lauantai 19. kesäkuuta 2021

Kirvat hyvä vai huono, ja ruusunnuppupistiäiset

Onko kirvat hyvä vai huono asia puutarhassa, riippuu paljon pihasta. Eilen kitkemisen välissä tuli katsottua tarkemmin kasveja ja heti löytyi kirvoja monestakin kasvista. Meillä on ehkä vain yksi kasviryhmä, josta saadaan joka kesä hävittää kirvoja. Mutta muualla kirvat ovat ihan hyviä, ja tärkeitäkin.
 

Kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ryhmäruusuissa...

Pitkälle jalostetut ryhmäruusut, mitkä kukkivat keskikesältä pakkasiin asti, saavat joka kesä kirvoja riesakseen. Poikkeuksellisesti viime kesänä ei niissä ollutkaan kirvoja. Ehkäpä totuttiin siihen, sillä nyt kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ehtivät tehdä tuhoja, ennen kuin huomasin ne.

Normaalisti tällä ryhmäruusulla olisi jo useita nuppuja varren päässä, mutta nyt ne on kaikki syöty pilalle. Onneksi ryhmäruusut tekevät uudet nuput jonkun ajan päästä eli kukinta vain myöhästyy.


Kuvassa nuolet osoittavat "vihreitä matoja" eli ruusunnuppupistiäisen toukkia. Ne syövät nuput ja verson kärjen hyvin nopeasti ja tehokkaasti 😉

Kumppanuuskasvit ei auta aina...

Tästä oppi samalla sen, että kumppanuuskasvit eivät aina auta. Laventelin pitäisi karkottaa tai hämätä tuhohyönteiset vahvalla tuoksullaan, mutta silti nyt suurin osa ruusujen nupuista ja latvoista on syöty. Osa näistä meidän ruusuista kasvaa aivan laventelien seassa, kuten tämä edellisen kuvan ruusu.

Kirvat kasveissa hyvä vai huono...

Meidän pihalla kirvat ja toukat kasveissa on ihan hyvä juttu, sillä ne vioittavat yleensä vain lehtiä. Sehän ei haittaa itse kasvia, mikäli suurin osa lehdistä jää ilman vioitusta. 
Nimittäin kirvat ja ne perhostoukat ovat tärkeää ruokaa pihan pikkulinnuille. Kuvassa kanukan lehtien alapinnoilla ja kukkien varsissa on mustia kirvoja ja niille emme tietystikään tee mitään. Saavat siis olla.

Pikkulinnut syövät puutarhan tuhohyönteisiä... 

Tästä syystä oman pihan puihin kannattaa laittaa linnunpönttöjä, niin pikkulinnut viihtyvät pihalla. Meidänkin pihalla tähän aikaan moneen pönttöön lentää lintu, nokka täynnä hyönteisiä. Kuvan lintu on ehkä punarinta tai leppälintu. Tunnistako sinä tämän linnun?

Tuhohyönteisten torjunta myöhään illalla...

Meillä on nyt edessä ryhmäruusujen, etenkin niiden latvojen, ruiskutus luonnon pyretriinillä. Aine on hyväksytty luomuviljelyyn ja sopii syötävillekin kasveille, niin ulkona kuin sisällä.
Teemme ruiskutuksen myöhään illalla, jotta pölyttäjät eivät enää lentele ja myös siksi, että luonnon pyretriinin teho häviää nopeasti auringonvalossa. 

Alla kuva parin vuoden takaisesta Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini -blogipostauksesta. Käytämme siis edelleen Solabiol Hyönteisten torjunta-ainetta, jonka tehoaineena on luonnon pyretriini. Meillä tiivistepullo on kätevin, siitä kun saa annosteltua sopivan määrän pieneen paineruiskuun. Laimennettu aina säilyy paineruiskussa hyvänä taas seuraavaan kertaan.

Edit - postauksen ensimmäisessä kuvassa on ukonhatun vihreä verso, täynnä tummia kirvoja.

Kesäisin puutarhaterveisin Sari

Ps. Ehdit vielä osallistua arvontaan täällä blogissa tästä. Arvontavoittona on biohiiltä ja mykorritsaa.


14 kommenttia:

  1. Onpa kaunis nappisilmäinen lintu. En valitettavasti tunnista sitä, mutta on suloisen näköinen. Myös minun pihallani saa kirvat jäädä kasveihin lintujen ruuaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tällä linnulla on niin kauniit nappisilmät :)
      Se varmasti lisää pihan lintuja, kun pihalta löytyy kirvoja ja perhostoukkia. Toki linnunpöntötkin tuovat niitä lisää pihalle.
      Pihalintujen puuhien seuraaminen onkin aivan mahtavaa, vaikka samalla kun tekee pihatöitä.

