sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Unikkoja ja pioneja

Tässä kuva niistä vaaleanpunaisista idänunikoista täydessä kukassa : )


Kiinanpioni availee nuppujaan. Tämä on yksilö, joka ei ole kukkinut kunnolla vuosiin. Siirron ja oikean istutussyvyyden jälkeen kukkia tulee nyt tosi paljon : )
Kävin lauantaina Puutarhamarkkinoilla ja tein ihania löytöjä. Ostin harrastelijoiden kojusta sinisen tuoksuorvokin, valkoisen sekä valko-sinipilkullisen perhosorvokin. Ne ovat monivuotisia kevään kukkijoita. Näitä olen etsinyt pitkään, ja nyt löysin ne, jee !!

Ja sorruin yhteen tuoksupelargoniin, tosi pienilehtiseen.
Kuvan vasemmanpuoleisia sain kaksi pistokasta joku aika sitten. Ne näyttivät niin orvoilta tavallisten pelakuitten rinnalla, että ostin Pukin Puutarhan kojusta niille nyt kaveriksi tämän oikeanpuoleisen tuoksupelargonin - Pelargonium x fragrans `Nutmeg` ; )
Oli kiva nähdä Puutarhamarkkinoilla taas paljon tuttuja ja vaihtaa viimeiset puutarhakuulumiset ; )
Ja tapasin Rautaharakan pesästä -blogin pitäjän Eevan. Oli kiva nähdä ihan kasvotusten : )

Ja sitten amaryllis-yllätys !

Toissa jouluiset amaryllikset hoidin näiden ohjeideni mukaan. En ole kastellut niitä sen jälkeen, kun niistä lehdet kuivuivat syksyllä. Olen odotellut sipuleista kasvavan joitain uutta vihreää alkua... ruukut ovat lojuneet hyllykön alla.
Viime lauantaina siivosin ja ajattelin heittää ne kompostiin, kun mitään ei ole tullut näkyviin. Mutta yllätyksekseni niillä olikin tosi hyvät ja muhkeat juuret. Säästin ne ja kastelin vain mullan. Seuraavana päivänä vaihdoin niille pintamullat ja jäin odottelemaan.... niihin kumpaakin tuli nuput !!!!!
Amaryllikset eli ritarinkukat ovat todellakin hyvin yksilöllisiä ja omaperäisiä kasvatettavia ; )
Leena Lumi -blogissa on myös juttu vanhasta amarylliksestä.

12 kommenttia:

 1. Vaaleanpunaisia unikoita! Ihania!! Ja pioni nyt kuuluu lempikukkasiini, joten oih ja voih noistakin nupuista... <3

  VastaaPoista
 2. No onkos tullut joulu, nyt kesän keskelle :-D
  Ihania vaaleanpunaisia unikoita, minunkin vaaleanpunaiset 'Cedar Hillit' avautuvat kohta - kyllä sieltä vaaleanpunaista näyttää kuoriutuvan.

  VastaaPoista
 3. Minunkin amaryllis kukki todella kauniisti, sen jälkeen kun "löysin" sen lämpimästä varastosta. En ole aikaisemmin saanut amaryllistä kukkimaan toistamiseen.

  VastaaPoista
 4. Onpa sinulla paljon ilonaiheita, aivan upeaa!
  Pidän tuosta vaaleanpunaisesta unikosta tosi paljon.
  Kauniit pionisi nupuillaan, pian avautuu täyteen loistoonsa!
  Ihana juttu tuo amarylliksesi, oi että sait kuin saitkin sen nupulleen ja onneksi et malttanut heittää pois ennen aikojaan, joskus näkee yllätyksiä, niinkuin minäkin näin kun keltapäivänliljani alkoivat kukkimaan muutaman vuoden tauon jäkeen, en muista tarkalleen oliko jo useampikin vuosi siitä sitä ihmetellen.

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Onneksi on toisten blogit missä ihailla ihania kukkia joita itse himoitsee omalle pihalleen.=) Pihan rakentaminen todella alussa, mutta haavelista olemassa. Siinä on myös pionit vaaleepunaisen, karmiininpunaisen ja valkoisen värisenä. Kiitos että saan ihailla tätä kautti sun kukkia! =)

  VastaaPoista
 6. Moi Sari! Juu, olipa mukava tavata! Ihania nuo unikkosi ja wau, amarylliksen nuput! Minulla väikkyy tänään ajatuksissa uusi kaveripari - iiris ja poimulehti. Saisinkohan jo
  tänään ne maahan saakka, ilma ainakin suosisi istutuspuuhia! Mukavaa viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
 7. Oi unikot!!! Ne ovat kaikki niin ihania, sinulla on uskomattoman suloisia kaunottaria ja pionit myös. Tässä tuumailen, että lähtisin ostamaan kukkia. Tällaisena tuulisena viileänä päivänä täytyisi hemmotella itseä... samalla välttää töihin menon ;-)

  VastaaPoista
 8. Hauska amaryllis-yllätys! Saavatpahan nekin nyt kokea Suomen ihanan kesän, eivätkä vain pimeää joulunaikaa :)

  VastaaPoista
 9. Sari, istutitko noi vaaleanpunaiset unikot siemenistä?

