perjantai 2. marraskuuta 2018

Venuksenkenkä... helppo vai vaikea?

Tämä venuksenkenkä on yksi ihanuus orkideaikkunallani. Eilen tuli puheeksi muutaman blogitutun kanssa uusi hurahdukseni... orkideat. Joten nyt oli aika paljastaa tämä myös täällä blogissakin. Nimittäin pelakuut ovat saaneet väistyä ja nyt tilalla on monta jännää orkideaa. Saas nähdä, miten ne viihtyvät. Ainakin puikkokämmekkä on ihan hullaantunut orkideaikkunallani jo useamman vuoden.

Venuksenkenkä ja sen kukka...

Sillä on tosi erikoisen mallinen kukka ja kuulemma kukka voi pysyä kauniina jopa pari kuukautta. Kukinta osuu syksyyn tai talveen. Useimmiten kukat ovat väriltään tällaisia ruosteenpunaisen tai vihertävän kellertävän kirjavia.
Myös vaaleanpunaisiakin  kukkia löytyy, ja niiden pitäisi uusia kukintansa helpommin. Lisää kuvia erilaisemmista venuksenkengistä Ihastuin venuksenkenkiin -postauksesta.


Tältä sen kukka näyttää sivusta katsottuna.

Lehdistö omanlainen...

Orkideoilla lehdistö on hyvinkin erilainen. Joillakin lehdet kasvavat vihreistä pallukoista tai varsista. Venuksenkengällä lehdet kasvavat "normaalin kasvin tapaan" suoraan mullasta.
Joillakin orkideoilla on pieniä ilmajuuria, mutta venuksenkengältä nekin puuttuvat.

Venuksenkenkä ja sen hoito...

Venuksenkenkä (Paphiopedilum) on suku, jossa on paljon eri lajeja ja lajikkeita. Hoito-ohjeet onkin aina hyvä tarkistaa kasvin mukaan. Laitan tähän nyt ns. yleisohjeen, joka sopinee myydyimmille ja tavallisimman näköisille venuksenkengille.

Venuksenkengät viihtyvät valoisalla paikalla länsi- ja itäikkunalla, mutta poissa suorasta auringonvalosta. Niille riittää normaali huoneenlämpö, tosin voivat paremmin, jos yölämpötila on hieman viileämpi kuin päivällä. Ne rakastavat kosteaa ilmaa eli paras paikka lienee lasikaappi tai huone, jossa ei ole kuiva huoneilma. Tai sitten vain pitää sumutella usein joka päivä.
Venuksenkenkiä kastellaan tasaisesti ja talven pimeänä aikana kastelua vähennetään vain hieman. Eli ne eivät pidä siitä, että kasvualusta kuivuu liikaa, eikä myöskään liian märästä kasvualustasta. Orkidealannoitetta annetaan läpivuoden ohjeen mukaan, sillä niillä ei ole varsinaista lepojaksoa.
Venuksenkengät viihtyvät ahtaassa ruukussa ja muutenkin niille on hyvä antaa kasvurauha. Kun kasvualusta näyttää heikentyneen, se vaihdetaan uuteen ilmavaan orkideojen kasvualustaan ohjeen mukaan. Samalla voi jakaa kasvin, jos se on vanha ja runsasversoinen.

Ajattelin kokeilla tälle venuksenkengälleni kerran viikossa kastelua eli niitä kastelupäiviä. Se on vielä niin uusi, että mullanvaihto ei ole ajankohtainen pitkään aikaan. Onkin jännä nähdä, miten se viihtyy... puikkokämmeköiden vieressä.

Onko venuksenkenkä sitten helppo vai vaikea?
Olisi kiva kuulla onko kellään teistä kokemuksia siitä?

Se upea Vanda…

Se huikean upea vanda on vielä hengissä ja kukkii 😊 Piti ottaa siitä tänään uusi kuva, mutta oli niin pimeä päivä, että jäi nyt väliin. Lisää siitä Huikea Vanda orkidea -postauksessa.

Helmikuulla kukkinut puikkokämmekkä kukkii nyt uudelleen, Siitä laitan oman postauksen, vähän myöhemmin. Vanha postaus Uusi puikkokämmekkä ja orkidealannoite.

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. seuraava postaus taitaakin olla se kuu-arvonta, jossa palkintona on mm. uusi kuukalenteri.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Eikös olekin :) Viime vuonna vielä epäröin tätä väriä, mutta nyt se tuntuu jo aika hienolta.

      Poista
  2. En ole tuollaista tavannut täällä kukkakaupoissa. Näyttää aika erikoiselta. Tuoksuuko se?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä näkyy myynnissä yleensä syksyllä ja talvella. Ja helposti jäävät huomaamatta näyttävämmin kukkivien orkideoiden rinnalla. Tässä venuksenkengässä ei ole tuoksua.

      Poista