perjantai 18. joulukuuta 2020

Luukku 18 - Vaaleajouluruusu ja sammal

Vaaleajouluruusu ja sammal on kaunis klassinen yhdistelmä. Tässä on se lehdetön valkokukkainen jouluruusu, jonka kukat tulevat näyttävämmin esiin. Koska sillä on isot kukat eikä lehtiä lainkaan, niin vihreä sammal on täydellinen materiaali sen kanssa.

Vaaleajouluruusu joulun ja kevään kaunotar...

Tämä vaaleajouluruusu on super kaunis nyt ja toivottavasti jatkossa myös pihalla. Joten hoidan tätä huolella ja vien sen aina parvekkeen viileyteen viimeistään illalla. Välillä se on saanut olla siellä useita päiviä, koska kukaan ei ole sitä sisällä ihailemassa. Näin sen upeat kukat kestävät paljon pidempään.


Sammal jouluruusun ruukun peittona...

Mietin hetken, ottaisiko ruukun pois ja vai ei. En nyt halunnut ottaa riskiä, sillä tarkoitus on säästää tämä ja istuttaa se keväällä pihalle. Joten juuret ja koko jouluruusu tulee säilyä hyvänä.
Teinkin niin, että peitin ruukun sammaleella. Se pysyy yllättävän hyvin paikallaan, joten en edes kietonut metallilankaa sammaleen ympärille. Sammalta pitää tietysti sumuttaa vedellä, jotta se pysyy hyvänä.



Vaaleajouluruusun hoito-ohjeet...

Vaaleajouluruusu (Helleborus niger) viihtyy parhaiten ja kukkii pidempään viileässä ja valoisassa paikassa. Sitä kastellaan, kun pintamulta on vain hyvin kevyesti kuivahtanut. Kastelu mielellään lautasen kautta.
Kukinnan jälkeen sen voi istuttaa pihalle, jos maa on sula. Muuten se säilytetään kellarissa tai muussa viileässä paikassa kevääseen.

Vaaleajouluruusu istutetaan pihalle puolivarjoisaan paikkaan multamaahan. Maa ei saa olla liian kuivaa eikä liian märkää. Jouluruusut ovat siis monivuotisia perennoja, kunhan niille löytyy pihalta mieluinen paikka.
Lisää ohjeita Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.


🎄Jouluruusua ei saa syödä! Se on vaarallisen myrkyllinen syötynä. Mikä on hyvä tietää, niin ei tietämättömänä leikkaa sen kukkia esimerkiksi kakun koristeeksi 🎄

Mukavaa viikonloppua!

Jouluterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Kivasti oivallettu piilottaa ruukku sammaleeseen.Näyttää niin luonnolliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itsekin pidän sen luonnollisuudesta, varsinkin kun siinä ei tarvinnut käyttää metallilankaa tukena. Sammal pysyy yllättävän hyvin paikallaan.

      Poista
  2. Minä olen onnistunut vain yhden kerran pitämään jouluruusun niin pitkään hengissä, että sain sen istutettua puutarhaan. Mutta joka vuosi yritän;)
    Meillä on muutenkin ne värikkäämäät jouluruusut menestyneet paremmin kuin nämä valkoiset, puutarhassa siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa yrittää :) Minusta ne lehdelliset on paljon helpompia saada pysymään talven yli hyvinä. Nämä lehdettömät on jotenkin haasteellisempia. Pidetään siis peukkuja, että saadaan säilytettyä jouluruusut talven yli.
      Saman olen huomannut minäkin. Meillä pihalla on tällä hetkellä enemmän punertavia kuin näitä valkokukkaisia jouluruusuja. Syy voi kyllä olla niiden paikassa, nimittäin meillä valkokukalliset on paljon kuivemmassa ja aurinkoisemmassa paikassa, mitä punertavat.

      Poista
  3. Onpa kaunis jouluruusu! Sammalkin on laitettu niin hienosti. Tämä on paras kaikista kalenterin luukuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Siinä on tosiaan kaunista sammalta ja se pysyy paikallaan yllättävän hyvin. Osa on pieniä paljoja ja osa isompia.
      Itsekin pidän tästä jouluruusu-sammal yhdistelmästä todella paljon. Nyt se on parvekkeen viileydessä ja otan sen sisälle ehkä vasta aattona. Meillä on siis ihan pluskelit ulkona.

      Poista