lauantai 29. elokuuta 2020

Puutarha on osa luontoa

Puutarha on aina osa luontoa, oli piha sitten iso tai pieni. On tietysti pihoja, joita on tehty enemmän luonto huomioiden. Niissä voi saada hienoja luontoelämyksiä, ihan päivittäin. Se jos mikä poistaa stressiä, laskee verenpainetta ja muutenkin tuo hyvää oloa. Eli oma piha voi olla terapiakeidas.


Värikkäitä päiväperhosia ja pörriäisiä...

Perhosia ja erilaisia pölyttäjiä saa helposti houkuteltua pihalle oikealla kasvivalinnalla. Etenkin perhosten näkeminen sykähdyttää ja ilahduttaa aina. Parhaillaan meidän pihalla on tosi paljon nokkosperhosia daalioissa, ekan kuvan punatähkissä ja syrikässa. Syyssyrikät onkin parhaita perhoskasveja. Toki pitää myös muistaa perhosten toukille omat kasvit ja pörriäisille hyönteishotellit.


Puutarhassa kuuluu myös heinäsirkkojen siritys...

Tänä vuonna tuntuu heinäsirkkoja olevan paljon enemmän tai sitten se vain tuntuu siltä. Ne on aika huomaamattomia ja pieniä... siritys paljastaa niitä olevan lähistöllä 😊

Puutarhassa on paljon muitakin pieniä luonnonolioita...

Muurahaisia on monenlaisia myös pihalla. Esimerkiksi pionin nupussa näkee aina näitä pieniä mustia muurahaisia. Niistä ei ole mitään haittaa eikä harmia, päin vastoin.

Pienet sammakonpoikaset jää helposti aikuisilta huomaamatta. Ne on niin pieniä ja kasvillisuuden suojassa, että harva lapsistakaan niitä huomaa.  Se on jännä kokemus, kun pääsee näkemään ison joukon pikkusammakoita loikkimassa nurmikolla. Kerran olen yhden asiakkaan pihalla nähnyt sen ja piti kyllä jokainen askel astua varovasti. Ja näky oli ihan taianomainen😊

Puutarha on osa luontoa linnuille ja oraville...

Jos pihalla on puita, etenkin isoja puita, siellä on usein myös paljon pikkulintuja ja oravia. Ne on niitä, joiden puuhia tulee seurattua läpi vuoden. Siis myös talvella. Eli puutarha, kuten luontokin, on aina täynnä elämää. 

Maa on elävä puutarhassa ja luonnossa...

Maassa ja mullassa on mikrobeja, mykorritsaa ja muita maan  pieneliöitä, mitkä pitävät maan hyvässä kunnossa kasveille. Eli maa on myös elävä. Joten ei ole lainkaan sama, mitä maahan laittaa.
Kompostia tai hyvää kasvimaan multaa kun kaivelee, niin näkee niitä isompia maan pieneliöitä. Jos ne puuttuvat, maa ei voi hyvin ja kasvit kärsivät. Maa siis kannattaa pitää elävänä ja suosia luomulannoitteita sekä kompostimullan lisäystä.

Puutarhan hoito kuun mukaan on luonnon rytmien mukaan toimimista. Sitä ei vain tule ajatelleeksi. Ei siis ihme, että puutarhanhoito sujuu siten niin paljon paremmin ja helpommin.

Syksy hyvä aika suunnitella pihan parannuksia...

Jos tuntuu vähänkään, että piha kaipaa parannusta, niin nyt on hyvä aika aloittaa sen suunnittelu. Monesti pihasta saa jo pienillä muutoksilla paljon enemmän ekologisemman eli tuotua enemmän luontoa puutarhaan.

Vaihtoehtoja on paljon, kuten perhos- ja pölyttäjäkasvien lisääminen pihalle, vanhan nurmikon muuttaminen kukkanurmikoksi, kukkaniityn perustaminen, ison puun istuttaminen, sammakkolammen rakentaminen, puutarhakompostin perustaminen jne.


Opistojen pihasuunnittelukurssit, joilla opetan, ovat täynnä, mutta Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssille mahtuu mukaan.

Olisi kiva kuulla, onko teidän pihalla luonnoneläimiä tai miten muuten luonto näkyy pihalla?  

