sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Näin varaudut kesän kuivuuteen - omavaraisuus kotipihalla

 
Pitkät sateettomat jaksot on haaste puutarhassa. Joten tässä vinkkejä, miten varaudut kesän kuivuuteen. Tai jos olet kesällä reissussa pidemmän aikaa, niin näistä voit löytää puutarhaasi apua. Vesi on kasveille, etenkin yksivuotisille hyötykasveille, todella tärkeä heti siementen kylvöstä alkaen. Jos kasvi kärsii kuivuudesta, se voi kuolla tai se ei tuota satoa. 


Kompostimultaa maan mikrobeille...

Silloin kun maa on hyvässä kasvukunnossa eli maan mikrobitoiminta on runsasta, kasvit voivat hyvin. Ne kestävät hellettä, kuivahtamista ja muita "kasvien stressejä" paljon paremmin. Sen takia kannattaakin lisätä viljelylaatikoihin ja kasvimaalle joka vuosi kompostimultaa, sillä se parantaa maan mikrobitoimintaa.

Biohiili sitoo vettä kasvien käyttöön...

Ennen kuin keväällä kylvät siemenet tai istutat taimet, lisää maahan biohiiltä. Hyvälaatuinen biohiili varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön. Se myös lisää maan mikrobitoimintaa, joten hyötykasvien multaan kannattaa aina lisätä biohiiltä.
Sitä ei tarvitse laittaa kuin kerran, sillä se pysyy maassa toimivana kymmeniä eli jopa satoja vuosia.

Valitse kasvit ja niiden paikat ajatuksella...

Puutarhassa yksi perusasioista on valita kasvit paikan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kuvan herne ei viihdy hellekesänä aurinkoisella paikalla kuivassa maassa. Mutta varjoisammalla paikalla se jaksaa tuottaa satoa.
Eli kuivana kesänä paikka, johon paistaa koko päivän aurinko ei ehkä olekaan paras paikka kaikkien kasvien viljelyyn.

Mullan pinnalle maatuvaa katetta...

Kun kasvit on istutettu tai siemenet kylvetty maahan, peitä mullan pinta maatuvalla katteella. Se pitää maan kosteampana ja samalla auttaa myös maan mikrobitoimintaa. Sekä estää uusia rikkaruohoja kasvamasta kohtaan. Maatuva kate pitää myös maan viileämpänä hellekesänä eli siitä on paljon hyötyä kasveille ja maalle.
Tässä kuvassa katteena on syksyisiä puiden lehtiä. Katteeksi sopisi myös ruohokate yms.

Kastele järkevästi...

On kasveja, joiden multa pitää olla tasaisen kosteaa. Jos multa kuivuu liikaa, kasvin maku muuttuu kitkeräksi tai tomaatit halkeilevat herkästi.
Joten sellaiset kasvit on helpointa kasvattaa kuivana kesänä kastelualtaissa tai altakasteluruukuissa. Silloin ne pärjäävät monta päivää yhdellä vesisäiliön täyttämisellä. Helpottaa paljon puutarhanhoitoa.

Jos kastelet maan pintaa hellepäivinä, niin tee se aamulla tai illalla, jotta vesi ei heti haihdu ilmaan. Me emme koskaan kastele maata iltaisin, koska se houkuttaisi siruetanoita kasteltuun kohtaan. 
Kastele niin, että maa kastuu riittävän syvältä. Kun maan pinnalla on maatuvaa katetta, maa pysyy  pidempään kosteana. Jos katetta ei ole, maa kuivuu nopeasti ja joudut kastelemaan useammin.
Tässä kuvassa maan pinta näkyy eli siinä ei ole katetta. Multa tulee kuivumaan lämpimänä ja aurinkoisena päivänä yllättävän nopeasti.

Näin varaudut siis kesän kuivuuteen...

  • Lisää kompostimultaa vuosittain, jotta maan mikrobitoiminta pysyy hyvässä kunnossa
  • Lisää maahan biohiiltä 
  • Valitse kasvit tarkasti kasvupaikan olosuhteiden mukaan
  • Peitä mullanpinta maatuvalla katteella
  • Kastele järkevästi tai käytä kastelualtaita tietyillä kasveilla

Vesi voi loppua - oletko varautunut siihen?

