keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Pihan muutoksien suunnittelua

Meidän pihan muutama kohta kaipaa muutoksia, joten nyt on hyvä aika aloittaa niiden suunnittelu. Teemme varsinaiset muutostyöt keväällä, kun näkee onko kaikki lyhytikäiset kasvit talvehtineet hyvin. Pelaamme siis taas varman päälle. Suunnittelen nämä kasvialueet nyt syksyn ja alkutalven aikana, niin  ehdin rauhassa vielä esikasvattaa monivuotisten taimia kevättalvella, jos sellaisia valitsen näihin ryhmiin. 

Pieni daaliapenkki muutoksien edessä...

Ylin kuva on tästä pienestä daaliapenkistä. Siinä keskellä on kaksi kesää ollut kasvamassa ne siemenistä kasvatetut daaliat. Eli ne otetaan aina talveksi kellariin.
Ryhmän päässä kasvaa puu ja toisessa päässä kuvan syyshortensia, johon on tullut vähän hassusti kukkia vain toiselle puolelle. Ei keksitty kukkimattomiin oksiin muuta syytä kuin valon puute. Joten ihan ensimmäiseksi suunnittelen sille uuden paikan. Todennäköisesti sitä vain siirretään metrin verran. Eli koko kasviryhmä saa nyt uuden muodon samalla kun sitä hieman laajennetaan. Ryhmän mullassa on jo biohiiltä, joten sitä lisätään myös laajennusosaan.

Harjaneilikat ryhmän reunassa on ihan ok ja ne saavat jäädä paikoilleen. Niiden kukat kaatuu nurmikolle, mutta se ei haittaa, koska meillä on kukkanurmikko, jota ei tarvitse leikata niin usein. Alla oleva kuva on siis keväältä.

Nämä harjaneilikat esikasvatin siemenistä edellisenä keväänä. Nyt tänä kesänä ne kukkivat näin komeasti. Harjaneilikat ovat kaksivuotisia tai lyhytikäisiä, joten saa nähdä ovatko ne vielä ensi keväänä elossa. 

Ryhmässä on vielä keväällä esikasvatettuja leikkokärsämöjä eli siankärsämön värikäskukkaista lajiketta. Harmillisesti rusakko söi niiden kukkavarret poikki, ennen kuin ne ehti kukkia. Toivottavasti ensi kesänä kukkavarsia kasvaa jo niin paljon, ettei haittaa vaikka rusakko söisi niistä osan.

Tämä pieni daaliapenkki saa siis uuden muodon ja osin uusia kasveja. Nyt vielä näin alkusyksyllä tunnistaa kasvit hyvin, niin pitääpä käydä vähän laskemassa montako tainta ryhmässä on eri kasveja. Ja vähän ottaa mittojakin. 
Eli ihan samalla tavalla lähden tätä itsekin suunnittelemaan, mitä opetan pihasuunnittelukursseilla 😊

Vanhan omenapuun alusta kaipaa myös suunnittelua...

Omenapuun oikealla puolella on aika varjoisaa, koska vieressä kasvaa iso pihajasmike. Kuva onkin otettu näiden välisestä alueesta keväällä. Siinä viihtyy hyvin punakukkaiset jouluruusut sekä keltalehtinen kultatesma, joka on siis heinä. Keväällä siinä on myös paljon sipulikukkia, kuten kuvasta näkyy. 

Ongelmana onkin enemmän omenapuun vasenpuoli ja edusta, mistä on nyt kolmena kuivana kesänä kuollut useampi perenna. Tai ne ovat jääneet tosi kituvan pieniksi ja kukkimattomiksi. Tämä on ollut aika yllättävää. Todennäköisesti pienet sateet ovat jääneet omenapuun lehtiin eikä vesi ole siksi päässyt aina maahan asti.
Nyt kun perennat voivat huonosti, on tavallinen heinä alkanut vallata aluetta. Alla kuva arovuokosta viime vuodelta. Tänä kesänä sitä ei enää näkynyt. Tämä kohta on siis jo paljon aurinkoisempi.

Muutosten suunnittelu mittakaavaan piirtäen...

Otan ensin mittoja näiden muutettavien kasviryhmien koosta yms. ja piirrän ryhmät paperille. Jotta suunnittelu ja ostettavien kasvien määrän laskeminen on helpompaa, piirrän ne tietysti sopivaan mittakaavaan. 
Moni arastelee mittakaavaan piirtämistä, mieltäen sen tosi vaikeaksi. Itse asiassa se on helppo oppia ja ihan tavallinen senttimetriviivoitin toimii hyvin. Esimerkiksi kursseillani annan hyvät ohjeet ja jos on vaikeuksia hahmottaa, niin pienellä auttamisella silloinkin oppii piirtämään mittakaavaan. Se on siis helppoa. 

Seuraavaksi kasvien suunnittelua....

Koetan nyt viikonloppuna saada mitattua kummatkin kohdat ja toivottavasti ehdin myös piirtää lähtötilanteen. Nimittäin malttamattomasti odotan sitä, että pääsen suunnittelemaan tätä omenapuun alustaa. Sinne tarvitaan kesä- ja heinäkuussa kukkivaa. Vähän matkan päässä on niitä siemenistä esikasvatettuja valkoisia punahattuja, jotka kukkivat sitten loppukesällä.

Arovuokon tilalle olisi kiva saada uutta jännää matalaa ja kaunislehtistä kasvia, todennäköisesti perennaa. Se kohta näkyy sisääntuloon asti, joten kasvin on hyvä olla kaunis keväästä syksyyn. 
Jos sinulla on nyt mielessä tähän sopiva kasvi, niin otan ilolla ehdotuksia vastaan.


Mukavaa viikon jatkoa!

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Ihana kultatesma sinulla! Onko se kestänyt hyvin talven yli? En ole vielä raaskinut ostaa sitä, jos se ei vaikka kestäkään meidän talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on kasvanut tuossa jo vuosia ja jopa levinnyt siementaimista vähän matkan päähän. Olen antanut sen levitä, koska se on kivan matala ja niin upean värinen.
      Eli meillä se menestyy tuossa erittäin hyvin talvet, joten kokeile ihmeessä.

      Poista
  2. Kasvatin kultatesmaa siemenistä ja se on ollut ruukussa kesän ajan. Juuri mietin, että pitääkö se viedä kellariin vai uskaltaisiko istuttaa maahan. Hurmesilkkiheinän olen talvettanut kellarissa, kun edellisen kerran se mätäni talven aikana penkissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurmesilkkiheinä ei meidänkään pihalla kestänyt talvea. Kultatesma sen sijaan pärjää hyvin.
      Varminta on talvettaa se kellarissa, sillä yhtään ei tiedä, milloin tulee pakkaset ja lumi eli ehtiikö se vielä juurtua riittävästi. Vähänkään arat perennat siirretään ruukuista maahan ajoissa ja paikkaan, johon ei syksyllä keräänny vettä.

      Poista