Puutarhaterkuin Sari

12 kommenttia:

  1. Ihana postaus, kaikkia noita pikkueläimiä tulee seurattua pihalla ympäri vuoden, kuten kirjoititkin.
    Eilenkin pieni hiiripöllöpoikanen lensi lähipuuhun ja rupesi keskustelemaan kanssani. "Viu", se sanoi, monta kertaa peräkkäin. Ja sitten se lensi pois. Tällaiset pienet kohtaamiset ovat ihania.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Varmasti ihan huikean ihana kohtaaminen hiiripöllöpoikasen kanssa :)
      Itse en ole nähnyt edes aikuista hiiripöllöä. Meillä ei pöllöjä näy, eikä kuulu. Asutaan sen verran omakotitaloalueen keskellä. Onneksi on niitä pikkulintuja, tikkoja, oravia ja muita :)

      Poista
  2. Perhosia ja lintuja löytyy minun pihaltani paljonkin. Mukava yllätys tänä kesänä oli iso rupisammakko suihkulähteessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammakot on myös aika veikeitä, vaikkakin vähän rujon näköisiä. Ja niitä näkee aika harvoin tai sitten ei osu oikeaan aikaan paikalle :)
      Joten tosi upeeta, että suihkulähteessäsi oli iso rupisammakko. Sellaiseen en itse olekaan törmännyt.

      Poista
  3. Olipas kiva postaus, en voisi olla enempää samaa mieltä! :) Kaupunkipihassa lajisto on tietysti vähän rajallista, mutta oravia ja lintuja sekä tietysti erilaisia ötököitä täällä viihtyy. Heinäsirkkoja tosiaan tuntuu olleen paljon, samoin kukkakärpäsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itse asiassa vanhan alueen kaupunkipihassa voi lajisto olla yllättävän runsas. Kerran seurasin Helsingin keskustassa satakielen puuhastelua ja laulua. Meilläpäin sitä ei näe. Sen sijaan mustarastas on vakituinen puutarhalintu ja sillä on myös kaunis laulu. Nyt taitaa olla hyvä kesä heinäsirkoille, ja kukkakärpäsille :)

      Poista
  4. Erityisesti olen iloinnut västäräkkien onnistuneesta pesinnästä tänä vuonna. Niitä on ollut nyt hyvin runsaasti pihallamme. Pääskysiäkin on näkynyt jonkin verran. Perhosia ja kimalaisia on samoin tänä kesänä paljon. Ne vierailevat ylivoimaisesti eniten purppurapunalatvassa ja toki muissakin niille suotuisissa puutarhamme kasveissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Västäräkit on kyllä suloisia seurattavia, ja ihania kesän tuojia :) Aika jännää, että meidän pihalla niitä ei ole lainkaan, tai sitten en vain ole huomannut niitä.
      Punalatvat on tosi hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Meillä siruetanat harmillisesti syövät punalatvat joka kevät. Täytyisikin etsiä niille parempi paikka.

      Poista
  5. Perhosia on ollut tänä kesänä todella paljon! Pikkulintuja ja vähän isompiakin elelee tontilla ja ympäristössä. Sammakoita ja mantereita on lammella. Kaikenlaista vipeltäjää tässä pyörii ja kaikista niistä olen iloinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin perhosia on ollut paljon, ja eniten tällä hetkellä nokkosperhosia.
      Lampi on siitä ihana, että se tuo mukanaan sammakot, sudenkorennot ja monet muut. Linnutkin taitavat käydä siellä juomassa tai kylpemässä.
      Kyllä piha olisi aika outo ja tylsä, jos siellä ei olisi erilaisia vipeltäjiä :)

      Poista
  6. Ihana punainen syyssyrikkä! Minulla kukkii nyt tummansininen. Tänä vuonna onkin ollut hyvä pörriäisvuosi. Meillä on ollut myös perhosia mukavasti. Neitoperhoset ovat suurimmaksi osaksi jo hävinneet johonkin, mutta nokkosperhosia näkyy todella paljon. Pieniä sammakoitakin näkyy. Viimeksi tänään lapset seurailivat kahta pikkuruista sammakkoa kasvimaan luona. Mukavaa, kun puutarhassa on elämää. Aurinkoista alkavaa viikkoa ja syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyssyrikät on kaikki niin kauniita. Meillä on vielä valkokukallinenkin, jonka kukkaterttu on paljon leveämpi. Se aloittaa kukkimisen hieman myöhemmin.
      Ihanasti lapset aina huomaa ne pikkusammakot. Niitä onkin jännä seurata :)
      Oikein mukavaa syyskuun alkua sinullekin!

      Poista