tiistai 12. huhtikuuta 2022

Esikasvatusta siemenistä ja taimikuulumisia

Nyt on taas monenlaista esikasvatusta siemenistä. Alkuviikosta kylvin muutaman ruukkutomaatin ja amppelitomaatin siemenen sammalnappeihin. Kummatkin on matalakasvuisia ja siksi hyviä parvekkeelle. Kuvan pienoiskasvihuoneen toisessa päässä on toista lajiketta ja toisessa sitä toista. Parhaillaan pienoiskasvihuone sammalnappeineen on lämpimässä, kylppärin lattialla. Huomenna aioin kylvää vielä muita kasveja, sillä nyt on kuun mukaan hyvä kylvöaika.


Punahatun taimikuulumisia ja taimien lannoitus...

Punahatun taimet ovat jo aika isoja ja niitä onkin nyt tärkeä lannoittaa. Olen kastellut niitä lannoitevedellä ja tietysti Kastelupäivinä, kuun mukaan.

Nämä punahatun taimet voisi jo istuttaa omiin pieniin taimiruukkuihin. Olenkin varannut ruukut ja kasvusammaleen valmiiksi, mutta ikkunalla on nyt niin ahdasta, että ne eivät ruukuissa mahtuisi enää ikkunalle.
Jos keksin niille lisää tilaa jostain, istutan ne nyt lähipäivinä ruukkuihin. Tai muuten ne saavat edelleen jatkaa kasvua sammalnapeissa toukokuun alkuun.
Erilaisten punahattujen taimikasvatus siemenistä on tosi helppoa. Siitä olen kirjoittanut aiemmin Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.

Samettikukan esikasvatusta tiedossa...

Löysin puutarhamessuilta matalan punertavakukkaisen `Carmen` samettikukan siemeniä. Minulla olisi ollut vasemmanpuoleista `Chameleon` lajikettakin vielä, mutta haluan kokeilla nyt tätä hieman matalampaa. Kummatkin ovat ryhmäsamettikukkia, jotka on runsaskukkaisia ja matalia. Ja helppoja kasvattaa siemenistä.

Meillä on salaatit ja persiljat näissä kastelualtaissa ja rusakot tietysti oppivat heti syömään salaatit niistä. Nykyään kasvatan samettikukat multasäkkien reunoille ja rusakot ovat jättäneet sen jälkeen salaatit rauhaan. 
Kuvassa on `Chameleon`, jonka juuri auenneet kuvat ovat punaiset ja kun kukka vanhenee, se vaalenee kellertäväksi. Siksi näyttää ihan siltä, että siinä kasvaisi erilaisia samettikukkia.
Siitä ja samettikukan esikasvatuksesta lisää Jännän värinen samettikukka `Chameleon`-postauksessa.

Yhtenä vuotena ostin meidän lähipuutarhalta näitä keltaisia samettikukkia multasäkkien reunaan. Nekin olivat erittäin kauniita. Sinä kesänä siinä vieressä kukki ensimmäisen kerran runsaasti kultasade keltaisin kukin. Kohta oli todella upea silloin. Siitä kuvia Kultasade juhlistaa juhannusta -postauksessa.
Meillä on siis nämä kastelualtaan seinänvierustan sepelin päällä. Siitä lisää Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.

Koreatörmäkukka uutena kokeilussa...

Koreatörmäkukka on minulle ihan uusi tuttavuus. Sitä aion myös nyt esikasvattaa muutamia taimia, niin se aloittaa kukkimisen aikaisemmin. Tämän pitäisi olla hyvä perhoskasvi ja noin puoli metriä korkea. 
Jos olet tätä kasvattanut, niin kerrothan, onnistuiko hyvin? Ja oliko siinä tosiaan perhosia ja pörriäisiä?

Kuun mukaan hyvä aika kylvää kukkia ja vastaavia jatkuu 15.4.2022 asti. Toukokuussa alkaa seuraava kylvöaika. 

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:

Olen kirjoitellut paljon siementen kylvöistä ja esikasvatuksesta tänne blogiin. Alle kokosin linkkejä niihin tietopuolisimpiin postauksiin.


