perjantai 5. elokuuta 2022

Luonnonmukainen syyslannoitus

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Luonnonmukainen syyslannoitus on paras, sillä se samalla parantaa maata ja maanpieneliötoimintaa. Jos vielä et ole antanut kasveille syyslannoitetta, niin se kannattaa tehdä nyt lähiaikoina. Sillä vie oman aikansa, että lannoiterakeiden ravinteet ovat kasvin käytössä. Syyslannoitteella parannetaan kasvien talvenkestävyyttä sekä ensi kesän kukintaa ja satoa.

Luonnonmukainen syyslannoitus hoitaa maata...

Tiesitkö, että hyvä maanpieneliötoiminta sekä kasvin mykorritsat parantavat ja siten nopeuttavat kasvin kykyä ottaa ravinteita käyttöönsä. Ja nämä luonnonmukaiset lannoitteet tukevat maanpieneliötoimintaa, mikä taas parantaa maan kasvukuntoa. 
Muunlaiset lannoitteet taasen köyhdyttävät maanpieneliötoimintaa.

Varastolannoitus Biolan Syksyn PK-lannoitteella...

Lannoitan nämä meidän talvenarat ja pitkään kukkivat ryhmäruusut varastolannoituksena, kuun mukaan. Syyslannoitteen kalium(K) parantaa kasvin talvenkestävyyttä, kun sen antaa niille riittävän ajoissa.

Kaivan siis ruusujen ympärille ja väleihin pieniä kuoppia, joihin laitan lannoiterakeet. Näin ravinteet on nopeammin ruusujen käytössä. Jos maa on kuivaa, niin lopuksi voi vielä kastella.
Mittaan aina tarkkaan oikean lannoitemäärän neliölle, niin varmasti ravinteita tulee riittävästi ja ei kuitenkaan liikaa. Annosteluohjeet on lannoitesäkin kyljessä ja Biolanin nettisivulla.

Tähän varastolannoitukseen sopii vain luonnonmukaiset lannoitteet.
Luonnonmukainen Biolan Syksyn PK-lannoite ei sisällä yhtään typpeä(N), vaan siinä on fosforia(P) ja kaliumia(K) sekä hivenravinteita.

Syyslannoite parantaa kukintaa ja satoa...

Syyslannoitteen fosfori(P) vaikuttaa kasvin kukkasilmujen muodostumiseen. Monet kasvit päättävän jo näin elokuussa, kukkivatko ensi kesänä runsaasti vai niukasti. Eli kasvit muodostavat kukkasilmujen alut näihin aikoihin. Joten nyt pikaisesti lannoittamaan, jos se on vielä tekemättä.
Ja mitä enemmän hedelmäpuissa ja marjapensaissa on kukkia, sitä suurempi sato on odotettavissa😊
Syyslannoite annetaan marjapensaille, vaikka niissä olisi vielä marjat keräämättä. Silloin lannoite levitetään oksien alle maahan. Se ei haittaa marjojen keräämistä, eikä marjat siitä likaannu.

Jos odottelee siihen asti, että marjat ja hedelmät on poimittu, ennen kuin antaa syyslannoituksen, todennäköisesti syyslannoitus ei enää ehdi vaikuttaa ensi kesän kukinnan määrään.

Luonnonmukainen syyslannoitus sopii hyvin myös happamanmaan kasveille. Eli jos pensasmustikkasato on tänä vuonna pieni tai sitä ei tule lainkaan, kannattaa heti pikimmiten lannoittaa syyslannoitteella. Ja tietysti ohjeen mukaan annostellen.

Vanhoille daalioille myös syyslannoitetta...

Nämä meidän ihanat 30 vuotta vanhat daaliat saavat joka vuosi Biolanin Syksyn PK-lannoitetta, ja juuri näin ajoissa. Tämä kuva on otettu nyt pari päivää sitten eli daaliat ovat toipuneet hyvin parin vuoden takaisesta myyrätuhosta. Ei ihme, sillä se sama fosfori(P), joka lisää kukintaa, auttaa myös juurten kasvua. Näiltä nimittäin myyrä söi tosi pahasti juurimukulat ja nyt niillä on taas upeat isot juurakot. Sen näkee jo tästä rehevästä kasvusta, sillä taimet on istutettu yhteen riviin.

Syyslannoite parantaa talvenkestävyyttä myös kellarissa...

