tiistai 26. maaliskuuta 2024

Hyödetty kevätkurjenmiekka pöydällä

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Ihana kevätkurjenmiekka on aikainen kevätkukkija, joten sitä on kiva hyötää kevätkukaksi. Nämä kauniin vaaleansiniset kevätkurjenmiekat kukkii nyt parvekkeen pöydällä, josta ne näkyvät sisälle olohuoneeseen. Näin niiden kukinnasta pääsee nauttimaan pidempään, sillä sipulikukkien kukat säilyvät kauniina viileässä.

Kevätkurjenmiekka `Blue Planet´...

Olen edelleen ihastunut näihin erilaisiin mataliin kurjenmiekkoihin, joita on helppo hyötää kukkaan. Löysin tämän ihanan vaaleansinisen `Blue Planet` lajikkeen Korpikankaalta, siis viime syksynä. Kukan vaalea värisävy on niin hempeän kaunis ja keväinen.

Tämän tieteellinen nimi on siis Iris reticulata `Blue Planet` ja näitä kevätkurjenmiekkoja on useita lajikkeita.

Sammalta jäi joululta kevätkukille...

Peitin mullanpinnan joululta jääneellä sammaleella. Se sopii minusta hyvin näin kevätasetelmiin. Täytyykin käydä sumuttelemassa sammalta, sillä se oli jo aika kuivaa. 

Hyödetty kevätkurjenmiekka parvekkeen pöydällä...

Nämä on niin super ihania, että niitä tulee ihailtua vähän väliä. Ja piti ottaa ikkunalta ihan muutama huonekasvi pois, jotta kurjenmiekkoja pääsee ihastelemaan myös kauempaakin asunnosta 😊


Hyötäminen on helppoa viileässä...

Näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit istutin joulukuun jälkipuoliskolla ihan muoviruukkuihin, joissa oli multaa. Sipulien päälle tuli multaa vain sentti tai pari. Lopuksi kastelin ruukut ja vein ne jääkaappiin viileään. Siellä ne oli helmikuulle asti, kunnes siirsin ne parvekkeelle totuttelemaan ulkoilmaan sään lämmettyä. Silloin niissä oli jo nuput pilkistämässä lehtien lomasta. 
Siitä kuvia Sipulikukat totuttelee ulkoilmaan -postauksessa.

Keväiset sipulikukat kestävät hyvin viileää, mutta kaikkien kukat eivät kestä pakkasta. Seuraan siis sääennustetta ja jos on luvattu pientä yöpakkasta, suojaan nämä. Jos luvattaisiin kovempaa yöpakkasta, siirtäisin kurjenmiekat takaisin jääkaappiin. Nimittäin huoneenlämmössä niiden kukinta on nopeasti ohi.


Lisää postauksia hyödetyistä kurjenmiekoista...




Olisi kiva kuulla, hyötääkö teistä kukaan jotain kevään sipulikukkia?

Itse olen näistä niin innostunut, edelleen. Tämä kurjenmiekkojen hyötäminen on minulla suorastaan jo muodostunut perinteeksi.

Postauksen kevätkurjenmiekka `Blue Planet` sipulit sain Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!



Puutarhaterveisin Sari





lauantai 23. maaliskuuta 2024

Kukkia ja kiviä - Kevätmessut 2024

Kevätmessut on jälleen täynnä kukkia, mikäs sen ihanampaa tähän aikaan vuodesta. Näistä upeista kukka-asetelmista voi ottaa vinkkiä kesäkukkien värien yhdistelyyn. Ja miksei myös monivuotisten perennojen ja kukkien pensaiden värisommitteluun. Tai vaikka sisustukseen. Laitoin myös kuvia muutamista näyttävistä kivistä ja kivitöistä.


Kukkia ja upeaa värien hehkua...

Tämän kukka-asetelman värimaailma on sykähdyttävän upea! Laitoinkin tästä kuvia jo heti torstaina instaan. Nyt piti laittaa tännekin, jotta se jää itselle varmasti muistiin. Tässä on minusta niin raikasta ja keväistä värien hehkua, että tätä kuvaa jään ihastelemaan jatkuvasti.


Pastelliväreillä herkkyyttä ja keveyttä...

