sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Ihanat pelargonit talvisäilytykseen

Kohta nämä ihanat pelargonit pääsevät talvisäilytykseen ikkunalle. Samoin pihalla olevat vanhat pelargonit aiotaan säilyttää talven yli, tuttuun tapaan kellarissa. Nyt ne on vielä ulkona, sillä meidän pihalle ei tule ensimmäiset yöpakkaset. Ollaan kylläkin jo varauduttu siirtämään pelargonit suojaan, ennen rankkasateita.


Rungolliset pelargonit talvisäilytykseen...

Ennen kuin lämpötila lähestyy pakkasta, pelargonit otetaan sisälle. Nyt nämä rungolliset pelakuut on vielä parvekkeella, sillä siellä on pitkälle syksyyn lämmintä.

Aion säilyttää nämä taas asuinhuoneen ikkunalla, johon paistaa aurinko koko aamupäivän puoleen päivään asti. Se valo riittää niille ja lehdet pysyvät vihreinä. Tietysti niitä pitää muistaa kastella. Lisää ohjeita ja kuvia Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti -postauksessa.


Näitä on siis kaksi rungollista pelargonia, jotka olen itse kasvattanut siemenistä. Ne on aika leveitä ja toisesta suunnasta katsottuna kapeita. Leikkaan ne taas tiukan kapeiksi, jotta mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Siitä kuvia viime vuodelta Pelargonien leikkaaminen talvisäilytykseen -postauksessa.

Uudet ihanat pelargonit ikkunalle...

Ihastuin näihin pinkkeihin pelargoneihin kesällä ja nyt aion säilyttää nämäkin. Niissä osa kukista on  hieman kerrottuja ja kukan värisävy hehkuu upeasti vihreyden keskellä. Voi olla, että joudun toiselle näistä vaihtamaan hieman pienemmän ruukun, jotta se mahtuu kapealle ikkunalaudalle. Nyt nämä kukkivat vielä niin upeasti ja nuppuja on paljon.


Näistä ja muista pelargoniin liittyvistä jutuista löytyy enemmän Ihanat pelargonit varmoja kukkijoita - postauksesta.

Pihalta pelakuut ja muut kellariin talvisäilytykseen...

Pihalla olevat pelargoniruukut täytyy muistaa siirtää tiistaina katoksen suojaan keskiviikon rankkasateelta. Sillä pelargonien multa ei saa olla märkää, kun ruukut viedään kellariin. Jos multa on märkää, niiden juuret mätänevät kellarin viileydessä. Samoin isot verenpisararuukut viedään katoksen alle. Maahan istutetut kuten daaliat, saavat olla vielä pihalla. 

Sinisade eli Wisteria näyttää nyt tältä. Olen leikannut sen versoja lyhemmiksi, kuten sinisateelle on tapana tehdä. Se siirretään ruukkuineen päivineen kellariin ennen kunnon yöpakkasta. Sinisade todennäköisesti kestää hyvin parin asteen pakkasen. On nimittäin hyvä, että se tottuu viileään ja siirtyy vähitellen talvilepoon. Viimeistään kellarissa se pudottaa kaikki lehtensä ja keväällä kasvattaa taas uudet. Ja toivottavasti kukkii ensi kesänä😊

Lisää ohjeita ja vinkkejä talvisäilytykseen...

  • Daalian talvisäilytystesti osoitti hyvin, miten onnistuu parhaiten daalian juurakoiden säilytys kosteassa kellarissa ja kuivassa koneellisessa kylmiössä. Samalla tavalla talvetetaan myös gladioluksen sipulit.
  • Verenpisaran talvettaminen onnistuu usein hyvin. Me olemme säilyttäneet niitä kellarissa ja viileän huoneen ikkunalla.
  • Suklaakosmokset voi myös talvettaa kellarissa tai muussa viileässä tilassa. Ne on hyvin samantyyppisiä kuin daaliat.
  • Syyssyrikkä eli Buddleja talvehtii varmimmin kellarissa. Se kestää pienen pakkasen syksyllä loistavasti. Etelä-Suomessa se saattaa jopa talvehtia ulkona maassa kasvaessaan. 

Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Hieno tuo rungollinen pelargooni! En ole aiemmin nähnyt sitä noin yksirungollisena, onko niitä myynnissä? Kiitos muistutuksesta! Pitääkin ottaa omat pelargoonit suojaa sateilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Rankkasade myös pilaa herkästi pelargonien kukat.
      En itsekään ole nähnyt rungollisia pelargoneja myynnissä. Niitä kyllä voi olla, sillä rungolliset kesäkukat on trendikkäitä.
      Se on helppo kasvattaa itsekin pistokkaasta tai siementaimesta :)

      Poista
  2. Kiitos tästä ajankohtaisesta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ajattelin muistutella näistä talvisäilytyksistä, jos joku lukijoista vaikka haluaisi kokeilla. Siinä kun on tärkeää olla ajoissa :)

      Poista
  3. Minäkin olen siirtänyt pelakuut lasituksen sisälle ja annan kuivahtaa ennenkuin siirrän ne kellariin. Minulla on ne suurissa altakasteluruukuissa ja hyvin pärjäävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä konsti saada pelakuitten mullat kuivahtamaan :) Meillä on yksi erikoispelargoni, joka on myös altakasteluruukussa. Se talvetetaan ikkunalla, koska on sen verran vaatelias.

      Poista