sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Pionit aloittelevat kukintaa....

Nämä pionit tuoksuvat niin ihanalle ! Otin kuvat eilen, kun sataa tihuutteli pitkin päivää. Sade painoi kukkia alaspäin. Sateen lomassa ehdin myös kitkeä ja kantata ; )

Tietääkö kukaan minkä niminen tämä pioni voisi olla ? Se on todennäköisesti tosi vanha. Arvelisin sen olevan `Barbara`, mutta tämä meidän yksilö ei kyllä ole tukevavartinen, kuten kuvasta näkyy ; ) Vai olisiko tämä `Edulis Superba`... hm

Edit 1.9.2011. - kysyin tätä pionia Rea Peltolalta ja hän vastasi näin: "`Barbaralta`tuo minusta tosiaan näyttää, sillähän on tuollainen tunnistettava lohenpunainen kaulus sinertävänvaaleanpunaisen kukan uloimpien terälehtien ja keskustan palleron välissä. Pelkästä valokuvasta ei oikein voi ihan vuorenvarmasti tunnistusta antaa, mutta todennäköinen `Barbara`, sanoisin."
Rea Peltola on siis toinen upean Pionit -kirjan tekijöistä : )
Katsoin myös juuri Pionien kodin sivustoja ja siellä oleva kuva `Barbarasta`, näyttää ihan tältä meidän pionilta. Joskus myyntikuvissa `Barbaran` kukka on aivan toisen näköinen...


Toisessa ryhmässä punaisen pionin seassa kukkii yksi vaaleanpunainen kukka ! Miten ihmeessä se on sinne eksynyt, aivan käsittämätöntä ! Se näyttää muuten ihan samalta kuin tuo ylempien kuvien pioni.
Iltapäivästä se hieman jo aukaisi nuppuaan....
Kuupuutarhani pionit ovat vielä ihan nupulla.
Ensi viikolla punaiset ja valkeat pionit aukaisevat nuppunsa... se tietää tuoksujen sinfoniaa : )

Pionin hoito-ohje:

Pionit ovat superhelppoja kasveja, kunhan niille on valittu oikea kasvupaikka !
Pionit viihtyvät läpäisevässä maassa ja kestävät ajoittaista kuivuutta. Eli älä turhaan kastele niitä ! Jos olet istuttanut ne oikein, eli suuren kuopan pohjalle on laitettu kanankakkaa, ei lannoitusta tarvita. Muuten niitä lannoitetaan vain vähän.
Ehkä tärkein hoitotoimenpide on pionin varsien tukeminen, kun nuppupallukat tulevat näkyviin.
Nupuista ei muuten kannata myrkyttää muurahaisia, sillä myrkyt pilaavat nuput helposti. Ja muurahaisista ei ole mitään haittaa pionille : )

Pionin oikea istutustapa sekä pionien siirto löytyvät tästä, vanhemmasta jutusta.

18 kommenttia:

 1. Voi pionien huumaa - upeita. Meillä on yli sata vuotias talo ja pihassa tuntuu olevan juurikin noita samaisia pioneita. Kiinnostavaa, jos joku tietäisi siis nimenkin. Kuupuutarhasi vaikuttaa pelkän yksityiskohdankin perusteella niin hienolta, että rupee ihan itseäkin kutkuttamaan ajatus omasta kuupuutarhasta

  VastaaPoista
 2. Tuntuisi siltä, etä täälläkin pihassa kasvaisi tuollainen... On muuten ihan älyttömän hienoa, että linkität noita vanhoja postauksiasi näihin uudempiin. Blogisi on oikea aarreaitta ja tietopaketti silmänruokineen:) KIITOS!

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös tuollaista pionia ja on vähintään 30 vuotta vanha. Eli enpä tiedä lajiketta. Mutta ihanan helppo kasvi. On kasvanut koko minun tässä asuessani samalla paikalla erittäin huonolla hoidolla ja kukkinut yhtä kiitollisesti joka kesä!! Välillä muistan jopa tukea!! :-)

  VastaaPoista
 4. Todellakin tämä on ihana blogi ja paljon hyödyllistä tietoa! Tälle kesälle istutan kyllä ensimmäiset pionini, on ne niin hurmaavia!

  VastaaPoista
 5. Kauniita kuvia!
  Pionit on todella ihania kukkia!♥

  VastaaPoista
 6. Voi kun Sinulla on kauniin värisiä pioneja. Meillä on valkoisia todella vanhoja pioneja ja niissäkin on vieno tuoksu, ensi viikolla aukaisevat kukkansa.

  VastaaPoista
 7. Upeita! Istutin oman ekan pionini vasta tänä keväänä, joten kukkaloistoa tuskin vielä tulossa tänä kesänä, mutta toivottavasti viihtyy paikassaan ja saan nauttia pionien loistosta ensi kesänä!

  VastaaPoista
 8. jori - täytyykin jatkaa pionin nimen selvitystä... laitan nimen tänne, mikäli se löytyy ; )
  Olen itse ihan Kuupuutarhani lumoissa. Ja mikä ihaninta, se on joka vuosi erilainen, ihmeellisesti !

