnistuminen on taattu. Silloin kaikki lähtee hyvään kasvuun ja sadosta tulee runsas. Ja mikä myös tärkeää, niin sato säilyy hyvin ja pitkään.
Tätä olen testaillut vuosia, ja tehnyt siitä ihan verkkokurssinkin.

2. Suunnitelmallisuus - tärkeä taito...

Kun suunnittelee etukäteen, mitä aikoo kylvää tai istuttaa, niin  ei tule koskaan kiire. Sen lisäksi voi jo hyvissä ajoin varata kaikki työkalut ja tarvikkeet valmiiksi. Tämä taito liittyy myös edelliseen eli suunnitelmissa on ajoitus tehty kuun mukaan.

3. Luotettavan tiedon haku...

Tietoa puutarhuri joutuu hakemaan usein, oli se sitten uutta tietoa tai unohtunutta. Taitava tiedonhakija arvioi aina tiedonlähteen luotettavuuden. Nykyään kun on niin monenlaista tietoa liikkeellä, niin tämä vaatii jo taitoa.

4. Kasvien hoito -taito on tärkeää omavaraisuudessa

Omavaraisuudessa on hyvä osata hoitaa kasveja ja lukea kasvin tarpeita. Siihen löytyy alkutiedot kirjoista ja netistä. Taidoksi ne muuttuvat vasta kokeilemalla ja kantapään kautta oppimalla. Tämä taito onkin puutarhurilla suuri intohimo lopun ikää 😊

5. Ennakointi - monelle vieras taito...

Puutarhuri ennakoi paljon sään mukaan. Eli sääennustetta tulee seurattua tiiviisti, ja etenkin pitkän ajan sääennustetta. Sen mukaan tehdään tarkemmat säädöt suunnitelmiin. Eli tämä liittyy vahvasti suunnitelmallisuuteen.
Hyvänä esimerkkinä ennakoinnista on näiden espanjansiruetanoiden torjunta. Ne on liikkeellä eniten lämpimällä ja kostealla kelillä eli sää vaikuttaa siihen. Viime kesänä niitä näki aika vähän, mutta laitettiin kuitenkin etanaeste taas paikalleen kasvimaan ympärille. Ennakoitiin siis loppukesän kosteampia säitä.


6. Kaukonäköisyys osa pihan suunnittelua...

Omavaraisuudessa on erityisen tärkeää muistaa kaukonäköisyys eli ottaa huomioon tulevat vuosikymmenet. Siten monivuotiset kasvit osaa istuttaa tavalla, joka takaa runsaan sadon vielä monen kymmenenkin vuoden kuluttua. Samoin kaukonäköisyydessä huomioidaan oma vanheneminen. Nämä ovatkin osa pihasuunnittelun perusasioita.

7. Kompostin hoito - tärkeä taito...

Kompostimulta on erinomaista maanparannusainetta kasvimaalle ja uusille istutuksille. Eli kasvijätteet saa helpolla muutettua uudeksi mullaksi. Kompostin teko ja hoito onkin tärkeä taito, joka on kyllä helppo oppia.
Täällä blogissa on useampi postaus kompostoinnista. Kuvassa on lepäävä komposti alkukesällä.

8. Taito säilöä onnistuneesti...

Jo pelkkä säilöntä ja sadon kerääminen vaatii tietoa. Ja miten esimerkiksi perunat ja hillot saa säilymään pitkälle kevääseen hyvinä, niin se vaatii lisäksi kuun mukaan ajoittamisentaitoa sekä hyvät säilytyspaikat.


9. Säästäväisyys ja kierrätys - itsestäänselvyys omavaraisuudessa...

Säästäväisyys on arvokas ja rahan arvoinen taito. Esimerkiksi kun säästää kaikki vanhat kukkaruukut, ei tarvitse ostaa niitä. Silloin myös käytetyt maitotölkit menevät kartonkikeräykseen eikä taimiruukuiksi, mikä on ekologisempaa.
Meillä säästetään myös vettä, kastelemalla viisaasti iltaisin ja vain ne kasvit, mitkä todella tarvitsevat kastelua. Osa kasvimaan kasveista kun pärjää hyvin ilman kastelua. Säästäväinen voi siis olla monessa asiassa 😊

10. Korjaustaidot...

Joillakin puutarhureilla on hienoja korjaustaitoja, kuten hitsaustaito tai nikkarointitaito. Mitä omavaraisempi haluaa olla, sen enemmän näitä taitoja on hyvä osata. No, meillä omavaraisuus on puutarhakasveista, joten ne vattujen tuet osataan kyllä tehdä itse. Sekä vahvistaa rautalangalla "adhd-oravan" rikkomaa oravien ruokintalautaa. Siis pärjätään hyvin näillä korjaustaidoilla.


