sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Hehkuvan oranssi kukonheltta syyskukkana

Kukonheltta ja muut kukonharjat eivät ole kuuluneet suosikkeihini, mutta tähän hehkuvan oranssiin kukonhelttaan ihastuin heti jo kesällä. Sen kukkien väri oli erikoisen kaksivärinen läheltä katsottuna. Kesän aikana kukinto on kasvanut muhkean isoksi ja syksyisessä ilta-auringossa se hehkuu entistä upeammin parvekkeen pöydällä.
 

Kukonheltta syykukkana...

Lämpimän oranssit kukat sopivat syksyyn hyvin, ja sopii ne myös kesäänkin. Tämä kukonheltta pysyy kauniina ihan pakkasiin asti, näin kun se on sateelta suojattuna parvekkeella. 
Jos tulee vain lyhyt yöpakkasjakso, otan sen siksi aikaa sisälle. Sään lämmettyä siirrän sen takaisin parvekkeelle. Se on nimittäin todella kaunis parvekkeen pöydällä, tummalehtisen japaninvaahteran kanssa.


Taimiruukusta isompaan ruukkuun...

Istutin tämän kukonheltan isompaan ruukkuun, jotta multa ei kuivu niin nopeasti ja muutenkin juurille tuli enemmän tilaa. Näin se oli helpompi hoitaa hellejaksoina. Etenkin parvekkeella, jossa kesällä lämpötila nousi korkealle.
Tältä kukonheltta näytti heinäkuun alkupäivinä, juuri ennen isompaan ruukkuun istuttamista. 

Tältä se näyttää nyt. Sykeröiset kukkatertut ovat kasvaneet aika muhkeiksi 😍

Nuori oranssi kukonheltta pinkillä sävyllä...

Kesällä tämän oranssin kukonheltan kukkasykeröissä oli myös pinkkiä sävyä. Aika ihana, vai mitä!
Tämä on siitä kiitollinen kasvi, että sen kukat eli poimuilevat kukkasykeröt kasvattavat vain kokoa ja niitä kasvaa myös lisää. Siihen ei siis tule lakastuneita kukkia, joita pitäisi nyppiä pois.

Kukonheltan ja muiden kukonharjojen hoito-ohjeet...

Kukonharjoihin kuuluu kukonheltat (Celosia argentea Cristata-ryhmä), kukontöyhtöt (Celosia argentea Plumosa-ryhmä) sekä kukonpyrstöt (Celosia argentea Spicata-ryhmä). Ne ovat helppoja, kunhan istuttaa ne ulos vasta kesäkuun puolella. Ne ovat nimittäin kylmänarkoja, varsinkin keväällä.

Ne viihtyvät aurinkoisella, tuulensuojaisella ja lämpimällä paikalla. Mullan pinta saa kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Multa ei saa olla jatkuvasti märkää, eikä aluslautaselle saa jäädä vettä seisomaan. Niitä lannoitetaan säännöllisesti, kuten muitakin kesäkukkia.
Kylmänä ja sateisena kesänä ne viihtyvät parhaiten parvekkeen, terassin tai lasikuistin suojassa.

Kukat voivat olla keltaisen, oranssin, punaisen ja valkoisen eri sävyisiä. Lajikkeita on paljon. Niitä voi myös esikasvattaa siemenistä, kunhan kylvön tekee riittävän ajoissa talvella.

Muita syyskukkia terassiruukkuun...


Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

 1. Onpa jännä, en osaa päättää, onko hieno vai karmea. Tulee aivot mieleen :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin erikoinen. Jos kukkasykeröiden väri olisi vaaleanpunainen, niin olisi tosi karmean näköinen! Onneksi on upean oranssi :)

   Poista
 2. En ole aikaisemmin nähnyt tätä kukkaa, väri syksyyn sopiva. Muuten, kyselit kesällä aiheita, joita lukijat haluaisivat käsiteltävän. Vesiaihe olisi kiva, myös sellainen, jossa vesi vain seisoo, miten vesiastiaa hoidetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä näkee vähemmän myynnissä, eniten taitaa olla sitä töyhtömäistä kukontöyhtöä. Kukkien värit näillä on aika samantyyppisiä.
   Kiitos postausvinkistä! Laitan sen muistiin. Ajattelitko isoa vesiaihetta vai pientä, siis missä vesi seisoo?

   Poista
 3. Isohko: laastipalju tai iso ruukku. Jossain puutarhalehdessä (Viherpiha?) oli laastipaljunnäköinen puutarhassa, ei kaivettu maahan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ymmärrän millaista tarkoitit. Laitan tosiaan aiheen muistiin ja ehkä kirjoittelen siitä jo talvella. Kiitos vinkistä :)

   Poista