perjantai 9. syyskuuta 2022

Keijunkukan lehdistö syysistutuksessa

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Keijunkukan kirjava lehdistö on kaunis syysistutuksessa ja kestää hyvänä pitkään, ihan talven tuloon asti. Meidän pihalla rapun vieressä on hyvin varjoinen kohta, mihin kuitenkin katse hakeutuu. Siinä on kesällä kukkia, mutta yöpakkasten lähestyessä vaihdamme ruukkuun aina syyskukat. Nyt valitsin siihen vaaleanvihertävän kirjavalehtisiä keijunkukkia. Lehtien väritys sopii loistavasti varjoisaan paikkaan ja keijunkukat kestävät myös pientä pakkasta.


Keijunkukan vaaleankirjavat lehdet...

Keijunkukka on perenna eli monivuotinen kukkapenkkikasvi. Siitä on monia lajikkeita, joilla lehdistön väri ja kirjavuus vaihtelee. Usein sen koristearvo on juuri lehdistössä, harvoin kukissa.
Meillä oli siis vihreässä ruukussa värinokkosia kesän ajan ja ne otettiin sisälle, kun yöpakkanen uhkasi. Tilalle istutin kaksi keijunkukkaa ja meidän Teräsleidin mieliksi valkokukallista reunuspietaryrttiä, joka on perinnekasvi. Yksi keijunkukka pääsi omaan ruukkuun, vihreän ruukun eteen.

Iso ruukku on salaojan tarkistuskaivon mustan kannen päällä. Siksi yksittäiselle keijunkukalle valitsin mustan ruukun, niin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja kaunis😊
Jos piha ja talo olisi uusia, olisin jättänyt reunuspietaryrtin pois. Mutta vanhan talon pihaan se on ihan ok.

Valkoinen kukka hämärään kohtaan...

Valkokukallinen reunuspietaryrtti toimii tässä sen takia, että sen valkoiset kukat ikään kuin hehkuvat ja näkyvät tumman hämärässä kohdassa iltaisin. Sen tilalle olisin voinut ostaa myös valkoisen krysanteemin, mutta kuulemma pienikukallinen sopii paremmin vanhaan pihaan. Nämä onkin aina niin makuasioita.

Ruukun värillä oma merkityksensä...

Näissä terassiruukuissa ja kesäkukkaruukuissa ruukun väri on hyvä sointua kasvien väritykseen. Toki myös rakennuksen ja ympäristön värimaailma vaikuttaa ruukkujen värivalintaan.

Tämä vihreä lasitettu ruukku on vanha ja ollaan saatu se tutulta, joka oli heittämässä sitä kaatopaikalle. Jännästi ruukun väri sopii tuohon varjoisaan kohtaan, pensaan oksien alle. Mutta kun ruukun ottaa aurinkoiselle paikalle, väri ei enää näytäkään niin kauniilta.
Ruukku on siis niin upea tuossa kohtaa, että tyhjennetään se ennen talvea loka-marraskuun vaihteessa. Talven se on pihavarastossa, odottamassa taas kevättä. 
Ja tietysti keijunkukat istutetaan maahan, josta ne voi kaivaa keväällä taas ruukkuun.

Kotimaiset kirjavalehtiset keijunkukat...

Sain siis nämä kolme keijunkukkaa. Ne oli niin lehteviä ja isoja taimia, että niistä sai heti näyttävän istutuksen. Tällaisia isoja keijunkukan taimia onkin näkynyt puutarhamyymälöissä ja kukkapisteissä. Ne on ajateltu syyskukiksi piharuukkuihin. Ne kestävät hyvin pientä pakkasta, mikä tekee niistä loistavia syyskukkia.

Vihreässä ruukussa oli edelleen hyvä multa, koska se oli biohiilipitoista kesäkukkamultaa. Sitä ei siis tarvinnut vaihtaa näille keijunkukille. Yksittäisen keijunkukan istutin isompaan ruukkuun, niin se viihtyy paremmin ja sitä on helpompi hoitaa. Tietenkin kastelin kummatkin ruukut heti istutuksen jälkeen.

Keijunkukkia tuodaan paljon ulkomailta, mutta niitä on myös kotimaisia eli Suomessa kasvatettuja. Nämä vaaleankirjavalehtiset on kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa. Niitä on myynnissä ympäri Suomea kukkakaupoissa ja kukkamyymälöissä.

Sain keijunkukat Huiskulasta, mistä kiitos heille😊



Aiemmin meillä oli hieman toisessa kohtaa isompi ruukku, jossa oli hortensiat. Siihen vaihdettiin osa  kasveista syyskukiksi, joista kuvia Kesäkukkaruukun päivitys syyskuulle -postauksessa. 


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

  1. Ruukun väri on piste i:n päälle. Miksei maljakkokin. Leikkasin tsinnioita lasiseen maljakkoon, ok kauniita. Sitten laitoin tsinnioita lasiseen, violetinväriseen maljakkoon, vau, miten kukkaset pomppasivat upeina esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ruukun ja maljakon värillä on iso merkitys siihen, miten kukat ja niiden värien hehku pääsee esiin. Samoin siihen vaikuttaa esimerkiksi taustan väritys.
      Onkin kiva kokeilla erilaisia yhdistelmiä :)
      Ja upean väriset ruukut ja maljakot ovat tosi arvokkaita, kuten tuo meidän vihreä ruukku, ja sinun violetinvärinen maljakkosi.

      Poista
  2. Vau miten kaunis! Ruukku on täydellinen tuolle keijunkukalle! Kerrassaan upea kokonaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin, aivan upea yhdistelmä! Vielä kun vihreä ruukku on noin pyöreä muodoltaan, niin sekin korostaa keijunkukan lehdistöä. Ruukku ja tämä keijunkukka on kuin luotu toisilleen :)

      Poista
  3. Hei .Keijunkukat / haltiakukat ovat yksi lempparikukkani. Onkin kertynyt melko värikokoelma Kesti muutama vuosi ennenkuin löysin tavan miten menee talven yli penkissä... Vaikka on sopiva paikka kesällä kevätahava kuivattaa kasvupisteet keväällä ainakin täällä 5 vyöhykkeellä . Joten llaitan multaa syksyllä juurille ja suojaan havuilla niin kauan kun maa on varmasti sula.
    Kiitos sulle tästä hyvästä blogista💐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunkukat ja haltiankukat ovat tosiaan upeita värikäslehtisiä perennoja. Osa niistä on kestävämpiä ja talvehtii heikommin. Suomi on niin pitkä maa, että pihojen olosuhteet vaihtelevat paljonkin. Keijunkukkia voi tuhota kevätahava tai kevätaurinko tai liian märkä maa.
      Meillä keijunkukkia pyrkii tuhoamaan peurat ja kauriit. Keväällä ne käyvät syömässä talvehtineet lehtimättäät, mutta suurin osa keijunkukista kestää sen ja tekee aina uudet lehdet, onneksi :)
      Kiitos ihanasta palautteesta! Se aina innostaa jatkamaan tätä blogin kirjoittelua.

      Poista
  4. Keijunkukat sopivat kyllä todella hyvin sekä ruukkuuihin, että kukkapenkkien reunaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ne ovat ihanan monikäyttöisiä. Lehdistö kestää talven tuloon asti tosi kauniina ja lehtien väreissä sekä lehdistön koossakin on kivasti vaihtoehtoja. Siis upea kasvi!

      Poista