keskiviikko 3. elokuuta 2022

Kirjavat unikot ja kruunutilli

Unikot ja kruunutilli on kaunis yhdistelmä kasvimaan reunalla. Tänä vuonna kylvin näitä kirjavia punakukallisia unikoita. Eli vaihdan vuosittain lajiketta. Unikot on siitä kivoja, että ne ovat varmoja kukkijoita, ja näköjään peuratkin jättävät ne rauhaan.

 Upeat kirjavat unikot...

Nämä kirjavat unikot ovat ihan huikean kauniita, etenkin kerrottukukkaiset. Kukissa on jotain kietovaa viehkeyttä. Lisäksi kruunutillin kellanvihreät kukat vielä korostavat niiden punaista väriä. Olen aivan ihastunut tähän silkkiunikon `Pandora` lajikkeeseen (mikäli nämä on sitä).

Seassa on myös tasaisemman värisiä kukkia, joilla terälehtiä on vähemmän. Tällä kukan sävykin on hieman erilainen.


Kukassa oli myös tällainen punaisempi unikko.

Kirjavat unikot ja kruunutilli kasvimaalla...

Nämä kirjavat unikot ja kruunutillit kasvavat meidän kasvimaalla. Niiden vieressä on ne peuran syömät punajuuret
Hassusti näiden unikoiden siemenpussi, muutaman muun siemenpussin ohella, on kadoksissa. Ne on taas laitettu keväällä niin hyvään talteen, että niitä ei ole vielä löytynyt 😊
Todennäköisesti nämä kirjavat unikot ovat silkkiunikko `Pandora` lajiketta. Kun siemenpussit löytyvät, niin korjaan/vahvistan nimen tähän tekstiin.


Silkkiunikot helppoja ja varmoja kylvökukkia...

Silkkiunikko kylvetään siemenistä keväisin ja se kukkii samana kesänä. Eli se on ns. yksivuotinen kylvökukka. Niiden siemeniä kannattaa kylvää kohtaan parin viikon välein, niin saa kukinta-aikaa pidennettyä. Joskus ne saattavat myös kylväytyä itse, jolloin seuraavanakin vuonna niitä kasvaa kohdassa muutamia.
Näille yksivuotisille unikoille paras paikka on aurinkoinen. Maan on hyvä olla ravinteikasta ja läpäisevää multamaata. Tarvittaessa niitä kastellaan. Yleensä ne kukkivat heinä-syyskuussa.

Kruunutillin kauniit  kukkatertut...

Kruunutilliä kylvän joka kevät, etenkin biohiilen lisäyksen jälkeen. Ennen biohiiltä, tilli ei oikein kasvanut meidän pintakuivassa moreenimaassa. Nykyään nämä kruunutillit kasvavat hyvin ja  kukkivat upeasti. Eli tilli ei kestä kuivuutta, vaan sitä tulee tarvittaessa kastella.        


Lisää postauksia unikoista...

  • Unikot, ne helpot yksivuotiset -postauksessa on huikean kauniita tumman viininpunaisia ja tiheän kerrottuja punavalkoisia unikoita. Ja tietysti taas kruunutillin kanssa 😊
  • Se upein pioniunikko `Flemish Antique`, jolla kukat ovat isot ja tiheän kerrotut. Sitä lajiketta näkee harvemmin myynnissä, joten kun siihen törmää, en voi olla ostamatta.
  • Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot ovat taasen monivuotisia perennoja. Oranssi isokukallinen idänuniko on vanha tuttu perinnekasvi. Tarhaidänunikosta löytyy useampaa väriä.

Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Ihanat unikot! Minustakin näyttävät Pandoralta. Minulla oli sitä yhtenä vuonna, mutta kuivalla kedolla ne eivät oikein menestyneet, pari vain kukki. Huonosti siellä on paljasta multapintaa, johon itää.
    Peurat eivät tosiaan syö mitään unikoita, mikä on valtava etu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä unikot selvästi kasvavat ja kukkivat parhaiten hyvässä maassa, mikä ei ole kuivaa. Meilläkin silkki- ja pioniunikot ovat onnistuneet vasta biohiilen lisäyksen jälkeen.
      Pitääkin siis lisätä näitä unikoita! Tänään aamulla meidän kasvimaalla on peurat vierailleet jo kaksi kertaa. Vaikka ne ajaa pois, niin kohta ne on siellä taas. Aika moista tänä kesänä...

      Poista