tiistai 25. toukokuuta 2021

Keisarinpikarililja kukkii komeasti

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Keisarinpikarililja kukkii nyt komeasti. Tässä on alun perin ollut vain yks sipuli ja nyt siinä on monta kukkivaa vartta. Taitaa siis viihtyä tuijan kupeessa, kun on noin innostunut leviämään. Meidän pihalla on muitakin pikarililjoja, mutta tämä keisarinpikarililja on niistä kaikkein näyttävin kukkija.


Keisarinpikarililja kukkii usealla kukkavarrella...

Viime vuonna tässä oli vain yksi kukkiva keisarinpikarililja ja nyt siinä on neljä kukkivaa vartta. Lisäksi siinä on ainakin yksi kukkimaton varsi. Eli todennäköisesti sipuli on tehnyt sivusipuleita. Keisarinpikarililja on noin metrin korkea, joten se sopii hyvin Apeldoorn tulppaanien taakse.

Tämä kuva on otettu hieman aikaisemmin, kun tulppaanit ja keisarinkarililjat olivat vielä nupussa. Ryhmässä on todellakin neljä kukkavartta.

Sipuli on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä ja se on istutettu joitakin vuosia sitten. Pikarililjojen sipulit on myynnissä syksyllä ja ne kannattaa istuttaa mahdollisimman aikaisin maahan.

Keisarinpikarililjalla hauska lehtitupsu...

Näiden kukkien päällä oleva lehtitupsu on minusta tosi veikeä ja hauska. Meillä on näitä oranssikukallisia, mutta sitä on myös myynnissä keltaisena. Lajikkeitakin näistä on yllättävän monta.


Myös kukkimaton yksilö torjuu myyriä...

Tätä keisarinpikarililjaa jouduimme siirtämään, joten nyt se ei kuki. Hyvin sen kuitenkin tunnistaa tuosta lehtitupsusta. 
Keisarinpikarililjojen sanotaan karkottavan myyriä pahalla hajullaan. Sen sipuli tosiaan haisee. Todennäköisesti niiden sipuleita pitäisi olla useita alueella, jotta se tehoaisi. Meillä viime syksynä metsämyyrä jätti kyllä tämän kasviryhmän rauhaan ja myllersi muualla, kuten daaliapenkissä.

Keisarinpikarililja hoito-ohjeet...

Keisarinpikarililja (Fritillaria imperialis) viihtyy läpäisevässä hiekkamultamaassa lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Maata kannattaa lannoittaa kunnolla ja tarvittaessa kalkita, sillä se viihtyy kalkkipitoisessa ja ravinteikkaassa maassa. Tuulensuojainen paikka on myös eduksi.
Keväällä pakkaset voivat vioittaa sitä, joten tarvittaessa sitä suojataan. Ollaan joskus suojattu saavilla keisarinpikarililjat, kun on luvattu kovaa yöpakkasta. Tänä vuonna sitä ei tehty ja hyvin näyttää kukkivan. Ehkäpä tuija antoi riittävästi suojaa kukkiville yksilöille😊


Mysteerikukka onkin kirjopikarililja...

Nyt se pihajasmikkeen oksien alla kasvava mysteerikukka on aukaissut nuppunsa. Sehän on valkoinen kirjopikarililja. Aika jännästi niitä on noin monta varta samassa kohtaa. Ehkäpä joskus kirjopikarililjan siemenkota on kummallisesti joutunut oksien alle ja siemenet ovat lähteneet kasvuun.
Sen kukat ovat hieman vioittuneet, ehkäpä fasaanien ja rusakoiden puuhista. Ne nimittäin viihtyvät ison jasmikkeen oksien suojissa 😊

Kalvaspikarililja...

Meillä on myös vaaleankeltainen kalvaspikarililja, joka kukki tänäkin vuonna. Tässä kuva siitä viime vuodelta. Sitä on kahdessa paikkaa eli kuivemmassa hiekkamultamaassa ja sitten kanukan oksien alla hieman kosteammassa kohtaa. Kummassakin se kukkii, mutta tässä kanukan luona se on korkeampi ja rehevämpi.


Loppuviikosta pääsekin taas kitkemään rikkaruohoja, jee! Sitä on odotettu😊 Ilmoitan näistä kuun mukaan parhaista kitkemispäiväistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

Puutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Olen ihmetellyt miksi keisarinpikarililjat ei kuki. Nyt selvisi syy. Voiko vieläkin lannoittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan lannoitus on todella tärkeää näille keisarinpikarililjoille, ja tietysti niille hyvä kasvupaikka. Kannattaakin lannoittaa heti, jos sitä ei vielä tänä keväänä ole tehnyt.
      Kiva kuulla, että tästä postauksesta oli sinulle apua :)

      Poista
  2. Mahtavat keisarinpikarililjat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ja uskomattomasti ovat lähteneet yhdestä sipulista. Niin kauan kun ne jaksavat kukkia noin hyvin, niin ei tarvitse edes jakaa niitä. Saas nähdä, miten käyttäytyvät ensi keväänä :

      Poista
  3. Upeat keisarinpikarililjat. Minullakin on yksi kalvaspikarililja, ennätys on kolme kukkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meilläkin siellä toisessa kohtaa kalvaspikarililjaan tulee vain joitakin kukkia. Taitaa olla liian kuivassa paikassa :)

      Poista
  4. Hei, meillä kirjopikarililjoja käyvät syömässä liljakukot, siksi kukat ovat repaleisia. Viime vuonna liljakukot tai niiden toukat tuhosivat kaikki kukat yhtä lukuunottamatta, mutta tänä vuonna tuho ei ole ollut yhtä suuri, ja ohikulkeissani olen nyppinyt muutaman liljakukon pois. Ovat kirkkaan punaisia ja isohkoja niin näkyvät kyllä helposti kasveissa. Ostin näitä liljoja aikanaan pakkauksen, josta enimmäkseen violetit versiot menestyvät - niissä hauska ruudukkomainen väritys, ja parin vuoden jälkeen niihin on tullut nyt ilahduttavan paljon kukkia yhteen varteen.

    Kiitos hyvästä sivustosta, sinulla on täällä mielenkiintoisia juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joillakin pihoilla liljakukko tosiaan syö pikarililjoja, meillä ne ovat yleensä liljojen kimpussa. Onneksi ovat niin värikkäitä ja isoja, niin ne on siinä mielessä helppo kerätä.
      Kirjopikarililjat on helppoja ja leviävät kivasti myös siemenistä. Kestää kyllä vuosia, ennen kuin siementaimi kukkii :)
      Kiitos palautteesta! Se aina kannustaa jatkamaan tätä kirjoittelua.

      Poista