lauantai 9. marraskuuta 2019

Jouluruusu ja muita pihakuulumisia

Jouluruusuissa näyttää olevan jo pienet nuput tulossa. Toivottavasti tämä lämmin jakso ei kestä kauaa, jotta nuput pysyvät pieninä. Nimittäin siten ne säilyvät parhaiten ensi kevääseen. Emme tee näille jouluruusuille lainkaan talvisuojauksia, koska niin ne näyttävät pärjäävän parhaiten vaihtelevissa talvisäissä.

Kasvimaalla ja perunamaalla...

Kasvimaalta rusakot olivat syöneet viimeiset mangoldin lehdet. Nyt sitten päästään siistimään kasvimaakin. Meidän kun on pakko putsata mullan pinnalta kaikki maatuva jäte, niiden espanjansiruetanoiden takia.

Perunamaa ehdittiin jo kääntää lapiolla. Maassa on seassa savea, joten maan kääntö on hyvä tehdä näin syksyllä. Ihan reunassa kasvoi unikkoja ja muita yksivuotisia. Ne on jätetty toistaiseksi paikalleen. Nyt kun tuli lämmin jakso, niin ehkä käännetään sekin kaistale tai sitten kokeeksi jätetään noin.

Daaliat turvelaatikoihin...

Vasta tällä viikolla laitettiin daalian juurakot talvisäilöön. Juurakot on olleet jo aika pitkään "kellarin" lattialla kuivumassa. Ne eivät kuivu liian korpuiksi, koska tilassa on tosi viileää ja ilmankosteus on suht korkea.
Laatikoiden ja ämpärien pohjalle laitettiin perusturvetta, jota ei ole lannoitettu eikä kalkittu. Sillä myös peitettiin juurakot. Perusturve pitää ne hyvässä kunnossa eli imee liikakosteuden ja toisaalta jos on liian kuivaa, niin se pitää mukulat napakoina. Siitä kirjoittelinkin Daalian istutus, ja talvisäilytys -postauksessa.
Laatikot vietiin pinoon varsinaiseen kellariin, jossa on muitakin juurakoita ja mukuloita talvisäilytyksessä.
Kuvassa näkyy myös talvisuojaturvesäkki eli Puutarhan talvisuoja. Se on tarkoitettu puupionille ja aroille ruusuille. 


Puupionin ja arkojen ruusujen suojaus tehdään vasta silloin, kun talvi saapuu eli kun maan pinta jäätyy. Yleensä se on täällä eteläisessä Suomessa vasta joulukuussa.
Siitäkin olen kirjoitellut aiemmin eli Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella.

Ruukkuperennat istutettu maahan...

Nämä ruukuista maahan istutetut heinät ovat vieläkin niin kauniita. Toivottavasti rusakot tai metsäkauriit eivät käy syömässä niitä. Ei kuitenkaan viitsitä suojata niitä verkolla. Sen sijaan metallihäkkyrän sisällä on pieni marjakuusen taimi suojassa. Kauriit kun syövät niin mielellään juuri marjakuusen oksia. Häkkyrä on ollut taimen päällä melkein läpi vuoden, varmuuden vuoksi 😊

Piha on nyt syyssiivottu siihen malliin, että talvi saa tulla. Tosin sääennuste ei sitä lupaa ainakaan viikkoon. Eli vielä ehtisi vähän siistiä jostain kohtaa... ja ehkä pääsen vielä haravoimaankin, jee!

Syysterkuin Sari

10 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun nyt ehtii hyvin tehdä syyspuuhia. Jossain vaiheessa tuntui, että talvi käy päälle ja tuli kova kiire, mutta nyt on leppoisampaa. Koristeheinät ovat niin kauniit tuossa! Oman kokemukseni mukaan niitä ei syödä, se on niin mukavaa. En muista, että mitään heinääni olisi syöty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Tällainen leppoisa pihapuuhastelu on niin paljon kivampaa. Nyt voi rauhassa tehdä viimeisimpiä siistimisiä, niin keväällä on vähemmän sitä hommaa.
      Koristeheinät on laitettu siihen tosi lähekkäin, jotta jos ne eivät talvehdi, niin ei jää aukkoja kukkapenkkiin ;) Korkeammat heinät ovat olleet jo yhden talven ja niitä taisi rusakko syödä viime syksynä aika matalaksi. Onneksi heinät toipuivat siitä. Kuvan vasemmassa laidassa pilkistää tummalehtinen keijunkukka, ja siltäkin syödään aina syksyllä tai keväällä lehdet. Onneksi sekin näyttää kestävän parturoinnin, taitaa jopa pitää siitä ;)