  Kuvaan ne omat vaaleanlilat, jos onnistuvat. Löysin puolivahongossa siemenpussin Viherlandiasta.

  Kiitos linkityksestä;-) Elämä on ihmeitä täynnä, jos auringonkukan akanat riittävät tuottamaan amaryllikseen nupun ja loppu hoitui kuten hoitui loistavaksi kukinnoksi.

  VastaaPoista
 10. Unikot ja pionit, sydämeni alkoi väpättää... ja vielä vaaleanpunainen unikkolajike, johon en ole koskaan ennen törmännyt. Kaikenlaista muuta väriä on vastaani tullut, mutta että vaaleanpunainen...hmm:)

  VastaaPoista
 11. Sofia Punta - jännästi nuo unikot ovat aavistuksen erisävyisiä... ja sopivat niin ihanasti kesäpikkusydänten kanssa, joita ei näy tuossa kuvassa : )

  Saila - niinpä, hih ; )
  Jännä, että nuppu on niin vaalea noilla unikoilla. Yleensähän kukka vaaleanee vanhetessaan... Kyllä kasvit ovat ihmeellisiä : )

  annekatariina - näyttäisi siis siltä, että amarylliksen sipulille tulisi olla lämmin jakso, lehtien lakastumisen jälkeen tai sen aikana. Nyt täytyykin kokeilla ensi talvella tätä tietoa : )

  Sirkka - onpas ihanaa, että keltapäivänliljasi kukkivat taas : ) Joskus kasvit pitävät välivuotta kukkimisessa, tosin en ole kuullut päivänliljojen tekevän niin.
  Puutarha antaa niin paljon ilonaiheita ja onnenhetkiä : )

  Laura - ole hyvä : ) Sitähän sanotaan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Ja välillä kun suunnittelee ja sommittelee kasviryhmiä, näkee ne melkein sielunsa silmin toteutuneena. Ainakin hyvällä mielikuvituksella ; )
  Hyviä pihanrakennuskelejä teille !

  Sussi - eikö olekin : ) Laitan sitten kuvia, kun nuo amaryllikset kukkivat... en yhtään muista olivatko kummatkin valkoisia, vai toinen punainen...

  rautaharakka - iirikset ja poimulehti ovatkin kauniita yhdessä. Nythän tarhakurjenmiekat kukkivat parasta aikaa... niin ihanasti : )
  Hyviä istutuskelejä... ja sopivia sateita !

  himalainen - kukat piristävät niin ihanasti : ) Meidän lähikukkakaupassa on nyt ulkona tosi ihania pelargoneja, tekisi ihan mieli ostaa pari. Vielä olen pystynyt kuitenkin hillitsemään itseni ja kävelemään niiden ohi... ;)

  Geranium - todellakin ; ) Uskomattoman hyvin ne tekevät nuppua, vaikka sipulit olivat pienentyneet tosi paljon. Jännä nähdä tuleeko varsiin monta kukkaa.

  Leena Lumi - kyllä, olen kylvänyt nuo siemenistä vuosia sitten. Ne olivat kasvaneet "unikkopenkissä" muiden unikoiden kanssa, kunnes viime syksynä unikot siirrettiin uusiin paikkoihin. Aiemmin penkissä vaaleanpunaisia oli vain yksi tai pari kukkaa, mutta nyt niitä on tosi monta. Ja eri sävyisiä : )
  Yleensähän idänunikko kukkii jo vuoden kuluttua kylvöstä, tai parin. Meillä unikkoja olivat puut alkaneet varjostaa, ja unikot olivat ehkä liian tiheässäkin. Siksi ne kukkivat "unikkopenkissä" niin heikosti.
  Vaaleanlilat unikot kuulostavat niiiiin ihanilta : )

  Pitsit sekaisin - idänunikoissa on vaaleanpunaisia ja valkoisiakin : )
  Ja kukka on ihan järkyn iso, kahden kämmenen kokoinen (siis minun käsien).
  Taidankin kerätä niiden siemenet, ja kokeilla, minkä värisiä niistä kasvaa : )

  VastaaPoista