Vanhat daaliat toipuu elokuun lopulla...
Tältä daaliat näyttävät nyt elokuun lopulla, kun ilmat viilenivät ja on satanut. Juurakot on siis istutettu yhteen riviin. Daaliat on hyvässä lehdessä ja täynnä nuppuja. Muutenkin näyttävät lähtevän uuteen kasvuun. Onneksi annettiin syyslannoite ajoissa, niin se vahvistaa kukintaa ja talvenkestävyyttä.
Daaliat heinäkuun kuivuudessa...
Näin surkeilta daaliat näyttivät vielä kuukausi sitten. Nurmikkokin oli aika kellertävän kuiva. Ihan uskomatonta, miten sitkeitä daaliat voivat olla!
Daalian juurakoiden myyrätuhosta...
Näillä meidän daalioilla on isot muhkeat juurimukulat. Järkytykseksi viime syksynä myyrä söi daalian mukulat siinä vaiheessa, kun ne vielä kasvoivat maassa. Nostettiin mukulat kellariin ja talven jännitettiin, säilyvätkö ne kosteassa kellarissa vai mädäntyvätkö.
Keväällä kun istutettiin juurimukulat maahan, niin kaikki olivat hyväkuntoisia. Onneksi ollaan opittu säilyttämään daaliat turpeessa, niin nyt eivät lähteneet mädäntymään, vaikka mukuloiden kuorta oli jyrsitty rikki.
Tältä ne ovat näyttäneet yleensä viime vuosina, täynnä pulleita juurimukuloita. Vasemmassa alakulmassa on daalioiden alkuja, jotka on kasvaneet pienistä irtomukuloista. Jännä nähdä syksymmällä, kun kaivetaan taas juurakot maasta ylös, millaisiksi syödyt juurimukulat on kasvaneet kesän aikana.
Toivottavasti daaliat toipuu entiselleen...
Tämä kuva on näistä meidän oransseista daalioista viime kesältä 2020. Juurakot on tässäkin istutettu riviin. Myös sinäkään kesänä ei näitä kasteltu, koska kaivossa ei riitä vesi sateettomana aikana.
Toivottavasti ensi kesänä daaliat kukkivat taas yhtä komeasti 😊
Maan hyvä kasvukunto kaiken a ja o...
Miten daaliat jaksavat kasvaa näin hyvin ja vielä ilman kastelua, niin syynä täytyy olla maan hyvä kasvukunto. Eli varmastikin maan mikrobitoiminta ja mykorritsat ovat erinomaisessa kunnossa ja siten ne auttavat daalian juuria saamaan vettä laajemmalta alueelta, ja kestämään stressiä.
Mullassa on myös biohiiltä, mikä varastoi sadevettä daalioiden käyttöön ja samalla tukee vahvasti maan mikrobitoimintaa.
Jotta maa pysyy näin hyväkuntoisena, niin ollaan tosi tarkkoja siitä, mitä laitetaan maahan. Tästä aiheesta kirjoitan vielä lisää myöhemmin.
Puutarhaterveisin Sari
Voi hurja tuota myyrän syömää juurakkoa. Onneksi daaliapopulaationne kuitenkin selvisi ja nyt varmaan ovat kasvaneet taas kokoa kesän aikana! Meillä kyllä näyttää olevan yhtä paljon myyriä kuin viime vuonnakin, mutta toivottavasti teillä ei! Noissa on ihana värisävy.
VastaaPoistaNämä oranssit daaliat on siitäkin upeita, että ne ovat helppoja ja kukkivat runsaasti.
PoistaMyyrä söi hyvin nopeasti kaikkien daalioiden juurakoista isot juuripallukat. Tai voi olla, että niitä oli useampikin myyrä. Maahan ilmestyi reikiä, mistä alettiin epäillä myyrää.
Koskaan aikaisemmin niitä ei ole pihalla näkynyt. Jälkeenpäin ollaan kuultu useammaltakin naapurilta, että heidän pihalla on pitkään ollut samoja myyriä.
Toivotaan, että myyrät eivät tee tuhoja, niin meillä kuin sinunkin pihallasi. Kissat taitavat pitää ne kurissa, vai mitä?
Näitä daalioitanne olen ihaillut postauksissasi. Ne ovat hurjan komeita täydessä kukassa. Olipa mukava kuulla niistä taas kuulumisia. Ovat kyllä sitkeitä sissejä, kun noin selvisivät koettelemuksista!
VastaaPoistaTotta, ovat kyllä sitkeitä sissejä :) Tässä samalla tuli nähtyä, miten hyvin daaliat toipuvat kuivuudesta. Taitavat kukkia komeimmin tänä vuonna vasta syyskuussa. Toivotaan, ettei tule yöpakkasia vielä pitkään aikaan, niin saadaan nauttia niiden kukkaloistosta :)
PoistaUpeita daalioita! Monet vanhat lajikkeet ovat niin runsaskukkaisia uusiin nähden, näitä kestäviä kauniita lajikkeita kun jostain saisi.
VastaaPoistaNämä, joilla on yksinkertaiset kukat, tuntuvat kukkivat paljon runsaammin, mitä kerrottukukkaiset. Toki kukintaan vaikuttaa aina paikan olosuhteet, multa ja lannoittaminen.
PoistaOn tosiaan vähän harmi, ettei tämän tyyppisiä ole enää myynnissä. Tämä myytiin silloin aikanaan oranssina daaliana, ilman lajikenimeä ;)
Ihanat daaliat! Ihan tulee lapsuus mieleen. Meillä oli juuri saman värisiä. Ja niitä juurakoita vaalittiin. Jos en ihan väärin muista, niin säilöttiin ne talven ajaksi ämpäreihin, missä oli soraa/hiekkaa. Ajoi varmaan saman asian kuin turve. Mukavaa loppuviikkoa!
VastaaPoistaOnpa ihana kuulla, että tätä on silloin ollut teilläkin :) Ennen kasveja oli vähemmän tarjolla ja hankittuja kasveja todellakin vaalittiin. Nyt tarjontaa on niin paljon enemmän ja ostaminen helpompaa.
PoistaEnnen varmaankin käytetiin niitä materiaaleja, joita sillä paikkakunnalla oli helposti saatavana. Hiekka voikin sopia hyvin kuivaan kellariin juurakoiden talvetusaineeksi, mutta ei kosteaan kellariin. Turpeen yksi etu on sen happamuus.
Ihanaa viikonloppua sinullekin!