Pitkät sateettomat jaksot aiheuttavat sen, että pohjaveden pinta laskee. Se voi tarkoittaa vedenottamoilla vesipulaa, jolloin vettä ei saa käyttää kasteluun. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tule käymään.

Vesi voi myös pilaantua, jolloin se ei käy juomavedeksi. Sellaisella vedellä ei voi myöskään kastella syötäviä kasveja. Näin voi käydä vedenottamolla tai omalle kaivolle. Toivottavasti näinkään ei käy.

Järvivettä, jossa on sinilevää, ei saa käyttää syötävien kasvien kasteluun, koska sitä ei saa juoda.

Onkin hyvä miettiä, miten saa viljeltyä hyötykasveja, jos ei olekaan vettä käytössä. Oletko varautunut siihen? 



Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan huhtikuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2025/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/04/nain-varaudut-kesan-kuivuuteen.html

perjantai 4. huhtikuuta 2025

Pihakuulumisia huhtikuun alusta

 
Tässä pihakuulumisia huhtikuun alusta, jolloin oli hurjan lämpimiä päiviä. Ne ovat saaneet krookukset kukkimaan upeasti ja muutenkin herätellyt puutarhan talviunilta. Pensaiden leikkaus on meillä vielä kesken. Sillä ei onneksi ole kiire, joten odotellaan hyviä leikkauspäiviä.

Pörriäisiä uskomaton määrä...

Lämpimät päivät toivat ihan uskomattoman määrän mehiläisiä krookusten kukkiin. Muutamassa kohdassa pihaa kuului kova surina ja siitä laitoinkin videon instaan. 
Meidän puutarhassa kasvaa satoja krookuksia ja jännästi näissä kahdessa kukassa oli kummassakin kolme mehiläistä yhtä aikaa. Krookuksissa taisi olla jotain hyvin erityistä 😊

Fasaanit ja mustarastaat pöyhivät...

Näiden fasaanien sekä mustarastaiden puuhia pitää nyt hieman seurata, sillä ne pöyhivät ja kuopivat kukkapenkkejä. Se ei yleensä haittaa, mutta viime vuonna istutetut taimet ja muuten herkät kasvit voivat vioittua pahasti lintujen touhuista. Ollaan jo varaudutta laittamaan esteitä kasvien päälle, jos sille alkaa olla tarvetta.

Marskinlilja heräilee kasvuun...

Puutarhassa on aina tietyt kasvit, joiden kasvuunlähtöä alkaa seurata heti, kun lumi sulaa. Yksi tällainen on upea marskinlilja, josta kuvia Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksessa viime kesältä.
Nyt sen pullukkamaisia alkuja on jo tullut näkyviin maanpinnalle, jee! Saa nähdä, montako kukkavanaa se tekee tänä kesänä.

Uudet perennat huhtikuun alussa...

Tähän aikaan tulee myös tiiviisti seurattua viime vuonna istutettuja perennoja. Vähän jännittää aina miten ne selviävät ensimmäisen talven.
Kuvassa on mirrinminttu, jonka istutin ns. pikkutaimesta. Niistä kerroinkin jo tällä viikolla eli Perennojen pikkutaimet kasvaa nopeasti isoiksi -postauksessa.
Tässä näkyy jo paljon versojen alkuja ja myös krookusten alkuja.

Nämä espanjanunikon lehtimättäät ilahduttavat myös todella paljon. Ne näyttävät talvehtineen hyvin, vaikka kuulin messuilla, että se olisi yksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Onkin jännä seurata, miten se jatkossa käyttäytyy.
Edelleenkään ei olla siistitty kasviryhmiä, koska on luvattu reiluja yöpakkasia. Siistitään tämänkin alue vasta myöhemmin. Kuvassa espanjanunikkoa on kolme tainta jonossa, sinisestä krookuksesta vasemmalle.

Pensaat leikataan kuun mukaan...

Huhtikuu on hyvää pensaiden ja omenapuiden leikkausaikaa. Itse leikkaan kaikki kuun mukaan hyvinä päivinä, joten osa on jo leikattu ja osa odottaa vielä leikkaamista.