Kaikki ne kesäkukat, jotka säilytämme talven kellarimaissa oloissa, saavat myös syyslannoitetta nyt. Se lisää niidenkin talvenkestävyyttä ja seuraavan kesän kukintaa. Kalium (K) lisää vielä tautien sietokykyä kasvilla, mikä on tärkeää kosteassa ja hämärässä tilassa.  
Näissä isoissa pelargoniruukuissa on biohiililtä sisältävää Biolan Kesäkukkamultaa. Biohiilen ominaisuudet parantaa kasvien kasvua ja lisätä mullan pieneliötoimintaa edellyttää luonnonmukaisten lannoitteiden käyttöä. Se on hyvä muistaa, jos myös maassa on biohiiltä. 
Paras kasvu, kukinta ja sato saadaan biohiilen ja luonnonmukaisten lannoitteiden käytöllä, pienenä vinkkinä😊

Myös tämä punakukkainen patiokärhö saa syyslannoitetta. Se kukkii edelleen ja kasvattaa uusia nuppuja, vaikka keväällä vähän epäilin sitä. Ennen talvea siirretään sekin ruukkuineen päivineen kellariin.

Voimakkaasti lannoitetulle nurmikolle...

Jos on lannoittanut siirtonurmikkoa tai uutta nurmikkoa voimakkaasti kesällä, sille kannattaa antaa luonnonmukaista syyslannoitetta. Siten nurmikko saa varmasti fosforia ja kaliumia, jotta nurmikko talvehtii hyvin, juuristo vahvistuu ja samalla se myös lisää nurmikon tautiensietokykyä.
Syyslannoitetta on aina hyvä antaa uudelle nurmikolle, niin se talvehtii paremmin ensimmäisen talven.

Luonnonmukaisen syyslannoituksen edut...

  • parantaa maanpieneliötoimintaa eli hoitaa maata, mikä parantaa kasvien hyvinvointia
  • lisää kasvien talvenkestävyyttä, etenkin talvenaroilla kasveilla
  • lisää kukkasilmujen muodostumista ja kukintaa
  • parantaa sadon määrää
  • parantaa sadon laatua
  • lisää juurten kasvua
  • lisää kasvin tautien sietokykyä
  • parantaa kasvien kuivuuden sietokykyä

Biolan Syksyn PK-lannoitetta on kuvien 25 litran säkin lisäksi pienempi 10 litran pussi sekä 5,5 litran kannellinen muovipakki.


Puutarhaterveisin Sari


10 kommenttia:

  1. Laitatko alppiruusuille, hortensialle ja muille happaman maan kasvoille samaa syyslannoitetta kuin muille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, syyslannoitetta voi antaa happaman maan kasveille. Meillä on isohko atsalea ja sille annetaan aina joka vuosi luonnonmukaista syyslannoitetta, jotta se tekisi paljon kukkia :)

      Poista
    2. Kiitos paljon Sari!

      Poista
  2. Kiitos muistutuksesta! Daaliasi ovat niin upeassa kukassa, että taidanpa minäkin antaa omille joriineilleni syyslannoitetta. Kiitos hyvästä blogitekstistä, nyt ymmärrän taas enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Mukava kuulla, että blogitekstistä oli hyötyä :)
      Ilman muuta kannattaa antaa syyslannoitetta joriineille ja muillekin talvetettaville kasveille, ja ajoissa. Meillä daaliat voivat tosi hyvin ja kukkivat heinäkuulta pakkasiin asti. Lannoitamme niitä tämän syyslannoitteen ohella tietysti myös tavallisella luonnonmukaisella lannoitteella keväällä ja kesällä.

      Poista
  3. Mites kuun vaihe, pitäiskö odottaa täysikuuta tai vähenevää kuuta (siis vielä viikko)?
    Kasvimaamme muutamalla marjapensaalle laitoin syyslannoitteen viime vuonna oikeaan kuu-aikaan ja nyt on tosi runsas sato. Vielä on suurin osa marjoista pensaissa, tänä vuonna kypsyvät hiukan myöhässä, kun viime vuonna oli jo kerätty heinä-elokuun vaihteessa.
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säät vaikuttavat paljon siihen, milloin sato valmistuu. Se voi vaihdella yllättävän paljon. Kuun mukaan seuraava hyvä ajankohta antaa syyslannoite on täysikuun päivänä eli ensi perjantaina 12.8.2022. Sillä mitä pikemmin sen tekee, sen parempi. Osa on lannoittanut jo heinäkuun puolella.

      Poista
  4. Käykö syyslannoitteeksi tuhka? Siinähän ei ole typpeä. Valmiita lannoitteita ei nyt ole, ja seuraava mökkireissu taitaa olla liian myöhään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuntuhka tosiaan sisältää fosforia ja kaliumia. Mutta se sisältää myös kalsiumia eli toimii kalkitusaineena. Tuhka nostaa maan pH:ta nopeasti eli kannattaa pitää mielessä ,että se on kalkitusaine! Sen mukaan sitten valitaan kasvit, joille tuhkaa voi antaa. Ja jos on kalkinnut pihaa, niin tuhkaa ei silloin enää kannata laittaa. Sillä kun pH on liian korkea kasveille, kasvit kärsivät.

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta!

      Poista