      Poista
  2. Hei kiitos vinkistä tuon perusturpeen suhteen. Tänä vuonna laitoin daalioille talvensuojaturvetta joka varmasti on hintavampaa kuin tavallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Talvisuojaturve voi olla jopa riski mukuloiden säilytyksessä, sillä se hylkii vettä. Eli toimii ihan eri tavalla ja onkin tarkoitettu ulos kasvien talvisuojaukseen. Käy ihmeessä tutkimassa juurakoiden tilannetta pitkin talvea, jotta huomaat ajoissa, jos tulee ongelmia.

      Poista
  3. On sinulla aikamoinen määrä daalian juurakoita. Olen käyttänyt perusturvetta daalioiden talvettamisessa ja talvisuojaa sitten ulkona ruusuille ja muutamille muille aremmille kasveille. Jouluruusujen nuppuja en ole muistanut käydä kurkkimassa. Nyt on niin lämmintä ja näyttää olevan jatkossakin, joten toivottavasti älyävät horrostaa sen enempää nuppujaan kasvattamatta.
    Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat on tosi vanhoja ja hyvin kasvavia eli juurakoita tulee yhä enemmän joka vuosi :)
      Juuri noin noita eri turvetuotteita tuleekin käyttää. Meillä talvisuojaturve on kellarissa, jotta se ei ulkona jäädy, siis ennen levitystä. Daalioille mekin laitamme vain Perusturvetta.
      Tulikin yllättävän lämmintä ja pitkäksi aikaa, joten saas nähdä, miten jouluruusujen nupuille käy. Pidetään siis peukkuja, että pysyvät pieninä.
      Oikein mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  4. Komea kasa daalianjuurakoita! Toivottavasti jouluruususi malttavat pitää nuppunsa vielä piilossa. Täällä ei ole tarvinnut tehdä koko marraskuussa enää mitään puutarhatöitä. Lokakuun loppupuolella maa jäätyi. Silloin satoi kerralla myös 10cm lunta ja sitä on tullut muutamaan otteeseen lisääkin. Tänään on vasta ollut koko päivän pari astetta plussalla ja ajoittain satanut vettä, mutta siitä huolimatta maassa on vielä vähintään 15cm lunta. Rusakotkin ovat joutuneet jo näkemään edes pikkuisen vaivaa ruuanetsimisessä, vaikka vähän turhan hyvin ovat silti onnistuneet kaivamaan kaikki bellikseni esille. Syökööt minun puolestani niitä, kunhan pysyvät arvokkaammista aarteista kaukana. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä iso kasa, hyvä kun vierestä mahtuu kulkemaan ;)
      Vau, teillä on ollut ihanan talvista ja valoisaakin lumen ansioista. Täällä etelässä tähän aikaan pimeinä iltapäivinä kaipaa niin lunta. Nyt parhaillaan kyllä taitaa olla vesisadetta isossa osaa maata, mutta kohta taas pakastaa. Ja sade tulee lumena :)
      Meilläkin rusakot joskus talvella kaivavat lumen alta syötävää, usein varjorikko. Onneksi nämä tavalliset kasvit harvemmin siihen kuolevat vaan toipuvat.
      Oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Hyvä kun laitoit jouluruusun kuvan ja kerroit,että ei kannata liiemmin peitellä.Minulla jouluruusu aivan saman näköinen ja nuput juurella.Olin jo ajatellut laittavani sille havuja päälle,mutta jätänkin sen tekemättä ja toivon,että talvehtii ja kukkii sitten kevätpuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa siltä, että niillä pihoilla jouluruusun nuput ovat talven aikana menneet pilalle, joissa kasvit on suojattu havuilla jo syksyllä. Ja upeimmat kuvat kukkivista jouluruusuista on niillä, jotka eivät suojaa jouluruusuja lainkaan.
      Näin pääsee siis itsekin helpommalla :)
      Pidetään peukkuja, että jouluruususi talvehtii hyvin ja kukkii keväällä!

      Poista