Näiden puutarhavadelmien leikkaus on vielä edessäpäin. Jätimme ne syksyllä leikkaamatta, koska edellisinä talvina rusakot olivat syöneet versot hyvin mataliksi. Nyt näyttää hyvältä, sillä tänä vuonna marjoja tekeviä versoja on paljon ja ne ovat säästyneet rusakoilta.
Tästä kuvasta näkyy myös hyvin, miten viime kesien kahden kuukauden sateettomat jaksot ovat heikentäneet vadelmien versojen kasvua. Toivottavasti tulevana kesänä sataa joka kuukausi😊

Pihakuulumisia uudesta kasviryhmästä...

Teimme siis viime kesänä uuden kasviryhmän, johon istutettiin hempeän väristä tarhaidänunikkoa sekä punahattuja, jotka olin kasvattanut siemenistä ja muitakin kasveja.

Syksyllä jätimme punahattuihin kukkavarret ja osassa oli jo siemenet kehittymässä. Nyt ne ovat mullanpinnalla. Saa nähdä lähteekö siemenistä kasvamaan taimia. Sitten kun putsaan tätä kasviryhmää, niin taidan hieman levittää näitä siemeniä paremmin mullanpinnalle.

Ihanat sinivuokot huhtikuun alussa...

Lämmin huhtikuun alku sai myös sinivuokot avaamaan kukkansa. Vaikka oli niin kuivat kesät, niin muutamassa kohdassa puutarhaamme näkyi myös kukkivia pieniä sinivuokon alkuja. 
Näitä varjelemme ja suojelemme, joten toivottavasti niitä tulee vielä lisääkin.

Näkyi myös valkovuokkoja nupulla, kukkivien lumikellojen ja kevätkellojen vieressä. Toki talventähdet ovat myös kukkineet jo pitkään. Lisäksi muutama posliinihyasintti ja kevättähti kukki jo pörriäisten ilona.

Tässä näitä pihakuulumisia huhtikuun alusta eli yllättävän paljon sipulikukkia on jo kukassa ja kasvit näyttävät talvehtineen loistavasti. Eli kaikki hyvin 😊


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 2. huhtikuuta 2025

Perennojen pikkutaimet kasvaa nopeasti isoiksi

 
[Korpikangas Siemen-Frö mainos] Nämä keväällä myytävät perennojen pikkutaimet ovat edullisempia ja moni suosii niitä. Ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan niitä viime vuonna ja suorastaan yllätyin niiden hyvästä kasvusta. Pikkutaimet saapuivat postiin toukokuun loppupuolella, niistä kuva postauksen lopussa. Istutin ne ensin taimiruukkuihin ja myöhemmin maahan. Taimet kasvoivat rehevästi kesän aikana ja vielä syyskuussa kukkivat upeasti. Ei siis ihme, että ne on niin suosittuja.

Loistosalvia kukki rehevästi syyskuun lopulla...

Tältä punertavakukkainen loistosalvia näytti vielä 24.9. ja sitä oli vain yksi taimi tässä. Eli kaikki nämä kukkatertut ja vielä taustalla näkyvät kukkimattomat versot ovat tästä samasta taimesta. Se kasvoi siis tosi rehevästi. 
Seassa kasvaa sitä ihanaa espanjanunikkoa, josta kirjoittelin aiemmin Haaste: Uusi mieleinen kasvi -postauksessa.

Taimet oli istutettu kukkapenkkiin kesäkuussa...

Istutin taimet kukkapenkkiin vasta 11.6., koska ei ollut kiire istuttamisessa. Tässä vaiheessa niissä oli jo kasvamassa kukkavarsia, kuten kuvasta näkyy.

Ja mikä tärkeää, pikkutaimet olivat alkaneet kasvattaa uusia juuria ruukuissa. Eli hyvä juurtenkasvu kertoo paljon taimien laadusta. Laadukkaat taimet kasvattavat hyvät juuret, eikä pelkästään versoja ja kukkia. Tämän kuvan otin 11.6., kun taimia istutettiin maahan, perhos- ja pörriäiskukkapenkkiin.

Taimet kasvoivat hetken ruukuissa...

Alla oleva kuva on otettu 27.5. eli noin pari viikkoa ennen maahan istuttamista. Silloin ne olivat vielä aika pieniä. Kaikkiaan nämä taimet saivat kasvaa ruukuissa lähes kolme viikkoa, ennen kuin niiden kasvupaikka oli valmis. Ne olisi voinut istuttaa aiemminkin maahan, mutta ruukkuihin istutettuna ei ollut kiirettä saada niitä lopulliselle paikalle.
Kuvassa valkoiset ovat viereisestä omenapuusta pudonneita kukkien terälehtiä.