      Poista
  2. Joka kesä kirvoja on joissain kasveissa. Tänä vuonna niitä on tosi paljon sellaisissakin kasveissa, joita niitä ei yleensä näy. Ensimmäisen kerran omenapuihinkin tuli omenakääriäisen toukkia. Harrastajapuutarhurin elämä ei siihen kaadu, jos kirvat popsivat lehtiä tai omenasato jää heppoiseksi. Päätin, etten tee kirvojen tai muidenkaan ötököiden häätämiseksi yhtään mitään. Hoitakoon luonto sen, minkä ehtii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi, kirvat tuskin verottaa syötävää satoa. Ennemmin sen tekee tämä pitkään jatkunut kuivuus ja kuumuus. Toki omenien laatuun vaikuttaa ötökät, joillakin lajikkeilla. Jos nyt jostain puusta ei tule syötäviä omenia, niin ehkä ensi vuonna tulee paljonkin. Silloin arvostaa omenasatoa ihan eri tavalla :)

      Poista
  3. Näyttää enempi leppälinnulta minun silmissä,koska kaulassa on valkea raita.Punarinnalla on punertava ihan koko nokan alus.Minulla ei ole kuin yksi ruusu terassin ruukussa,jonka sain äitienpäiväksi,se riittää täksi kesäksi.En saa oikein ryhmäruusuja talvehtimaan ja jos selviävät talvesta,tuholaiset syö ne.Mutta hyvä kun on tuholaisaineita olemassa.Menestystä ruusuillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leppälintua on toisetkin ehdottaneet. Lähipuun pöntössä pesii leppälintu, mutta tunnistan vain uroksen eli tämä kuvan leppälintu olisi siis naaras. Jossain ihan lähellä pesii myös punarinta, mutta sen pesän kohtaa ei olla keksitty.
      Ryhmäruusujen eri lajikkeilla on eroja talvenkestävyydessä. Osa on tosi arkoja, joten ollaan valittu niitä varmempia kestäviä. Tosin tänä kesänä ostin ihan uutta lajiketta, jota vähän nyt jännään. Pitäisikin tehdä niistä oma postaus jossain vaiheessa... sitten kun ne kukkivat.
      Yksikin ruusu on kaunis, etenkin kun sen on saanut lahjaksi :)

      Poista
  4. Kirvoja on, en niistä kauheasti stressiä ota. Yhdessä kohdassa ovat sormustinkukat aivan täynnä kirvoja. Seuraavan kerran, kun menin katsomaan, oli niissä kymmeniä leppäkerttuja. Äkkiä ne löytävät apajat :-) Tosin niitä kirvoja on edelleen, mutta ei se haittaa. Siinä vieressä on ruusu, jossa on selvästi jotain, mutta enpä ole sitäkään tarkemmin tutkinut. Ehkä pitäisi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormustinkukassakin kirvoja, vau! En ole nimittäin koskaan nähnyt siinä niitä. Se on kyllä hyvä, että leppäkertut noin löytävät apajille :)
      En minäkään jaksa tutkia kaikkia kasveja, koska ei ne kirvat haittaa. Ainoastaan ryhmäruusuista poista kirvat, ja suursyömäri ruusunnuppupistiäiset. Muuten ruusut ei kuki ja ne on nimenomaan hankittu kukkien takia ;)

      Poista
  5. Tinttipönttö omenapuussa, kirvat maistuivat- mutta kyllä lihvaan ruusuissa tai ukonhatuissa olevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä tinteillä on sitten lyhyt matka ruuan hankintaan :) Sama täällä, nytkin liiskasin sormilla ruusujen pistiäiset ja kirvat. Se kun on nopein tapa saada ne pois kasvin kimpusta. Ukonhatun kirvat unohtuikin, otin niistä vain kuvan.

      Poista
  6. Hei! Löysin blogiisi, kun etsin nimeä ja neuvoja, että mikä mahtaa olla alppiruusuni lehtien alapuolella majaleva valkea pieni perhonen.
    Löysin apua ja neuvoja, mutta kun vihreä peukalo on keskellä kämmentä - vasta kolmatta kesää maalla asutaan - niin mietin, että onko rodolla jo asiat huonosti, sillä osa lehdistä on jo "nokisia"? 😔
    Vai saankohan nauttia siitä vielä tulevinakin kesinä 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla, että löysit apua alppiruusujauhiaisiin. Jos saat poistettua jauhiaisia reilusti, niin nokisuutta ei jatkossa tule paljoa. Koska alppiruusu kasvattaa joka vuosi uusia lehtiä, ja vanhimmat lakastuvat, niin lehdet uusiutuvat vähitellen. Vaatii kyllä joka kesäistä tarkkailua ja torjuntaa.
      Eli saat nauttia alppiruusustasi tulevinakin kesinä :)

      Poista
    2. Kiitos, nyt voin huokaista helpotuksesta ja nauttia pihan muista kukista ja opetella, mitä kaikkea kaunista pihallamme kasvaakaan, kun en ehtinyt anopilta kysyä.
      Hyvää juhannusviikonloppua!

      Poista
    3. Kiitos samoin! Sinulla onkin mielenkiintoinen kesä ja syksy, kun tutustut pihan kasvimaailmaan :)

      Poista