Tähän yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...

Tämä postaus liittyy #suuntanaomavaraisuus yhteispostauksiin sillä sieltä www.tsajut.fi haastoi meidät muut kirjoittamaan oman listan top10 omavaraisuudessa tarvittavista taidoista.



Puutarhaterkuin Sari

torstai 16. tammikuuta 2020

Isot puut on tärkeitä kotipihalla!

Isot puut on tärkeitä kotipihalla, etenkin taajamissa ja tiiviisti rakennutuilla alueilla. Sillä vain isoissa puissa on paljon elämää. Meidän pihalla kasvaa vanha metsälehmus, joka selvästikin on oravien mieleen. Ja toinen niiden lempipuu on tämä jalopähkinä. Isoissa puissa on paljon muitakin super tärkeitä ominaisuuksia, mitä ei aina tule ajatelleeksi.

Kukkivat isot puut....

Kukkivat puut on tärkeitä kimalaisille, kukkakärpäsille sekä muille pölyttäjille. Ja kyllä kauniit kukat myös ilahduttavat eli ovat tärkeitä meille ihmisille. Yksi komeimpia kukkivia puita on hevoskastanjat. 

Lehmuksen kukat taasen ovat pienet, mutta niissä on ihana tuoksu. Ja kukista kuuluu silloin hauska surina 😊 Enemmän lehmuksista... Lehmus kukkii nyt hurmaavan tuoksuvasti.

Puut on tärkeitä muillekin hyönteisille ja linnuille...

Itse asiassa puissa on paljon hyönteisiä, joita harvoin edes huomaa. Esimerkiksi raita on tärkeä ravintokasvi tiettyjen perhosten toukille. Ilman puita, ei näille hyönteisille olisi asuinpaikkaa. Joten puut on tosi tärkeitä.

Alla kuva isosta tavallisesta pihlajasta alkukesällä, kukinta-aikaan. Silloin siinä on paljon ruokaa pölyttäjille ja syksyllä marja-aikaan sen marjoja syö monet linnut. Lisäksi pihlajan oksisto antaa suojaa ja pesäpaikan linnuille. 
 Pilvikirsikka, joka on koristekirsikka, kukkii myös keväällä ja syksyllä siinä voi olla marjoja.

Puiden lehdistö lääke ilmastonmuutokseen...

Paljon puhutaan puiden taimien istuttamisen tärkeydestä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Mutta jopa tärkeämpää meillä Suomessa olisi puhua isojen puiden säilyttämisestä. Sillä mitä enemmän puulla on lehtiä eli lehtipintaa, sitä enemmän puu kykenee sitomaan "sitä pahaa" hiilidioksidia, mikä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Puu siis toimii ns. hiilinieluna. 
Sen sijaan pieneltä puun taimelta kestää kymmeniä vuosia kasvaa isoksi ja hyväksi hiilinieluksi.

Isot puut on siis tärkeitä kotipihoilla!

Kun katsoin noita kahta yllä olevaa kuvaa kuvaparina, niin en osannutkaan kirjoittaa tähän niistä tekstiä. Kuvat puhukoot puolestaan.

Pienellä pihalla isoina puina voi käyttää pilaripuita, siis kapeita ja korkeita. Ne eivät varjosta häiritsevästi ja niissä on kuitenkin paljon lehtipinta-alaa.
Isoilla pihoilla taasen on suuremmat mahdollisuudet isoille ja hyvinkin korkeille ja leveille puille.

Puut tietysti kannattaa aina valita kasvupaikan mukaan, huomioiden puun tuleva koko sekä muut ominaisuudet. Ja siihen löytyy tietoa, vaikka Sarin pihasuunnittelukurssilta, joka on verkkokurssi 😉

Puutarhaterveisin Sari

Ps. Talvinen postaus isoista puista lumimaisemassa näin tammikuussa, mutta 10 vuotta sitten eli Isoja puita ja pieni halo.

maanantai 13. tammikuuta 2020

Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti

Pelargonit ovat ekologisesti ikkunalla talven yli. Kuten kuvasta näkyy, niin viihtyvät hyvin vaikka talvi on ollut niin pilvinen. Nämä on siis ne rungolliset pelargonit, joilla multana on ekologista 100% sammalta, ei siis multaa. Toiset pelargonit on tuttuun tapaan "kellarissa".