Väliaikaisesti taimiruukkuihin...

Kun pikkutaimet saapuivat 21.5. Korpikangas Siemen-Fröltä, niin istutin ne heti tavallisiin taimiruukkuihin puutarhamultaan. Ruukut olivat sopivan kokoisia pienille taimille ja niiden kastelu oli myös helpompaa. Nimittäin liian isossa ruukussa multa herkästi pysyy liian märkänä, mistä kasvit voivat kärsiä. 
Koska taimet olivat eri lajikkeita, niin laitoin niille nimilaput ruukkuihin. 

Tältä salvialta en ottanut kellertäviä lehtiä heti pois. Otin ne vasta myöhemmin, kun sille oli kasvanut enemmän uusia lehtiä. Jotta taimien lehdet eivät näin kellastu valon puutteesta, taimet kannattaa hakea aina heti, kun ne ovat saapuneet postiin. 
Nämä olivat niin terhakoita taimia, että muutama kellertynyt lehti ei haitannut mitään. Kuten edellisistä kuvista hyvin näkee.

Taimilähetys kätevästi postipakettina...

Näin suloisen pieniä ne pikkutaimet olivat, kun hain paketin postista 21.5.. Kuvasta näkyy myös, miten hyvä juurten kasvu taimilla oli. Nämä Korpikangas Siemen-Frön pikkutaimet ovat pistokastaimia eli pieniin multapotteihin juurrutettuja pistokkaita.

Perennojen pikkutaimet oli pakattu tällaiseen muovirasiaan, joka kuvassa on avattuna. Näin kun taimet ovat muovinrasian sisällä, niin pienet juuripaakut eivät pääse kuivumaan matkalla. Se sekä taimien hyvä laatu on syynä, että pikkutaimet lähtivät heti juurtumaan niin hyvin.

Perennojen pikkutaimet Korpikangas Siemen-Föltä...

Nämä Korpikankaan perennojen pikkutaimet ovat siis pistokastaimia ja niitä on myynnissä keväisin. Tiettyjä perennalajikkeita lisätään ainoastaan pistokkaista, ei siis siemenistä. Siksi näiden pikkutaimien lajikevalikoima on mielenkiintoinen ja siellä on erikoisempiakin lajikkeita.
Korpikankaan Perennojen pikkutaimet -sivustolla kuvia niistä.

Vinkkejä pikkutaimien valintaan...

  • Perennat kannattaa aina valita kasvupaikan mukaan. Kuten esimerkiksi loistosalvia sopii hyvin aurinkoiselle paikalle ja läpäisevään maahan.
  • Pikkutaimissa on myös hyviä perhos- ja pörriäiskasveja, kuten mirrinminttu ja yrtti-iiso
  • Leikkokukkaviljelyyn sopii hyvin esim. leikkokärsämö ja morsiusharso
  • Maanpeiteperennoissa hyviä ovat hopeatäpläpeippi ja rönsyansikka
  • Perennojen pikkutaimissa on myös yrttejä, sillä ovathan ne perennamaisia eli monivuotisia ruohovartisia.
Pikkutaimet voi istuttaa suoraan kasvupaikalleen maahan tai ne voi istuttaa pariksi viikoksi taimiruukkuihin.

Nyt ensimmäisen talven jälkeen...

Eilen kävin tutkimassa, mitä perennoille kuuluu ja hyvältä näytti. Loistosalvioissa oli lehdet näkyvissä. Emme olleet syksyllä leikanneet niiden kukkavarsia, vaan annoimme niiden rauhassa lakastua. Ne näkyvät kuvassa vieläkin, sillä emme ole siistineet tätä kukkapenkkiä, koska on vasta huhtikuun alku ja ensi viikoksi on luvassa yöpakkasia.


Nyt tänä kesänä nämä taimet tulevat olemaan vielä isompia ja kukkimaan runsaammin. Aiemmin olen kertonutkin, että kohdan kukkapenkkiä on tarkoitus hieman laajentaa ja siinä samalla siirtää kasveja hiukan. Sen aika on vasta toukokuun alussa ja tietysti kuun mukaan.

Laitan kesällä näistä taimista ja tästä kohdasta ihan oman postauksen. Siis kesää odotellessa 😊
 

Puutarhaterveisin Sari