keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Perinnekasvi idänunikko... ja tulevia tapahtumia...

Upea iso oranssi unikko, mikä parhaillaan kukkii, on idänunikko - Papaver orientale. Sen väri on niin intensiivinen ja hehkuva...

Kukan keskellä on tummat laikut, heteet ja emit.
Meillä kasvaa samassa ryhmässä kahta vanhaa idänunikkoa. Toinen on yksinkertainen, kuten kuvat yllä ja toinen on kerrottu. Alla olevassa kuvassa näet ne kummatkin vierekkäin. Nämä muuten leviävät tosi paljon siemenistä !
Ja tietysti näin näyttävää kukkaa on jalostettu... eli siitä on vaaleanpunaisia lajikkeita. Tänään ne olivat vielä nupulla, kun kuvasin noita tavallisia idänunikoita. Alla oleva kuva on siis vanha : )
Idänunikosta on myös valkeita lajikkeita. Kukan keskustan tummat laikut näkyvät tässä kuvassa hyvin.

Idänunikon hoito:

Idänunikko viihtyy tuoreessa ja läpäisevässä maassa, puolivarjosta aurinkoon. Lehdet lakastuvat heti kukinnan jälkeen, ja se on täysin normaalia ; )
Jos ei halua idänunikon leviävän siemenistä, kannattaa siemenkodat poistaa heti, kun kukat lakastuvat.
Idänunikkoa ei kannata syödä, sillä se on lievästi myrkyllinen. Pienen määrän syöminen aiheuttaa onneksi vain harvin oireita : )


Tulevana viikonloppuna on monta mielenkiintoista puutarhatapahtumaa:

lauantaina 11.6.2011Espoon Marketanpuistossa on Puutarhamarkkinat
la-su 11.-12.6.2011 Kristiinankaupungissa on Avoimet portit
sunnuntaina 12.6.2011 Loviisassa on Avoimet puutarhat

Tuonne Marketanpuistoon olen suunnitellut meneväni, helteestä huolimatta ; ) Onko joku muukin menossa sinne ? Olisi kiva nähdä....

Laitan aina näitä erilaisia puutarhatapahtumia yms tuohon sivupalkkiin.

16 kommenttia:

 1. unikko on makee kukka. kokeilin keltaista mätäsunikkoa tänä keväänä ja kylvin siemenet ja nyt jo hyvällä piikillä kasvamassa. Voiko unikkoa lisätä siitä siemenkennosta joka kukinnan jälkeen jää kukkavarteen?

  VastaaPoista
 2. Minullakin on idänunikoita, mutta vielä nupulla. Toissa vuonna kitkin kaikki pois yhdestä kukkapenkistä ja nyt se on taas täynnä niitä. Hurja leviämään.

  VastaaPoista
 3. Minulla on yhtä lajiketta, minkä pitäisi olla vaaleanpunainen, se ei ole aiemmin kukkinut. Nupusta pilkistää kuitenkin jotakin ihan valkoiselta näyttävää! Jännittävää!

  VastaaPoista
 4. akissfromthepast - mätäsunikko kuulostaa tosi mielenkiintoiselta.. ihan uusi unikko minulle.
  Unikot tekevät yleensä hyvin siemeniä, eli siemenkodasta voi ottaa siemenet talteen ja kylvää haluttuun paikkaan : )

  Cheri - tosiaankin idänunikko on uskomattoman kova leviäjä. Ja yksi viimeisimmistä kukista autiotalojen pihoilla : )
  Siis loisto kasvi rentoon puutarhaan...

  Saila - muistaakseni meillä tuo vaaleanpunaisen nuppu kun aukeaa, sieltä pilkistää ensin valkoista. Ja kun nuppu aukeaa enemmän valkea värittyy koko ajan vaaleanpunertavammaksi... Valkoinen olisikin tosi upea !
  Kerrothan sitten millainen kukka unikollesi ilmestyi : )

  VastaaPoista
 5. Tänä vuonna tulossa ekat idänunikon kukat viime vuoden (vai toissa?) siemenkylvöistä. Muistaakseni valkoisia, mutta pian selviää :)

  Saatan pistäytyä Marketanpuistossa, se kun on melkein vieressä.

  VastaaPoista
 6. Aikas ihania nuo vaaleanpunaiset, minä en ole vielä kertaakaan saanut niitä, vaikka omasta mielestäni olen ostanut monta kertaa vaaleanpunaisia, aina ovat noita oransseja..pitäsköhän yrittää vielä kerran.