Tässäkin kukka-asetelmassa on tosi hienot värisävyt. Pastellivärit tuo aina tietynlaista herkkyyttä ja keveyttä. Tämän tyyppistä värimaailmaa voisikin suunnitella ensi kesäksi vaikka kylvökukista ja vaikka kesäkukkien taimista. Tai sitten edellisen kuvan värien hehkua.
Nämä kukkasidontatyöt laittoi kyllä omat kylvökukkien suunnitelmat nyt ihan uusiksi😊


Leikkisyyttä - kukkia kengässä...

Kaikki kuvien kukka-asetelmat on siis Helsingin Kevätmessuilta, Lasigalleriasta. Yksi työ oli tällainen leikkisän hauska kenkään tehty asetelma.


Upea kivikaariportti luonnonkivistä...

Kiviä on aina Kevätmessuilla, niin luonnonkiviä kuin betonikiviä. Jos on aikeissa tehdä tai teettää pihakiveyksiä, niin messuilta saa siihen hyvin ideoita, näkee eri kivimalleja ja pääsee keskustelemaan yritysten edustajien kanssa.

Tämä luonnonkivistä tehty kivikaariportti on tosi upea. Se sopisi hyvin fengshui-puutarhaan, etenkin puutarhan siihen kohtaan, jossa on hyvät tähdet.

Luonnonkiviä muurissa ja laattana...

Siellä on muutenkin kauniita luonnonkivistä tehtyjä matalia muureja ja kiveyksiä. Nämä kuvat on messujen Ideapihat-alueelta, jossa on monenlaista kivien käyttöä.

Betonirengas katoksellisena istuimena...

Ideapihat-alueella on myös tämä kekseliäs istuin, joka on tehty kahdesta isosta betonirenkaasta. Tosi hauska katoksellinen istuin. Siinä vieressä oli muutama muukin erikoisempi tapa käyttää pihalla betonirenkaita.

Kevätmessuilla aina uutuuksia...

Kevätmessuilla moni yritys esittelee tämän vuoden uutuustuotteitaan. Se onkin kätevää, sillä nyt voi yhdessä paikassa päästä tutustumaan esim. eri yritysten pihakiviuutuuksiin. 
Tässä kuvassa on uudentyyppinen muurikivi, jolla ovi tehdä myös korkeaa tukimuuria. 

Lisää kuvia messuilta torstailta Puutarhaväen Kevätmessut 2024 -postauksessa.


Kevätmessut on siis Helsingin Messukeskuksessa vielä sunnuntaina 24.3.2024. Aukioloajat ja messujen ohjelman näet Kevätmessujen  -sivulta.



Puutarhaterveisin Sari




torstai 21. maaliskuuta 2024

Puutarhaväen Kevätmessut 2024 Helsingissä

Nyt on kyllä oikein puutarhaväen Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa. Siellä on paljon nähtävää ja laaja valikoima kasveja myynnissä. Moni kun odottaa nimenomaan näillä puutarhamessuilla näkevänsä kauniita kasveja ja toki myös kotiin viemisinä. Itsekin ostin pari kasvia ja mukaan lähti myös siemeniä, tietysti 😊


Paljon nähtävää Ideapihat -alueella...

Tänä vuonna Ideapihat-alue on onnistunut, sillä siellä on tosi paljon nähtävää. On hauskoja ja kauniita asetelmia, erilaisia kiveyksiä, muurikiveyksiä, puupintoja ja katteita sekä vesiaiheita. 
Kasvejakin on paljon ja erilaisia. Siinä on elämyksellisyyttä, etenkin kun malttaa kiertää siellä rauhassa tutkien.

Sen verran täytyy kyllä mainita, että siellä oli kasvien sommittelussa ja värien yhdistelyssä muutamassa kohdassa parannettavaa. Mutta onneksi siellä oli niin paljon muuta kaunista ja mielenkiintoista katseltavaa, että sen kesti 😊

Erikoisempiakin kasveja myynnissä...