Innostavaa taimikasvatusta!

Puutarhaterkuin Sari


14 kommenttia:

  1. Vau, ihanan terhakat punahatun taimet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne näyttävät lähtevän kasvuun tosi hyvin noissa sammalnapeissa. Ja jaksavat kasvaa niissä yllättävän pitkään. Toki olen jo lannoittanut niitä, kun kasvavat niin vauhdilla.

      Poista
    2. Sari, saanko kysyä, millä aineella lannoitit niitä? Kiitos!

      Poista
    3. Olen lannoittanut niitä eri lannoitteilla. Esimerkiksi orkidealannoitteella, jota on jäänyt kastelukannuun orkideoiden kastelun jälkeen.
      Tänään istutin punahatun taimet taimiruukkuihin ja jatkossa lannoitan niitä varastolannoitus-tyylillä jauhemaisella Yrtti- ja taimilannoitteella. Se on luomuviljelyyn hyväksytty lannoite ja siten sopii varastolannoitukseen.

      Poista
    4. Kiitos Sari! Hyvää tietää siitä enemmän. Joskus vain "paniikki" iskee millä voisi lannoittaa kun muka ei ole "sitä oikeaa" eikä aikaa hankkia sitä. :)

      Poista
    5. Ole hyvä :) Pääasia on se, että ylipäätään lannoittaa ja annostelee lannoitetta valmisteen ohjeen mukaan. Toki taimikasvatukseen on omat erikoislannoitteet, mutta muillakin saa ihan riittävän hyvät taimet. Ja moni käyttää sitä samaa lannoitetta, jolla lannoittaa viherkasvit ja sisäkukat :)

      Poista
  2. Hyvässä kasvussa olevat punahatut. Niitä kasvatan itsekin usein siemenistä ja ne taimettuvatkin lähes aina tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatut taitavat tehdä aina hyvin itävää siementä ja siksi niiden kasvatus siemenestä onnistuu aina. Joillakin kuulemma punahatut ovat jopa lähteneet itse kylväytymään ympäristöönsä. Sitä toivon, että meilläkin kävisi niin. Saa siis nähdä, löytyykö niiden siementaimia punahattupenkistä, sillä valkoiset punahatut kukkivat ekaa kertaa viime kesänä.

      Poista
  3. Hienosti kasvaneita punahattuja,itse odotan mielenkiinnolla ovatko omat punahattuni selviytyneet talvesta takapihalla ja ehkä levinneetkin.Kylvin reilu viikko sitten Strawberry Blonde samettikukkaa ja hienosti ovat ikkunanlaudalle aloittaneet kasvun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukat on kyllä kiitollisia ja varmoja esikasvatettavia. Se 'Strawberry Blonde' lajike on myös hauskan monivärinen, kuten kuvissa näkyvä `Chameleon`. Niissä on oma hohtonsa :)
      Samaa jännään itsekin, sillä talvi on ollut erikoinen ja punahatut ovat hieman epävarmoja talvehtijoita. No kohta sen näkee, kun lumet tästä vielä enemmän sulaa. Pidetään peukkuja, että punahattumme talvehti hyvin!

      Poista
  4. Niin nätit pienet punahatut! Joskus tulee ajatus, että juuri tuon kokoisena se on kaunis, ihan hassu ajatus :).
    Sari, mitä mieltä olet, kannattaako peittää samettukukan siemienia vai itävätkö ne valossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet taimet on tosi kauniita ja söpöjä :) Samoin jotkut viherkasvit ovat minikasveina paljon kauniimpia, mitä isokokoisena.
      Samettikukan siemenet suositellaan peitettävän hyvin ohuella multakerroksella. Niin kannattaa tehdä, jotta itää varmimmin.

      Poista
    2. Todellakin söpöjä:)!
      Kiitos! Menin vähän sekaisin ohjeista, joissakin pusseissa lukee, ettei tartte peittää siemeniä.

      Poista
    3. Ole hyvä :) Jotkut kasvit tosiaan tarvitsevat valoa itääkseen. Olen koonnut niitä listaksi blogijuttuun https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2018/01/ala-peita-valossa-itavia-siemenia.html

      Poista