perjantai 5. toukokuuta 2023

Kesäkukille ja pelargoneille varastolannoitus

Kaupallinen blogiyhteistyö - Biolan Oy
Teen kesäkukille ja pelargoneille lannoituksen aina varastolannoituksena, oli kukat sitten pihalla, parvekkeella tai ikkunalla. Se nimittäin helpottaa niiden hoitoa, kun voi jatkossa kastella niitä pelkällä vedellä. Tälle kesäkukkaistutukselle, jossa on tähtisilmä ja `Pink Kisses`ruukkuneilikat, olisi voinut  jo silloin istutuksen yhteydessä tehdä varastolannoituksen. Mutta teen sen nyt samalla kertaa kuin pelargoneille. Moni onkin kysellyt, miten lannoitan ne vanhat pelargonit, joten tässä samalla vastaan nyt siihen.


Vanhoille rungollisille pelargoneille varastolannoitus...

Nyt parhaillaan vanhat rungolliset pelargonit kukkivat jo näin upeasti. Koska tälle viikolle on luvattu tosi viileää säätä ja yöpakkasia, pelargonit ovat edelleen ikkunalla. Ne ovat talven myös samalla asuinhuoneen ikkunalla ja kesät parvekkeella sateelta suojassa.


Lannoitan näitä keväästä syksyyn kerran kuukaudessa varastolannoituksena. Olen jo antanut näille aiemmin keväällä Biolan Parvekekasvilannoitetta, koska se selvästi kukittaa näitä tosi hyvin. Siinä onkin pääravinteiden lisäksi tärkeitä hivenravinteita.

Tee näin kesäkukkien varastolannoitus...

Kaiva pieni kuoppa multaan, ikään kuin juuripaakun ja ruukun reunan väliin. Sen jälkeen kuoppaan laitetaan lannoite, lannoitepurkin ohjeen mukaan. 
Tätä Biolan Parvekekasvilannoitetta laitan pelargonille noin 1 ruokalusikallisen verran.

Lopuksi lannoite peitetään mullalla eli sitä ei jää näkyviin. Näin se ei myöskään jää haisemaan, koska se on mullan sisällä piilossa. Lopuksi voi sitten kastella normaalisti vedellä.


Varastolannoituksessa kannattaa käyttää vain orgaanisia luomuviljelyyn hyväksyttäjä lannoitteita kuten esim. Biolan Luonnonlannoite. Tietysti tämä Parvekekasvilannoite on myös sellainen.

Jauhemaiset lannoitteet sekoitetaan aina ennen käyttöä...

Jauhemaisten lannoitteiden kanssa on tärkeää muista sekoittaa ne pohjaa myöden ennen jokaista käyttökertaa. 
Itse teen aina niin, että minulla on oma lusikka mullan kaivamiseen ja oma lusikka lannoitteen sekoittamiseen ja annosteluun. Näin lannoite pysyy puhtaana ja kuivana, kun sen sekaan ei mene multaa.


Tomaatin taimien lannoitus myös varastolannoituksena...

Viimeksi kirjoittelin näistä tomaatin taimista ja miten ne saa kukkimaan. Näitäkin olen lannoittanut varastolannoituksena. Tällä kertaa annoin niille tätä samaa Parvekekasvilannoitetta. 

Varastolannoitus siis helpottaa hoitoa...

Itse tykkään lannoittaa pihalla kesäkukat, parvekekukat ja osan taimista aina varastolannoituksena. Silloin ei unohda lannoitusta ja kastelun voi tehdä pelkällä vedellä. Se on kätevää senkin takia, että eri kasvien multa kuivuu eri tahtiin, jolloin pitäisi pitää mielessä, mitä on lannoittanut kasteluveden mukana ja mitä ei.


Puutarhaterveisin Sari


10 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta näin alan tekeen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Varastolannoittaminen on tosi kätevä tapa lannoittaa. Ja kasvitkin näyttävät pitävän siitä.

      Poista
  2. Voiko varastolannoittaa kun altakasteluruukku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut, mutta siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Nimittäin altakasteluruukkuihin suositellaan multaan painettavia lannoitepuikkojakin.
      Silloin kastellaan myös mullan pinnalle aina välillä, eikä vain vesisäiliöön.

      Poista
  3. Tosi vähän on kaliumin tuossa lannoitteessa, mutta ilmeisesti riittää pelakuiden kukintaan? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tässä on kaliumia enemmän kuin typpeä eli aika paljon.
      Näissä orgaanisissa luonnonlannoitteissa NPK arvot eivät ole koskaan korkeita, kuten on mineraalilannoitteissa. Silti ne riittävät runsaaseen kukintaan, kuten kuvan pelargoneista näkee. Eli kyse on myös ravinteiden suhteesta toisiinsa, ja tietysti hivenravinteilla on oma tärkeä merkityksensä.

      Poista