Moni odottaa messuilta löytävänsä erikoisempia kasveja tai kauniita kukkia kotiin viemisiksi. PuutarhaNikkarien osastolta löytyy viiniköynnöksiä, aitoviikunaa, ruusujen taimia, kukkia ja paljon kaikenlaisia muita kasveja. Aika kuhina kävikin sillä osastolla

Erikoispelargonien ja verenpisaroiden pikkutaimia moni harrastaja hakee Peltosen Puutarhalta ja he olivat taas tuttuun tapaan messuilla mukana. Itse ostin kuvassa ylimpänä näkyvän kirjavalehtisen koristelehtipelargoni `Mrs Pollock` taimen. 

Erikoisempia ja avomaatomaatin siemeniä...

Kävin myös Korpikangas Siemen-Frön osastolla, sillä heillä on nyt uutuutena erikoisempia siemeniä hyötykasveissa ja kukissa. Löysin sieltä kokeiluun pari avomaatomaatin lajiketta, jotka tuottavat hyvin satoa Suomen viileässäkin kesässä. Toinen niistä oli pihvitomaatti ja toinen keltainen pensastomaatti.

Tulossa mielenkiintoinen Autopot-altakastelujärjestelmä...

Bongasin Scheteligin Puutarhasi elämään -osastolta mielenkiintoisen uutuuden, joka on vasta tulossa myyntiin. Autopot-altakastelujärjestelmässä on iso vesisäiliö, kuvassa oikealla, joka siis sallii pidemmät lomareissut. Se toimii ilman sähköä ja juoksevaa vettä eli on kätevä parvekkeella, kasvihuoneessa, terassilla ja miksei myös sisällä. Hintakin on todennäköisesti kohtuullinen sen hyötyyn nähden. Toivottavasti tätä tulee pian myyntiin myymälöihin ja ketjuliikkeisiin.

Heillä oli myös messujen suurin siemenvalikoima 😊

Näillä messuilla on myös tuttuun tapaan monenlaista ohjelmaa ja työnäytöstä. Tällä kertaa minulta ne jäi kokonaan väliin, sillä ihanasti tapasin tuttuja ja oli mukava jutella pitkästä aikaa. 

Messukeskuksen ravintolamaailma oli uudistunut ja tosi hyvään suuntaan. Nyt ruoka-ainerajoitteinenkin löysi hyvin syötävää. Eli nämä messut oli minusta tosi antoisat, monella tavalla.

Nyt jos vähänkään olet miettinyt käydä Kevätmessuilla, niin kannattaa käydä! 

Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa 21.-24.3.2024. Aukioloajat ja messujen ohjelman löydät Messukeskuksen verkkosivuilta.

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Laitan messuilta toisen postauksen lauantaina

keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Kylvöjä ja koulintaa taas kuun mukaan

Nyt loppuviikon ajan on hyvä tehdä kylvöjä ja pikkutaimien koulintaa, kuun mukaan. Koska itselläni on nyt tosi työntäyteinen viikko, niin kokosin jo valmiiksi kaikki tarvittavan. Näin pääsen kylvöpuuhaan heti, kun tulee vapaa hetki. Nämä päivät kannattaa hyödyntää, sillä seuraava ajankohta on vasta reilusti huhtikuun puolella.


Maaliskuun kylvöjä...

Tomaatit on hyvä kylvää nyt, etenkin kasvihuonetomaatit. Aion kylvää jo avomaatomaatit, sillä saan pidettyä niitä toukokuun ajan parvekkeen suojissa. Yleensähän niiden kylvöä suositellaan vasta huhtikuulle. 
Tomaatin kylvö kuun mukaan -postauksessa on ohje, miten arvioidaan omaan kasvatuspaikkaan sopiva kylvöaika. Siihen siis vaikuttaa se, missä päin Suomea asuu ja missä aikoo tomaatteja kasvattaa.
 
Lisää kasvivinkkejä, joita voi kylvää nyt, Maaliskuun kylvöjä -postauksessa.
Suunnitelmissani on kylvää taas anisiisoa sekä muutamaa perennaa. Ja voi olla, että Kevätmessuilta  ostan vielä jotain jännää.
Kuvan ruukussa kasvava mehikasvi on muuten kylvetty siemenistä. Se on siis huonekasvi.

Taimikennot ja sammalnapit valmiina...