  Rva Pioni - ole hyvä : ) Kiva kuulla, että pidät blogista. Noita linkityksiä on ihan pyydetty, joten laitan mielelläni ne juttuihin : )
  Tuo pioni taitaa olla jotain vanhaa lajiketta, joka ennen on ollut tosi yleinen...

  Pami - pionit ovatkin superhelppoja, oikeita laiskan ihmisen kasveja. Tosin se tuenta tälle yksilölle on tarpeen ; )
  Toivottavasti pionimme nimi selviää...

  Laura - kiitos : ) Pionit ovat niin ihania ja näyttäviä, ja helppoja. Ne ovat oikeita romantikon kasveja, ja käyväthän ne myös muillekin ; )

  Titti - kiitos : ) Pionit ovat tosiaan kauniita, olivat ne sitten kukiltaan kerrottuja tai yksinkertaisia. Ja vielä se ihana tuoksu lisänä, mikä on joillakin lajikkeilla... upea kasvi !

  Seija - valkoiset pionit ovatkin hurmaavia ! Odotan niin omien valkoisten kukintaa. Toinen ei ole kukkinut vuosiin... ja nyt siinä on nuppuja : )

  Intianminttu - ensi kesänä se saattaakin jo kukkia. Pidetään peukkuja : )
  Melkein teksisi mieli ostaa lisää pioneja.. meillä kun kaikki näyttäisi olevan kerrottuja, niin yksinkertainen kukka voisi myös olla kiva : )

  VastaaPoista
 9. Ja pionit oikein vihaavat vaihtelunhaluista puutarhuria, sillä ne haluavat asua koko ajan samassa paikassa;-) Olen onnistunut tappamaan kaikki pionit puutarhastamme, mutta sitäkin enemmän ihailen niitä sitten muilla. Nämäkin ovat järkyttävän kauniita!

  VastaaPoista
 10. Meillä ne ovat nupulla, aika suuria niistä on tosin jo osa. Ehkä siis jo ensi viikolla täälläkin nautitaan pionien tuoksusta ja kauneudesta.
  Mulla osa pioneista kasvaa tosi kuivassa paikassa ja näyttävät voivan ihan hyvin:)

  VastaaPoista
 11. Kauniit pionikuvat, valitettavasti lajiketta en tiedä.
  Meilläkin pionit kohta avautuvat, valtavan pitkiksi ovat taas kukkavarret venähtäneet. Meillä on kaksitoista pionia, suurin osa on valkoisia.
  Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 12. Heippa! Ihanat pionit! Minun ovat vielä nupussa. Hyvät ohjeet, kiitos! terveisin romulyyli-riitta.

  VastaaPoista
 13. Ihania pioneja sinulla, saman näköisiä meilläkin nimeä en tiedä kun on edellisen asukkaan istuttamia. Mökillä myös kukkivat äitini istuttamat, onneksi tuin varret ajoissa ;-)

  VastaaPoista
 14. Suloisia, suloisia pioneja. Tämä on kesän parasta aikaa, kun pionit hemmottelevat meitä muhkeilla kukinnoillaan. Nimiä en muista, keskityn vaan nauttimaan.

  VastaaPoista
 15. Kauniita ovat pionit! Itselläni on tieten siirto ja paikan valinta hyvin onnistunut, koska niihin on ilokseni ilmestynyt nuppuja. Sain siis viime kesänä naapurilta kolme pionin juurakkoa. :) Kiitos ohjeista, ne ovat tarpeen. Hyvää juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 16. Oi ihanuutta! Meilläkin odotellaan kovasti pionien kukintaa. Nuput ovat jo ihanan isoja pumpuloita, jospa se aurinko saisi ne puhkeamaan pian kukoistukseen.

  Kiehtovia nuo vanhat lajikeet. Itse sain ystävältäni kerran Pohjanmaalta jonkun vanhan mummulan lajikeen ja se on kyllä valtavine vaaleanpunaisine kukintoineen oikea aarre.

  Kaunista juhannusviikkoa sinulle Sari!

  VastaaPoista
 17. no niin, meilläkin kasvaa reilusti yli 100-vuotiaan talon pihassa ihan saman näköistä, vähän honteloa ja tuoksuvaa pionia. valitettavasti en ole onnistunut mistään sille nimeä löytämään minäkään. tarkoitus olisi tänä kesänä käydä kukkien kanssa pionien kodissa taivassalossa näyttäytymässä, josko siellä olisi tietoa, mutta en vielä tiedä onnistuuko se. kerron kyllä sitten, jos niin käy. mitä ilmeisimmin on jokin viime vuosisadan alkupuolella suosittu lajike, ainakin.

  VastaaPoista
 18. Kiitos paljon kommenteistanne : )
  Kirjoittelin jo pitkän vastauksen... mutta se hävisi bittiavaruuteen.
  Tuntuu tuo pioni olevan aika yleinen vanhoilla pihoilla. Jos saan selville sen lajikenimen, laiten nimen myös tänne. Niin ja tietysti laitan sen myös heti uusimpaan postaukseen : )

  sylvï - kerrothan minulle, jos löydät sen nimen.... laitan sen nimen sitten tännekin : )

  VastaaPoista