maanantai 28. toukokuuta 2018

Kesän parhaat kitkemispäivät 2018

Tässä teille nyt taas kesän parhaat #kitkemispäivät eli ajankohdat kitkeä rikkaruohoja kuun vaiheiden mukaan. Viime kesän kitkemispäivistä on tullut kivasti palautetta, ja moni koki rikkaruohojen lähtevän paremmin juurineen. Toinen huomio oli se, että uudet rikkaruohot eivät kasva niin nopeasti kitkettyyn kohtaan kuin aiemmin. Ja nyt keväällä rikkaruohoja näytti olevan viime kevättä vähemmän.

Joten haastan taas teidätkin mukaan tähän kokeiluun. Eli laita kommenttia, viestiä facebookiin tai sähköpostilla, oliko parhaat #kitkemispäivät tehokkaita. Odotan innoissani teiltä palautetta pitkin kesää. Saadaan näin isolla porukalla kerättyä kokemuksia  😊

Kesän 2018 parhaat kitkemispäivät:

  • Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivä. Tämä on paras näistä, ehkä!
  • Hävityspäivät eli vähenevän kuun 3 viimeistä päivää iltapäivästä
    • 10.-12.6. 2018
    • 10.-12.7. 2018
    • 8.-10.8. 2018
  • Muuten hyvät #kitkemispäivät iltapäivästä
    • 1.-2.6. 2018
    • 29.-30.6. 2018
Muina päivinä ei sitten kitketäkään. Näppärää ja tehokasta!

EDIT - Vuoden parhaat vesakon hävityspäivät lähestyy - uusi postaus

Yllä olevat kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että silloin kannattaa keskittyä hankaliin monivuotisiin rikkaruohoihin, kuten kuvan vuohenputkeen pikkutalvioiden seassa.
Jos rikkaruohoja on paljon tai nuo päivät eivät sovi, niin silloin kitketään vähenevän kuun aikana.

Verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito AVATTU...


Verkkokurssi on nyt avattu ostettavaksi Sarin puutarhakurssit -sivustolla.
Eli kylvöt, istutukset, pistokaslisäys, kastelut, kitkeminen, nurmikon leikkaaminen, vesakontorjunta, kompostin hoito, lannoitus sekä sadonkorjuu käytännönläheisesti ja selkeästi.
Tiistaihin asti ehdin vielä ottaa toiveita vastaan, jos jollakin on nyt pakottava tarve saada muustakin lisätietoa 😊
Toiveita voi laittaa sähköpostilla, facebook-viestinä tai tähän kommenttina.

 

Upeaa viikkoa, ja loistavaa säätä ensi perjantain ja lauantain kitkemisiin!

Terkuin Sari

Ps. ihan uskomatonta, että pionit aloittavat kukintaa jo nyt! Niiden lehdet on ihan pölyiset koivun siitepölystä, kun ei sitä sadetta ole ollut. Siis jutun eka kuva pionista on otettu tänään.

26 kommenttia:

  1. Hieno juttu, otin päivät ylös ja muistutuksen itselleni palautteesta. Yksi mahdoton vuohenputkipenkki odottelee kitkijää. Päivää odotellessa voi istutella kesäkukkasia. Kiitos, Sari niin hyödyllisestä tiedosta, kuukalenteria en ostanut itselleni tälle vuodelle nuukuuksissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, odotan innolla palautettasi :) Kaikenlainen palaute #kitkemispäivistä on hyvää, siis vaikka näyttäisi siltä, ettei päivät toimisikaan toivotulla tavalla. Myös sellainen tieto on arvokasta. Nimittäin yksi noista annetuista päivistä voi olla "huono" kitkemiseen... sillä näihin vaikuttaa monta tekijää. Jännä seurata, miten sen päivän kanssa käy.
      Suurin osa näistä kitkemispäivistä löytyy tosiaan Kuukalenterista ;)

      Poista
  2. Mitä tarkoittaa "hävityspäivät"?
    Kiitos, laitoin muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hävityspäivät tarkoittavat päiviä, jolloin onnistuu hyvin kasvien hävitys ja kaikenlainen poisto. Niitä kutsutaan myös viimeisiksi päiviksi.
      Lisäksi Suuri kitkemispäivä on niin loistava, että se kannattaa ottaa jopa vapaapäiväksi :)

      Poista
  3. hei, ensinnäkin, ihana, että järjestät verkkokurssin. Kurssilla mainitsemiesi lisäksi toivoisin tietoa, milloin on parasta kerätä kuivatettavat yrtit luonnosta ja puutarhasta. Myös parhaat marjanpoimintapäivät kiinnostavat.
    Terv. Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toiveesta! Otan nuo toivomasi asiat mukaan verkkokurssiin. Ne ovat tosi oleellisia, jos haluaa marjoissa ja yrteissä hyvän maun säilyvän pitkään.

      Poista
  4. Hei,
    kiinnostaisi tietää ovatko nämä päivät yleismaailmallisesti päteviä vai ainoastaan Suomessa. Ja missä/kuka ne määrittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivät liittyvät kuun vaiheisiin eli kuukalenteriin. Ne ovat yleismaallisesti päteviä, kunhan muistaa huomioida aikavyöhykkeet ja tarkemmat kellonajat.
      Ne ovat perinnetietoa eli ovat olleet käytössä jo vuosisatoja.
      Kerron niistä tarkemmin tulevassa verkkokurssissa.

