tiistai 13. elokuuta 2019

Pelargonin kasvatus rungolliseksi pikkupuuksi

Nämä keväällä siemenistä kasvatetut pelargonit ovat niin tukevavartisia, että päätin kasvattaa niistä rungollisia "pikkupuita". Osa näistä on jo hyvällä alulla ja osaa pitää leikata vähän, kun kuun vaihe on siihen sopivampi. Aion myös talvettaa ne ihan valoisan huoneen ikkunalla.

Pelargonin hyvä tukeva runko...

Tämä valkoinen pelargonin taimi on jo aika rungollinen. Siitä tulikin mieleeni idea, kasvattaa näistä rungollisia. Tukevan rungon etu on se, että runko kestä paremmin painavat kukat. Kannattaa kyllä tarvittaessa laittaa tukikeppi.
Tämän ruukku näyttää ihan hassun pieneltä suhteessa sen lehdistöön 😉

Poistin kellastuneet alalehdet, mutta pienet versojen alut jätin vielä kasvamaan. Niiden poistoon kuun vaihe on nyt huono.

Istutus isompaan ruukkuun...

Kylvin siis keväällä nämä siemenistä sammalkasvualustaan. Multana näillä on pelkkää kotimaista Kasvusammalta. Taimet on kasteltu aamulla, kuten asiaan kuuluu.  Koska nyt on vielä hyvä aika istuttamiseen kuun mukaan, niin ei kun toimeen.

Yleensä suositellaan ruukun vaihtoa vain hieman isompaan ruukkuun. Vanhalla kokemuksella uskalsin istuttaa tämän heti reilusti isompaan saviruukkuun, koska mullaksi laitan jälleen pelkkää sammalta eli Biolanin Kasvusammalta. Se on samaa, mihin kylvin siemenet ja missä kasvaa jo osa parvekkeen pelargoneista. Jostain kumman syystä pelargonien kasvu on siinä tosi tukevaa.

Painava ruukku rungollisille pelargoneille...

Nämä rungolliset pelargonit voivat kasvaa hieman korkeammiksi, joten on hyvä laittaa ne painavaan  ruukkuun. Varsinkin jos käyttää kevyttä sammalkasvualustaa. Tämäkin taimi pienessä muoviruukussaan oli kaatunut pöydällä nurin pari kertaa, kun sammal oli kuivahtanut. Sammal on siis huomattavasti kevyempää kuin tavallinen multa

Lisää rungollisia pelargoneja pikkupuiksi....

Alla olevan pelargonin olin kylvänyt tammikuun lopulla. Se kasvaa myös sammalkasvualustassa saviruukussa parvekkeella. Siitäkin aion tehdä rungollisen pelargonin eli leikkaan alaosasta kaikki lehdet ja versonalut pois ehkäpä ensi viikolla.
Kuvan pelargonit näet heinäkuun alussa Pelargoneilla mullalla on merkitystä -postauksessa.

Alla lisäohjeita pelargonien kasvatuksesta...

Kesäterkuin Sari

6 kommenttia:

  1. Komeeta taimia! Aiva hävettää omat piänet tirrit. Valakoosesta ja vaalianpunaasesta jäi henkihin kummastaki sortista yks taimi. Onnistuun nitistämähän loput.....yllätys, yllätys....liikakastelulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä sammaleessa kasvaneet ovat kyllä tosi komeita. Itsekin sitä ihmettelen. Ne muut (turvepoteissa) ovat paljon pienempiä, erinäisistä syistä. Niistä teen ehkä ihan oman postauksen.
      No voihan harmitus, miten pelakuun taimillesi kävi. Jos on innokas kastelija, niin kylvöjen ja taimien mullaksi kannattaa silloin valita ilmavaa ja hyvin läpäisevää multaa. Vaikka kaktusmultaa :)

      Poista
  2. Minäkin olen kasvattanut pikku puun pelakuusta mutta se yksilö joutui sabotaasin kohteeksi ja nyt on kasvamassa uusi.Minulla on kyllä tukikeppi jo alusta asti :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden pikku puiden kasvatus on tosi jännää :) Yleensähän pelargonin varsi on ohuempi, mitä noilla minun sammaleessa kasvaneilla. Silloin se tukikeppi on todellakin tarpeen. Ja kun katselin facesivulta vanhojen rungollisten kuvia, niin niissä oli useampikin tukikeppi.
      Saas nähdä, milloin nämä tukevat pelakuut tarvitsevat avuksi tukikeppiä :)

      Poista
  3. Ihana idea kasvattaa pelargonista pikku puu! Täytyypä kokeilla sitten kun minulla on taas pelargoneja. Tuota kasvusammalta olen minäkin käyttänyt taimille ja todennut sen tosi hyväksi kasvualustaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä sammaleessa kasvaneet pelargonit ovat valmiiksi yksivartisia, koska en ole latvonut niitä taimina. Siksi niistä saa nopeasti pienen puun :)
      Kasvusammal on käsittämättömän hyvää kylvöihin. Ehkäpä sen takia, että se ei kuivu niin nopeasti ja siinä ei viihdy taudinaiheuttajat.

      Poista