keskiviikko 18. elokuuta 2021

Siemenet talteen kukkaryhmistä

Siemenet voi ottaa talteen kasviryhmistä ja niin teen itsekin joistakin kasveista. Kuvan kehäkukka tekee paljon siementä, kuten kuvasta näkyy. Niitäkin voisi kerätä ensi kevään kylvöihin. Tosin aina niistä ei tule ihan sitä, mitä ne ovat alunperin olleet. Koska haluan tiettyjä kehäkukkalajikkeita, joihin olen edelleen ihastunut, niin joka kevät hankin uudet siemenpussit. Sen sijaan kaksivuotisten ja lyhytikäisten perennojen siemeniä kerään talteen ja kylvän ne hallitusti. Näin ne jatkavat kasvuaan vuodesta toiseen.

Reunuspietaryrtti kestosuosikki...

Reunuspietaryrtti kuuluu lyhytikäisiin perennoihin. Se tekee hyvin siemeniä, kuten monet muutkin kaksivuotiset ja lyhytikäiset perennat. Tämän siemeniä otamme yleensä talteen ja osa kylvetään heti maahan. Se on myös pihan yllärikasvi eli sen taimia ilmestyy välillä vähän sinne ja tänne😊

Lisää tästä ihanuudesta Helppo ja villi reunuspietaryrtti -postauksessa.


Monivärinen harjaneilikka...

Harjaneilikka on perinnekasvi ja ns. kaksivuotinen perenna. Kuvassa yhden siemenkodan kärki on jo auennut eli valmiina pudottamaan siemenet maahan. Tästä harjaneilikkapenkistä leikkasin kaikki kukkineet kukkatertut varsineen pois. Ne on helppo kerätä paperikassiin niin, että siemenkota on kassin pohjaan päin. Kun paperikassia pitää lämpimässä, niin loputkin siemenkodat aukeavat ja siemenet putoavat kassin pohjalle. Todennäköisesti kylvämme siemenet muutamaan vapaana olevaan kohtaan jo syksyllä ja tietysti kuun mukaan eli Perennojen kylvö kuun mukaan.


Uusi hohtopiikkiputki kokeilussa...

Hohtopiikkiputken ensimmäinen kukkaterttu on jo mennyt ruskeaksi eli taitaa siemenet olla valmiita. Se pitää vielä tutkia, nyt otin vain pikaisesti kuvan.
Tämä hohtopiikkiputki on siitä erikoinen, että sen siemenet vaativat kylmäkäsittelyn, jotta siemen kykenee itämään. Helpointa onkin kylvää siemenet syksyllä maahan. Jännää nähdä, tuleeko siemenistä taimia ja kuinka paljon. Tämä on niin super ihana kasvi ja meillä kukki nyt ekaa kertaa.
Lisää kuivia heinäkuulta Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille -postauksessa.


Ihana ylläri japaninmagnoliassa...

Meidän japaninmagnoliassa (Magnolia kobus var. borealis 'Vanha Rouva') on ainakin yksi siemenrykelmä tulossa, jee! Nyt on  siis ensimmäinen kerta, kun se tekee siemeniä. Japaninmagnolian siemenet täytyy myös kylvää maahan jo syksyllä, koska sen siemenet vaativat pitkän kylmäkäsittelyn. Tämäkin saa siis vielä kypsytellä siemenet valmiiksi, ennen kuin päästään kylvöpuuhaan.
Ja... magnolia ei ole lyhytikäinen perenna vaan pitkäikäinen pensas 😊


Muita siemeniä tekeviä perennoja...

Tässä vielä joitakin muita tavallisia perennoja, joiden siemeniä on helppo kerätä ja kasvattaa niistä taimia. Varmasti on muitakin...


Vaateliaampien perennojen kylvö...

On perennoja, joiden kylvö vaatii enemmän. Joidenkin siemenet itävät vasta, kun ne on olleet viileässä tai vaihtelevissa lämpötiloissa. Siitä enemmän Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn -postauksessa.
On myös perennoja, joiden siemeniä ei saa peittää mullalla. Jotta siemen itää, sen täytyy saada valoa. Siitä enemmän Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.
Lisäksi on perennoja, joita ei lisätä siemenistä tai ne eivät tee siemeniä.

Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta!
    Reunuspietaryrtin pitäisi olla helppo, mutta olen ostanut taimia tai saanut ystäviltä eikä ikinä ole mitään siementaimia ilmestynyt... tänä vuonna tilasin siemeniä ja kyllä ne itivät, mutta sitten näivettyivät, vaikka purkki oli varjossa ja kosteassa. En ole varma, onko enää yhtäkään elossa, viimeksi kun katsoin, oli joku puolikuollut siementaimi, joka saattoi myös olla rikkaruoho ;-D Täytyykin katsoa siemenkasvatusten tilanne, kun pääsen tänään takaisin reissulta kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas sulla yllättävän paljon haasteita reunuspietaryrtin kanssa. Ne on kyllä sitkeitä kasveja, sillä keväällä kituvan näköisetkin taimet piristyvät nopeasti ja lopulta kukkivat komeasti.
      Meillä niitä tulee vähän joka penkkiin ja kasvimaallekin, siis pieniä siementaimia. Niitä sitten siirrellään paremmille paikoille. Ehkäpä ne lähtevät kasvuun paremmin, kun ikään kuin puolihuolimattomasti kylvää siemenet pihalle vähän sinne ja tänne ;)
      Pidetään peukkuja, että saat reunuspietaryrttisi hyvään kasvuun, viimeistään ensi kesänä!

      Poista
  2. Tiedätkö voiko punahatusta kerätä siemeniä? Entä lemmikistä? Kummastakin haaveilen ja naapurin pihalla kasvaisi niitä. Sain jo luvan naapuriltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummastakin voi kerätä siemeniä. Onkohan lemmikistä jo siemenet pudonneet maahan, sillä nehän ovat kukkineet jo alkukesällä. Jos niistä ei kasvakaan taimia, niin ensi vuonna kannattaa kerätä lemmikin siemenet vähän aikaisemmin :)
      Lemmikki on muuten lyhytikäinen. Eli sen on hyvä antaa lakastua ihan täysin paikallaan, niin se tiputtaa siemenet sitten maahan... ja silloin jatkossakin paikassa kasvaa lemmikkejä. Siis ettei liian aikaisin poista sen rumia lakastuvia versoja ;)

      Poista
  3. Harjaneilikka on ollut yllättävän helppo saada tavallaan jokavuotiseksi ,kylvin 4-5-vuotta sitten Heritage crimson lajia ja joka vuosi ovat kukkineet,värikin on ennallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo harjaneilikan `Heritage Crimson` lajike on kyllä upean tummanpunainen! Sen väri pysyy hyvin samana, kun lähellä ei ole muita harjaneilikoita. Meidän pihalla on harjaneilikka sekoitusta eli kaikenvärisiä, joten jatkossakin siemenistä kasvaa monenlaisia ;)
      Harjaneilikka on juuri siitä ihana kasvi, että kun sille löytää hyvän paikan ja antaa sen tiputtaa siemenet maahan, niin se on paikallaan monivuotinen. Ja helppo :)

      Poista