      Poista
  5. Koetko, että tällainen epätyypillinen kevät vaikuttaa kuukalenterin päiviin? Niin moni asia kuitenkin vaikuttaa kaikkeen kuten itsekin mainitsit. Tuntuu, että tässä on vietelty kesää jo hyvä tovi. Onko kuukalenteri immuuni tälle? :) Mä kyllä nyt merkkasin ylös tuon suuren kitkemispäivän. Aion todellakin pitää vapaata ja kitkeä koko päivän. Mielenkiinnolla odotan tuloksia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukalenterissa on kyse kuun vaiheiden ja liikkumisen vaikutuksesta esim. kasveihin. Siihen ei tämä kevät vaikuta. Sen sijaan tämä kuiva kevät vaikuttaa kyllä kasveihin ja maahan ;)
      Suuri kitkemispäivä on vain aamupäivällä! Monena vuonna olen huomannut, että rikkaruohot eivät enää irtoakaan klo 12 jälkeen. Eli kannattaa herätä aikaisin aamulla kitkemään. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten hyvin rikkaruohot lähtevät maasta nyt tänä vuonna Suurena kitkemispäivänä. Nimittäin viime ja ensi vuonna se on super tehokas... mutta ei ehkä tänä vuonna. Kohtahan se nähdään :)

      Poista
  6. Hei, voiko kitkentäpäivinä hävittää rikkaruohot nostamalla perennat ylös, jakamalla ja poistamalla rikkaruohot juurien välistä? Tykkääkö perenna huonoa, jos se nostetaan maasta ja istutetaan uudelleen kitkentäpäivinä?
    -Heidi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en tekisi niin, vaan nostaisin ja jakaisin perennat kasvavan kuun aikaan. Nimittäin perennat eivät todennäköisesti lähde niin hyvään kasvuun, kun ne istuttaa takaisin maahan.

      Poista
  7. Tulin visiitille ja aion kokeilla näitä kitkemistä koskevia päiviä. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa pistäytymään :)
      Kokeile ihmeessä, sillä niin tehokkaiksi monet ovat ne kokeneet, että niissä on vinha perä.

      Poista
  8. Kiitos näistä :).Olen todennut kitkemispäivät hyvin toimiviksi edellisinä kesinä.Meidän pihalla muuten omalla paikallaan ihan kiva lyhtykoiso pyrkii valloittamaan jokaisen kukka- ja yrttimaan,sitä on tavoitteenani karsia taas noina päivinä.Rikkaruohot ovat mukavasti vähentyneet,tosin kun olen kylvänyt kaikenlaista niin en ihan erota mikä on rikkaruohon ja mikä jonkun kukkasen tai yrtin alku :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että #kitkemispäivinä kitkeminen on tuottanut hyvää tulosta. Päivien tehon huomaa erityisesti juuri noiden hankalien ja leviävien kasvien kanssa.
      Se on meillä monella sama ongelma :) Välillä muisti on niin lyhyt, ettei muista mitä kylvikään kuukausi sitten.
      Meillä on kylvölaatikko, johon kylvetään monivuotisten siemenet. Eilen huomasin siellä ihan oudon näköisiä kuin sipulikukan taimia. Todennäköisesti ne on kylvetty jo pari vuotta sitten... en vaan yhtään muista, mitä ne olisivat :)

      Poista
  9. Aion käyttää hyödyksi kaikki kitkentäpäivät. Haluaisin tietää, milloin on paras napsia vuorimäntyjen vuosikasvut? Ovat kasvaneet melkoisesti jo nyt. -Pepi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Kerrothan sitten, tuottiko kitkeminen toivottua tulosta. Etenkin sen Suuren kitkemispäivän tehosta olisi kiva kuulla kokemuksia.
      Huomasin saman, vuorimännyt ovat jo hyvässä kasvussa. Sen leikkaaminen on vähän kaksipiippuinen juttu eli haluaako sille hillittyä kasvua vai tuuheutumista.

      Poista
    2. Hei! Olen pähkäillyt juhannuksen seudun, että milloin olisi hyvä vuorimäntyjen vuosikasvut puolittaa, jotta se tuuheutuisi. Leikkaanko ennen vai jälkeen täysikuu? Haluan, ettei vuorimänty kuivu. t. Maarit.

      Poista
    3. Hei vaan :) Leikkaa vasta täysikuun jälkeen. Sopiva aika löytyykin jo tämän viikon lopulla.

      Poista
  10. Kirjattu päivät kalenteriin. Pitänee työvuorolistat laatia heinäkuulle, niin että pääsee kitkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Työ välillä meinaa haitata näiden #kitkemispäivien hyödyntämistä. Onneksi se Suuri kitkemispäivä on joka vuosi samana päivänä, niin sen muistaa ottaa vapaaksi ;)

      Poista
  11. Hei, nämä kitkemispäivät ovat minulle ihan uusi juttu.
    Yritän nyt "hyökätä" vuohenputkien kimppuun ensiksi.
    Toimiikohan tämä myös pihaan tunkevien horsmien ja villivattujen kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Itse olen todennut nämä tosi tehokkaiksi, ja näiden päivien tehosta tulee myös aina paljon palautetta.
      Huomisesta alkava 10.-12.7.2018 on erityisen hyvä monivuotisten hävittämiseen. Eli aivan loistava aika vattujen, horsmien ja vuohenputken kitkemiseen ja repimiseen tai jopa kaivamalla poistamiseen :)
      Luithan uudemman jutun vuoden parhaista vesakon hävityspäivistä... http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2018/07/vuoden-parhaat-vesakon-havityspaivat.html

      Poista
    2. Riittäisiköhän horsmille ja vatuille katkaisu vai pitääkö nyhtää juuriakin?

      Poista
    3. Vattu tekee juuriversoja, joten sen takia koettaisin ottaa myös juurta mukaan mahdollisimman paljon. Horsmalle voi riittää, että nykäisee sen alhaalta irti. Oikeastaan kannattaa kokeilla eri tapoja, niin näet sitten myöhemmin syksyllä, mikä tapa toimi tehokkaimmin ;)

      Poista