Kestäviä ja kasvitieteellisiä tulppaaneja...
Eniten suosin meidän pihalla pitkäikäisiä sekä kasvitieteellisiä eli vähän jalostettuja tulppaaneja. Niistä onkin kiva kokeilla jotain uutta joka vuosi. Tämän syksyn erikoisuus on vielä mietinnässä. Meidän pihan maalaji on runsasmultaista hiekkamoreenia eli hyvin läpäisevää. Se onkin hyvä tulppaaneille.
Ainoa harmitus tulppaanien kanssa on se, että metsäkauriit ja peurat pitävät niitä suurena herkkuna. Meillähän yksi kevät metsäkauriit söivät pihalta lähes kaikki tulppaanin alut, yhdellä kerralla. Siitä ja suloisesta syöjästä kuvia Tulppaanit on syöty -postauksessa. Joten nykyään istutamme tulppaaneja pieninä ryhminä muiden kasvien sekaan.
Kasvitieteellisistä tulppaaneista buharantulppaanit ovat kestosuosikkejani. Ne kukkivat vuodesta toiseen heikommallakin paikalla. Tämä kuvan leiskuvan punakukkainen buharantulppaani on upea valkoisen orkideanarsissin kanssa yhdessä.
Ihanat krookukset ensimmäisiä kukkijoita...
Missä paikka keltaiselle keisarinpikarililjalle...
Olen jo vuosia etsinyt hyvää paikkaa keltakukalliselle keisarinpikarililjalle. En halua sitä oranssien lähelle, vaan kokonaan toiseen ryhmään. Sitä pitää siis vielä miettiä.Peurat ja kauriit jättävät narsissit rauhaan...
Herkkiä balkkaninvuokkoja lisää...
Lisää sipulikukkien suunnitteluun...
- Terttutulppaani ja buharantulppaani - kasvitieteellisiä tulppaaneja Ne on pitkäikäisiä ja helppoja tulppaaneja. Niiden kukat ovat kauniin keltaisia ja oransseja. Siis trendivärejä.
- Pitkäikäisimmät tulppaanit, joita on itse asiassa yllättävän paljon erilaisia. Osa niistä leviää sivusipuleista ja osa siemenistä.
- Tavis-tulppaanit on niitä vanhan ajan tulppaaneja, joita jotkut kutsuvat mummon tulppaaneiksi. Ne ovatkin kestäviä ja kukkivat vuodesta toiseen hyvällä paikalla.
- Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani Tulipa acuminata oli viime syksyn erikoisuus. Sen kukat on sirot ja jännän malliset. Veikeämmän näköistä tulppaania saa kyllä hakea.
- Herkän kaunis pikkutulppaani on super ihana. Se on pieni ja niin suloinen vaaleine kukkineen. Kasvitieteellisten tuppaanien tapaan, sen lehdistö on myös erikoinen.
- Vinkkejä - suunnittele narsissipenkki -postauksessa eri tavoilla sommiteltuja narsisseja. Osa niistä on omana ryhmänään ja osa muiden kasvien kanssa.
- Pienet kevään kurjenmiekat eli sipuleista istutettavat ja aikaisin keväällä kukkivat kurjenmiekat eli iirikset. Ne on siis ihan eri kasveja, mitä perennana myytävät kurjenmiekat.
- Kalvaspikarilija ja bokharankurjenmiekka - jännät erikoisuudet, joita näkee vähemmän pihoilla. Yllättävää kyllä, ne ovat kukkineet meidän pihalla monta vuotta.
- Ukkolaukka leviää siemenistä, jee! Laukat kukkivat vasta alkukesällä, mutta niiden sipulit istutetaan syksyllä. Kestävin laukoista lienee tämä ukkolaukka.
- Yksinkertaisen kaunista - libanoninlaukka on aivan toisen tyyppinen ja matalampi. Sillä on kauniin hohtavan valkoiset kukat. Sekin on kasvanut meillä jo pitkään.
- Marskinlilja kukkii vihdoinkin Marskinliljat kukkivat korkeilla kukkatertuilla myöhemmin kesä-heinäkuussa. Sen mustekalamainen juurakko istutetaan syksyllä. Marskinliljat ovat todella näyttäviä kukkiessaan.
Aivan kerrassaan ihania sipulikukkia noissa linkeissä. Rohkenen nyt kokeilla tuota keisarinpikarililjaa, jota aina ihailen kaupungin keskustan puistossa. Se on niin ylväs ja hieno. Kiitos ohjeista! Listalle tuli myös tavis-tulppaanit 😃
VastaaPoistaKokeile ihmeessä keisarinpikarililjaa, jos pihallasi on sille mieluinen paikka :) Siitä saa pitkäikäisen kevätkukkijan, kunhan lannoittaa sitä aina keväällä. Siis helppo kuin mikä. Aivan kuten ne tavis-tulppaanitkin :)
PoistaMistä noita kasvitieteellisiä tulppaaneja ja krookuksia hankit?
VastaaPoistaEniten olen niitä löytänyt Korpikangas Siemen-Fröltä. Siellä on ollut jo pitkään hyvä valikoima harvinaisempiakin lajeja/lajikkeita.
PoistaLisäksi kasvitieteellisiä krookuksia näkee välillä ihan markettien ja puutarhamyymälöiden sipulikukkavalikoimissa. Jonain vuonna niitä on enemmän tarjolla ja jonain vuonna niitä on siellä tosi vähän.