  VastaaPoista
 7. Lumipyry - varmasti super ihania, ja odotettuja kukkijoita : )
  Aika menee niin hurjaa vauhtia, ettei sitä aina muista, minä vuonna kylvi mitäkin kasvia.... ellei sitten kirjoita ylös muistiin.
  Jos näet minut, siis tunnistat minut, niin tule nykäisemään hihasta : )

  Tuija - minä olen kylvänyt siemenistä nuo meidän vaaleanpunertavat. Tosin niitä on kukkinut vain yksi mätäs, oranssien joukossa. Nyt niitä näytti olevan ainakin kaksi mätästä, mikäli näin oikein ; )
  Kylvetyt taitavat kukkia vasta toisena tai kolmantena vuotena. Mutta ostotaimetkaan eivät aina kuki heti, vaan vuoden parin kuluttua... Älä vaan luovuta, sillä on se niin herkän kaunis ja näyttävä kukka : )

  VastaaPoista
 8. Unikko on yksi lempikukistani. Kuvailin ja ihailin niitä juuri tänään pihalla. Ne tosiaankin leviävät aika reippaasti, joten tuo vinkkisi siemenkodan poistamisesta täytyy pistää korvan taakse : )

  VastaaPoista
 9. Minun ainokaiseni aukesi kans eilen, just tuollainen punainen kerrottu. Leviäminen on todella hidasta ainakin mulla koska en laittais pahaksi jos leviäis mutta aina vaan tulee 1. Valkoinen ja pinkki ois kans ihana.
  Ois ollu kiva tulla Marketanpuistoon mutta ei ole kuskia.

  VastaaPoista
 10. Minullakin on yksi pieni pöheikkö jotain oranssin väristä unikkoa, en tiedä mitä, sai sen lahjaksi. Tuo vaalenapunainen on aivan ihana!

  VastaaPoista
 11. Erjuska - onneksi idänunikko on helppo kitkeä pois, ainakin pienenä taimena...
  Sen oranssi väri on niiiiiin loistava, että se oikein lumoaa katsojan : )

  Henrietta - annathan siementen kypsyä siemenkodassa, ja lopulta varista multaan.... Meillä nuo idänunikot leviävät oikein kunnolla. Tosin kukkisivat varmaan paremmin, jos niitä vähän harventaisin : )
  Harmi kun olet kuskiton, olisi ollut kiva nähdä ; )

  santra - kaksi yleisintä unikkoa on tämä iso idänunikko, jonka lehdet lakastuvat kokonaan kukinnan jälkeen (kukka voi olla kämmenen kokoinen).
  Toinen yleinen on siperianunikko, joka on matalampi ja kukkakin on pienempi. Se saattaa kukkia koko kesän : )

  VastaaPoista
 12. Sari, tässä yksi niistä kasveista, jotka saavat minulla levitä minne ikinä tahtovat. Olen huomannut, että pitävät hiekasta. Näitähän kasvaa hiekkaisilla ratapenkereillä pitkin Eurooppaa.

  Minulla on kokeilussa softi lila...

  Käys vilkasemassa mun kärhöjä ja siellä on menossa pika-arvonta. Aika loppuu keskiyöllä.

  VastaaPoista
 13. Leena Lumi - totta, monet kaunokit viihtyvät maassa, missä on läpäisevyyttä. Tuo kuvan niityn kohdan maa on viettävä ja joka kevät se saa pinnalleen tien hiekoitushiekat ; )
  Softi lila kuulostaa ihanalta... : )

  VastaaPoista
 14. Monilla unikot kukoistavat, menestyvät ja leviävät. Mulla ei, ei mikään eikä millään. Olen ostanut taimia, saanut siirtotaimia ystävien pihoista, kylvänyt siemenistä moniinkin paikkoihin. Mutta ei, vaikka rakastan unikkoja.
  Niitä oli lapsuudessani mummuni penkissä, ja jo silloin ihastuin ja rakastuin. Pikkulikan tomeruudella päätin, että joskus aikuisena mun puutarhassani on unikkoja.

  Ymmärtääkseni ainakaan idän- ja siperianunikot ovat suhteellisen helppoja, ja omassakin puutarhassani menestyy monia haasteellisempiakin perennoja.

  VastaaPoista
 15. Heli - unikot ovat tosiaan helppoja ja varmoja. Tosin ne viihtyvät parhaiten, kun maassa on läpäisevyyttä. Eli savimailla kumpareistutuksessa ne talvehtivat parhaiten. Liian märkä maa tuhoaa niitä tai ne eivät vain viihdy ja kukoista siinä.
  Meillä unikot ovat ihan tavallisissa kukkapenkeissä ja niityllä.
  Toivotaan, että löydät unikoille hyvät paikat ja saat ne viihtymään.

  VastaaPoista
 16. Iltaa! Mikä aivan ihana, vaaleanpunainen pelargonia(?) on pienessä kuvassa oikealla, sen vasemmalla puolella on isompi kokoinen kuva viinimarjapensaasta. Kiitos kovasti, terveisin pelakuihin hurahtanut =)

  VastaaPoista