Itse tykkään kasvattaa taimia näissä pienissä taimikennoissa, koska taimia saa mahtumaan pieneen tilaan. Toki pienet taimet täytyy myöhemmin istuttaa isompiin ruukkuihin tai sitten suoraan ulos lopulliselle paikalle. 
Sama tilansäästö on myös sammalnapeilla. Niissä näyttää kasvit pärjäävän hyvin vähän pidempään, mitä olettaisi. Kuvia ja lisää juttua siitä Kokemuksia Biolan Sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta -postauksessa.

Kelta-ansat varmuuden vuoksi...

Kylvöksissä ja taimikasvatuksessa voi olla riesana harsosääskien toukat, jotka elää mullassa ja vioittaa taimien hentoja juuria. Harsosääskiä torjutaan tarrapintaisilla kelta-ansoilla, joihin aikuiset harsosääsket eli "pikkukärpäset" tarttuvat.
Minulla on onneksi lenteleviä "pikkukärpäsiä" tosi vähän, sillä laitoin jo jouluna kelta-ansat joulukukkiin, missä niitä näytti pörräävän. Siitä enemmän Kukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat -postauksessa.
Kuvan kelta-ansassa näyttää olevan vain kaksi pientä "pikkukärpästä".

Pienten taimien koulintaa...

Tältä näyttää tänään sen erikoisen värisen värinokkosen pienet siementaimet. Kylvin tähän ruukkuun vain muutaman siemenen hajakylvönä ja nyt loppuviikolla aioin koulia ne omiin pieniin ruukkuihin. Tai ehkä sittenkin taimikennoon. Lisäksi koulittavana on esim. erikoisen punaista laukkaneilikkaa, joka on perenna. Nämä kummatkin erikoisuudet on Seklos LT siemeniä Korpikankaalta, siis ihan uudenlaisia.

Kuun mukaan hyvä aika tehdä kylvöjä ja koulintaa...

Kuun mukaan puutarhatöiden ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Se on edelleen pätevää. Monet ovatkin kokeneet käytännön puutarhatöissä sen erittäin toimivaksi ja helpottavan puutarhatöiden ajoittamista.

Hyvät päivät kylvöihin ja koulintaan 20.-24.3.2024


 Tietyillä kasveilla on poikkeavat kylvö- ja koulinta-ajat, niistä enemmän Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Erikoiset pitkävartiset tulppaanit

Enpä olisi uskonut, että ostan tämän värisiä tulppaaneja. Näin se maku ja mieli muuttuu😊 Näillä on upean isot kukat ja erikoisen pitkät varret, joten sopivat täydellisesti korkeampaan maljakkoon. Se mikä näissä oli myös kivaa, niin nämä on kotimaisia ja kasvatettu meidän lähipuutarhalla. En nimittäin aiemmin tiennyt, että he kasvattavat itse torilla myytävät tulppaanit.

Lähikukkia eli ekologisempia leikkokukkia...

Lähialueella kasvatetut leikko- ja ruukkukukat on ekologisempia ja pyrinkin suosimaan niitä. Eilen pitkästä aikaa kävin meidän Nurmijärven kirkonkylän torilla, Ruotin Puutarhan torikojulla, ajatuksena ostaa muutama helmililjaruukku. Tiesin, että he kasvattavat niitä ja muitakin kevätkukkia myyntiin, mutta ei tullut edes mieleeni, että erikoiset leikkotulppaanit on myös heidän kasvattamia. 

 
Ruotin Puutarha on perinteinen pieni puutarha Nummenpäässä, Nurmijärvellä. Aina kun olen kaivannut jotain jännää erikoista kasvia, niin olen piipahtanut heidän torikojulla ja joka kerta olen löytänyt sieltä jotain minulle ihan uutta. Ruotin Puutarha onkin todellinen aarrearkku, minulle ja monelle muulle puutarhaharrastajille.
Tiedän, että teistä lukijoista osa on täältä suunnalta, joten jos päätit käväistä torilla Ruotin Puutarhan kojulla, niin tähän aikaan vuodesta torikoju on vain loppuviikosta. Alkuviikon Tuula keskittyy töihin kasvihuoneilla.

Ihanat pitkävartiset tulppaanit...

Pidän tällaisesta tulppaanien asettelusta maljakkoon. Näin niiden varret kaartuvat kauniisti, etenkin kun ne ovat pitkävartisia, kuten nämä tulppaanit.