Kuivien lehtien putsausta...

Talven ensimmäisen siistimisputsauksen tein vasta tammikuun alussa. Alla on kuva ennen putsausta. Pienimmässä ruukussa on kaikkein heikkokuntoisin pelakuu.

Sillä oli paljon kuivia lehtiä ja verson kärjen lehden alkukin kuivunut. Syy huonoon kuntoon on todennäköisesti kasvualustan kuivuminen ja pimeä paikka. Nämä kaikki ovat samalla ikkunalla, mutta tämä on muiden lehtevien varjossa. Olisi pitänyt syksyllä vaihtaa sille aavistuksen isompi ruukku, niin kasvualusta olisi kuivunut samaa tahtia kuin muut 😀

Sillä oli niin vähän hyviä lehtiä, että en poistanut lehtiä, joissa oli vihreä varsi. Otin vain kuivat kohdat lehdistä.

Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti...

Kuvasin pelargonit työpöydällä, sillä näin tiivisti ne ovat ikkunalla muiden kasvien kanssa. Tässä niitä oli liian hankala kuvata 😊
Tämä ikkunalauta on täynnä kasveja, sillä luonnonvalo on arvokasta talvetuksessa ja ekologista.

Ekologinen tapa säilyttää pelargonit talven yli...

Ekologisin tapa säilyttää pelargonit talven yli on tietysti niin, että talvisäilytys ei lisää energian käyttöä. Siis ilman lisävaloja tai lisälämmitystä.
Pelargonit säilyvät hyvin asuinhuoneen ikkunalla, jos joulukuussakin aurinko paistaa ikkunalle. Tällöin verhot tai sälekaihtimet eivät saa olla estämässä luonnonvaloa. Ihanteellista olisi, että huoneenlämpö on alle 20 astetta. 
Tässä minun ikkunalla aurinko paistaa aamusta puolille päivin ja huoneessa on 20-22 astetta.

Toinen hyvä ekologinen säilytyspaikka on riittävän viileä tila, joko pimeä tai valoisa. Meillä sellaisena toimii hämärä kellari. Lämpötila laskee kovilla pakkasilla lähelle nollaa. Se on ekologinen sen takia, että pelargonien takia tilassa ei pidetä valoja eikä lämmitystä.  Kasvit on siis vain viety sinne ja kerran kuussa käydään katsomassa niitä.

Rungolliset pelargonit heinäkuun alussa...

Tältä ikkunalla säilytettävät pelargonit näyttivät heinäkuun alussa. Ne olivat siis kesän kuumalla parvekkeella. Niiden siemenet oli kylvetty aikaisin tammi-helmikuussa ja multana on kotimainen  Kasvusammal eli 100% sammalta. Lannoitin kesällä säännöllisesti ja kastelin kuun mukaan, kastelupäivinä. Ja vältin kastelua huonoina päivinä eli Älä kastele -päivinä. Niistä lisää ylävalikon Kastelupäivät -sivulla. 
Näitä pelargoneja on myös siis hoidettu ekologisesti 😊

 Alla blogijuttuja ja ohjeita pelargonien kasvatuksesta...

Tammikuun lopulla voisi taas vaikka kylvää pelargoneja siemenestä, kun kuun vaihe on siihen sopiva. 

Puutarhaterveisin Sari

lauantai 11. tammikuuta 2020

Linnuille verkoton talitanko

Kaupallinen yhteistyö - Eläinruokatehdas Lemmikki Oy
Tämä verkoton talitanko linnuille näyttää olevan erittäin suosittu lintujen määrästä päätellen. Ja mikä tosi hienoa, niin käpytikka on tullut useana päivänä syömään sitä. Sijoitimme talitangot vielä niin, että ne näkyvät keittiön ikkunasta. Joten lintuja pääsee seuraamaan läheltä ja kaikki nämä lintukuvat otin ikkunan läpi.

Verkoton talitanko on ekologisempi...

Kun talitangon ympärillä ei ole muoviverkkoa, niin lintujen on helpompi syödä siitä. Ja ei ole riskiä, että lintu tarttuu verkkoon kiinni. Kolmas hyvä pointti verkottomuudessa on tietysti muovijätteen vähentäminen. Näissä Lemmikki Oy:n talitangoissa on sydänlanka eli naru tangon sisällä ja tietysti myös naru ripustuslenkkinä.

Talvella tali on tärkeä ruoka tietyille linnuille...

Hyvin huomaa jo näistä meidänkin talitangoista, miten innokkaasti linnut syövät niitä. Nimittäin talitankojen rasvasta tietyt linnut saavat hyvää energiaa, mikä on tarpeen etenkin talvella. 

Talia syövät tiaiset, kuten kuvan talitiainen ja sinitiaiset.

Mustavalkoinen lintu on kuusitiainen ja sen tunnistaa hyvin niskan valkoisesta laikusta. Bird Life:n sivujen mukaan tali on myös töyhtö-, hömö- ja lapintiaisen ravintoa.
Sen sijaan punatulkut eivät syö talia.

Tikat, kuten kuvan käpytikka (kuvassa naaras, uroksella punainen laikku niskassa) sekä pikku-, harmaapää- ja valkoselkätikka syövät talia.
Olisi kyllä upea nähdä jokin muukin tikka meidän talipötköillä.

Näiden lintujen lisäksi tali kelpaa myös varpuselle, pikkuvarpuselle, punarinnalle, närhelle, kuukkelille ja pähkinähakille sekä muille varislinnuille.

Kotimaiset ja laadukkaat talitangot - Lemmikki Oy...

Kannattaa aina valita laadukkaita linnunruokia, jotka ovat myös turvallisia. Silloin linnut syövät niitä innolla ja saavat hyvää ravintoa, eikä ruokinta vahingoita lintuja. Nämä talitangot on lämpökäsiteltyjä eli niissä ei ole lintuihin leviäviä tauteja.

Sain siis testaukseen nämä kolme Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n talitankoa. Ne on valmistettu Kuopiossa ja nimenomaan kehitetty meidän kylmiin pohjoisiin sääoloihin 30 vuoden kokemuksella. Korkea rasvapitoisuus ja helppo sulavuus on tärkeitä ominaisuuksia lintujen talviruuissa. Rasvana kuulemma käytetään kotimaista naudan rasvaa, ei siis palmuöljyä. 
Näitä Lemmikki Oy:n talitankoja on myynnissä ihan tavallisissa marketeissa ja vastaavissa.
  • Tintin Herkkutanko - sisältää eläinrasvaa, kaurajauhoa, auringonkukansiementä, soijaa ja pähkinää. Rasvapitoisuus 60% ja raaka-aineista kotimaista 80%.
  • Talvilintu Tali-siementanko sininen pakkaus - sisältää eläinrasvaa, kauraa, soijaa, auringonkukansiementä ja pähkinää. Rasvapitoisuus 75% ja raaka-aineista kotimaisia 80%.
  • Talvilintu Pähkinätanko - sisältää jauhettua maapähkinää, eläinrasvaa, kasviöljyä, kauraa. Rasvapitoisuus yli 60% ja raaka-aineet lähes kokonaan kotimaisia.
Näissä Lemmikki Oy:n talitangoissa on myös se hyvä ominaisuus, että ne eivät murene tai muuten roskaa maata tangon alapuolella. Se kertoo laadukkuudesta, kuten myös se, että talitankoja voi säilyttää huoneenlämmössä.

Talitanko kelpaa myös naakoille...

Harakat ja varikset eivät ole meidän pihalla käyneet syömässä talitankoa. Sen sijaan yllätykseksemme naakat tulivat aterioimaan. Se voi olla näin kaupunkimaisessa ympäristössä pieni haaste. Mutta tikkojen takia, pidämme edelleen talitankoa roikkumassa puun oksasta. Tikka on niin erikoinen lintu meidän alueella, että sitä on kiva seurata syömässä. Ja sen näkeminen ilahduttaa aina 😊

Meillä on onneksi pari Linnunruoan suojahäkkiä, joiden sisällä talitanko on suojassa naakoilta. Ja pikkulinnut pääsevät rauhassa syömään talia. Lisää siitä Linnunruoan suojahäkki testissä -postauksessa.
Kuvassa on muuten ruskea pikkuvarpunen, joka nokkii talitankoa aina noin, istuen suojahäkin alatangolla. Kuvasta näkee myös hyvin talitangon sisällä olevan narun. Tangosta on siis jäljellä vain pieni pala eli tosi innokkaasti linnut syövät sitä.
Muutenkin on ollut jännä huomata, että pikkulinnut aloittavat syömään aina tangon yläosasta, ihan muovikääreen reunasta.

Puutarhurin näkökulmasta pikkulintujen ruokinta on todella tärkeää. Siitä on tulossa ihan oma postaus jonkun ajan päästä.


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:ltä. Iso kiitos heille yhteistyöstä!


Puutarhaterkuin Sari