Käänsin kokeeksi maljakon toisin päin. Näyttää näinkin ihan kivalta, mutta käänsin maljakon kuitenkin takaisin. Se viehättää minua enemmän niin, sivultapäin katsottuna.

Erikoiset papukaijatulppaanin tapaiset kukat...

Näiden tulppaanien kukat on jännän isot ja hieman röpelöreunaiset sekä väriltään vaihtelevan kirjavat. Eli muistuttavat ihan papukaijatulppaaneja. Minun on kyllä pakko käydä katsomassa ensi viikolla taas, olisiko siellä jotain tosi jännää tulppaania. Nimittäin niissä sekakimpuissa oli liljatulppaaneja sekä muita erikoisia... ja monenlaista väriä.


Ostin samalla vähän muutakin, mutta niistä lisää myöhemmin. Ja ensi viikolla olen menossa Kevätmessuille Helsinkiin, joten sieltäkin voin taas löytää jotain jännää uutta.


Huomasithan blogissa olevan messulippuarvonnan, johon voi osallistua vielä tänään sunnuntaina klo 21.00 asti.


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 15. maaliskuuta 2024

Ensi viikolla Kevätmessut, lippuarvonta

Liput arvottaviksi antoi Helsingin Messukeskus
Ensi viikolla on jo Kevätmessut Helsingissä, jee! Olen niin odottanut sitä, koska nyt kaipaa kunnon kevättunnelmaa. Sitä nimittäin löytyy etenkin sen Kevätpuutarha puolelta, sillä onhan Kevätmessut Suomen suurimmat puutarhamessut. Tämä tosi ihana kuva on muuten viime vuoden Kevätmessuilta. 


Keväistä kukkasidontaa Lasigalleriassa...

Kukkia ja kauneutta kaipaavan kannattaa käväistä Kevätmessujen Lasigalleriassa. Siellä on tänäkin vuonna joka messupäivä upeita kukkasidontaesityksiä ja tietysti näitä keväisiä kukkakimppuja. Eka ja tämä kuva on juuri sieltä, viime vuodelta. Lasigalleria on eteläisestä sisäänkäynnistä heti vasemmalle.

Kevätmessut on hyvä paikka tehdä löytöjä...

Helsingin Kevätmessuilta olen usein tehnyt kivoja löytöjä, sillä siellä on esimerkiksi useampi puutarhayhdistys omalla osastolla myymässä erikoisempia siemeniä. Siellä on myös yrityksiä, joilla on uutuustuotteita esittelyssä ja osalla taasen laaja valikoima tuotteita ihan myytävänä.
Yhtään ei tiedä, mitä kaikkea jännää sieltä nyt löytää... ja senkin on messujen yksi kiehtovuus. 

Pihakiviä, saksia ja muuta puutarhaan liittyvää...

Muutama pihasuunnittelun opiskelija kyseli, näkeekö Kevätmessuilla yhtään pihakiviä. Tässä nyt kuva heille viime keväältä eli messuilla on perinteisesti useampi pihakiviä esittelevä yritys. Siellä on myös Ideapihat-alue, jossa on kuusi erilaista teemapihaa ja todennäköisesti sielläkin on kiveyksiä. Ja tietysti myös kasveja, joita moni odottaa ehkä eniten. 
Messuilla voi myös tutustua esim. erilaisiin saksiin ja sahoihin, jotta osaa sitten ostaa omaan käteen parhaiten sopivimmat. Ja aina kannattaa kysellä näytteilleasettajilta, jos jokin askarruttaa heidän tuotteessaan. Messut on nimittäin hyvä paikka saada tietoa.

Kevätmessut sisältää siis Kevätpuutarha, Sisusta, Asu&Remonti, OmaMökki ja Lähiruoka&Luomu -tapahtumat.
Lisätietoja messuista näet https://kevatmessut.messukeskus.com -sivuilta.



Lippuarvonta Kevätmessuille...

Sain arvottavaksi kaksi sisäänpääsyyn oikeuttavaa e-lippua Kevätmessuille. Ne siis lähetetään sähköpostilla yhdelle voittajalle. Liput lahjoitti Helsingin Messukeskus.


Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen... mikä sinua kiinnostaa puutarhamessuilla?


Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita erottuva nimimerkki!
Arvonta suoritetaan su 17.3.2024 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.



Voittajalla on kaksi päivää aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.
Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen.
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!

Voittaja on Maturosa, onneksi olkoon!
Annathan sähköpostiosoitteesi, niin lähetän pääsyliput 




Puutarhaterveisin Sari


Ps. Itse olen menossa käymään siellä torstaina eli jos tunnistat minut, niin "nykäise hihasta". Olisi kiva tavata myös kasvokkain 😊

keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Myrtti kaipasi leikkaamista

Viime kesältä säilynyt myrtti tai oikeammin morsiusmyrtti kaipasi leikkaamista, sillä se ei enää ollut pyöreähkö muodoltaan. Minua viehätti sen lehdistön kaunis muoto, joten päätin leikata sen takaisin muotoon. Tiesitkö, että myrtti kuuluu vanhimpiin huonekasveihin Suomessa. Sitä on kasvatettu säätyläisten kodeissa jo 1800-luvun alussa.


Myrtti selvästi kaipasi jo leikkaamista, vai mitä...

Tältä myrtti näytti ennen leikkausta eli sillä oli latvat kasvaneet pitkiksi ja sen takia pyöreä muoto ei enää näkynyt. Tämä oli kivasti hyvässä kasvussa, joten oli aika tehdä sille kevätleikkaus.

Leikkasin sen siis karkeasti pyöreään muotoon. Minusta se on kivampi näin.

Alhaalta runkoa näkyviin leikkaamalla...

Olen edelleen ihastunut rungollisiin pikkupuihin, joten halusin myrtin runkoa enemmän näkyviin. Tältä se siis näytti ennen leikkaamista...

... ja tältä se näytti leikkaamisen jälkeen. Hieman mietin, pitäisikö vasemmalta myös alin oksa poistaa. Jätin sen kuitenkin kasvamaan, sillä muuten siitä olisi tullut hieman toispuoleinen. Voi olla, että otan sen pois myöhemmin kesällä.

Huonekasvien hoitoon useat sakset...

Puutarhan ja huonekasvien hoito sujuu paremmin, kun on hyvät ja sopivat työvälineet. Minulla onkin huonekasvien hoitoon tavalliset valkokahvaiset oksasakset eli sekatöörit sekä ihan toisenlaiset sakset, joiden nimeä en tiedä. Ne on hieman erikoisemmat, sillä muutama on luullut niitä koriste-esineeksi. Ne on terävät ja tosi kätevät tarkkuutta vaativaan leikkaamiseen. Myrtin leikkaamisessa nämä kummatkin  oli tarpeen.

Myrtti eli morsiusmyrtti ja sen hoito-ohje...

Morsiusmyrtti (Myrtus communis `Microphylla`) viihtyy hyvin valoisalla paikalla, mutta ei pidä auringonpaahteesta. Sitä kastellaan säännöllisesti siten, että multa ei pääse kuivumaan. Keväästä alkusyksyyn sitä on hyvä myös lannoittaa.

Talvella morsiusmyrtti kaipaa valoisaa ja viileämpää paikkaa,  jopa alle +10 astetta. Sitä kastellaan niin, ettei multa pääse täysin kuivumaan. Mitä kylmempi paikka, sitä vähemmän kastellaan. Minulla myrtti talvehti hyvin viileän huoneen ikkunalla, jossa lämpötila oli ehkä 16-18 astetta.

Multa tai ruukku vaihdetaan vasta sitten, kun se on täyttänyt juurillaan koko multatilan. Ei siis joka kevät, vaan 2-3 vuoden välein. Joten seuraavan kerran kun vaihdan muille kasveille multaa, niin lisään myrtin mullanpinnalle hieman uutta multaa. Hoidan tätäkin kasvia kuun mukaan eli eri hoitotoimet tehdään niille parhaiten sopivana päivänä.


Olisi kiva kuulla, onko teistä joku saanut morsiusmyrtin viihtymään useamman vuoden? Vai onko se ollut vain kausikasvi?


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Vanhempi postaus vapaasti kasvaneesta myrtistä, joka oli ihan eri näköinen: Myrtti ja myrsikki - puut on pop!